EURO 2020

Το "Χρυσό Παπούτσι" του Euro: Ο Ρονάλντο φοβάται μόνο τον αποκλεισμό

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο οδηγεί την κούρσα για το Χρυσό Παπούτσι στο Euro
Ο Κριστιάνο Ρονάλντο οδηγεί την κούρσα για το Χρυσό Παπούτσι στο Euro INTIME

Η πρωτιά του Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Ρομέλου Λουκάκου που τον ακολουθεί και υπόλοιποι που (δεν) τον απειλούν. Γιατί ο 36χρονος Πορτογάλος επιθετικός έχει το ξεκάθαρο πλεονέκτημα έναντι των περισσότερων ανταγωνιστών του.

Όχι αδίκως, ο Ντιντιέ Ντεσάμπ υποστήριξε μετά το 2-2 της Γαλλίας με την Πορτογαλία στη Βουδαπέστη ότι "μια νέα διοργάνωση αρχίζει" στα νοκ άουτ του Euro. Τούτο, βέβαια, δεν αναιρεί ότι έχουν ήδη διεξαχθεί 36 από τους 51 αγώνες του τουρνουά και έχει απομείνει μόνο το 30% του συνολικού αριθμού τους. Άρα του δρόμου τα μισά έχουν κιόλας καλυφθεί.

Σε αυτή τη διαδρομή έχουν ήδη επιτευχθεί 94 γκολ και τα 15 που απαιτούνται για να καταρριφθεί η επίδοση των 108 από τη διοργάνωση του 2016 δεν είναι, σε καμία περίπτωση, απίθανο να σημειωθούν στα οκτώ παιχνίδια της φάσης των 16, αν λάβουμε υπ' όψιν ότι το κλάσμα επίτευξης είναι 2.64 τέρματα προς 90 λεπτά. Ή αλλιώς 1 τέρμα μετά τη συμπλήρωση 34 σε κάθε ματς. Η πλειονότητά τους στο πρώτο τέταρτο του β' ημιχρόνου!

Το αβαντάζ του Ρονάλντο

Κάποια, οκτώ αθροιστικά από την πρεμιέρα της Ιταλίας με την Τουρκία, ήταν αυτογκόλ. Όπως αυτό του αιώνα από τον τερματοφύλακα Ντουμπράβκα της Σλοβακίας στο 0-5 από την Ισπανία. Στα υπόλοιπα 86 βρήκαν δίχτυα 59 διαφορετικοί ποδοσφαιριστές. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο ηγείται της κούρσας με 5 δικά του (σε 293 λεπτά συμμετοχής), τα περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο. Ήδη από το πρώτο του, στο 3-0 επί της Ουγγαρίας, είχε αφήσει πίσω την επίδοση του Μισέλ Πλατινί. Έκτοτε σημάδεψε εύστοχα άλλες τέσσερις φορές, με τις δύο από την άσπρη βούλα, και έγινε πλέον το μεγάλο φαβορί για την εξασφάλιση του τίτλου του αρχισκόρερ της πανεθνικής διοργάνωσης. Σε περίπτωση που επαληθευτούν τα προγνωστικά, θα είναι η δεύτερη δική του μετά την "ισοπαλία" των 6 ποδοσφαιριστών στο φινάλε του Euro 2012 (Μάντζουκιτς, Γκόμεζ, Μπαλοτέλι, Τζαγκόεφ, Τόρες).

Η διασταύρωση με το Βέλγιο είναι, πιθανόν, ο κομβικός στη μάχη για το "Χρυσό Παπούτσι" του τουρνουά. Ο 36χρονος "κάπτεν" της Πορτογαλίας διατηρεί απόσταση δύο γκολ από τους άμεσους ανταγωνιστές του, αλλά πολλά θα εξαρτηθούν από την έκβαση του αγώνα απέναντι στους "κόκκινους διαβόλους". Κι ας είναι τρομερά απειλητικός.

Ο Λουκάκου καραδοκεί

Ούτως ή άλλως ο Ρομέλου Λουκάκου είναι εξ αυτών που απειλούν να τον ρίξουν από την κορυφή και να του αρπάξουν το βραβείο μέσα από τα χέρια. Έχοντας μείνει στο γήπεδο για 277 λεπτά, ο φορ της Ίντερ σε τέσσερις προσπάθειες εντός στόχου έχει σημαδέψει σωστά στις τρεις. Η αποτελεσματικότητά του τον μετατρέπει αυτομάτως στον Νο1 κίνδυνο για τον Ρονάλντο. Ιδίως σε περίπτωση που το συγκρότημα του Ρομπέρτο Μαρτίνεζ κερδίσει τη μάχη με τους Ίβηρες και προκριθεί στα προημιτελικά, ο Λουκάκου θα έχει τουλάχιστον άλλη μία ευκαιρία να διευρύνει την ατομική επίδοσή του, την ώρα που ο Πορτογάλος θα υποχρεωθεί να μείνει σε όσα θα έχει καταφέρει ως τότε.

Απόντος Ιμπραχίμοβιτς, ο Έμιλ Φόρσμπεργκ των επίσης 3 γκολ (σε 3 on target προσπάθειες) θα μπορούσε να γίνει ένας βασικός αντίπαλος του "CR7", αρκεί φυσικά η Σουηδία ν' αποκλείσει την Ουκρανία και ο ίδιος να έχει αυξήσει την προσωπική συγκομιδή του. Διότι κατόπιν το συγκρότημα του Γιάνε Άντερσον θα πέσει πάνω στον νικητή του Αγγλία-Γερμανία.

Ευνοϊκή είναι ξεκάθαρα για τον Ρονάλντο και η συγκυρία του διασταυρώματος που προέκυψε μεταξύ Ολλανδίας και Τσεχίας. Διότι από τη μία ο Πάτρικ Σικ θα κληθεί να επιβεβαιώσει την κλάση του απέναντι σ' ένα σύνολο του οποίου η εστία έχει παραβιαστεί μόνο δύο φορές και από την άλλη ο θαυματουργός χαφ Τζίνι Βαϊνάλντουμ θα πρέπει να ξεπεράσει τον εαυτό του για να βρεθεί πιο κοντά σε μια αναπάντεχη κορυφή.

Αντιθέτως, ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι έχει ήδη χάσει το τρένο, λόγω του πρόωρου αποκλεισμού των Πολωνών από τη συνέχεια.

Το γκρουπ των 2 γκολ

Από τους ποδοσφαιριστές με τα 2 γκολ, ο Τσίρο Ιμόμπιλε, παρά τη συνεπέστατη επιθετικότητα των Ιταλών στο τουρνουά, δεν είναι όσο αποτελεσματικός θα φαντάζονταν πολλοί (10 τελικές προσπάθειες), ο Μέμφις Ντεπάι προσπαθεί να επιβεβαιώσει τα νούμερα που είχε στη Λιόν ξοδεύοντας αρκετές επιθέσεις των 'οράνιε', ο Ραχίμ Στέρλινγκ τις περισσότερες φορές βάζει τάκλιν στον εαυτό του, ενώ ο Καρίμ Μπενζεμά, παρά τα τέρματα με την Πορτογαλία, παίζει κυρίως για να ελευθερωθεί ο Εμπαπέ.

Μονάχα ο Κάι Χάβερτζ, που βρίσκεται διαρκώς μέσα στις φάσεις, θα ήταν ένας δυνητικός αντίπαλός του από το ίδιο γκρουπ, αλλά θα πρέπει αφενός να τσαλακώσει μια άμυνα που δεν έχει δεχθεί γκολ αφετέρου η Γερμανία ν' αποκλείσει την Αγγλία.

Θα είναι ομολογουμένως έκπληξη, αν οι Ουκρανοί Γιαρμολένκο και Γιάρεμτσουκ, ο Κροάτης Πέρισιτς ή ο Ελβετός Σατσίρι καταφέρουν αφενός να πλασαριστούν ψηλότερα αφετέρου να κλείσουν τόσο την ψαλίδα από τον Ρονάλντο που να κινδυνεύσει. Αφού ήδη ξέφυγε στην κούρσα, οδεύει με μαθηματική και αγωνιστική ακρίβεια προς τον τερματισμό και άλλο ένα προσωπικό επίτευγμα.

TAGS EURO 2020 ΚΡΙΣΤΙΑΝΟ ΡΟΝΑΛΝΤΟ ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΒΕΛΓΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗ ΙΤΑΛΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΓΑΛΛΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΒΕΤΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΑΓΓΛΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ