THE SPORTS ECONOMIST

Το background του deal ΠΑΟΚ - Σάρλοτ για τον Σβιντέρσκι

Ο Κάρολ Σβιντέρσκι διεκδικεί τη θέση του Τσούμπα Άκπομ στην κορυφή της επίθεσης του ΠΑΟΚ
Ο Κάρολ Σβιντέρσκι διεκδικεί τη θέση του Τσούμπα Άκπομ στην κορυφή της επίθεσης του ΠΑΟΚ INTIME

Πως και ποιοι επέλεξαν τον Κάρολ Σβιντέρσκι στη Σάρλοτ, ο καταλυτικός ρόλος του Ιλια Ιβιτς από το ξεκίνημα ως το τέλος του deal και το χρονοδιάγραμμα που μετέτρεψε τον Πολωνό επιθετικό στο ακριβότερο απόκτημα της νεοσύστατης αμερικανικής ομάδας.

Η πολωνική κοινότητα στις ΗΠΑ δεν είναι τόσο πολυπληθής όσο άλλες (ιταλική, ιρλανδική, ελληνική) είναι όμως εμφανής, ειδικά σε μεγαλουπόλεις με λιμάνια. Η Σάρλοτ δεν έχει. Είναι όμως τα τελευταία τριάντα χρόνια η πόλη με τον δεύτερο μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης σε όλη την χώρα, οπότε εκ των πραγμάτων θα προσέλκυε εργατικά, μεταναστευτικά χέρια.

Σε αυτό το διάστημα αυξήθηκε κατά πολύ η παρουσία Πολωνών μεταναστών στην πόλη. Χαρακτηριστικό ότι έξω από την κύρια, πιο γνωστή είσοδο της, που σηματοδοτεί η Δημόσια Βιβλιοθήκη, φιλοξενούνται τεχνουργήματα που έχουν γίνει από Πολωνούς, μαζί με μια επιγραφή, η οποία ενημερώνει το κοινό πως από το 1993, η Σάρλοτ και το Βρότσλαβ έχουν αδερφοποιηθεί.

Αν μη τι άλλο, ο γεννημένος και μεγαλωμένος στο Ράβιτς, σκάρτα μια ώρα μακριά από το Βρότσλαβ, Κάρολ Σβιντέρσκι θα έχει ένα πολύ οικείο σημείο αναφοράς στο νέο του επαγγελματικό σπίτι από την ερχόμενη Δευτέρα, οπότε και αναμένεται (μόνος αρχικά, εν συνεχεία θα ακολουθήσει και η οικογένειά του) στην αμερικανική μεγαλούπολη για να ολοκληρώσει με τα τυπικά τη μεταγραφή του από τον ΠΑΟΚ στη νεοσύστατη Charlotte FC.

Οι άνθρωποι που έκριναν το deal

Τον Δεκέμβριο του 2019 ο επιχειρηματίας (και ιδιοκτήτης της ομάδας του NFL, Carolina Panthers) Ντέιβιντ Τέπερ εξασφάλισε την άδεια από το MLS για σύσταση ομάδας που θα έδρευε στη Σάρλοτ και θα συμμετείχε για παρθενική φορά στην αμερικάνικη επαγγελματική λίγκα το 2022.

Από τότε ξεκίνησε ουσιαστικά ο αγωνιστικός σχεδιασμός, ενός ολόκληρου ποδοσφαιρικού οργανισμού. Πρώτος που ανέλαβε σε ρόλο αθλητικού διευθυντή ήταν ο Σέρβος Ζόραν Κρνέτα, με πρότερη εμπειρία τόσο στην ελεύθερη, ποδοσφαιρική αγορά, όσο και σε διάφορα clubs. Από αυτόν πέρασαν και εξακολουθούν να περνάνε όλες οι αποφάσεις για κάθε τι που αφορούν τη νεοσύστατη Charlotte FC.

Στελεχώθηκε το οργανόγραμμα, με όλες τις απαραίτητες σχετικές θέσεις να καλύπτονται. Πολυπληθές το τμήμα scouting, υπεύθυνος για το κομμάτι της Ανατολικής Ευρώπης, ο δεύτερος Σέρβος του επιτελικού προσωπικού, ο Ντάβορ Μπράσανατς, ο οποίος ανέλαβε τον Απρίλιο του 2020.

Τελευταίος, πριν την στελέχωση του ρόστερ, ο προπονητής. Τα ηνία λοιπόν δόθηκαν το περασμένο καλοκαίρι σ’ έναν 37χρονο Ισπανό, τον Μιγκέλ Ανχελ Ραμίρεθ, στο βιογραφικό του οποίου δέσποζε η κατάκτηση του Copa Sudamericana του 2019 με την Ιντεπεντιέντε ντελ Βάγε από το Εκουαδόρ, κάτι που του εξασφάλισε «προαγωγή» στην βραζιλιάνικη Ιντερνασιονάλ, χωρίς όμως εκεί ανάλογη επιτυχία.

Το ιδιαίτερο της περίπτωσης του Ραμίρεθ είναι πως ουσιαστικά ξεκίνησε την προπονητική του σταδιοδρομία όταν το 2010 πέρασε έναν χρόνο στην Ελλάδα ακολουθώντας ένα πρόγραμμα Erasmus. Τότε εργάζονταν στα τμήματα υποδομής της Λας Πάλμας, δεν έβλεπε όμως μέλλον στην προπονητική.

Η εν Ελλάδι όμως παραμονή του συνδυάστηκε με την ταυτόχρονη παρουσία στους πάγκους Ολυμπιακού και ΑΕΚ του Ερνέστο Βαλβέρδε και του Μανόλο Χιμένεθ αντίστοιχα. Τους γνώρισε, συναναστράφηκε πολύ μαζί τους και έτσι πείστηκε, παίρνοντας απαραίτητα κίνητρα και ερεθίσματα, να συνεχίσει στους πάγκους.

Υπογραφή Ίλια Ίβιτς

Η στελέχωση απαιτητική διαδικασία. Μέχρι σήμερα, η νεοσύστατη ομάδα απαρτίζεται από 23 ποδοσφαιριστές από 15 διαφορετικές εθνικότητες. Ο Σβιντέρσκι θα είναι ο 24ος και ο δεύτερος Πολωνός του ρόστερ, αφού αποκτήθηκε από τη Λοτζ ο 22χρονος στόπερ Γιαν Σαμποτσίνσκι.

Το κερασάκι στην τούρτα που έλειπε ήταν ένας επιθετικός και αυτό αναζητούσαν οι άνθρωποι της Σάρλοτς τους τελευταίους μήνες. Ο Ιλια Ιβιτς, έναν χρόνο πλέον μετά την αποχώρησή του από την ΑΕΚ και τον ρόλο του εκεί ως τεχνικού διευθυντή και έχοντας επιστρέψει εκ νέου στην εκπροσώπηση ποδοσφαιριστών και στην διαμεσολάβηση, πληροφορήθηκε αυτή την αναζήτηση και πρότεινε τον Σβιντέρσκι, ξεκινώντας την σχετική διαδικασία και αναλαμβάνοντας καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων καταλυτικό ρόλο ενδιάμεσου.

Ο Πολωνός επιθετικός τσεκαρίστηκε από το τμήμα scouting και με τη σύμφωνη γνώμη όλων στον σύλλογο – εξασφαλίζοντας την προτίμηση του προπονητή Μαρτίνεθ – προκρίθηκε (μακράν…) ως η βασική επιλογή. Από την στιγμή μάλιστα που όταν ο "Σβίντερ" ενημερώθηκε για το ενδιαφέρον, έδειξε αμέσως θετικός στη μετακόμιση στις ΗΠΑ, το αμερικανικό club προχώρησε και στα προβλεπόμενα.

Κατ’ αρχάς, διασφάλισε πως δεν θα έχει εγχώριους ανταγωνιστές δηλώνοντας τον Πολωνό σε μια σχετική λίστα που ουσιαστικά προσομοιάζει με το draft (που υπάρχει και στο MLS) και ουσιαστικά εξασφαλίζει τα αποκλειστικά δικαιώματα διαπραγμάτευσης με τον ποδοσφαιριστή, χωρίς να μπορεί να παρεισφρήσει σε αυτήν άλλο club του αμερικανικού πρωταθλήματος.

Αφού έγινε αυτό, ακολούθησε η κίνηση προς τον ΠΑΟΚ με την κατάθεση της πρώτης πρότασης. Χρονικά τοποθετείται περίπου δύο εβδομάδες νωρίτερα, πάνω κάτω δηλαδή όταν έφτασε στη Θεσσαλονίκη για μόνιμη εγκατάσταση ο Ζοζέ Μπότο. Πρόταση σαφώς χαμηλότερη από εκείνη του τελικού deal, στο οποίο οι δύο ομάδες κατέληξαν ακριβώς την περασμένη Τετάρτη, οπότε και δηλαδή γνωστοποιήθηκε.

2,5 φορές περισσότερα

Στον ΠΑΟΚ αρχικά αμφιταλαντεύονταν για το αν έπρεπε να προχωρήσουν στην παραχώρηση του Πολωνού. Αφενός, μόλις το περασμένο καλοκαίρι είχε ανανεώσει, αφετέρου ο προαλειφόμενος για βασικός Ολιβέιρα αναμένεται να επιστρέψει από τον τραυματισμό του στα τέλη Φεβρουαρίου, ο Ακπομ είναι δανεικός, ενώ για τον Τσόλακ υπήρχε πάντα η εμπειρία της πρώτης παρουσίας του Κροάτη στην Τούμπα και το εκπεφρασμένο ενδιαφέρον της Μάλμε για να τον αγοράσει.

Εν τέλει όμως η πίεση των Αμερικανών απέδωσε. Πίεση που μεταφράστηκε τόσο στην τελική πρόταση που όπως έγινε γνωστό έφτασε στα – περίπου - 5,5 εκατ. ευρώ (στον ΠΑΟΚ θα καταλήξουν τα 5, λόγω του 10% που έχει διατηρήσει ως ποσοστό από τα δικαιώματα του Σβιντέρσκι η πρώην ομάδα του, η Γιαγκελόνια) και που φέρνει το συγκεκριμένο deal στην 4η θέση των πλέον επικερδών πωλήσεων στην ιστορία του συλλόγου, με 250% κέρδος σε σχέση με το ποσό που δαπανήθηκε για την αγορά του Πολωνού ακριβώς πριν τρία χρόνια.

Πίεση που ενισχύθηκε και από την εκπεφρασμένη θέληση του ίδιου του Σβιντέρσκι να περάσει τον Ατλαντικό, εξασφαλίζοντας αύξηση 60% σε σχέση με τις απολαβές του στον ΠΑΟΚ και παράλληλα κερδίζοντας στην τετραετία που θα υπογράψει στην Charlotte FC υπερδιπλάσιο συνολικό εισόδημα σε σχέση με αυτό που θα είχε αν εξαντλούσε το συμβόλαιο του στον ΠΑΟΚ, ως το καλοκαίρι του 2024.

Και κάπως έτσι, κάμφθηκαν όλες οι αντιστάσεις και με τη σύμφωνη γνώμη τόσο του ιδιοκτήτη του «δικεφάλου» όσο και του προπονητή του, το deal ολοκληρώθηκε, με τον Σβιντέρσκι να γίνεται το (μακράν του δεύτερου) ακριβότερο απόκτημα της νεοσύστατης αμερικανικής ομάδας, η οποία – βάσει κανονισμών του MLS – θα μεταφέρει το συμφωνηθέν ποσό στην αμερικάνικη λίγκα και από εκεί θα καταβληθεί στον ΠΑΟΚ. Ετσι, προβλέπεται, έτσι είναι οι σχετικοί κανονισμοί στο επαγγελματικό πρωτάθλημα των ΗΠΑ (γι’ αυτό και δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη επισήμως η μεταγραφή).

Με αυτό λοιπόν το background και το συγκεκριμένο σε αδρές γραμμές πλαίσιο, για πρώτη φορά στην ιστορία, αμερικανική επαγγελματική ομάδα αγόρασε απ’ ευθείας ποδοσφαιριστή από ελληνικό σύλλογο.

Ηταν να μην γίνει η αρχή…

TAGS THE SPORTS ECONOMIST ΠΑΟΚ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE MLS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ