ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τα fair play που δεν θα ξεχάσουμε!

Τα fair play που δεν θα ξεχάσουμε!

Με αφορμή την εφαρμογή του "ευ αγωνίζεσθαι" στον αγώνα της 13ης Φεβρουαρίου του 1999 μεταξύ της Άρσεναλ και της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, ο οποίος επαναλήφθηκε δέκα ημέρες μετά, το Sport24.gr σας παρουσιάζει τόσο τη συγκεκριμένη ιστορία όσο και διάφορα ανάλογα περιστατικά από τους Ντέμη Νικολαΐδη και Κοστίν Λαζάρ μέχρι τον Πάολο Ντι Κάνιο.

Σε μία από τις πιο αξιομνημόνευτες ενέργειες fair play στην ιστορία του ποδοσφαίρου προχώρησε σαν σήμερα (13/2) το 1999 η Άρσεναλ.

Οι άνθρωποι των "κανονιέρηδων" έδειξαν εμπράκτως πως μερικές φορές δε μετράει απλώς η νίκη αλλά το πώς έρχεται αυτή με τον πλέον πειστικό τρόπο.

Συγκεκριμένα πριν 14 χρόνια διεξήχθη στο πλαίσιο του κυπέλλου Αγγλίας η αναμέτρηση της Άρσεναλ με τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ. Λίγα λεπτά πριν το τέλος της ο Λι Μόρις τραυματίστηκε και οι παίκτες των φιλοξενούμενων πέταξαν την μπάλα έξω.

Στην επαναφορά, όμως, ο Νουάνκο Κανού δεν έδωσε την μπάλα στους παίκτες της Γιουνάιτεντ, αλλά συνέχισε να παίζει κανονικά. Ο Μαρκ Όβερμαρς σκόραρε και με αυτό το γκολ οι Λονδρέζοι νίκησαν με 2-1.

Τα παράπονα των παικτών του Στιβ Μπρους ήταν δικαιολογημένα και η αντίδραση της Άρσεναλ άμεση. Μετά το τέλος του αγώνα ο Αρσέν Βενγκέρ ζήτησε μαζί με τον Ντέιβιντ Ντιν, αντιπρόεδρο του συλλόγου, να επαναληφθεί ο αγώνας, κάτι που έγινε δέκα ημέρες μετά.

Η αλήθεια είναι πως σε περίπτωση που ο πρώτος αγώνας είχε έρθει ισόπαλος, τότε ο επαναληπτικός θα γινόταν στο γήπεδο της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, όμως, οι άνθρωποί της δε θέλησαν να πιέσουν τις καταστάσεις και να ζητήσουν να γίνει ο δεύτερος αγώνας στην έδρας τους. Τελικά η Άρσεναλ νίκησε, πέρασε στην επόμενη φάση και ταυτόχρονα κέρδισε και τις εντυπώσεις.

Με αυτή την αφορμή το Sport24.gr βρήκε δέκα ακόμη φορές που το "ευ αγωνίζεσθαι" τηρήθηκε πιστά και έμειναν χαραγμένες στη μνήμη μεγάλης μερίδας του κόσμου. Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν πολλές στιγμές, όπως αυτή του Όλιβερ Καν με τον Σαντιάγκο Κανιθάρες, όταν στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ του 2001 αντί να πανηγυρίσει με τους συμπαίκτες του την κατάκτηση του τροπαίου, πήγε να παρηγορήσει το αντίπαλο τερματοφύλακα.

Τα fair play που δεν θα ξεχάσουμε!

Επιπλέον, υπάρχουν περιστατικά στα οποία ποδοσφαιριστές ομάδων φορούσαν μπλουζάκια για να ευχηθούν περιστατικά σε κάποιους παίκτες άλλων ομάδων. Ένα από τα πιο τρανά παραδείγματα είναι οι ποδοσφαιριστές της Ρεάλ Μαδρίτης, οι οποίοι είχαν ευχηθεί περαστικά σε Ερίκ Αμπιντάλ και Φαμπρίς Μουάμπα, ενώ για τον δεύτερο, σε ανάλογες κινήσεις είχαν προβεί και οι ομάδες της Αγγλίας, η οποία ως χώρα είχε συγκλονιστεί με το συγκεκριμένο περιστατικό.

Τα fair play που δεν θα ξεχάσουμε!

Ωστόσο, τα δέκα περιστατικά που έχουν επιλεχθεί αφορούν κινήσεις fair play κατά τη διάρκεια ενός αγώνας, την ώρα που οι παλμοί έχουν ανέβει και το κίνητρο είναι μεγάλο.

Η Έβερτον με αυτόν τον τρόπο αποτίει φόρο τιμής στα 96 θύματα του Χίλσμπορο

Τα fair play που δεν θα ξεχάσουμε!

Ο Νικολαΐδης και ο Λαζάρ

Μία από τις ενέργειες που αφορούν το "ευ αγωνίζεσθαι" και είναι ευρέως γνωστές έχει ως πρωταγωνιστή τον Ντέμη Νικολαΐδη. Στον τελικό του 2000 μεταξύ της ΑΕΚ και του Ιωνικού ο Έλληνας επιθετικός σκόραρε με το χέρι. Ο διαιτητής αρχικά το κατακύρωσε, αλλά ο Νικολαΐδης έσπευσε να τον ενημερώσει πως σημείωσε το τέρμα με το χέρι.

Από την άλλη πλευρά, ο νυν παίκτης του ΠΑΟΚ, Κοστίν Λαζάρ σε παιχνίδι της Ραπίντ με την Οτελούλ είχε παραδεχτεί πως δεν του είχε γίνει κανένα πέναλτι σε μαρκάρισμα που είχε δεχτεί. Αρχικά ο διαιτητής είχε δείξει τη βούλα, αλλά στη συνέχεια πήρε πίσω την απόφασή του.

Κλόζε και Αμπροζίνι

Στον ίδιο δρόμο βάδισαν και οι Μάσιμο Αμπροζίνι και Μίροσλαβ Κλόζε. Ο πρώτος σε παιχνίδι της Μίλαν με την Παλέρμο παραδέχτηκε πως δεν του έγινε φάουλ όπως αρχικά είχε καταλογίσει ο διαιτητής, ενώ ο Γερμανός είχε πει στον διαιτητή πως δεν υπήρχε πέναλτι σε παιχνίδι της Βέρντερ Βρέμης με την Αρμίνια Μπιλεφελντ.

Γι' αυτόν τον λόγο πήρε το βραβείο του fair play με τον ίδιο να δηλώνει: "Είναι μία μεγάλη τιμή να παίρνω αυτό το βραβείο. Ωστόσο, είμαι και λίγο ενοχλημένος. Για μένα είναι κάτι που πάντα θα έπρεπε να κάνουμε. Θα το έκανα ξανά". Λίγα χρόνια μετά φάνηκε απόλυτα συνεπής στις δηλώσεις του, αφού στο φετινό παιχνίδι με τη Νάπολι σκόραρε αρχικά με το χέρι και στη συνέχεια το παραδέχτηκε.

Ο τερματοφύλακας... Ντι Κάνιο

Μπορεί να μην ήταν ένα από τα καλύτερα παιδιά, όμως, το 2001 τιμήθηκε από τη ΦΙΦΑ με το βραβείο του Fair Play. Ο λόγος ήταν πως στο παιχνίδι της Γουέστ Χαμ με την Έβερτον έπιασε την μπάλα με τα χέρια προκειμένου να σταματήσει ο αγώνας λόγω του τραυματισμού του Πολ Τζέραρντ, τερματοφύλακα των "ζαχαρωτών".

Κατά λάθος... γκολ

Τι κοινό μπορεί να έχουν ο Γιαν Βερτόνγκεν και ο Έρικ Μιέλντε; Και οι δύο έχουν σκοράρει κατά λάθος στην προσπάθειά τους να τηρήσουν το fair play. Ο πρώτος όταν ήταν νεαρός και αγωνιζόταν στον Άγιαξ και ο δεύτερος σε παιχνίδι της Λίλεστρομ με την Μπραν. Ωστόσο, και στις δύο περιπτώσεις οι ομάδες που σκόραραν τήρησαν ιπποτικά το fair play στη συνέχεια, αφήνοντας τους αντιπάλους τους να πετύχουν γκολ.

Χάνοντας τα πέναλτι

Ένα από τα πιο απίστευτα περιστατικά συνέβη την 1η Φεβρουαρίου του 2003. Λίγο πριν το ημίχρονο του φιλικού μεταξύ της Δανίας και του Ιράν ακούστηκε ένα πολύ δυνατό σφύριγμα. Ο Αλερέζα Νικμπάκχτ Βάχντι έπιασε την μπάλα με τα χέρια νομίζοντας πως ο διαιτητής έχει σφυρίξει λήξη ημιχρόνου, κάτι που δεν είχε γίνει. Ο "άρχων" της αναμέτρησης έδωσε επομένως πέναλτι, το οποίο έχασε εσκεμμένα ο Μόρτεν Βίγκχορστ.

Πολύ μεγαλύτερη ένταση υπήρχε στον αγώνα της Σεπαχάν με την Αλ Νασρ για το Τσάμπιονς Λιγκ Ασίας. Ο λόγος ήταν πως ο Χεβαχίρ Σουκάχ δεν τήρησε το fair play με αποτέλεσμα να υποπέσει σε πέναλτι ο τερματοφύλακας της Αλ Νασρ. Οι παίκτες ενεπλάκησαν μεταξύ τους και όταν ο αγώνας συνεχίστηκε ο Ομίντ Εμπραχίμι έχασε με χαρακτηριστικό τρόπο το πέναλτι.

Σκόραρε ο τερματοφύλακας

Μία από τις πιο ωραίες ιστορίες που αφορά το fair play έχει γίνει στο αγγλικό Λιγκ Καπ το 2007. Ο αγώνας διεκόπη με τη Νότιγχαμ Φόρεστ να προηγείται επί της Λέστερ με 1-0 λόγω της καρδιακής προσβολής που υπέστη ο Κλιβ Κλάρκ. Η διοργανώτρια αρχή αποφάσισε να ξαναγίνει από την αρχή το παιχνίδι και οι δύο ομάδες αποκατέστησαν την τάξη.

Οι παίκτες της Λέστερ άφησαν τον τερματοφύλακα της Φόρεστ, Πολ Σμιθ, να σκοράρει με την έναρξη του παιχνιδιού, προκειμένου να πάρει και πάλι το προβάδισμα η ομάδα του Κόλιν Κάλντεργουντ. Πάντως, για την ιστορία οι "αλεπούδες" ανέτρεψαν το εις βάρος τους σκορ και πήραν την πρόκριση με 3-2.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ