THE SPORTS ECONOMIST

Τα "ασημικά" της Μπόντο Γκλιμτ έχουν γυαλίσει και σε ελληνικές ομάδες

Οι παίκτες της Μπόντο Γκλιμτ πανηγυρίζουν γκολ που σημείωσαν
Οι παίκτες της Μπόντο Γκλιμτ πανηγυρίζουν γκολ που σημείωσαν © 2021 MINDAUGAS KULBIS / AP IMAGES

Η ομάδα που διέλυσε τη Ρόμα την περασμένη Πέμπτη, υποχρεώνοντας τον Ζοζέ Μουρίνιο στην βαρύτερη ήττα της προπονητικής του καριέρας, η πρωταθλήτρια Νορβηγίας Μπόντο Γκλιμτ, βρίσκεται στο μικροσκόπιο όλης της ποδοσφαιρικής Ευρώπης. Και αυτό, για τις ελληνικές ομάδες που έχουν επίσης τσεκάρει τα… ασημικά της προφανώς δεν είναι βολικό.

Το 2020 η Μπόντο Γκλιμτ κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας της. Και με τι τρόπο. Σε 30 αγωνιστικές της Eliteserien, έκανε 26 νίκες υπέστη μόλις 1 ήττα και πέτυχε συνολικά 103 γκολ. 3,4 δηλαδή ανά παιχνίδι.

Φέτος, οκτώ αγωνιστικές πριν από το τέλος της εφετινής σεζόν, βρίσκεται ισόβαθμη στην κορυφή με την Μόλντε, έχοντας… ρίξει την παραγωγικότητά της. "Μόλις" 46 τέρματα σε 22 αγωνιστικές, μέσος όρος δηλαδή κατά τι περισσότερο από 2 γκολ το παιχνίδι.

Την Πέμπτη έκανε αναντίρρητα τη μεγαλύτερη νίκη της ιστορίας της. Τόσο σε έκταση όσο και σε πρεστίζ. Χίλια και οκτώ παιχνίδια καριέρας μέτρησε με το ταξίδι του στον νορβηγικό βορρά ο Ζοζέ Μουρίνιο. Έμελλε αυτό, το τελευταίο, στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής του Europa Conference League κόντρα στην -κακά τα ψέματα- άσημη πρωταθλήτρια Νορβηγίας να είναι το εφιαλτικότερο όλων, καθώς υπέστη την βαρύτερη ήττα της προπονητικής του σταδιοδρομίας, με τη Ρόμα να διαλύεται με 6-1.

Από μια ομάδα με μέσο όρο ηλικίας που μετά βίας ξεπερνάει τα 23 χρόνια. Που έχει μόλις δύο που έχουν πατήσει τα τριάντα. Που στο συγκεκριμένο παιχνίδι, από τους 16 που αγωνίστηκαν, μόλις οι 5 είναι μεγαλύτεροι από τα 25.

Στην ευρωπαϊκή αγορά, το φαινόμενο της Μπόντο Γκλιμτ, της ομάδας δηλαδή από το… πουθενά, με τους πιτσιρικάδες και φουλ επιθετικό ποδόσφαιρο, δεν είναι άγνωστο. Το φθινόπωρο του 2020, η Μίλαν βλέποντας τον Γενς Πέτερ Χάουγκε μετά την διπλή αναμέτρηση τους στα προκριματικά του Europa League, τον… κράτησε στο Μιλάνο, δαπανώντας 5 εκατ. ευρώ για την αγορά του.

Έτσι, οι πρωταθλητές Νορβηγίας "συστήθηκαν" στο κορυφαίο επίπεδο της αγοράς. Και, προφανώς με αποτελέσματα και εμφανίσεις σαν την κόντρα στους "τζιαλορόσι" είναι θέμα χρόνου προτού την εξαιρετικά ταλαντούχα φουρνιά τους να την… αποχαιρετήσουν συνεχίζοντας τις επικερδείς πωλήσεις.

Οι δύο "παλιοί"

Τα… ασημικά της Μπόντο Γκλιμτ έχουν γυαλίσει και σε ελληνικές ομάδες. Χαρακτηριστικότερη και πλέον γνωστή η περίπτωση του Φρέντρικ Μπιέρκαν, ο οποίος εμφανίστηκε στο μεταγραφικό προσκήνιο του Ολυμπιακού, πάνω κάτω πέρυσι τέτοια εποχή.

Επιβεβαιωμένα οι πρωταθλητές Ελλάδας ασχολήθηκαν εντονότατα με την περίπτωση του 23χρονου Νορβηγού αριστερού μπακ, με διάφορα μάλιστα σενάρια στην πατρίδα του να τον θέλουν ως και καπαρωμένο, με τους ερυθρόλευκους όμως τελικά να στρέφονται στον Ολεγκ Ρέαμπτσιουκ.

Ο Μπιέρκαν - χρίστηκε στο μεσοδιάστημα διεθνής - μένει ελεύθερος από την Μπόντο Γκλιμτ στις 31 Δεκεμβρίου και έτσι μπορεί να διαπραγματευτεί μόνος του τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Δεν πρόκειται να ανανεώσει με τους πρωταθλητές Νορβηγίας (σ.σ. προπονητής των οποίων είναι ο πατέρας του, Αασμουντ), ομάδες από Ολλανδία, Βέλγιο και Γερμανία εμφανιζόντουσαν πιο «ζεστές» για την υπογραφή του, η οποία θα του αποφέρει δεδομένα περισσότερα από τις 150.000 ευρώ που τώρα εισπράττει.

Δεύτερη περίπτωση με ελληνικό background, ο αρχηγός της Μπόντο Γκλιμτ, Πάτρικ Μπεργκ. Στα 24 του, "εξαρο-οχτάρι", αναντικατάστατος την τελευταία τριετία, επίσης διεθνής από τον περασμένο Μάρτιο στην εθνική Νορβηγίας. Το δικό του συμβόλαιο ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο του 2022, οπότε η ομάδα του έχει τη δυνατότητα ακόμη να διαπραγματευτεί την παραχώρησή του.

Οι αξιώσεις της Μπόντο Γκλιμτ προσεγγίζουν τα 2-2,5 εκατ. ευρώ. Και "τσιμπάνε" συνεχώς. Το πρόβλημα βέβαια είναι πως για να τις ικανοποιήσουν θα πρέπει να βρουν αγοραστή στην επόμενη μεταγραφική περίοδο, του Ιανουαρίου, αφού αν φτάσει το καλοκαίρι, τότε ο Μπεργκ θα μπορεί μπαίνοντας στο τελευταίο εξάμηνο του συμβολαίου του να συμφωνήσει με όποια ομάδα θέλει, χωρίς η Μπόντο Γκλιμτ να έχει λόγο (και να πάρει ευρώ).

Το ελληνικό ενδιαφέρον; Το περασμένο λοιπόν καλοκαίρι, κατόπιν scouting που είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα, ο ΠΑΟΚ είχε ερευνήσει αρκετά (και παραπάνω από αρκετά) την περίπτωση του 24χρονου Νορβηγού, ωστόσο αποτράπηκε λόγω των αξιώσεων της ομάδας του (και όχι από τις απολαβές του, οι οποίες, όπως και του Μπιέρκαν, κυμαίνονται στις 150.000 ευρώ).

Ο πρωταγωνιστής της "εξάρας"

Τρίτη περίπτωση, ο πρωταγωνιστής της "εξάρας" της Πέμπτης, έχοντας σε αυτήν 2 γκολ και 3 ασίστ, ο Ερικ Μπότχαϊμ. Στα 21 του, επιθετικός, φέτος ουσιαστικά κάνει το ξεπέταγμά του, αφού νωρίτερα βολόδερνε χωρίς να έχει χρόνο συμμετοχής στην Ρόζενμποργκ και όντας πέρυσι αναπληρωματικός στην Στάμπαεκ. Ήδη όμως στην τρέχουσα σεζόν έχει "γράψει" 13 φορές προκαλώντας και αυτός με τη σειρά του τα μάτια των απανταχού scouts.

Πόσο μάλλον μετά την εμφάνιση της Πέμπτης, η οποία δεδομένα αύξησε και την τιμή του, αλλά και το επίπεδο των ομάδων που ενδιαφέρονται. Άλλωστε, πριν καν τη συντριβή της Ρόμα, τα νορβηγικά media έκαναν λόγο για scouting από ομάδες της δεύτερης ταχύτητα της Serie A. Πλέον, λογικά αναμένεται "αναβάθμιση" στο τσεκάρισμά του.

Όπως και του Μπεργκ, έτσι και το συμβόλαιο του Μπότχαϊμ ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο του 2022. Σε αντίθεση με τους δύο προαναφερθέντες, η Μπόντο Γκλιμτ θα μπει σε διαδικασία επέκτασής του, ποντάροντας στο νεαρότερο της ηλικίας του. Άγνωστο αν τα καταφέρει, δεδομένα πάντως το δέλεαρ που θα του προσφέρει δεν μπορεί να είναι το οικονομικό (80.000 ευρώ εισπράττει τώρα ετησίως).

Και φυσικά, από την στιγμή που ελληνικά μάτια έχουν τσεκάρει ποδοσφαιριστές της Μπόντο Γκλιμτ, ο Μπότχαϊμ δεν γίνονταν να αγνοηθεί, με την ασχολία μάλιστα να έχει γίνει και πιο… προσωπική, με διερευνητικές κρούσεις προς την πλευρά του 21χρονου επιθετικού.

Πλέον βέβαια, όχι μόνο για τον Μπότχαϊμ, αλλά και για τους τρεις της Μπόντο Γκλιμτ, οι οποίοι επιβεβαιωμένα έχουν ξεχωρίσει και απασχολήσει το scouting (και όχι μόνο) ελληνικών ομάδων, το πρόβλημα είναι πως ο ανταγωνισμός (και οι ενδιαφερόμενοι) έχει αυξηθεί σε σημείο που μάλλον δεν είναι διαχειρίσιμος.

Και με παιχνίδια, αποτελέσματα και εμφανίσεις της Μπόντο Γκλιμτ όπως της περασμένης Πέμπτης, ολοένα και ξεφεύγει...

TAGS THE SPORTS ECONOMIST CONFERENCE LEAGUE ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ