EURO

Προκριματικά Euro 2024: Η Σκωτία υπέταξε την Ισπανία στο ντέρμπι κορυφής, η Κροατία προσπέρασε την Τουρκία

Ο Σκοτ Μακτόμινεϊ της Σκωτίας πανηγυρίζει με τον Κίεραν Τίερνι γκολ που σημείωσε κόντρα στην Ισπανία για τη φάση των προκριματικών ομίλων του Euro 2024 στο "Χάμπντεν Παρκ", Γλασκώβη | Τρίτη 28 Μαρτίου 2023
Ο Σκοτ Μακτόμινεϊ της Σκωτίας πανηγυρίζει με τον Κίεραν Τίερνι γκολ που σημείωσε κόντρα στην Ισπανία για τη φάση των προκριματικών ομίλων του Euro 2024 στο "Χάμπντεν Παρκ", Γλασκώβη | Τρίτη 28 Μαρτίου 2023 © 2023/SCOTT HEPPELL/AP IMAGES

Η Σκωτία σημείωσε τη νίκη της βραδιάς απέναντι στην Ισπανία χάρη σε δύο γκολ του Σκοτ Μακτόμινεϊ και ξέφυγε στον 1ο προκριματικό όμιλο του Euro 2024. Η Κροατία επιβλήθηκε 2-0 μέσα στην Τουρκία και την προσπέρασε στον 4ο όμιλο. Η Ρουμανία έκανε το 2/2 στον 9ο όμιλο.

Η Σκωτία κοίταξε στα μάτια την Ισπανία, επικράτησε με 2-0 και έκανε αποφασιστικό βήμα για την κατάληψη μιας εκ των δύο θέσεων του 1ου προκριματικού ομίλου που οδηγούν στην τελική φάση του Euro 2024. Δύο γκολ του Σκοτ Μακτόμινεϊ από δύο κακές αντιδράσεις των δύο δεξιών μπακ των φιλοξενουμένων (ο Ντάνι Καρβαχάλ αντικατέστησε χωρίς αντίκρισμα τον Πέδρο Πόρο στην ανάπαυλα) έδωσαν αναπάντεχο προβάδισμα δύο γκολ στους γηπεδούχους.

Ο Λουίς ντε λα Φουέντε δεν βρήκε τη λύση, έχοντας παρατάξει ουσιαστικά ρεζέρβες στη Γλασκώβη, με τους Ισπανούς να γλιτώνουν από περισσότερα γκολ, λόγω μιας απίθανης ευκαιρίας του Λίντον Ντάικς. Η είσοδος των Νίκο Γουίλιαμς, Ιάγκο Άσπας, Μπόρχα Ιγκλέσιας και Γκάβι δεν άλλαξε δραστικά τα δεδομένα, με τους γηπεδούχους να έχουν ακόμα και δοκάρι στο 2ο μέρος και τελικά να κρατούν το "τρίποντο".

Η απουσία του τραυματία Έρλινγκ Χάλαντ ήταν εμφανής για τη Νορβηγία, η οποία είχε τις ευκαιρίες, αλλά όχι την αποτελεσματικότητα στο Μπατούμι με συνέπεια να μείνει στο 1-1 με αντίπαλο τη Γεωργία. Ο Αλεξάντερ Σέρλοτ άνοιξε το σκορ μόλις στο 15' για τους φιλοξενούμενους, όμως η παρέα του Κβίτσα Κβαρατσχέλια βρήκε την ισοφάριση στο 15' του 2ου μέρους με τον Γκέοργκες Μικαουτάτζε και απέσπασε τον πρώτο βαθμό της στον όμιλο, πιάνοντας τους Νορβηγούς, πάνω από τους Κύπριους που είχαν ρεπό.

Προσπέραση στην Τουρκία

Η Κροατία έκανε την προσπέραση ύστερα από τη σπουδαία νίκη με 2-0 στην Προύσα κόντρα στην πρωτοπόρο του 4ου ομίλου, Τουρκία. Ο Ματέο Κόβατσιτς ήταν ο πρωταγωνιστής του αγώνα με δύο γκολ στο 1ο μέρος κι ενώ οι γηπεδούχοι έστειλαν πρώτοι την μπάλα στα δίχτυα, όμως σε φάση που υπήρχε οφσάιντ. Με δύο γκολ υπέρ τους, οι παίκτες του Ζλάτκο Ντάλιτς δεν κυνήγησαν κάτι περισσότερο και αμύνθηκαν στο υπόλοιπο του αγώνα, καταφέρνοντας να διατηρήσουν το υπέρ τους προβάδισμα.

Στο Κάρντιφ, η Ουαλία γιόρτασε το "αντίο" του Γκάρεθ Μπέιλ με νίκη 1-0 επί της Λετονίας, που τη διατηρεί επικεφαλής της βαθμολογίας μαζί με τους Κροάτες. Ο πρώην αρχηγός και ηγέτης της βρέθηκε στο "Κάρντιφ Σίτι Στέντιουμ", έβγαλε λόγο πριν από τον αγώνα, αποθέωσε τους φιλάθλους και αποθεώθηκε, έδωσε ώθηση στους συμπαίκτες του και ο Κίφερ Μουρ στο 41' έγραψε το τελικό σκορ.

Χέρι χέρι Ελβετία και Ρουμανία

Η Ελβετία δεν αντιμετώπισε πρόβλημα κόντρα στο Ισραήλ και με το 3-0 στη Γενεύη έκανε το 2/2 και διατηρήθηκε επικεφαλής στη βαθμολογία του 9ου προκριματικού ομίλου. Οι Ελβετοί δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα, είχαν τον απόλυτο έλεγχο και κατοχή μπάλας σχεδόν στο 70% και ο Ρουμπέν Βάργκας άνοιξε το δρόμο για τη νίκη στο 39'. Με την έναρξη του 2ου μέρους, ο Ζεκί Αμντουνί πέτυχε το δεύτερο τέρμα του σε τρεις διεθνείς συμμετοχές και ο Σιλβέν Γουιντμέρ απλά κλείδωσε τη νίκη από το 52ο λεπτό.

Η Ρουμανία ήταν ανώτερη από τη Λευκορωσία αλλά συνάμα και πολύ άστοχη, με συνέπεια να φτάσει σε ισχνή νίκη με 2-1, αλλά να παραμείνει επικεφαλής του ομίλου. Οι Νικολάε Στάντσιου και Αντρέι Μπούρκα έδωσαν προβάδισμα δύο τερμάτων στους γηπεδούχους πριν συμπληρωθεί το πρώτο 20λεπτο, όμως αυτά ήταν οι δύο από τις συνολικά τρεις εύστοχες τελικές τους (σε 20 τελικές) στον αγώνα. Οι φιλοξενούμενοι είχαν τέσσερις εύστοχες και με μία εξ αυτών στο τέλος, ο Βλάντισλαβ Μορόζοβ μείωσε το σκορ.

Η Ανδόρα συνεχίζει να κάνει ζημιές σε καλύτερες από εκείνη ομάδες, αφού απέσπασε ισοπαλία 1-1 στο Κόσοβο. Ο Έντον Ζεγκρόβα άνοιξε το σκορ στο 59' για τους γηπεδούχους, όμως η απάντηση ήταν άμεση με τον Άλμπερτ Ρόζας.

Τα αποτελέσματα της 2ης αγωνιστικής του 1ου προκριματικού ομίλου

  • Γεωργία - Νορβηγία 1-1 (60' Μικαουτάτζε / 15' Σέρλοτ)
  • Σκωτία - Ισπανία 2-0 (7', 51' Μακτόμινεϊ)
  • Ρεπό: Κύπρος

Το πρόγραμμα της 3ης αγωνιστικής

  • 17/06 19:00 Νορβηγία - Σκωτία
  • 17/06 21:45 Κύπρος - Γεωργία
  • Ρεπό: Ισπανία

Τα αποτελέσματα της 2ης αγωνιστικής του 4ου προκριματικού ομίλου

  • Τουρκία - Κροατία 0-2 (20', 45+4' Κόβατσιτς)
  • Ουαλία - Λετονία 1-0 (41' Μουρ)
  • Ρεπό: Αρμενία

Το πρόγραμμα της 3ης αγωνιστικής

  • 16/06 21:45 Ουαλία - Αρμενία
  • 16/06 21:45 Λετονία - Τουρκία
  • Ρεπό: Κροατία

Τα αποτελέσματα της 2ης αγωνιστικής του 9ου προκριματικού ομίλου

  • Ελβετία - Ισραήλ 3-0 (39' Βάργκας, 47' Αμντουνί, 52' Γουιντμέρ)
  • Ρουμανία - Λευκορωσία 2-1 (17' Στάντσιου, 19' Μπούρκα / 86' Μορόζοβ)
  • Κόσοβο - Ανδόρα 1-1 (59' Ζέγκροβα / 61' Ρόζας)

Το πρόγραμμα της 3ης αγωνιστικής

  • 16/06 21:45 Ανδόρα - Ελβετία
  • 16/06 21:45 Λευκορωσία - Ισραήλ
  • 16/06 21:45 Κόσοβο - Ρουμανία
TAGS EURO ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΘΝΙΚΗ ΣΚΩΤΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΙΣΠΑΝΙΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΘΝΙΚΗ ΙΣΠΑΝΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΟΥΑΛΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΒΕΤΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ