EUROPEAN SUPER LEAGUE

Πέρεθ για European Super League: "Το κάνουμε για να σώσουμε το ποδόσφαιρο, το 2024 θα είμαστε νεκροί"

Real Madrid President Florentino Perez gives a thumps up as he arrives for the UEFA Champions League draw at the Grimaldi Forum, in Monaco, Thursday, Aug. 30, 2018. (AP Photo/Claude Paris)
Real Madrid President Florentino Perez gives a thumps up as he arrives for the UEFA Champions League draw at the Grimaldi Forum, in Monaco, Thursday, Aug. 30, 2018. (AP Photo/Claude Paris) AP PHOTO/CLAUDE PARIS

Ο Φλορεντίνο Πέρεθ μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό "Chiringuito" , χαρακτηρίζοντας την European Super League ως μια προσπάθεια των 12 συλλόγων να σώσουν το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Ο Φλορεντίνο Πέρεθ είναι ο άνθρωπος που έχει πρωτοσταστήσει στην δημιουργία της European Super League, που προκαλεί σεισμό στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και αλλάζει όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Οι ανακοινώσεις της Κυριακής ήρθαν σαν καταπέλτης και από εκείνη την στιγμή έχει δημιουργηθεί ένα ντόμινο εξελίξεων, που κανείς δεν γνωρίζει πού θα καταλήξει.

Ο πρώτος πρόεδρός της ESL και νυν ισχυρός άνδρας της Ρεάλ Μαδρίτης, μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό "Chiringuito", τονίζοντας πως η προσπάθεια των 12 συλλόγων γίνεται για να σώσουν το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, αναφέρθηκε στις ανάγκες για υψηλότερα έσοδα λόγω της πανδημίας, τόνισε ότι η Λίγκα δεν είναι κλειστή και πως όλες οι ομάδες έχουν δυνατότητα πρόσβασης, ενώ εξέφρασε την βεβαιότητά του πως η Ρεάλ δεν θα αποβληθεί από τα ημιτελικά του Champions League.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην UEFA, λέγοντας πως πρέπει να αλλάξει, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο το χάσμα που υπάρχει, ενώ είπε πως η European Super League δεν αποτελεί μια λίγκα των πλουσίων και πως η Παρί δεν έχει προσκληθεί. Τέλος, είπε πως δεν υπάρχει νόημα να δίνουν παίκτες στις εθνικές ομάδες.

"Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ"

"Όταν δεν έχεις έσοδα πέρα από τα τηλεοπτικά, η λύση είναι να δημιουργήσεις περισσότερους ανταγωνιστικούς αγώνες στη σεζόν που θα προσελκύουν περισσότερο τον κόσμο, με όλους τους μεγάλους συλλόγους. Φτάσαμε έτσι στην απόφαση να φτιάξουμε μία Super League ώστε να καλύψουμε τα χαμένα έσοδά μας αντί του Champions League.

Οι μεγάλοι σύλλογοι στην Αγγλία, την Ισπανία και την Ιταλία πρέπει να δώσουν λύση σε μια άσχημη κατάσταση που βιώνει το ποδόσφαιρο. Έχουμε χάσει 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Πέρυσι είχαμε μπάτζετ 800 εκατομμυρίων και έσοδα 700 εκατ. και φέτος με 900 εκατ. προϋπολογισμό θα δούμε αν θα βγάλουμε πάνω από 600. Σε δύο σεζόν 400 εκατ. λιγότερα, μόνο η Ρεάλ.

Θέλουμε να κάνουμε το ίδιο με αυτό που συμβαίνει στο μπάσκετ και την Euroleague. Με την UEFA βρισκόμαστε σε συζητήσεις τα τελευταία 2-3 χρόνια, η πανδημία μάς οδήγησε σε μια κατάσταση που δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Αν φτάσουμε σε συμφωνία με την UEFA, θέλουμε να ξεκινήσουμε από τον Αύγουστο, διαφορετικά θα περιμένουμε έναν χρόνο", ανέφερε αρχικά ο Φλορεντίνο Πέρεθ.

"ΠΙΟ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΙΚΟ ΤΟ ΘΕΑΜΑ ΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ"

"Σε κάθε αλλαγή υπάρχουν αυτοί που εναντιώνονται, συνέβη και με το Μπερναμπέου και όλη η ιστορία του ποδοσφαίρου άλλαξε. Τι είναι τόσο ελκυστικό; Ότι παίζουν οι καλύτεροι με τους καλύτερους, ο ανταγωνισμός. Δεν μου ανήκει η Ρεάλ Μαδρίτης, είμαστε ποδοσφαιρικός σύλλογος και το κάνουμε για να σώσουμε το ποδόσφαιρο, σε μία κρίσιμη στιγμή

Το ποδόσφαιρο πρέπει να εξελιχθεί. Η πανδημία επιτάχυνε τις διαδικασίες, διότι οι ομάδες έχουν καταστραφεί. Οι νέοι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται πια για το ποδόσφαιρο, διότι υπάρχουν πολλά ματς χαμηλής ποιότητας και δεν ενδιαφέρονται, εστιάζουν αλλού την προσοχή τους. Έχει χάσει το ενδιαφέρον του. Έχουμε όλοι καταστραφεί, το ποδόσφαιρο είναι παγκόσμιο και οι 12 σύλλογοι έχουν οπαδούς σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η τηλεόραση αλλάζει κι εμείς πρέπει να προσαρμοστούμε.

Ένα Μπαρτσελόνα - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι πολύ πιο διασκεδαστικό απ’ ό,τι με μία μέτρια ομάδα του Champions League. Όσο καλύτερα τα παιχνίδια, τόσο πιο διασκεδαστικό το θέαμα. Το Champions League είναι ελκυστικό μετά τα προημιτελικά, μέχρι τότε πρέπει να παίζουμε με τις μέτριες ομάδες που δεν είναι καθόλου ελκυστικές.

Τι θέλει να δει όλος ο κόσμος; Έχουμε φαν σε όλον τον πλανήτη. Αυτός είναι που δημιουργεί τα χρήματα, δεν έρχονται από αλλού. Κι αυτά τα χρήματα είναι για όλους, είναι μια πυραμίδα. Αν έχουμε εμείς στην κορυφή χρήματα, θα έχουν όλοι. Αν δεν δημιουργούνται, όμως, τα έσοδα, η πυραμίδα δεν θα υφίσταται", είπε στη συνέχεια.

"ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΑΠΕΙΛΕΙ Η UEFA, ΤΟ 2024 ΘΑ 'ΜΑΣΤΕ ΝΕΚΡΟΙ"

Ακολούθως, ανέφερε: "Θα προσπαθήσουμε να ξεκινήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Θα μιλήσουμε με FIFA και UEFA, δεν ξέρω γιατί είναι τόσο θυμωμένες. Η UEFA δεν χρειάζεται να απειλεί. Δούλευε ένα διαφορετικό format και δεν το κατάλαβα, ενώ δεν παράγει το απαραίτητο εισόδημα για να σωθεί το ποδόσφαιρο. Όταν λέω να σωθεί, εννοώ τους πάντες. Αυτό που θέλουμε, αυτό που κληροδοτήσαμε από τον Μπερναμπέου, είναι να σώσουμε το ποδόσφαιρο έτσι ώστε στα επόμενα 20 χρόνια να μπορούμε να ζούμε ειρηνικά. Η κατάσταση είναι πολύ δραματική.

«Απειλούν τους παίκτες. Μπορούν να είναι ήσυχοι, διότι οι απειλές δεν πρόκειται να γίνουν πραγματικότητα. Αλλά εκείνοι που συντηρούν το μονοπώλιο, πρέπει να είναι διαφανείς. Η UEFA δεν βγάζει καλή εικόνα προς τα έξω. Πρέπει να κάνει διάλογο και όχι απειλές. Παρουσίασαν ένα format που κανείς δεν καταλαβαίνει και λένε θα αρχίσουν από το 2024. Το 2024 θα είμαστε νεκροί. Υπάρχουν κλαμπ που έχουν χάσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ".

"ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΣΚΑΛΕΣΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΗΝ ΠΑΡΙ"

"Δεν είναι κλειστή Λίγκα η Super League. Οποιοσδήποτε σύλλογος μπορεί να έχει πρόσβαση. Δεν έχουμε προσκαλέσει την Παρί Σεν Ζερμέν προς το παρόν, ούτε τις δύο γερμανικές. Θα είμαστε 15 και 5 ακόμη εναλλακτικά μέλη. Κανείς δεν θέλει να καταστρέψει τα πρωταθλήματα. Δεν μπορεί να είναι για 50 ομάδες η Super League. Και η Ρόμα και η Νάπολι έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν, αλλά τα fixed έσοδα θα πηγαίνουν στις 15 που θα παίζουν μεταξύ τους κάθε εβδομάδα

Ο πρόεδρος της UEFA δεν μπορεί να προσβάλει έτσι τον Ανιέλι. Η UEFA πρέπει να αλλάξει, δεν θέλουμε έναν πρόεδρο που προσβάλει και ζητάμε διαφάνεια. Σε μια δημοκρατική Ευρώπ, αυτά τα πράγματα δεν θα έπρεπε να λέγονται, για το καλό της κοινωνίας", είπε ακόμα και συνέχισε πωςεν είναι μια λίγκα πλουσίων, αλλά μια λίγκα που θέλει να σώσει το ποδόσφαιρο. Δεν γίνεται να λένε ότι θα γίνουν οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι και να το αιτιολογούν έτσι".

"Η ΛΙΓΚΑ ΕΙΝΑΙ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΗ"

"Το VAR και οι διαιτητές φυσικά θα υπάρχουν και θα βελτιωθούν κι άλλο. Θα υπάρχει Financial Fair Play και σταθερότητα στους συλλόγους. Η Λίγκα είναι δεσμευτική. Κανείς από τα μέλη που υπέγραψαν δεν μπορεί να φύγει", τόνισε ακόμα ο Φλορεντίνο Πέρεθ και σχολίασε στη συνέχεια ότι ι' αυτές τις ομάδες η επιβίωση εξαρτάται αποκλειστικά στο να πηγαίνει καλά η ομάδα αγωνιστικά. Δεν γίνεται οι μεσαίες ομάδες στην Ισπανία να κερδίζουν χρήματα και η Μπαρτσελόνα να χάνει. Δεν γίνεται στην Αγγλία αυτές οι 6 ομάδες να χάνουν χρήματα και οι άλλες 14 να κερδίζουν. Όταν λέμε αλληλεγγύη το εννοούμε πραγματικά".

Αναφερόμενος στις εθνικές ομάδες, τόνισε: "Πρέπει να αλλάξουμε πολλά πράγματα. Το να παίζουν οι εθνικές με παίκτες των συλλόγων δεν έχει πολύ νόημα. Πρέπει να το αλλάξουμε"

"ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΠΕΙΣΩ ΤΟΝ ΛΑΠΟΡΤΑ"

Για τον Λαπόρτα είπε ότι "δεν ήταν δύσκολο να τον πείσω, διότι όταν μιλάς σε αξιόπιστους ανθρώπους δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Η Μπαρτσελόνα βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και ο ίδιος ξέρει ότι αυτό είναι το μέλλον για τον σύλλογο. Οι αγώνες ανάμεσα στους κορυφαίους δημιουργούν περισσότερα έσοδα. Δεν πιστεύω ότι 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα ήθελαν να δουν στην τηλεόραση άγνωστες ομάδες. Έχω μια ιστορική ευθύνη να κάνω το καλύτερο για την υστεροφημία της Ρεάλ".

Οι Παντελής Βλαχόπουλος, Παντελής Διαμαντόπουλος και Θέμης Καίσαρης συζήτησαν για τις ραγδαίες εξελίξεις στο ποδόσφαιρο:

TAGS EUROPEAN SUPER LEAGUE ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ