THE SPORTS ECONOMIST

Περέα: Σε τροχιά μεταγραφής, οι αξιώσεις του ΠΑΣ και τα δικαιώματα του Παναθηναϊκού

Ο Χουάν Περέα είναι η ελπίδα του ΠΑΣ για μια επταψήφια πώληση
Ο Χουάν Περέα είναι η ελπίδα του ΠΑΣ για μια επταψήφια πώληση INTIME

Από τους τους γεννημένους στον 21ο αιώνα μεσοεπιθετικούς του πρωταθλήματος ο Χουάν Χοσέ Περέα, κονταροχτυπιέται σε επίπεδο επιδόσεων με τον Αγκιμπού Καμαρά, συγκρίνεται σε συχνότητα με τις περυσινές των Τζόλη - Δουβίκα, δικαιολογεί τον ντόρο γύρω από τ' όνομά του και την προσδοκία του ΠΑΣ για επικερδή πώληση, με τις αξιώσεις των Ηπειρωτών να φτάνουν ήδη σε επταψήφιο νούμερο.

Πρόσωπο των ημερών ο Χουάν Χοσέ Περέα. Με δύο δικά του γκολ χάρισε τέσσερις βαθμούς αρχικά μεσοβδόμαδα κόντρα στον Ιωνικό και στη συνέχεια στο Ηράκλειο επί του ΟΦΗ στα πρώτα παιχνίδια του 2022 στον (ελλιπή λόγω covid) ΠΑΣ, εδραιώνοντας έτσι τη θέση των Ηπειρωτών στην εξάδα της Super League Interwetten.

Ο Κολομβιανός επιθετικός έφτασε τα 5 γκολ στο πρωτάθλημα - όλα τα έχει σημειώσει μετά τον Νοέμβριο - έχοντας δώσει ως τώρα και 3 ασίστ. Επιδόσεις που είναι οι καλύτερες στην καριέρα του όχι μόνο σε απόλυτα νούμερα, αλλά και σε μέσους όρους, με τον Περέα λοιπόν να σκοράρει ή να μοιράζει ασίστ ανά 165 λεπτά.

Πέρυσι, έχοντας αγωνιστεί συνολικά 1805 λεπτά στον Βόλο πέτυχε 3 γκολ και έδωσε 1 ασίστ, κοινώς είχε συμβολή σε γκολ ανά 451 λεπτά, ενώ πρόπερσι, με ακριβώς ανάλογες επιδόσεις (3 γκολ – 1 ασίστ), το πετύχαινε με τον Παναθηναϊκό ανά 192 λεπτά.

Από τους (μετρημένους με σημαίνοντα ρόλο) γεννημένους τον 21ο αιώνα μεσοεπιθετικούς του πρωταθλήματος, ο Περέα συναγωνίζεται με τη φετινή αποκάλυψη του Ολυμπιακού, τον Αγκιμπού Καμαρά, ο οποίος σε αγώνες πρωταθλήματος (μόνος κοινός τόπος σύγκρισης) μετράει 4 γκολ και ισάριθμες ασίστ, σκοράροντας δηλαδή ή σερβίροντας ανά 146,5 λεπτά.

Ο Φώτης Ιωαννίδης του Παναθηναϊκού μετράει ως τώρα 1 γκολ σε 465 λεπτά συμμετοχής (πέρυσι, σκόραρε 4 φορές, χωρίς να δώσει ασίστ, με τον δικό του τότε μέσο όρο για γκολ ή ασίστ να καθορίζεται στα 294 λεπτά). Οι υπόλοιποι μεσοεπιθετικοί της Super League Interwetten που είναι γεννημένοι μετά το Millennium - χωρίς όμως να έχουν ανάλογο ρόλο και χρόνο στο rotation των ομάδων τους - δηλαδή ο Αλί Μπαμπά του Αστέρα Τρίπολης, ο Γρίβας του ΟΦΗ, ο Τζαβίδας του Ατρόμητου και οι Λώλης, Μίνα του ΠΑΣ, ακόμη δεν έχουν "γράψει", ενώ ο Τερεζίου του Βόλου έχει σημειώσει 1 γκολ σε 9 συμμετοχές, όλες ερχόμενος από τον πάγκο.

Ενδεικτική η σύγκριση των επιδόσεων του Περέα με αυτές που είχαν πέρυσι δύο ποδοσφαιριστές – πάντα ανάλογης ηλικίας - που το περασμένο καλοκαίρι πήραν μεταγραφή στο εξωτερικό. Ο Χρήστος Τζόλης λοιπόν την προηγούμενη σεζόν μέτρησε στο πρωτάθλημα 6 γκολ και 7 ασίστ, σκοράροντας ή σερβίροντας ανά 160 λεπτά συμμετοχής, ενώ ο – γεννημένος το 1999, αλλά "περπατώντας" πέρυσι στα 22 του, όπως δηλαδή φέτος ο Περέα - Τάσος Δουβίκας είχε 11 γκολ και 4 ασίστ, σκοράροντας ή σερβίροντας ανά 173 λεπτά συμμετοχής.

Στο εκατομμύριο (και ανεβαίνει) οι αξιώσεις του ΠΑΣ

Αριθμοί, εικόνα, επιδόσεις, ηλικία, συνολικά χαρακτηριστικά που δικαιολογούν τον "θόρυβο" που προκαλεί ο Κολομβιανός επιθετικός και το ενδιαφέρον τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Και παράλληλα, νομιμοποιούν και την προσδοκία του ΠΑΣ για μια επικερδή πώληση, ύστερα από τις 100.000 ευρώ που δαπάνησε το καλοκαίρι για την αγορά του από τον Παναθηναϊκό, με τους "πράσινους" να διατηρούν 20% επί των δικαιωμάτων του Περέα και παράλληλα τη δυνατότητα να ματσάρουν οποιαδήποτε πρόταση δεχτεί ο ΠΑΣ, σε περίπτωση που θελήσουν να προσπαθήσουν να επαναφέρουν τον Κολομβιανό στο δυναμικό τους.

Μέχρι και πριν την έλευση του νέου χρόνου, στις κρούσεις που είχαν δεχτεί οι Ηπειρώτες αξίωναν επταψήφιο ποσό για τον Περέα. Δεδηλωμένη πρόθεσή τους είναι να τον κρατήσουν ως και το τέλος της σεζόν, οπότε λογικά εκτιμούν πως θα έχει αυξηθεί περισσότερο η αξία του. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν περιμένουν – βάσει του ενδιαφέροντος που υπάρχει - κινητικότητα και στην τρέχουσα μεταγραφική περίοδο.

Πέραν του εντός των συνόρων τσεκαρίσματος τόσο γερμανικές όσο και ιταλικές ομάδες (συγκεκριμένα για τη Serie A υπάρχει θέμα με το ότι δεν έχει ακόμη κοινοτικό διαβατήριο) έχουν "φακελώσει" τον Κολομβιανό, ο οποίος 1,5 μήνα πριν συμπληρώσει τα 22 του χρόνια (23 Φεβρουαρίου) διανύει στα Γιάννινα την καλύτερη φάση της καριέρας του, φιλοδοξώντας πλέον να κάνει το επόμενο βήμα.

TAGS THE SPORTS ECONOMIST ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ