ΕΠΟ

Παρουσιάστηκε το σχέδιο αναδιάρθρωσης

Παρουσιάστηκε το σχέδιο αναδιάρθρωσης
INTIME SPORTS

Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης (28/2) σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΕΠΟ το σχέδιο της αναδιάρθρωσης των κατηγοριών. Διαβάστε τι είπε ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιάννης Παπακωνσταντίνου

Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης (28/2) σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο αναπληρωτής πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιάννης Παπακωνσταντίνου, και το μέλος του ΔΣ και πρόεδρος της Επιτροπής Πρωταθλήματος Δ' Εθνικής, Μιχάλης Τζανόπουλος, το σχέδιο της αναδιάρθρωσης των κατηγοριών.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου στην τοποθέτησή του είπε:

" Πρόκειται για την έναρξη της διαδικασίας αναδιάρθρωσης του ελληνικού ποδοσφαίρου, μέσω της ενοποίησης των κατηγοριών Γ και Δ Εθνικής και τη συγκρότηση μιας νέας, ερασιτεχνικού χαρακτήρα, κατηγορίας, της νέας Γ Εθνικής, που θα έχει πανελλαδική διάρθρωση, σε ομίλους με δεκαέξι ομάδες και διοργανώτρια του πρωταθλήματος την Ε.Π.Ο.

Η θεσμική αυτή αλλαγή αποτέλεσε για μεγάλο χρονικό διάστημα ένα στοίχημα για την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, στην οπτική της οποίας από χρόνια έχει καταγραφεί το τέλος του επαγγελματικού ποδοσφαίρου με τη μορφή και τις κατηγορίες που το γνωρίσαμε, με τις πρώτες καταγραφές να ανάγονται στο 2005.

Η σκληρή οικονομική πραγματικότητα, που αναδύθηκε με την κρίση της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, απλώς επέτεινε την ανάγκη να προχωρήσει η Ομοσπονδία με κεντρικό σχεδιασμό και στόχο τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης των κατηγοριών.

Είναι, λοιπόν, αναγκαία και επιτακτική η αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων με μείωση των ομάδων, καθώς, για πολλά χρόνια και αντίθετα με τη λογική της αγοράς, το ελληνικό ποδόσφαιρο παρήγαγε περισσότερες κατηγορίες (και ομάδες) από όσες μπορούσε να καταναλώσει. Η εξισορρόπηση του συστήματος είναι ζήτημα ύπαρξης για το άθλημα.

Μια απλή ανάγνωση των οικονομικών, κοινωνικών, ποδοσφαιρικών δεδομένων της χώρας στη σημερινή συγκυρία και η προβολή τους στην επόμενη εικοσαετία, οδηγεί, αυτόματα, στην επιλογή "λιγότερες κατηγορίες – περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης"

Με τη νέα κατηγορία προσδοκούμε:

Α. Να επανασυνδέσουμε το νήμα που ένωνε και παλαιότερα την ελληνική ποδοσφαιρική οικογένεια και δη το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο με ολόκληρη τη χώρα μέσα από ένα πρωτάθλημα ισχυρό αγωνιστικά και βιώσιμο οικονομικά. Στην κατεύθυνση αυτή θα προσφέρει σημαντική βοήθεια η σχεδιαζόμενη αδειοδότηση και για τη νέα κατηγορία.

Β. Να φέρουμε σε επαφή ερασιτεχνικά σωματεία με ένα μίνιμουμ οργάνωσης, διοίκησης και λειτουργίας με την αγορά και τις επιχειρήσεις, μέσω της κεντρικής διαχείρισης των εμπορικών και άλλων δικαιωμάτων της κατηγορίας.

Γ. Να αναδιοργανώσουμε το σύστημα επιχορήγησης των σωματείων από την Πολιτεία σε νέες βάσεις, με ανταποδοτικό χαρακτήρα.

Δ. Να προσφέρουμε στο σύνολο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με βάση το ποδόσφαιρο ( π.χ. ΟΠΑΠ) μια πολύ καλή και με πανελλαδική συγκρότηση κατηγορία για εμπορικές, χορηγικές, διαφημιστικές και άλλες συμφωνίες.

Ε. Να διαμορφώσουμε (στην ολοκλήρωση της κατηγορίας) νέα δεδομένα για την παραγωγική διαδικασία σε επίπεδο ποδοσφαιριστών, διαιτητών, προπονητών με έμφαση στο ελληνικό στοιχείο.

Προχωράμε, λοιπόν, σε συνεννόηση με την Ένωση Β' και Γ' Εθνικής σε μια ήπιας μορφής μείωση, επειδή έχει ήδη προχωρήσει η αγωνιστική σεζόν.

Το σχέδιο της διαδικασίας συγκρότησης της νέας Γ' Εθνικής το έχετε στα χέρια σας.

Η μείωση αυτή θα γίνει με σταδιακό τρόπο και απώτερο στόχο θα έχει τη δημιουργία, μετά από μια τετραετία, της νέας Γ΄ Εθνικής με τη συμμετοχή 64 ομάδων σε 4 ομίλους.

Δεν διεκδικούμε το αλάθητο, ωστόσο, η πρόθεσή μας και ο στόχος μας είναι προφανής: Να βοηθήσουμε το ελληνικό ποδόσφαιρο, σε όλα τα επίπεδα, ώστε να αναβαθμιστεί και να βγει, όσο αυτό είναι εφικτό, αλώβητο από την κρίση που βιώνει, όπως άλλωστε και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Είμαστε, λοιπόν, εδώ όχι για να τονίσουμε την απόφασή μας, αλλά για να πληροφορήσουμε την ποδοσφαιρική Ελλάδα για την αποφασιστικότητά μας.

Όπως έχει πει και ο πρόεδρός μας "το ζητούμενο δεν είναι να τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις, αλλά να τις δρομολογούμε".

Κλείνοντας, επιθυμούμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας προς την Κυβέρνηση, τα κόμματα που τη στηρίζουν και ειδικότερα τον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αρβανιτόπουλο και τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Ιωαννίδη για την αμέριστή συμπαράστασή τους, μέσω της ψήφισης στη Βουλή της απαραίτητης τροπολογίας για την ενοποίηση των κατηγοριών".

TAGS ΕΠΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ