FOOTBALL ANALYSIS

Χρήστο Τζόλη, αυτός είναι ο δρόμος σου

Ο Χρήστος Τζόλης πανηγυρίζει το γκολ που πέτυχε στην αναμέτρηση ΠΑΟΚ-Αϊντχόφεν.
Ο Χρήστος Τζόλης πανηγυρίζει το γκολ που πέτυχε στην αναμέτρηση ΠΑΟΚ-Αϊντχόφεν. EUROKINISSI

Ο Χρήστος Τζόλης βρήκε ξανά δίχτυα και ο Θέμης Καίσαρης αναλύει το παιχνίδι του πιτσιρικά του ΠΑΟΚ και βρίσκει τη μεγάλη διαφορά στα τρία τελευταία παιχνίδια πρωταθλήματος.

Ο ΠΑΟΚ πέρασε με 2-0 από τη Λαμία και έκανε έτσι το τέσσερα στα τέσσερα με τον Πάμπλο Γκαρσία στον πάγκο. Τα φώτα συγκέντρωσε το φάουλ-γκολ του Βιεϊρίνια που μπήκε στο ματς ως αλλαγή και η αγκαλιά του αρχηγού του Δικεφάλου με τον Ουρουγουανό.

ΒΡΗΚΕ ΔΙΧΤΥΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΕΜΙΕΡΑ

Όμως, εξίσου σημαντικό ήταν για τον ΠΑΟΚ το γκολ του Τζόλη. Ο 18χρονος άνοιξε το σκορ μετά την ωραία κάθετη του Καντουρί και το γύρισμα του Ουαγκέ.

Ήταν το 2ο γκολ του Τζόλη στη φετινή Super League. ο μικρός είχε να βρει δίχτυα από την πρεμιέρα του πρωταθλήματος και το υπέροχο γυριστό στο ματς με την ΑΕΛ στην Τούμπα στις 11 Σεπτεμβρίου.

Από πέρυσι ο Τζόλης ενθουσιάζει με την παρουσία του και δικαιολογημένα. Είναι πολύ μικρός για να έχει τέτοια προσφορά στην επίθεση και ορισμένες από τις κινήσεις και τις εκτελέσεις του είναι πραγματικά εντυπωσιακές.

ΣΚΟΡΑΡΕΙ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Στα 18 του, δεν μπορεί παρά να είναι άγουρος ακόμα και το χθεσινό γκολ είναι μια καλή αφορμή για να τον συζητήσουμε. Μοιάζει να δυσκολεύεται περισσότερο στα παιχνίδια της Super League Interwetten απ'ότι στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις του ΠΑΟΚ.

Ο Τζόλης έχει τέσσερα γκολ και τρεις ασίστ (με Μπεσίκτας και Αϊντχόφεν) στα φετινά ευρωπαϊκά ματς του ΠΑΟΚ, ενώ έχει δύο γκολ και μία ασίστ στη Super League, με το χρόνο συμμετοχής να είναι περίπου ο ίδιος.

Η λογική λέει πως η ατομική ποιότητα των αντιπάλων είναι σίγουρα μεγαλύτερη σε ένα ευρωπαϊκό ματς, οπότε γιατί ο Τζόλης δυσκολεύεται περισσότερο εντός συνόρων να βρει γκολ;

ΖΗΤΗΜΑ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΕΩΝ

Η απάντηση μάλλον βρίσκεται στους χώρους. Ο μικρός στα ευρωπαϊκά ματς μπορεί να έχει καλύτερους αντιπάλους, αλλά οι συνθήκες των αγώνων τού προσφέρουν περισσότερο χώρο, καλύτερες συνθήκες στην εκτέλεση.

Στο παιχνίδι αναμονής που αντιμετωπίζει ο ΠΑΟΚ στην πλειοψηφία των εγχώριων αγώνων, ο Τζόλης δεν βρίσκει χώρους και δεν έχει ακόμα την αγωνιστική εμπειρία να πάρει καλύτερες επιλογές.

ΟΙ ΠΕΡΣΙΝΕΣ ΤΕΛΙΚΕΣ

Πάμε να δούμε πως αποτυπώνεται αυτό στα γραφήματα της Opta. Ξεκινάμε από τις τελικές και τα expected goals του Τζόλη από την περσινή σεζόν. Θυμίζουμε πως όσο μεγαλύτερος είναι ο κύκλος τόσο μεγαλύτερη είναι η ευκαιρία και με κίτρινο χρώμα είναι τα γκολ.

Τα xG του Τζόλη στη Super League 2019-20
Τα xG του Τζόλη στη Super League 2019-20 SPORT24

Τελικές "απλωμένες" σε όλο το πλάτος της επίθεσης, εκτελέσεις από "κακές" θέσεις στο γήπεδο, μόνο δύο πραγματικά καλές στιγμές και η μία που έγινε γκολ απέναντι στον ΟΦΗ.

ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΣ "ΚΑΚΩΝ" ΤΕΛΙΚΩΝ ΣΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Πάμε να δούμε τι γίνεται φέτος. Στο πρώτο γράφημα έχουμε ξανά τις τελικές και τα φετινά expected goals, αλλά μέχρι την 1η Νοεμβριου. Οι τρεις αγώνες που ακολούθησαν δεν συμπεριλαμβάνονται και θα δείτε στη συνέχεια το γιατί.

Τα xG του Τζόλη στη φετινή Super League μέχρι την 1η Νοεμβρίου
Τα xG του Τζόλη στη φετινή Super League μέχρι την 1η Νοεμβρίου SPORT24

Πάμπολλες τελικές μαζεμένες στην αριστερή πλευρά της περιοχής. Ο Τζόλης έρχεται από αριστερά, εκτελεί με το δεξί, αλλά στην ουσία "σπαταλάει" τελικές, αφού οι πιθανότητες είναι όσο μικροί είναι και οι κύκλοι. Συνολικά 14 τελικές, που όλες μαζί "άξιζαν" μόλις 0.7 xGoals.

Καθόλου τυχαία, ο Τζόλης σκοράρει στη μοναδική φορά που κινείται χωρίς μπάλα προς την άλλη πλευρά. Η εκτέλεσή του με την ΑΕΛ δεν ήταν εύκολη, όμως είχε χώρο και με αυτόν έδειξε την ποιότητά του και σκόραρε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΡΙΑ ΜΑΤΣ, ΤΡΕΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ

Πάμε τώρα να δούμε τι συμβαίνει στα τελευταία παιχνίδια, γιατί εκεί είναι το ζουμί.

Τα xG του Τζόλη στη φετινή Super League στα τελευταία τρία ματς του ΠΑΟΚ
Τα xG του Τζόλη στη φετινή Super League στα τελευταία τρία ματς του ΠΑΟΚ SPORT24

Ξαφνικά οι κύκλοι των τελικών μειώθηκαν αισθητά, αλλά έγιναν μεγαλύτερες, επίσης, αισθητά. Το τσούρμο των "καταδικασμένων" τελικών στα αριστερά της περιοχής εξαφανίστηκε και στη θέση τους ήρθαν λίγες, αλλά μεγάλες ευκαιρίες στο κέντρο της περιοχής, φάτσα με την εστία.

Ο Τζόλης πάει και εκτελεί από θέση φορ. Το βάζει με τη Λαμία και χάνει δύο ακόμα μεγαλύτερες ευκαιρίες, μία στο ίδιο ματς και μία απέναντι στον ΠΑΣ.

Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ

Αυτός είναι ο δρόμος. Η ποιότητα των ευκαιριών, όχι η ποσότητα. Το να κινείσαι χωρίς μπάλα και να ψάχνεις την καλή στιγμή, όχι ο "βομβαρδισμός".

Δεν έχουν νόημα οι μικρές ευκαιρίες, αυτό που μετράει για τους επιθετικούς είναι να βρίσκουν τις καλές στιγμές. Κι ας τις χάσουν, δεν πειράζει, όλοι χάνουν μεγάλες ευκαιρίες, το θέμα είναι να τις βρίσκεις. Όσο τις βρίσκεις, θα σκοράρεις.

ΠΕΝΤΕ ΤΕΛΙΚΕΣ ΠΟΥ "ΑΞΙΖΟΥΝ" ΔΙΠΛΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 14

Ο Τζόλης φέτος έχει 19 τελικές στο πρωτάθλημα και με αυτές έχει συνολικά 2.3 expected goals. Αυτές οι πέντε τελικές που έχει στα τρία τελευταία ματς έκαναν μόνες τους ένα σύνολο 1.6 expected goals. Και οι υπόλοιπες 14 τελικές "άξιζαν" όλες μαζί μόλις 0.7.

Σκεφτείτε τη διαφορά. Δεκατέσσερα σουτ που είχαν πιθανότητες για 0.7 γκολ και πέντε σουτ που "άξιζαν" για 1.6. Τι από τα δύο έχει νόημα να συνεχίσει να κάνει;

ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΡΕΜΟΥΡΑ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΟΥΤ

Ο Τζόλης είναι άγουρος, το είπαμε και πριν. Όχι μόνο λόγω ηλικίας, αλλά γιατί ακόμα κάνει τα πρώτα του βήματα. Προφανώς και είναι ουτοπικό να ζητήσει κανείς από εκείνον εμπειρία στο διάβασμα φάσεων, προφανώς και θα έχει νεανική ορμή στις επιλογές και στα τελειώματά του.

Όμως, νομίζουμε πως ο δρόμος είναι σαφής. Ηρεμία, όχι πρεμούρα για πολλές τελικές, όχι εκτελέσεις από "κακές" θέσεις. Κίνηση χωρίς μπάλα, διάβασμα των χώρων, εκτέλεση από πλεονεκτική θέση.

ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΑ ΤΑ ΣΟΥΤ

Κι ας είναι λίγα τα σουτ που κάνει σε κάθε ματς, δεν πειράζει. Αν συνεχίσει να εκτελεί από αυτές τις θέσεις, δεν θα χρειαστεί να περιμένει όσο περίμενε μετά την πρεμιέρα για να βρει δίχτυα.

Ο δρόμος είναι η ποιότητα των τελικών, το πόσο επικίνδυνες είναι. Το τελείωμα το έχει, το έχουμε δει. Το ζήτημα για εκείνον είναι να βρεθεί κεντρικά, να αποτελέσει για τον ΠΑΟΚ ένας έξτρα παίκτη που εκτελεί από θέση φορ, ας αφήσει στον Ζίβκοβιτς τα σουτ που γίνονται συγκλίνοντας προς το κέντρο.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΠΑΟΚ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ