THE SPORTS ECONOMIST

ΠΑΟΚ: Τα δεδομένα για Μπόριλ

Ο Γιαν Μπόριλ στη διάρκεια του Euro 2020
Ο Γιαν Μπόριλ στη διάρκεια του Euro 2020 JUSTIN TALLIS, POOL PHOTO VIA AP

Ο αρχηγός της Σλάβια Πράγας Γιαν Μπόριλ φαίνεται πως έχει ξεχωρίσει στην αναζήτηση του ΠΑΟΚ για τον εκλεκτό αριστερό μπακ, με το στάτους του τη δεδομένη στιγμή στους πρωταθλητές Τσεχίας να μοιάζει ευνοϊκό για την προσπάθεια των Κυπελλούχων Ελλάδας.

Σε πρώτο πλάνο, εδώ και καιρό, της μεταγραφικής αναζήτησης του ΠΑΟΚ ο αριστερός μπακ. Αναζήτηση που έχει φέρει διάφορα ονόματα στο προσκήνιο (Ρεμπόσο, Σουαρέθ, Τράουκο), κανένα εξ αυτών όμως δεν αποτέλεσε προτεραιότητα για τον "δικέφαλο". Τελευταίος όμως που φαίνεται πως έχει ξεχωρίσει παίρνοντας κεφάλι στις προτιμήσεις, έχοντας κυρίως αυτήν του Ράζβαν Λουτσέσκου, είναι ο Τσέχος Γιαν Μπόριλ.

Αρχηγός της Σλάβια Πράγας, τη φανέλα της οποίας φοράει εδώ και 5,5 χρόνια, στα 30 του, εν ενεργεία διεθνής, με πρόσφατη συμμετοχή στο Euro, όπου και ήταν βασικός στο αριστερό άκρο της εθνικής Τσεχίας και στα τέσσερα παιχνίδια της στη διοργάνωση.

Αγαπημένος της εξέδρας, ηγετική μορφή στα αποδυτήρια, αλλά όπως τουλάχιστον εκτιμάται, εμφανίζεται πιο έτοιμος από ποτέ για να δοκιμάσει και εκτός Τσεχίας, όπου αγωνίζεται σε όλη του την καριέρα. Είναι χαρακτηριστικό πως στο ξεκίνημα της νέας σεζόν, ο Μπόριλ δεν έχει αγωνιστεί ούτε λεπτό στα τρία παιχνίδια που έχει δώσει η Σλάβια στο εγχώριο πρωτάθλημα (2) και στα προκριματικά του Champions League (1).

Εκεί μάλιστα, στον 3ο προκριματικό γύρο, δεν δηλώθηκε καν στη λίστα για τις αναμετρήσεις με τη Φερεντσβάρος (σ.σ. το πρώτο, χτες, στη Βουδαπέστη, βρήκε τους πρωταθλητές Ουγγαρίας νικητές με 2-0), όντας ακόμη ανέτοιμος - γενικόλογα εμφανίζεται ως επίσημη δικαιολογία το "ιατρικά προβλήματα" - μετά από την επιβάρυνση της ιδιαίτερα απαιτητικής περυσινής σεζόν που ολοκληρώθηκε – λόγω της παρουσίας του στο Euro - πριν από ακριβώς έναν μήνα.

Υπάρχει -ήδη- ο διάδοχος

Εν τη απουσία του, στη θέση του αγωνίζεται ο Λιβεριανός, Οσκαρ Ντόρλεϊ. Πήγε στην Πράγα ως εξτρέμ. Στο τέλος της περυσινής σεζόν ο προπονητής της Σλάβια, Γίντριχ Τρισόβσκι, τον έφερε σε θέση αριστερού μπακ. Ηταν τόσο καλός που σε συνδυασμό με την απουσία του Μπόριλ στο ξεκίνημα της φετινής χρονιάς, χρίστηκε βασικός. Και παρότι το δείγμα είναι μικρό, οι Τσέχοι αποθεώνουν τις εμφανίσεις του εκτιμώντας πως ήδη η Σλάβια έχει βρει τον διάδοχο του αρχηγού της, αν και εφόσον αυτός αποφασίσει να αποχωρήσει.

Η όλη κατάσταση "μυρίζει" μεταγραφή. Η Σλάβια θέμα οικονομικό δεν έχει. Κινέζικης ιδιοκτησίας (η κρατική CINIC Group), με τρομερές - για τα δεδομένα της Τσεχίας, αλλά και συνολικά της ανατολικής Ευρώπης επενδύσεις και μπάτζετ τα τελευταία χρόνια, επενδύσεις που της έχουν επιτρέψει να αλλάξει τελείως επίπεδο (τρεις διαδοχικές κατακτήσεις πρωταθλημάτων στο διάστημα που η κινέζικη εταιρεία έχει 100% τον έλεγχό της και συνεχείς συμμετοχές σε ομίλους Europa και Champions League).

Ο Μπόριλ έχει ακόμη δύο χρόνια συμβόλαιο, αλλά θεωρείται δεδομένο πως εάν πάντα αποφασίσει να δοκιμάσει εκτός Τσεχίας, δεν πρόκειται κανείς στην Σλάβια - ακριβώς εξαιτίας του στάτους που έχει αποκτήσει αυτά τα χρόνια - να του κόψει τον δρόμο, προβάλλοντας υπέρογκες απαιτήσεις.

Πόσο μάλλον από την στιγμή που ήδη μοιάζει να έχει βρεθεί και επαρκέστατη (αν όχι καλύτερη) διάδοχη λύση, με τους πάντες στους πρωταθλητές Τσεχίας να προαλείφουν άμεσα τον Ντόρλεϊ για βασικό. Μια παραχώρηση λοιπόν του Μπόριλ μοιάζει να είναι win-win.

Win-win-win

Και αν συνυπολογιστούν και τα υπόλοιπα προαναφερθέντα δεδομένα, τότε προκύπτει και τρίτο win, από πλευράς ΠΑΟΚ. Εννοείται πως ο "δικέφαλος" δεν πρόκειται να αποκτήσει τον διεθνή Τσέχο τσάμπα. Προφανώς όμως υπάρχει το υπόβαθρο να διαπραγματευτεί ένα σαφώς οικονομικότερο deal από αν - για παράδειγμα - δεν υπήρχε η σκέψη στο μυαλό του Μπόριλ της φυγής στο εξωτερικό ή το ήδη εξαιρετικό ξεκίνημα του εκτιμώμενου διαδόχου του.

Πόσο μπορεί να είναι αυτό το οικονομικότερο deal; Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για επταψήφιο ποσό. Όχι όμως της τάξης των 2 και 2,5 εκατ. ευρώ που κοστολογούνταν ως και το τέλος της περυσινής σεζόν ο Μπόριλ, αλλά πλέον σημαντικά χαμηλότερα. Είπαμε, τα δεδομένα έχουν αλλάξει, υποδηλώνουν μεταγραφή και το κυριότερο εξαρτώνται εν πολλοίς από τις προθέσεις του ίδιου του αρχηγού της Σλάβια.

Και κάτι ακόμη, ως κατακλείδα της ιστορίας. Ο Μπόριλ εκπροσωπείται από τον ίδιο ατζέντη που έχει και ο Μίκαελ Κρμέντσικ, ο οποίος αγωνίστηκε δανεικός στον ΠΑΟΚ στο δεύτερο μισό της περασμένης σεζόν, έκτοτε έγινε προσπάθεια για παραμονή του στην Τούμπα, η τελική όμως επιλογή του Νέλσον Ολιβέιρα τον έφερε εκ νέου δανεικό από την Μπριζ. Στην Σλάβια Πράγας.

TAGS THE SPORTS ECONOMIST ΠΑΟΚ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ