FOOTBALL ANALYSIS

ΠΑΟΚ: Ντάντας, το αφεντικό που κάνει τα πάντα στο κέντρο του Δικεφάλου

Ο Τιάγκο Ντάντας στον αγώνα του ΠΑΟΚ με τη Λαμία
Ο Τιάγκο Ντάντας στον αγώνα του ΠΑΟΚ με τη Λαμία EUROKINISSI SPORTS

Ο Τιάγκο Ντάντας έλαμψε ξανά στο κέντρο για τον ΠΑΟΚ και ο Θέμης Καίσαρης αναλύει τον 21χρονο μέσο που κάνει τα πάντα εκτός από το να σουτάρει.

Ο ΠΑΟΚ επέστρεψε στις νίκες μετά τη λευκή ισοπαλία απέναντι στον Άρη στο Κλεάνθη Βικελίδης. Η ομάδα του Λουτσέσκου επικράτησε 1-0 της Λαμίας και έκανε τρεις τις νίκες με ένα γκολ διαφορά στη φετινή Super League.

Η ποιότητα του αφεντικού στο κέντρο

Σκόρερ για τον Δικέφαλο ήταν ο Κούρτιτς, αλλά για ένα ακόμα ματς αυτός που έλαμψε ήταν ο Τιάγκο Ντάντας. Ο 21χρονος Πορτογάλος έκανε ένα ακόμα ματς που ξεχείλιζε από ποιότητα.

Δείτε στο γράφημα της Opta/Stats Perform τις μεταβιβάσεις του Ντάντας απέναντι στη Λαμία.

Οι μεταβιβάσεις και οι key passes του Ντάντας απέναντι στη Λαμία
Οι μεταβιβάσεις και οι key passes του Ντάντας απέναντι στη Λαμία

Ο Πορτογάλος είχε 62/69 μεταβιβάσεις και 15/18 πάσες προς το τελευταίο κομμάτι του γηπέδου, την επίθεση. Το 68% των μεταβιβάσεων του Ντάντας ήταν προωθημένες.

Έφτιαξε και τρεις ευκαιρίες

Ο 21χρονος δεν ήταν μόνο ο μετρονόμος στο κέντρο, αλλά και ο δημιουργός ψηλά στο γήπεδο. Από τα πόδια του φτιάχτηκαν τρεις ευκαιρίες, αυτές που βλέπετε με το γαλάζιο χρώμα στο γράφημα.

Μία υπέροχη μπαλιά τρύπα με τη μία στο πρώτο ημίχρονο, ένα ωραίο σήκωμα στα αριστερά λίγο έξω από την περιοχη στο 2ο και ένα γύρισμα από τα δεξιά όταν μπήκε στο "κουτί".

Νάρεϊ και Τόμας δεν ευστόχησαν ώστε να πιστώσουν ασίστ στον συμπαίκτη τους, όμως οι τρεις ευκαιρίες που έφτιαξε ο Πορτογάλος είχαν συνολικά 0.46 Expected Assists.

Σπουδαίες επιδόσεις και στο κέντρο και πιο ψηλά στο γήπεδο

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Ντάντας έχει τέτοια εικόνα στις μεταβιβάσεις του με τη φανέλα του ΠΑΟΚ. Μέχρι στιγμής στο πρωτάθλημα έχει 259/278 πάσες (93%) και 59/70 μεταβιβάσεις προς την επίθεση, με 84% ευστοχία.

Μετρονόμος, ασφαλής, αλλά με ικανότητα για τέτοιες επιδόσεις και ψηλά στο γήπεδο, όχι μόνο χαμηλά.

Εννέα ανακτήσεις κατοχής και μόλις οκτώ απώλειες

Ο Πορτογάλος δεν παίρνει μόνο την μπαγκέτα για να κυκλοφορήσει η μπάλα, αλλά έχει παρουσία σε όλα τα κομμάτια του παιχνιδιού.

Οι ενέργειες του Ντάντας με την μπάλα απέναντι στη Λαμία
Οι ενέργειες του Ντάντας με την μπάλα απέναντι στη Λαμία

Απέναντι στη Λαμία είχε συνολικά 76 ενέργειες με την μπάλα και εννέα(!) ανακτήσεις κατοχής. Οι εννιά ανακτήσεις ήταν η καλύτερη επίδοσή του μέχρι στιγμής στη σεζόν, με τον Ντάντας να έχει μέσο όρο τις 8.2 ανακτήσεις ανά 90'.

Εκτός από την ικανότητα στις πάσες, ο Πορτογάλος έχει το διάβασμα και τη σπιρτάδα που του επιτρέπει να βρίσκεται εκεί που πρέπει για να αρχίζει νέες επιθέσεις για τον ΠΑΟΚ.

Κερδίζει την μπάλα, την κυκλοφορεί, δεν την χάνει

Ο Ντάντας μπορεί και να κερδίζει νέες κατοχές και να δίνει το δικαίωμα στον ΠΑΟΚ να διατηρεί την κατοχή για να επιτεθεί.

Απέναντι στη Λαμία ο Πορτογάλος είχε μόλις οκτώ απώλειες κατοχής, τις λιγότερες από κάθε άλλο παίκτη που έπαιξε σε όλο το ματς. Οι επτά ήταν οι λανθασμένες πάσες τότε, οπότε ο Ντάντας έχασε μόνο μία φορά την μπάλα σε μονομαχία, λανθασμένο κοντρόλ, κτλ.

Ακόμα δεν έχει σουτ

Κερδίζει την μπάλα, κρατάει την μπάλα, κυκλοφορεί την μπάλα, δημιουργεί όταν πατήσει ψηλότερα στο γήπεδο. Ο Ντάντας τα κάνει όλα στον χώρο του κέντρο, εκτός από ένα: να σουτάρει.

Ο Πορτογαλος δεν έχει δοκιμάσει το πόδι του ούτε μία φορά στο πρωτάθλημα, ένδειξη κι αυτή του πως αντιλαμβάνεται τον ρόλο του.

Είναι εκεί για να καλύψει χώρους και να κερδηθεί η κατοχή, είναι εκεί για να κυκλοφορήσει γρήγορα και με ασφάλεια την μπάλα, είναι εκεί για να δημιουργήσει ευκαιρία όταν πατήσει πιο ψηλά στο γήπεδο.

Την εκτέλεση μπορούν να την αναλάβουν άλλοι.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ