THE SPORTS ECONOMIST

ΠΑΟΚ: Μίλαν, Ντόρτμουντ, Μπενφίκα, Αγιαξ και Αϊντραχτ τσεκάρουν τον Κουλιεράκη

O Κωνσταντίνος Κουλιεράκης με τη φανέλα του ΠΑΟΚ σε ματς πρωταθλήματος κόντρα στην Λαμία | 12 Σεπτεμβρίου 2022
O Κωνσταντίνος Κουλιεράκης με τη φανέλα του ΠΑΟΚ σε ματς πρωταθλήματος κόντρα στην Λαμία | 12 Σεπτεμβρίου 2022 INTIME

Η αλματώδης εξέλιξη του Κωνσταντίνου Κουλιεράκη έχει φέρει τον 19χρονο κεντρικό αμυντικό του ΠΑΟΚ στα ραντάρ κορυφαίων ευρωπαϊκών ομάδων, σκάουτς των οποίων παρακολουθούν αδιαλείπτως τα παιχνίδια του, με την μετοχή του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο να φτάνει συνεχώς σε limit up.

Στο πρώτο μόλις φιλικό της καλοκαιρινής προετοιμασίας του ΠΑΟΚ συστήθηκε στο ευρύ κοινό ο Κωνσταντίνος Κουλιεράκης, παίζοντας στο δεύτερο ημίχρονο της αναμέτρησης με τους Go Ahead Eagles. Στο δεύτερο, κόντρα στην Γκρόνινγκεν, αγωνίστηκε σε ολόκληρο το ενενηντάλεπτο.

Τότε ήταν που προέκυψε η διαρροή σχετικά με την αξιολόγησή του από τον ΠΑΟΚ. Δεκαπέντε εκατομμύρια ευρώ. Δεκαπέντε εκατομμύρια ευρώ για ένα 19χρονο παιδί, το οποίο δεν είχε βρεθεί ποτέ ως τότε στην πρώτη ομάδα του Δικέφαλου, δεν είχε την παραμικρή εμπειρία κορυφαίας κατηγορίας και απλώς μετρούσε τρία ημίχρονα στα πρώτα καλοκαιρινά φιλικά.

Το timing για μια τέτοια αξιολόγηση έμοιαζε τουλάχιστον άκαιρο. Ακόμη και ως ευφημισμός, μια τέτοια εκτίμηση περισσότερο σε ευχή παρέπεμπε παρά σε οτιδήποτε που έστω ακουμπά σε όρια ρεαλισμού. Είχε να κάνει με τις προσδοκίες όσων παρακολουθούσαν από τις αρχές της ημερολογιακής χρονιάς τον "Κούλιε", τις συστάσεις του βοηθού του Ράζβαν Λουτσέσκου, Κριστιάνο Μπάτσι, ο οποίος μαζί με τον Ζοζέ Μπότο ήταν οι θερμότεροι υποστηρικτές όχι μόνο της άμεσης προαγωγής, αλλά και καθιέρωσης του Κουλιεράκη σε επίπεδο πρώτης ομάδας.

Αλλά, ακόμη και έτσι, ακόμη και με όλη την πίστη του σύμπαντος, 15 εκατομμύρια ευρώ; Αδιανόητο.

Ούτε τρεις μήνες αργότερα, ο Κουλιεράκης είναι αναντικατάστατος στην αμυντική τετράδα του ΠΑΟΚ. Ενας από τους τρεις (Κοτάρσκι και Ινγκασον οι άλλοι δύο) που δεν έχει χάσει δευτερόλεπτο στο φετινό πρωτάθλημα, αποτελώντας -άμεσα- πυλώνα ανασταλτικής λειτουργίας. Αναπροσάρμοσε, από τις αρχές κιόλας του καλοκαιριού (με την ανακοίνωση να έπεται αργότερα) το συμβόλαιο του, χωρίς σε αυτό να περιλαμβάνεται ρήτρα αποδέσμευσης.

Και, υπογράμμιση όλων, η πρόσφατη κλήση του στην Εθνική. Θα γίνονταν. Η προ εβδομάδων επίσκεψη του Γκουστάβο Πογέτ σε μια προπόνηση του ΠΑΟΚ είχε συνοδευτεί με την σχετική ενημέρωση εκ μέρους του Ουρουγουανού πως η ραγδαία πρόοδος του 19χρονου δεν περνούσε απαρατήρητη και πως θα βρίσκονταν γρήγορα στις επιλογές του. Όχι σε αυτές του Σεπτεμβρίου, αλλά με την προϋπόθεση της ανάλογης συνέπειας, στις αμέσως επόμενες.

Ο τραυματισμός του Γιώργου Τζαβέλλα όμως επίσπευσε τη νομοτέλεια, με τον εκλέκτορα να επιβραβεύει την αλματώδη εξέλιξη και κυρίως την προφανή προοπτική του Κουλιεράκη, επιλέγοντας τον αντί του (επίσης πολύ βελτιωμένου και σταθερού στο ξεκίνημα της σεζόν) Αχιλλέα Πούγγουρα.

Μίλαν, Ντόρτμουντ, Αγιαξ, Μπενφίκα, Αϊντραχτ

Κλήση που πλέον αλλάζει και τα δεδομένα της αξιολόγησης του Κουλιεράκη στο διεθνές στερέωμα. Την ενισχύει, την "τοκίζει" και ολοένα και περισσότερο, ήδη, κάνει εκείνη την καλοκαιρινή εκτίμηση, σιγά σιγά, να μοιάζει όχι ακόμη ρεαλιστική, αλλά σίγουρα καθόλου αδικαιολόγητη.

Δεν είναι υπερβολή πως ο Κουλιεράκης βρίσκεται στην database όλων των καλών, πολύ καλών, ακόμη και κορυφαίου επιπέδου ομάδων της Ευρώπης. Στον ΠΑΟΚ το γνωρίζουν αυτό. Υπάρχουν άλλωστε μηχανισμοί -σε κάθε club- που μπορούν να το διασταυρώσουν και να το επιβεβαιώσουν. Ετσι κι αλλιώς, δεν είναι μυστικό. Φαίνεται από την ως τώρα κινητικότητα στην ποδοσφαιρική αγορά.

Το καλοκαίρι, πρώτη ρώτησε, επιφανειακά, σταχυολογώντας προθέσεις η Ντόρτμουντ. Οι Βεστφαλοί έκτοτε έχουν πιάσει... στασίδι στα παιχνίδια του Δικέφαλου για χάρη του Κουλιεράκη. Πλέον όμως, δεν είναι μόνοι. Εχουν παρέα. Εκλεκτή και παράλληλα ενδεικτική του μομέντουμ που χτίζει ο διεθνής πλέον κεντρικός αμυντικός και της αυταπόδεικτης προοπτικής ενός αμυντικού "πακέτου" ταιριαστού γι’ αυτό ακριβώς το επίπεδο από το οποίο τσεκάρεται ενδελεχώς.

Μίλαν, Μπενφίκα, Αγιαξ και Αϊντραχτ Φρανκφούρτης είναι οι ομάδες που παρακολουθούν συνεχώς το τελευταίο διάστημα τον Κουλιεράκη. Είναι κι άλλες, οι συγκεκριμένες όμως είναι αυτές που στον ΠΑΟΚ γνωρίζουν από πρώτο χέρι πως σκάουτς και απεσταλμένοι τους έχουν βάλει για τα καλά πλέον τον 19χρονο στόπερ στα ραντάρ τους.

Όπως φυσικά γνωρίζουν και περιμένουν πως με τον ίδιο να έχει γίνει αναπόσπαστο μέλος της πρώτης ομάδας, αυτή η παρέα θα διευρυνθεί. Και θα… φανερωθεί. Τόσο που προϊόντος του χρόνου υπάρχει η πεποίθηση (βασισμένη όμως σε πληροφορία.

Είπαμε, οι ομάδες σε αυτό το επίπεδο έχουν τον τρόπο να ενημερώνονται (σε ό,τι αφορά τα "ασημικά" στην βιτρίνα τους) πως στην επόμενη κιόλας μεταγραφική περίοδο, οι ενδιαφερόμενοι δεν θα περιοριστούν σε ερωτήσεις, αλλά θα καταθέσουν προτάσεις, με την εκτίμηση μάλιστα πως η το εύρος αυτών θα κυμανθεί μεταξύ 7 και 10 εκατομμυρίων ευρώ.

Πρώιμο; Μπορεί. Ξεκάθαρα όμως η διστακτικότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε εκείνη η διαρροή στις αρχές Ιουλίου περί 15 εκατομμυρίων ευρώ αξιολόγηση, δεν υπάρχει πια. Αποδεικνύεται πως ανεξαρτήτως της όποιας, τότε, υπερβολής, η βάση της ίσχυε. Και υφίσταται.

Κάτι που σε συνδυασμό με τα αδιαμφισβήτητα προαναφερθέντα και τα όσα επιπρόσθετα, καθημερνά προκύπτουν, λειτουργεί πολλαπλασιαστικά στον ντόρο που προκαλεί διεθνώς πλέον ο Κουλιεράκης, ενισχύοντας την προσδοκία πως είναι θέμα χρόνου, άμεσου χρόνου, αυτός να μετασχηματιστεί απτά.

TAGS THE SPORTS ECONOMIST ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ