ΠΑΟΚ

ΠΑΟΚ μεταγραφές: Από τον Σταφυλίδη μέχρι τον Τσιγγάρα, οι ποδοσφαιριστές από τις ακαδημίες που πήγαν στο εξωτερικό

/  /  -
/ / - EUROKINISSI SPORTS

Ο κύκλος των παικτών που έμαθαν το ποδόσφαιρο στις ακαδημίες του ΠΑΟΚ και έφυγαν για το εξωτερικό – φέρνοντας χρήματα στο Δικεφάλο - μεγαλώνει

Ο στόχος της αυτάρκειας μέσω της υπεραξίας των ποδοσφαιριστών αποτελεί ζητούμενο για τον ΠΑΟΚ εδώ και μερικά χρόνια, πολύ περισσότερο όταν την αποκτούν παίκτες που προέρχονται από τις ακαδημίες του Δικεφάλου.

Η περίπτωση του Χάρη Τσιγγάρα είναι μια από τις πλέον χαρακτηριστικές. Ο Τσιγγάρας εντάχθηκε στις Ακαδημίες του ΠΑΟΚ σε ηλικία 10 χρονών – από τους Μπέμπηδες του Παναγιώτη Κερμανίδη- και αναδείχθηκε πρωταθλητής με όλες τις ηλικιακές ομάδες από την Κ-15 ως την Κ-19 πριν κάνει το βήμα στην πρώτη ομάδα με προπονητή τον Αμπέλ Φερέιρα.

Ο 22χρονος βρίσκεται από χθες (30/8) στη Γαλλία για να ολοκληρώσει το δανεισμό του στην Τουλούζ και αν όλα εξελιχθούν ομαλά το επόμενο καλοκαίρι θα φέρει στα ταμεία του Δικεφάλου ένα ποσό που θα ξεπερνά τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

Η αλήθεια είναι ότι το δρόμο από τα τμήματα υποδομής του ΠΑΟΚ μέχρι το εξωτερικό τον έχουν κάνει αρκετοί ποδοσφαιριστές, κάποιοι έχοντας αγωνιστεί για χρόνια στην Τούμπα και άλλοι πιο σύντομα από ότι θα περίμενε κανείς.

Μερικοί από αυτούς μάλιστα έφεραν σημαντικά ποσά στον ΠΑΟΚ, άλλοι έφυγαν με λιγότερα από όσα έλεγαν οι εκτιμήσεις. Και όλα αυτά, την τελευταία 10ετία στην εποχή του Ιβάν Σαββίδη στην Τούμπα, όταν και έπαψε να είναι ζήτημα επιβίωσης το να φύγουν ποδοσφαιριστές του στο εξωτερικό.

Ο Τσιγγάρας και οι άλλοι επτά από τα σπλάχνα του ΠΑΟΚ που πουλήθηκαν στο εξωτερικό

Ο Κώστας Σταφυλίδης για παράδειγμα έφυγε για τη Γερμανία πριν εμπλακεί στα διοικητικά του Δικεφάλου ο σημερινός του πρόεδρος, με τη Λεβερκούζεν να δίνει ένα ποσό κοντά στο 1,5 εκατομμύριο για να τον αποκτήσει πριν καν κλείσει τα 19 του χρόνια.

Τον Σταφυλίδη τον ακολούθησε ο Ευθύμης Κουλούρης με την Τουλούζ, να χτυπά για πρώτη φορά την πόρτα του Δικεφάλου για να αποκτήσει παίκτη του το καλοκαίρι του 2019. Μόνο που το ενδιαφέρον της γαλλικής ομάδας ο Κουλούρης το προκάλεσε αγωνιζόμενος ως δανεικός στο Περιστέρι και όχι στην Τούμπα.

Στην πρώτη του θητεία στον Ατρόμητο ο Έλληνας επιθετικός, έχοντας συμπληρώσει τα 23 του χρόνια έκανε πράγματα και θαύματα και έτσι οι Γάλλοι έβγαλαν από τα ταμεία τους 3,5 εκατομμύρια για να τον αποκτήσουν.

Το ίδιο καλοκαίρι έφυγαν για το εξωτερικό ο Στέλιος Κίτσιου για την τουρκική Ανκαρακιουτσού έναντι 300 χιλιάδων ευρώ και ο Γιώργος Τζοβάρας – που την Κυριακή σκόραρε ως ποδοσφαιριστής του Ατρόμητου στην Τούμπα, για την Σλόβαν Μπρατισλάβας με 100 χιλιάδες.

Ο επόμενος ποδοσφαιριστής που ξεκίνησε από τις Ακαδημίες του ΠΑΟΚ για να φτάσει να κάνει καριέρα στο εξωτερικό ήταν ο Δημήτρης Πέλκας. Βέβαια αυτός είχε δώσει ήδη πολλά στην ομάδα του, αφού πατημένα 27 και μετά από 200 παιχνίδια με τον Δικέφαλο, το φθινόπωρο του 2020, πήρε τη μεγάλη απόφαση να αφήσει την Τούμπα για την Φενέρ με τον Δικέφαλο φέρνοντας πρόταση για 2,2 εκατομμύρια ευρώ.

Μέχρι την Κ-17 του ΠΑΟΚ έφτασε ο Νίκος Μπότης που σε ηλικία 16 ετών βρέθηκε στην "πριμαβέρα" της Ίντερ. Ο νεαρός τερματοφύλακας υπέγραψε συμβόλαιο με την ομάδα από το Μιλάνο που επένδυσε σε αυτόν προσφέροντας σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 350 χιλιάδες ευρώ στον Δικέφαλο.

Σε αντίθεση με τον Πέλκα, ο Χρήστος Τζόλης έφυγε από τον ΠΑΟΚ πριν καλά κλείσει δυο σεζόν αγωνιζόμενος στην πρώτη ομάδα του Δικεφάλου. Έκανε όμως το «μεγάλο μπαμ» μετά από 57 συμμετοχές με απολογισμό 17 γκολ και 10 ασίστ.

Άλλωστε όλοι αυτό περίμεναν από το… wonder kid των ακαδημιών, που με τη μεταγραφή του στη Νόριτς έχει το ρεκόρ της πιο ακριβής παραχώρησης ποδοσφαιριστή που έκανε ο ΠΑΟΚ . Τα 11 εκατομμύρια ευρώ που μπήκαν στα ταμεία της ασπρόμαυρης ΠΑΕ δεν τα έχει φέρει κανείς άλλος στο παρελθόν, ούτε καν ο Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς από την Σαουδική Αραβία.

Στην πραγματικότητα αυτοί είναι όλοι και όλοι οι παίκτες που έμαθαν ποδόσφαιρο στα τμήματα υποδομής του Δικεφάλου και φεύγοντας από την Τούμπα για το εξωτερικό έφεραν χρήματα στον ΠΑΟΚ.

Οι ξεχωριστές περιπτώσεις των Λημνιού και Γιαννούλη

Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις Ελλήνων ποδοσφαιριστών που αποκτήθηκαν από άλλες ομάδες σε μικρή ηλικία και πήραν υπεραξία αγωνιζόμενοι στο Δικέφαλο, όπως ο Λημνιός και ο Γιαννούλης που αποκτήθηκε σχεδόν δωρεάν από το Βατανιακό και πρόσθεσε στους τραπεζικούς λογαριασμούς της ΠΑΕ ΠΑΟΚ περισσότερα από 8 εκατομμύρια ευρώ με τη μεταγραφή στην Νόριτς.

Η παραγωγική διαδικασία ποδοσφαιριστών από τμήματα υποδομής συνεχίζεται και ήδη φαίνεται ποιοι μπορούν να αποτελέσουν τον επόμενο κρίκο στην αλυσίδα...

TAGS ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΑΟΚ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ