ΠΑΟΚ

ΠΑΟΚ, Κωνσταντέλιας: Τα 10 εκατ. της Ζάλτσμπουργκ και τα 20 που όρισε ως βάση ο Δικέφαλος

Ο Κωνσταντέλιας πανηγυρίζει το γκολ που πέτυχε στο Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ | 22 Ιανουαρίου 2023
Ο Κωνσταντέλιας πανηγυρίζει το γκολ που πέτυχε στο Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ | 22 Ιανουαρίου 2023 EUROKINISSI

Η προσπάθεια της Ζάλτσμπουργκ να αποκτήσει δύο ταλαντούχους (περίπου) συνομήλικους, τον Γιάννη Κωνσταντέλια και τον Όσκαρ Γκλοχ, έφερε πρόταση 10 εκατομμυρίων στον ΠΑΟΚ και τον Ισραηλινό, έναντι 7 στους πρωταθλητές Αυστρίας. Τα 20 εκατομμύρια τέθηκαν από τον "δικέφαλο" - γενικά, όχι εν προκειμένω – ως βάση συζήτησης οποιαδήποτε προσφοράς για πώληση του "Ντέλια", οι συζητήσεις για την αναπροσαρμογή συμβολαίου του οποίου συνεχίζονται.

Έντονη το τελευταίο διάστημα η φημολογία που ήθελε τον ΠΑΟΚ να δέχεται και να απορρίπτει πρόταση πολλών εκατομμυρίων για τον Γιάννη Κωνσταντέλια. Δεν είναι απλώς φημολογία. Το SPORT24 γνωρίζει πως η ομάδα που δοκίμασε την τύχη της, καταθέτοντας προσφορά 10 εκατομμυρίων ευρώ για τον 20χρονο μεσοεπιθετικό είναι η Ζάλτσμπουργκ.

Μεγαλύτερο… ISO ποιότητας και δυναμικής στη διεθνή ποδοσφαιρική αγορά από την αξιολόγηση του τμήματος scouting των πρωταθλητών Αυστρίας, δύσκολα απαντάται στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Μόνο και μόνο οι πωλήσεις που έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια οι "ταύροι" και τα κέρδη που έχουν αποκομίσει από την ανακάλυψη, την ανάδειξη και την (μοσχο)πώληση ταλαντούχων ποδοσφαιριστών από κάθε γωνιά του πλανήτη, φτάνει και περισσεύει για να επιβεβαιώσει – χωρίς υπερβολή – πως με ό,τι καταπιάνονται οι "ταύρο" και είναι χρυσός και – κυρίως – εξελίσσεται σε… πλατίνα.

Στην προηγούμενη λοιπόν μεταγραφική περίοδο – στην Αυστρία ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας - καταπιάστηκαν με νεαρούς, πάνω κάτω συνομήλικους, πάνω κάτω ανάλογων αγωνιστικών χαρακτηριστικών: τον 19χρονο (γεννημένος πρωταπριλιά του 2004) Ισραηλινό Οσκερ Γκλοχ και τον 20χρονο (τα συμπληρώνει στις 5 Μαρτίου) Γιάννη Κωνσταντέλια.

Και για τους δύο κινήθηκαν οι πρωταθλητές Αυστρίας ουσιαστικά παράλληλα. Τελικά ανακοίνωσαν στις 27 Ιανουαρίου την αγορά του Γκλοχ από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ έναντι 7 εκατομμυρίων ευρώ. Περίπου στην ίδια χρονική στιγμή, χτύπησαν την πόρτα και του ΠΑΟΚ καταθέτοντας μια ακόμη μεγαλύτερη πρόταση, η οποία έφτασε τα 10 εκατομμύρια, χωρίς να συνυπολογίζονται διάφορα μπόνους, αλλά και ποσοστό μεταπώλησης που θα κρατούσε ο "δικέφαλος".

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Η απάντηση του ΠΑΟΚ αναμενόμενα ήταν αρνητική, χωρίς περιθώρια διαπραγμάτευσης. H ιστορία γνωστοποιήθηκε όταν υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος των "ταύρων" (ενδεχομένως και ο αθλητικός διευθυντής, Κρίστοφ Φρόιντ, χωρίς όμως να έχει επιβεβαιωθεί συγκεκριμένα η δική του παρουσία) παρακολούθησε το ντέρμπι πρωταθλήματος με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο, παιχνίδι στο οποίο ο "Ντέλιας"… οργίασε.

Η λογική της παρουσίας των "ταύρων" στην Αθήνα ήταν, σε περίπτωση που διαφαίνονταν… φως από πλευράς ΠΑΟΚ, να συνέχιζαν δια ζώσης τις διαπραγματεύσεις. Αυτό δεν έγινε και έτσι, την επόμενη, Δευτέρα 23 Ιανουαρίου, ο αθλητικός διευθυντής της Ζάλτσμπουργκ, Κρίστοφ Φρόιντ, ταξίδεψε στο Τελ Αβίβ ώστε να παρακολουθήσει από κοντά τον Γκλοχ στο αιώνιο ντέρμπι του ισραηλινού ποδοσφαίρου με τη Μακάμπι Χάιφα.

Βασικός εδώ και έναν χρόνο στη "ομάδα του λαού" ο 18χρονος χαφ, ξεκίνησε ως καθαρόαιμο "δεκάρι" προτού από το ξεκίνημα της φετινής σεζόν, η μετατροπή της διάταξης της Μακάμπι σε 3-5-2 από τον Βλάντιμιρ Ιβιτς τον έφερε λίγα μέτρα πιο πίσω, σε ρόλο πια "οκταριού". Όπως και να ‘χει ξεχωριστός, με εντυπωσιακή τεχνική κατάρτιση, εξαιρετική ικανότητα στις μεταβιβάσεις, αέρινο στιλ, στοιχεία δηλαδή που η Ζάλτσμπουργκ είχε βρει εν αφθονία και στον Κωνσταντέλια.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Και επίσης, αυτή ακριβώς η αγωνιστική ευχέρεια των δύο ποδοσφαιριστών, με τον Γκλοχ δηλαδή να μπορεί να παίξει ως "οκτάρι" και τον "Ντέλια" στα άκρα της μεσοεπιθετικής τριπλέτας, ήταν ένας ακόμη λόγος που οι πρωταθλητές Αυστρίας κινήθηκαν δυναμικά και για τους δύο.

Τα πράγματα για τον Ισραηλινό ήταν σαφή, μιας και στο συμβόλαιο του υπήρχε buy out 7 εκατομμυρίων ευρώ. Αποφασίστηκε η καταβολή του, με τους ιθύνοντες της Μακάμπι γνωρίζοντας την ξεχωριστή δυνατότητα των "ταύρων" να προσδίδουν αξία στους ταλαντούχους ποδοσφαιριστές, να δέχονται ακόμη και μείωση του ποσού αρκεί να καρπώνονταν ένα ποσοστό σε μελλοντική μεταπώληση του Γκλοχ.

Οι της Ζάλτσμπουργκ, δεν συμφώνησαν σε αυτό και έχοντας στο μεσοδιάστημα επιβεβαιώσει την άτεγκτη στάση του ΠΑΟΚ για τον Κωνσταντέλια, προχώρησαν στην αγορά του Ισραηλινού wonderkid (υπέγραψε για 4,5 χρόνια έναντι συνολικών απολαβών 3 εκατομμυρίων ευρώ).

Συνεχίζονται οι συζητήσεις για την αναπροσαρμογή συμβολαίου

Όσο για τον Κωνσταντέλια, ο οποίος όπως είχε ενημερώσει το SPORT24 βρίσκεται σε διαδικασία (που ξεκίνησε αμέσως μετά τα διαδοχικά παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό) αναπροσαρμογής του συμβολαίου του, με βελτιωμένους όρους, αντιπροσωπευτικούς πλέον του στάτους και του αγωνιστικού του ρόλου στον ΠΑΟΚ.

Μόνο και μόνο λοιπόν ότι ένας οργανισμός όπως η Ζάλτσμπουργκ κατέθεσε τέτοια πρόταση για χάρη του είναι ενδεικτικό του αντίκτυπου που έχει πλέον στη διεθνή αγορά και, επιπρόσθετα, σε τι τιμές αυτός μετουσιώνεται, χωρίς κανείς να μπορεί να προεξοφλήσει που θα φτάσουν, ειδικά εφόσον υπάρχει – ήδη – ανταγωνισμός που ολοένα και ανεβάζει το οικονομικό όριο για όλους τους επίδοξους μνηστήρες.

Κάτι που προφανώς δεν εξαρτάται αποκλειστικά, ούτε και αφορά μόνο τους πρωταθλητές Αυστρίας, οι οποίοι για την ιστορία παρέμειναν… ενοχλητικοί ως το φινάλε της μεταγραφικής περιόδου της Bundesliga, επιδιώκοντας ακόμη και να αποκτήσουν έστω έναν πρώτο λόγο για τον Κωνσταντέλια εν όψει της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου.

Στα 20 εκατομμύρια οι απαιτήσεις του ΠΑΟΚ

Αυτό που γνωστοποιήθηκε μέσα από αυτήν την ιστορία ήταν πως ο ΠΑΟΚ προσδιόρισε τις αξιώσεις του ως βάσει συζήτησης για οποιαδήποτε μελλοντική πρόταση για τον "Ντέλια". Και αυτές φτάνουν στα 20 εκατομμύρια ευρώ. Επί του παρόντος τουλάχιστον (σ.σ. για παράδειγμα, πέντε λιγότερα, 15 δηλαδή, είχαν τεθεί ως αντίτιμο το περασμένο καλοκαίρι όταν ο Κουλιεράκης εμφανίστηκε στην ποδοσφαιρική μαρκίζα, με τον "δικέφαλο" να κάθεται πλέον στο τραπέζι για οτιδήποτε ξεπεράσει τα 10).

Δυναμική η αγορά, δυναμική και η ακολουθία της τιμολόγησης, η οποία έτσι κι αλλιώς ορίζεται από νόμους – κυρίως – προσφοράς και ζήτησης. Και στην περίπτωση του 20χρονου μεσοεπιθετικού του ΠΑΟΚ, είναι ξεκάθαρο πως ζήτηση και υπάρχει και αφθονεί και έχει όλες τις προϋποθέσεις να εξελιχτεί με γαλαντομία.

TAGS ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΛΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ