FOOTBALL ANALYSIS

Ο ΠΑΟΚ υπέφερε στην Τρίπολη όσο ποτέ από το καλοκαίρι του 2019

Ο Φερνάντο Βαρέλα στο Αστέρας Τρίπολης - ΠΑΟΚ
Ο Φερνάντο Βαρέλα στο Αστέρας Τρίπολης - ΠΑΟΚ INTIME SPORTS

Ο ΠΑΟΚ πήρε το πρώτο τρίποντο στο πρωτάθλημα στην Τρίπολη, αλλά ταυτόχρονα απειλήθηκε όσο ποτέ από το καλοκαίρι του 2019. Ο Θέμης Καίσαρης αναλύει την ευάλωτη άμυνα της ομάδας του Λουτσέσκου.

Ο ΠΑΟΚ πέτυχε την πρώτη του νίκη στο πρωτάθλημα, περνώντας με 1-0 από την έδρα του Αστέρα, εκεί που δυσκολεύεται πολύ τα τελευταία χρόνια.

Το εύστοχο πέναλτι του Βιεϊρίνια ήταν αρκετό για τον Δικέφαλο, που όμως καρδιοχτύπησε μέχρι το τελευταίο λεπτό για να κρατήσει το προβάδισμά του.

Δείτε στο σχετικό widget της Opta/Stats Perform τις τελικές των δύο ομάδων και τα expected goals, το πόσο μεγάλες δηλαδή ήταν οι ευκαιρίες τους.

Ο ΠΑΟΚ τελείωσε το ματς με 1.19 xGoals, επίδοση που κατεβαίνει στο 0.40 αν αφαιρεθεί το εύστοχο πέναλτι του Βιεϊρίνια, που ήταν και η μοναδική καλή στιγμή των φιλοξενούμενων.

Ο Αστέρας άγγιξε το 2.11 στα xGoals, χωρίς να καταφέρει να βρει δίχτυα. Με λίγα λόγια, οι γηπεδούχοι θα πρέπει να αισθάνονται πιο άτυχοι κι από τον Ολυμπιακό, που στην πρεμιέρα έφτασε τα 1.9 xG, αλλά δεν σκόραρε απέναντι στον Ατρόμητο.

Η χειρότερη αμυντική επίδοση του ΠΑΟΚ από το 2019

Το 2.11 στα xG δεν είναι μόνο λόγος να αισθάνεται ο Αστέρας αδικημένος από το 0-1. Είναι κυρίως λόγος προβληματισμού για τον ΠΑΟΚ. Ο Δικέφαλος δεν έχει απειληθεί ποτέ τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια.

Από το καλοκαίρι του 2019, όταν ξεκίνησε η Opta/Stats Perform να καλύπτει τη Super League, καμία ομάδα δεν έχει φτάσει τα 2.11 xGoals απέναντι στον ΠΑΟΚ.

Η μεγαλύτερη απειλή που έχει δεχθεί ο Δικέφαλος σε αγώνα της Super League Interwetten, ήταν το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο τον Δεκέμβριο του 2019. Τότε οι ερυθρόλευκοι είχαν φτάσει τα 2.71 xG, αλλά είχαν και εκτέλεση πέναλτι.

Χωρίς πέναλτι, μόνο με ευκαιρίες στην κανονική ροή και τα στημένα, τα 2.11 xG του Αστέρα την Κυριακή είναι η χειρότερη αμυντική επίδοση του ΠΑΟΚ από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι και σήμερα.

Μαζική άμυνα στο 2ο ημίχρονο, αλλά με "τρύπες"

Ο Δικέφαλος προσπάθησε να αμυνθεί και να κρατήσει το 0-1, αλλά δεν έδειξε σε καμία περίπτωση αμυντική ασφάλεια. Στο δεύτερο ημίχρονο η κατοχή ήταν 62%-38% υπέρ του Αστέρα, οι τελικές ήταν 9-2, οι εύστοχες πάσες στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου ήταν 54-24(!) υπέρ των γηπεδούχων και οι ενέργειες με την μπάλα στην αντίπαλη περιοχή ήταν 11-7.

Παρά τη σαφή διάθεση του ΠΑΟΚ να αμυνθεί μαζικά πίσω από την μπάλα, οι γηπεδούχοι βρήκαν και έχασαν μεγάλες ευκαιρίες μέχρι το τέλος. Ο Πασχαλάκης είχε σωτήριες επεμβάσεις, ταυτόχρονα βέβαια και με μια αστάθεια που έφερε την τελευταία ευκαιρία του Αστέρα, την προβολή του Μπενίτο στο 91'.

Η προσπάθεια του Δικεφάλου να κρατήσει έτσι το 0-1 και να πάρει την πρώτη του φετινή νίκη στο πρωτάθλημα εννοείται πως δεν είναι πρωτοφανής. Πολλές φορές οι μεγάλες ομάδες κλείνουν έτσι τους εκτός έδρας αγώνες τους, ειδικά σε έδρες που παραδοσιακά δυσκολεύονται.

Αυτό που δεν συναντάει κανείς εύκολα είναι το πόσο ευάλωτος αποδείχθηκε ο ΠΑΟΚ σ'αυτήν του την προσέγγιση, γεγονός που αποτυπώθηκε στις μεγάλες ευκαιρίες του Αστέρα.

Στη Λαμία ο Ολυμπιακός έγραψε αρνητικό ρεκόρ, ο ΠΑΟΚ έκανε το δικό του την ίδια ώρα στην Τρίπολη.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΠΑΟΚ ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ