ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Παναθηναϊκός: Τα 15 βασικά σημεία και η "γκρίζα ζώνη" στο μνημόνιο της "Διπλής Ανάπλασης"

Οι μακέτες για το γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό
Οι μακέτες για το γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό EUROKINISSI SPORTS

Το Sport24.gr κάνει φύλλο και φτερό το μνημόνιο της "Διπλής Ανάπλασης" που υπεγράφη στις 20 Νοεμβρίου και αναλύει όλα τα δεδομένα που φέρνει στο τραπέζι για το ποδοσφαιρικό γήπεδο, τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, τα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις, τις χρηματοδοτήσεις, αλλά και τη "γκρίζα ζώνη" σε περίπτωση που "ναυαγήσει" το πρότζεκτ.

Ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός έδωσε στη δημοσιότητα το πρωί της Παρασκευής (4/12) το μνημόνιο συναντίληψης και συνεργασίας για το πρότζεκτ της«Διπλής Ανάπλασης» σε Βοτανικό και Λεωφόρο Αλεξάνδρας, που υπέγραψε πριν από δύο εβδομάδες (20/11) μαζί με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς (κυβέρνηση,δήμο Αθηναίων, ΠΑΕ, περιφέρεια, ΑΕΠ Ελαιώνα/Alpha Bank-Πειραιώς).

Μία κίνηση που έγινε, όπως διευκρίνισαν οι άνθρωποι του Αθλητικού Ομίλου, προκειμένου να υπάρχει πλήρης διαφάνεια και να γνωρίζουν τα μέλη του Ερασιτέχνη, αλλά κι όλοι οι φίλοι του Παναθηναϊκού, όλα όσα συμφωνήθηκαν στο MoU που υπεγράφη για να οριοθετήσει το πλαίσιο συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων πλευρών.

Πριν φτάσουμε δε στη Γενική Συνέλευση του Α.Ο., η οποία προσδιορίζεται χρονικά για τον Φεβρουάριο, θα πρέπει να έχουν προχωρήσει αντίστοιχα οι διμερείς (ξεχωριστές) συμβάσεις του Ερασιτέχνη με την ΠΑΕ, με το Δήμο και την ΑΕΠ Ελαιώνα (η τελευταία έχει και τη δέσμευση να κατασκευάσει τις νέες εγκαταστάσεις του ομίλου στο Βοτανικό).

Συμβάσεις, που όπως τονίστηκε δεν θα υπογραφούν, μέχρι να τεθούν προς ψήφιση στο σώμα του Α.Ο., που θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει ή όχι το πρότζεκτ Βοτανικός.

Μέσα από τις 13 σελίδες, τα 17 άρθρα και τις 5.801 λέξεις του μνημονίου που υπεγράφη την 20ή Νοεμβρίου, προκύπτουν 15 σημεία"κλειδιά", αλλά και μία πολύ σημαντική "γκρίζα ζώνη", τα οποία σας αναλύει το Sport24.gr

1. "ΑΠΟΣΒΕΣΗ" ΣΕ 10 ΧΡΟΝΙΑ

Στο σημείο "6" του προοιμίου του MoU τονίζεται πως "…η χρηματοδότηση του ποδοσφαιρικού γηπέδου, όπως και των λοιπών έργων υποδομής, έχουν όχι μόνο ανταποδοτικό χαρακτήρα υπό την έννοια της απόσβεσης εντός 10ετίας της δημόσιας επένδυσης, όσο και οικονομικό και ευρύτερα κοινωνικό χαρακτήρα". Κοινώς στο σημείο αυτό αναφέρεται πως η "απόσβεση" των χρημάτων που θα επενδυθούν από το δημόσιο θα γίνει εντός 10 ετών, απ’ την έναρξη λειτουργίας του ποδοσφαιρικού γηπέδου και των υπολοίπων αθλητικών εγκαταστάσεων.

2. ΕΠΙΒΛΕΠΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ

Στο άρθρο "5" με τις βασικές δεσμεύσεις του Δήμου Αθηναίων, τονίζεται πως με βάση το Προεδρικό Διάταγμα, η δημοτική αρχή έχει τη γενική ευθύνη και τον συντονισμό του Προγράμματος για την Περιοχή Ανάπλασης I(Λ. Αλεξάνδρας) και για την Περιοχή Ανάπλασης II (Βοτανικός). Στις δεσμεύσεις του περιλαμβάνεται η επίβλεψη της κατεδάφισης "…των υφιστάμενων αθλητικών εγκαταστάσεων (μετά την ολοκλήρωση κατασκευής των αθλητικών εγκαταστάσεων στην Περιοχή Ανάπλασης II). Παράλληλα, οφείλει να εκτελέσει τις εργασίες και να αναλάβει τα λοιπά έξοδα κατεδάφισης των υφιστάμενων αθλητικών εγκαταστάσεων, μετά από συμφωνία με τα Συμβαλλόμενα Μέρη και τυχόν λοιπούς φορείς υλοποίησης".

3. ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΤΗ ΛΕΩΦΟΡΟ

Όπως αναφέρει το άρθρο 6 (βασικές δεσμεύσεις Ερασιτέχνη) το αθλητικό μουσείο/εντευκτήριο, καθώς και ο χώρος αναψυχής και εστίασης επιφάνειας 680 τ.μ. περίπου, που θα δημιουργηθούν στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η Θύρα 13 του "Απόστολος Νικολαΐδης" θα παραχωρηθούν άνευ ανταλλάγματος από το Δήμο Αθηναίων στο Σωματείο Π.Α.Ο. (Ερασιτέχνης) για 99 χρόνια, με σύμβαση παραχώρησης, η οποία θα συναφθεί και υπογράφει μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και του Σωματείου Π.Α.Ο., για ιστορικούς λόγους, λόγους μνήμης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων του Σωματείου Π.Α.Ο. στη περιοχή αυτή καθώς και λόγους πολιτιστικούς κληρονομιάς. Ο μοναδικός λόγος λήξεως της παραχώρησης προ των 99 ετών είναι εάν το Σωματείο Π.Α.Ο. διαλυθεί, τεθεί σε εκκαθάριση, ή παύσει για οποιαδήποτε λόγο να ασκεί τον καταστατικό του σκοπό.

Αντικείμενο της παραχώρησης θα αποτελεί το σύνολο των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων που αφορούν τη χρήση, διοίκηση, διαχείριση, λειτουργία,εκμετάλλευση και συντήρηση του αθλητικού μουσείου/εντευκτηρίου, καθώς και του χώρου αναψυχής και εστίασης προς το Σωματείο Π.Α.Ο.

4. ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΙΟΥΧΟΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ

Τα δικαιώματα του Ερασιτέχνη στις αθλητικές εγκαταστάσεις θα είναι ίδια με τα δικαιώματα που έχει σήμερα στις αθλητικές εγκαταστάσεις της Περιοχής Ανάπλασης I (Λεωφόρος). Ειδικότερα, ο Α.Ο. θα είναι ο παραχωρησιούχος άνευ ανταλλάγματος των αθλητικών εγκαταστάσεων για 99 χρόνια, όπως η παραχώρηση αυτή θα λάβει χώρα μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και του Σωματείου Π.Α.Ο.

Η λέξη "παραχωρησιούχος" αποτελεί ένα νομικό"κλειδί" για να ξεπεραστεί το οποιοδήποτε "κενό" υπήρχε νομικά, ως προς το ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του γηπέδου και του οικοπέδου στο οποίο "πατάει" το "Απόστολος Νικολαΐδης".

5. ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ

Ο Ερασιτέχνης θα αναλάβει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις διαχείρισης, λειτουργίας και συντήρησης των νέων αθλητικών εγκαταστάσεων στην Περιοχή Ανάπλασης II (Βοτανικός), μόλις ολοκληρωθεί η ανέγερσή τους. Το κόστος συντήρησης και λειτουργίας των νέων αθλητικών εγκαταστάσεων θα επιμερίζεται μεταξύ του Δήμου Αθηναίων, της ΠΑΕ ΠΑΟ ή και του Αναδόχου μισθωτή (τυπικά μπήκε ο όρος "ανάδοχος μισθωτής", αφού η ΠΑΕ θα είναι ο"μισθωτής"), όπως το ποσό αυτό θα προκύπτει μετά από την εκκαθάριση των εσόδων και εξόδων συντήρησης και λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων,συμπεριλαμβανομένων σε αυτά και των εξόδων λειτουργίας των αθλητικών τμημάτων του Ερασιτέχνη.

6. ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΕ

Στον Ερασιτέχνη θα παραχωρηθούν επίσης, άνευ ανταλλάγματος,με την ίδια ή όμοια σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και του Σωματείου Π.Α.Ο., τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις επί των αθλητικών λειτουργιών και δραστηριοτήτων του γηπέδου ποδοσφαίρου, προκειμένου αυτά, όπως θα περιγραφούν και εξειδικευτούν περαιτέρω στη σύμβαση παραχώρησης, να εκχωρηθούν από το Σωματείο Π.Α.Ο. στην ΠΑΕ ΠΑΟ, άνευ ανταλλάγματος, για την εκτέλεση των καταστατικών σκοπών της ΠΑΕ ΠΑΟ και τη χρήση του γηπέδου ποδοσφαίρου ως έδρα της ομάδας της. Παρότι εδώ δεν περιγράφεται αναλυτικά στο MoU, η ΠΑΕ θα πληρώνει ετήσιο ενοίκιο στον Ερασιτέχνη για τη χρήση του ποδοσφαιρικού γηπέδου,το ύψος του οποίου θα είναι σταθερό και θα προκύψει κατόπιν της διαπραγμάτευσης που θα γίνει ανάμεσα στις δύο πλευρές για την υπογραφή διμερούς συμβάσεως(έχουν ήδη ξεκινήσει οι πρώτες συζητήσεις). Ο Ερασιτέχνης είναι υποχρεωτικό βάση νόμου να λαμβάνει από την ΠΑΕ ποσοστό 15% επί των εισπράξεων των εισιτηρίων, όμως αντ’ αυτού θα λαμβάνει πλέον ένα "φιξ" ποσό ως ετήσιο μίσθωμα.

7. ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Ο ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ

Δεσμευτική ως προς το πότε θα γκρεμιστεί το γήπεδο της Λεωφόρου, είναι η παράγραφος 6 του άρθρου "6" που ξεκαθαρίζει ότι"…όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις της Περιοχής Ανάπλασης II (Βοτανικός), θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν την κατεδάφιση των υφιστάμενων αθλητικών εγκαταστάσεων στην Περιοχή Ανάπλασης I, εκτός εάν ύστερα από απόφαση των αρμόδιων οργάνων του Σωματείου Π.Α.Ο. κριθεί ότι είναι προς όφελος του Σωματείου η διαφοροποίηση του χρονισμού των επιμέρους φάσεων ολοκλήρωσης και υπό την προϋπόθεση της προηγούμενης έγγραφης σύμφωνης γνώμης της ΑΕΠ Ελαιώνα".

8. ΤΙ ΑΛΛΟ "ΧΡΕΩΝΕΤΑΙ" Η ΑΕΠ ΕΛΑΙΩΝΑ

Εκτός από τις δαπάνες έκδοσης οικοδομικών αδειών και την ανέγερση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη και του Δήμου Αθηναίων στην περιοχή του Βοτανικού, η ΑΕΠ Ελαιώνα (Alpha Bank/Πειραιώς) υποχρεούται να καταβάλει τις δαπάνες για την έκδοση της άδειας κατεδάφισης του υφιστάμενου γηπέδου ποδοσφαίρου, κατά τον χρόνο που προβλέπεται από το χρονοδιάγραμμα ενεργειών υλοποίησης του Προγράμματος.

Αντίθετα, ρητά συμφωνήθηκε ότι η ΑΕΠ Ελαιώνα δεν υποχρεούται να καταβάλει κανενός είδους δαπάνη που αφορά τον υπόγειο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων που προβλέπεται στην Περιοχή Ανάπλασης I (Λεωφόρος).

9. ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ

Όπως αναφέρει το άρθρο "8", στην ΠΑΕ Π.Α.Ο θα εκχωρηθούν από τον Ερασιτέχνη, άνευ ανταλλάγματος, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις επί των αθλητικών λειτουργιών και δραστηριοτήτων του γηπέδου ποδοσφαίρου, όπως αυτά θα περιγραφούν και εξειδικευτούν περαιτέρω στην οικεία ως άνω σύμβαση, για την εκτέλεση των καταστατικών σκοπών της ΠΑΕ ΠΑΟ και τη χρήση του γηπέδου ποδοσφαίρου ως έδρα της για όλους τους φιλικούς και επίσημους αγώνες της στο πλαίσιο συμμετοχής της στις εθνικές και διεθνείς διοργανώσεις. Η ΠΑΕ επίσης, θα αναλάβει το κόστος συντήρησης και λειτουργίας του γηπέδου ποδοσφαίρου.

10. ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΑΕ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ

Στο ίδιο άρθρο ("8") τονίζεται ότι "…οι εμπορικές λειτουργίες και δραστηριότητες του γηπέδου ποδοσφαίρου (σουίτες,εστιατόρια, καταστήματα, ονοματοδοσία κ.λπ.) δεν αποτελούν αντικείμενο της παραχώρησης του Δήμου Αθηναίων προς τον Ερασιτέχνη ούτε, ως εκ τούτου,περαιτέρω εκχώρησης προς την ΠΑΕ ΠΑΟ.

Οι εμπορικές λειτουργίες και δραστηριότητες του γηπέδου ποδοσφαίρου (σουίτες, εστιατόρια, καταστήματα, ονοματοδοσία κ.λπ.) θα αποτελέσουν αντικείμενο εκμίσθωσης από τον Δήμο Αθηναίων προς τον Ανάδοχο μισθωτή που θα προκόψει μετά από διαγωνισμό, έναντι ετήσιου μισθώματος (σ.σ. νομικός όρος ο "ανάδοχος μισθωτής", αφού επί της ουσίας μιλάμε για την ΠΑΕ), το οποίο ορίζεται σε ποσοστό τοις εκατό (%) επί των ετησίων καθαρών εισπράξεων από τους εκμισθούμενες λειτουργίες και δραστηριότητες".

Τονίζεται δε, πως "... το κατώτατο ως άνω ποσοστό θα αποτελέσει αντικείμενο ανεξάρτητων εκτιμητών".

11. ΕΚΤΙΜΑΤΑΙ ΣΤΑ 70 ΕΚΑΤ. Η ΛΕΩΦΟΡΟΣ

Στο άρθρο "9" που αναφέρεται στη χρηματοδότηση του ποδοσφαιρικού γηπέδου, υπογραμμίζεται ότι το γήπεδο της Λεωφόρου, που θα μετατραπεί σε χώρο πρασίνου με βάση το Π.Δ. "…με βάση διεθνή πρότυπα αποτιμήσεων έχει εκτιμηθεί σε αξία 70 εκ. ευρώ περίπου". Χωρίς όμως να προσδιορίζεται ή να αναλύεται περισσότερο πως αποτιμάται το "Απόστολος Νικολαΐδης" με το συγκεκριμένο ποσό.

Και συμπληρώνεται ότι ο Δήμος Αθηναίων "… εισφέρει ως μέρος της χρηματοδότησης του γηπέδου ποδοσφαίρου το ακίνητο κυριότητάς του (σ.σ. αξίας περίπου 40 εκατ. ευρώ, όπως είχε τονίσει προ ημερών ο Κώστας Μπακογιάννης), όπως αυτό προσδιορίζεται και οριοθετείται από το Π.Δ. Ο ενδεικτικός αρχικός προϋπολογισμός υλοποίησης του γηπέδου ποδοσφαίρου ανέρχεται στο ποσό των 72 εκ. ευρώ περίπου και θα καλυφθεί από το Ελληνικό Δημόσιο.

12. ΣΤΑΘΕΡΟ "ΕΝΟΙΚΙΟ" ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ

Το άρθρο "10" για την κατανομή εσόδων του γηπέδου αναλύει ότι "…τα έσοδα από κάθε μορφής εμπορικές δραστηριότητες του γηπέδου κατανέμονται μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Δήμου Αθηναίων κατά 65% και 35% αντιστοίχως".

Επ’ αυτού υπήρξαν ήδη "παρανοήσεις", μετά τη δημοσιοποίηση του MoU, πως ο Παναθηναϊκός (και στην προκειμένη περίπτωση η ΠΑΕ) δεν θα είναι κανένα έσοδο από τις εμπορικές χρήσεις. Κάτι που ωστόσο, δεν ισχύει.

Η ΠΑΕ θα υπογράψει μία διμερή σύμβαση με το Δήμο και το Ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να τους καταβάλλει κάθε χρόνο ένα φιξ ποσό, για να "ενοικιάζει" εμπορικές χρήσεις. Κι αυτό το ποσό θα μοιράζεται με αναλογία 65%-35% στο Δημόσιο και το Δήμο Αθηναίων, για να αποπληρώνονται σιγά-σιγά τα ποσά της χρηματοδότησης από το Δημόσιο.

Από εκεί και πέρα, κάθε επόμενο ευρώ πλεονάσματος (πάνω απ’το φιξ ποσό προς Δημόσιο και Δήμο) θα πηγαίνει στο ταμείο της ΠΑΕ, ενώ στη σύμβαση που θα υπογραφεί θα συμπεριληφθεί και η ονοματοδοσία, η οποία όπως έχει αποκαλύψει από την περασμένη εβδομάδα το Sport24.gr θα την εκμεταλλεύεται ηΠΑΕ.

13. ΓΗΠΕΔΟ ΜΠΑΣΚΕΤ 10.000 ΘΕΣΕΩΝ

Για το γήπεδο μπάσκετ αναφέρεται στο άρθρο "11" πως "…τα μέρη συμφωνούν ότι κρίνεται απαραίτητη και επωφελής η δημιουργία και ενός Κλειστού Γηπέδου Μπάσκετ και Πολλαπλών Χρήσεων, πέραν των προβλεπόμενων έργων και εγκαταστάσεων του από Π.Δ. για την πληρότητα του συνόλου του Προγράμματος της Διπλής Ανάπλασης, χωρητικότητας 10.000 θέσεων περίπου. Η ανέγερση του Κλειστού Γηπέδου Μπάσκετ και Πολλαπλών Χρήσεων θα γίνει με μέριμνα και ευθύνη του Δήμου Αθηναίων και με πόρους που ο Δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει να εξασφαλίσει μέσα από χρηματοδοτικά εργαλεία για το σκοπό αυτό".

Το ακίνητο εντός του οποίου θα χωροθετηθεί το Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ και Πολλαπλών Χρήσεων δύναται να είναι όμορο της περιοχής του Προγράμματος Διπλής Ανάπλασης ή σε κάθε περίπτωση σε ακτίνα όχι μεγαλύτερη των 300 μέτρων από αυτήν.

Προβλέπεται μακροχρόνια μίσθωσή του, με ετήσιο μίσθωμα που θα συμφωνηθεί να καταβάλλεται από την Κ.Α.Ε. εγγυημένο, το οποίο θα προσδιοριστεί σε ανεξάρτητη συμφωνία μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και της Κ.Α.Ε. ΠΑΟ.

Επίσης, το έργο αυτό θα πραγματοποιηθεί συμπληρωματικά και ανεξάρτητα από τα έργα, τις εγκαταστάσεις και τις λοιπές υποδομές ανάπλασης που προβλέπονται στη Διπλή Ανάπλαση και το χρονοδιάγραμμά του δεν θα επηρεάζει την πορεία των εργασιών, τους όρους, τις προϋποθέσεις και το χρονοδιάγραμμα του Προγράμματος Διπλής Ανάπλασης.

14. ΤΑ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ

Στο άρθρο "12" τονίζεται πως ότι τα συμβαλλόμενα μέρη θα πρέπει να συνάψουν τις επιμέρους διμερείς ή και πολυμερείς συμβάσεις μεταξύ τους ή με όσους έλκουν εξ αυτών δικαιώματα έως τις 30 Μαρτίου 2021. Κι ακολούθως επισημαίνεται ως προς τα χρονοδιαγράμματα ότι:

-Η εκπόνηση όλων των αναγκαίων μελετών των αθλητικών εγκαταστάσεων που προορίζονται για το Σωματείο Π.Α.Ο. και του γηπέδου ποδοσφαίρου, προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις 30.6.2021.

-Η εκπόνηση όλων των αναγκαίων μελετών των έργων και εγκαταστάσεων που ορίζονται στην Περιοχή Ανάπλασης II (Βοτανικός), πλην του γηπέδου ποδοσφαίρου και των αθλητικών εγκαταστάσεων που προορίζονται για το Σωματείο Π.Α.Ο., προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις 30.9.2021.

-Η έκδοση των περιβαλλοντικών και οικοδομικών αδειών για τις αθλητικές εγκαταστάσεις που ορίζονται στην Περιοχή Ανάπλασης II (Βοτανικός)προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις 30.11.2021.

-Η έναρξη κατασκευής των αθλητικών εγκαταστάσεων που προβλέπονται στην Περιοχή Ανάπλασης II (Βοτανικός) προσδιορίζεται στο Δ'τρίμηνο του έτους 2021, πλην τυχόν προπαρασκευαστικών εργασιών, οι οποίες δύνανται να ξεκινήσουν νωρίτερα.

15. ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ, ΟΧΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΕΣ

Στο άρθρο 14 επισημαίνεται ότι οι υπογραφές στο MoU είναι "ενδεικτικές κι όχι περιοριστικές", τονίζοντας πως δεσμευτικές θα είναι μόνο οι υπογραφές στις επιμέρους διμερείς ή πολυμερείς συμβάσεις.

Επιπλέον, σε κάθε περίπτωση τα μέρη που θα συνάπτουν τις διμερείς ή πολυμερείς συμβάσεις οφείλουν να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η εκάστοτε διμερής ή πολυμερής σύμβαση να συνάπτεται σε εύλογο χρονικό διάστημα, προκειμένου να μην παρακωλύει την εξέλιξη και το χρονοδιάγραμμα της υλοποίησης του Προγράμματος Διπλής Ανάπλασης.

Η "ΓΚΡΙΖΑ ΖΩΝΗ": ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ

Ένα σημείο στο συγκεκριμένο MoU που σηκώνει πολύ… σκόνη και σίγουρα θέλει απαντήσεις και πολύ πιο αναλυτικές τοποθετήσεις απ’ τους εμπλεκόμενους φορείς, βρίσκεται στο άρθρο "14", που μιλάει για τη "Μη υλοποίηση του προγράμματος Διπλής Ανάπλασης".

Εκεί επισημαίνεται ότι "…σε περίπτωση όμως που δεν υπογραφούν οι αναγκαιούμενες κατά περίπτωση διμερείς ή πολυμερείς συμβάσεις εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων και σε κάθε περίπτωση έως την καταληκτική ημερομηνία της 30.6.2021, τα Συμβαλλόμενα Μέρη δύνανται να αποδεσμευθούν από το παρόν μνημόνιο αζημίως και χωρίς να δύνανται να εγείρουν κάποια αξίωση έναντι των υπόλοιπων Συμβαλλομένων Μερών για τις ενέργειες που έχουν πραγματοποιήσει έως την αποδέσμευσή τους από το παρόν στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος Διπλής Ανάπλασης".

Κοινώς, εάν για Χ ή Ψ λόγους δεν προχωρήσει η Διπλή Ανάπλαση, αυτομάτως "αποδεσμεύεται" ο Δήμος Αθηναίων από τις νομικές ρήτρες έως 26 εκατ. ευρώ που θα μπορούσε να διεκδικήσει, βάσει των παλαιών συμβάσεων, η ΠΑΕ από τη δημοτική αρχή.

Το πράγμα γίνεται ακόμη πιο "γκρίζο" με την επισήμανση εντός του μνημονίου, πως εάν δεν είναι η Διπλή Ανάπλαση "…ο Δήμος Αθηναίων, έχοντας τη γενική ευθύνη και τον συντονισμό του, θα αναλάβει με δική του μέριμνα και ευθύνη να εισηγηθεί ενώπιον των αρμόδιων αρχών την τροποποίηση του ισχύοντος νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου, προκειμένου να αποκτήσουν οι Περιοχές της Διπλής Ανάπλασης ή τμήματα αυτών, διαφορετικό προορισμό και χαρακτηριστικά διαφορετικής αξιοποίησης από το ισχύον πλαίσιο ανάπλασης και ανάπτυξης, σύμφωνα πάντα με τους κανόνες και της αρχές της ισχύουσας νομοθεσίας, εθνικής και ενωσιακής, καθώς και της οικείας νομολογίας".

Επιπλέον αναφέρεται πως εάν δεν γίνει η Διπλή Ανάπλαση, η ΑΕΠ Ελαιώνα θα μπορέσει να συνεχίσει από μόνη της την ανέγερση και την ολοκλήρωση του εμπορικού κέντρου (Βωβού), χωρίς να είναι πια υποχρεωμένη να κατασκευάσει τις νέες εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη στην περιοχή του Βοτανικού.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ