ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Παναθηναϊκός: Το πλάνο "αναχαίτισης" του Ολυμπιακού

Ο Φραν Βέλεθ σε μονομαχία του με τον Ματιέ Βαλμπουενά.
Ο Φραν Βέλεθ σε μονομαχία του με τον Ματιέ Βαλμπουενά. EUROKINISSI SPORTS

Η ενδεκάδα με μοναδικό "new entry" τον Βέλεθ και τα 5 "κλειδιά" για τον Παναθηναϊκό στο αποψινό (11/04, 19:30, Novasports 1) ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο "Γ. Καραϊσκάκης".

Με πολύ καλή ψυχολογία, πίστη και υψηλό βαθμό συγκέντρωσης κατεβαίνει ο Παναθηναϊκός στο αποψινό (11/04, 19:30, Novasports 1) clasico με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο, στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής των playoffs.

Το κίνητρο ήταν, είναι και θα είναι πάντα εκεί και θα... περισσεύει για τους παίκτες του "τριφυλλιού" σε αυτά τα ματς. Το ζητούμενο για τους πράσινους, ωστόσο, είναι να φύγουν με ένα θετικό αποτέλεσμα μετά από τρεις συνεχόμενες ήττες στο "Γ. Καραϊσκάκης", να επιβεβαιώσουν το καλό "φεγγάρι" τους και να διατηρηθούν εκεί που έφτασαν με πολύ... κόπο (και πολλές χαμένες ευκαιρίες) πριν από μία εβδομάδα: Στην πρώτη ευρώ-τετράδα, κοιτάζοντας πλέον ακόμη ψηλότερα...

Για τον Λάζλο Μπόλονι η κεντρική ιδέα, η διάταξη (4-3-3) και τα πρόσωπα της "πράσινης" ενδεκάδας δεν θα διαφοροποιηθούν σε μεγάλο βαθμό. Στο τελικό πλάνο "αναχαίτισης" του Ολυμπιακού, εντούτοις, υπάρχουν ορισμένα στοιχεία, που για τον 68χρονο τεχνικό είναι "κλειδιά" για να φύγει ο Παναθηναϊκός με το αποτέλεσμα που θέλει απ’ το Φάληρο.

1. Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΒΕΛΕΘ ΣΤΟ "6"

Ο Φραν Βέλεθ "μπήκε" απ’ τις αρχές της περασμένης εβδομάδας σε φουλ πρόγραμμα στο Κορωπί, έπειτα από περίπου 5 εβδομάδες στα "πιτς" κι όχι μόνο βρίσκεται στην αποστολή, αλλά αναμένεται να ξεκινήσει στην ενδεκάδα του Παναθηναϊκού. Όχι όμως στο κέντρο της άμυνας, δίπλα στον Σένκεφελντ, αλλά ως "6άρι" στον άξονα της μεσαίας γραμμής (αντί του Αλεξανδρόπουλου), με ταυτόχρονη "μετακίνηση" του Σεχ Νιάς λίγο πιο μπροστά και δεξιά, σαν εσωτερικός μέσος δίπλα στον Μαουρίσιο.

Στο "6" ο Βέλεθ χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον απ’ τον Μπόλονι στο πρώτο δίμηνο του 2021, όταν το "τριφύλλι" κατάφερε να "χτίσει" το σερί των νικών του. Και η επιλογή του στο συγκεκριμένο ματς "πατάει" πάνω σε δύο άξονες: Στην αναζήτηση μίας πιο aggressive συμπεριφοράς στα χαφ και ακόμη μεγαλύτερης ισχύ στον "αέρα" και στις στατικές φάσεις, όπου εντοπίζεται ένα απ’ τα πιο δυνατά "όπλα" του Ολυμπιακού.

Ο Βέλεθ θα είναι επί της ουσίας ένας "λίμπερο" μπροστά απ’ τους στόπερ (αν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι) κι ο παίκτης που θα κληθεί να δώσει αμυντική ισορροπία και πιο σωστές αποστάσεις στα 20-25 μέτρα της δημιουργίας των Πειραιωτών, όταν θα χάνεται η μπάλα απ’ τον Παναθηναϊκό.

2. Η ΑΠΟΚΟΠΗ ΤΟΥ ΦΟΡΤΟΥΝΗ

Παρά το γεγονός ότι ο Πέδρο Μαρτίνς χρησιμοποίησε το 3-4-3 σε αρκετά παιχνίδια του Ολυμπιακού τον τελευταίο 1-1,5 μήνα (με την Άρσεναλ στο "Emirates", με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, με τον ΠΑΣ Γιάννινα στον πρώτο ημιτελικό στους "Ζωσιμάδες"), έχοντας τριάδα στόπερ, δύο κεντρικούς χαφ και τον Φορτούνη στη μία πτέρυγα, ο Μπόλονι εκτιμά πως οι Πειραιώτες δεν θα παίξουν έτσι στο αποψινό ντέρμπι.

Αλλά θα "πατήσουν" πάνω στο 4-2-3-1 με τον Φορτούνη στο "10". Έχει γίνει αντίστοιχη κουβέντα/προετοιμασία και για ενδεχόμενο τριάδας του Ολυμπιακού, όμως το βασικό "διάβασμα" έχει επικεντρωθεί στην εντός έδρας τακτική του Μαρτίνς και στο πως θα "αποκοπεί" ο Φορτούνης απ’ το παιχνίδι του "αιώνιου" αντιπάλου. Εκεί το μεγαλύτερο βάρος θα πέσει στον Σεχ Νιάς που έχει την οξυδέρκεια, τη δύναμη και την ταχύτητα να κυνηγήσει τον διεθνή Έλληνα μεσοεπιθετικό στα πρώτα μέτρα κάτω απ’ τη μεσαία γραμμή και να επιχειρήσει να του "κόψει" το δρόμο προς την εύκολη πάσα και τις συνεργασίες με τον Ελ Αραμπί και τους ακραίους επιθετικούς, έχοντας πιο χαμηλά και την "κάλυψη" του Βέλεθ. Για τον τεχνικό του Παναθηναϊκού, είναι κομβικής σημασίας, το πώς θα ανταποκριθεί η ομάδα του απέναντι στο παιχνίδι του Φορτούνη κι εκεί έχει δώσει έξτρα οδηγίες προς όλους όσοι θα κινούνται σε εκείνους τους χώρους.

3. Ο "ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΣ" ΤΟΥ ΒΙΓΙΑΦΑΝΙΕΣ

Όπως ο Παναθηναϊκός θα κινηθεί να περιορίσει τη δράση του Φορτούνη, έτσι κι ο Ολυμπιακός θα προσπαθήσει να κάνει το ίδιο απ’ την πλευρά του με τον Λούκας Βιγιαφάνιες.

Το παιχνίδι του Αργεντινού άσου βεβαίως, είναι πιο "σύνθετο", καθώς "θεωρητικά" είναι ο αριστερός winger στο 4-3-3, αλλά πάντα συγκλίνει προς τα μέσα και λειτουργεί ως έξτρα χαφ κι ως ο παίκτης που θα ψάξει την αντίθετη κίνηση του απέναντι εξτρέμ (Χατζηγιοβάνης) και τη συνεργασία με τον Μακέντα. Οι "πράσινοι" περιμένουν ότι η άμυνα του Ολυμπιακού θα επιχειρήσει να προσαρμοστεί πάνω στον "Βίγια" και το ζητούμενο είναι πως θα καταφέρει να τον "απεγκλωβίσει" ο Παναθηναϊκός, για να κερδίσει όλα όσα μπορεί να του προσφέρει σε δημιουργία.

Εκεί οι "πράσινοι" θα ψάξουν (και) το συνδυαστικό ποδόσφαιρο και τις κοντινές συνεργασίες με τον Μαουρίσιο και τον Χουάνκαρ στο χώρο, με τον Μπόλονι να ζητάει απ’ όλες τις γραμμές να μένουν κοντά και να έχουν ισορροπία, δίνοντας την ευκαιρία στον Βιγιαφάνιες και τον Μαουρίσιο να έχουν δίπλα τους "σκαλοπάτια" στην ανάπτυξη.

4. Ο ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΛ ΑΡΑΜΠΙ

Ακόμη μία (πολύ) δύσκολη αποστολή... Ο Μαροκινός έχει βρει δίκτυα εναντίον του Παναθηναϊκού στα τρία απ’ τα τέσσερα παιχνίδια που έχει παίξει κόντρα στους "πράσινους" (στο περσινό του ΟΑΚΑ μπήκε στο 93’ και στο φετινό του α’ γύρου απουσίαζε λόγω κορονοϊού) κι έχει φτιάξει τη δική του "παράδοση" σ’ αυτά τα ματς.

Ο Σένκεφελντ είχε "θέμα" απέναντί του σε ένα και μόνο ζήτημα: Στην "έκρηξη" του Μαροκινού στο πρώτο βήμα, στοιχείο που ήταν αρκετό να κάνει δύο φορές τη "ζημιά" για τον Παναθηναϊκό πέρσι στο Φάληρο. Η προσπάθεια περιορισμού του θα ξεκινάει περισσότερο απ’ τον ελαφρώς πιο γρήγορο στα πρώτα μέτρα Αχιλλέα Πούγγουρα, με τον Βέλεθ να βγαίνει αντίστοιχα για βοήθειες, όταν ψάχνει ο Μαροκινός το συνδυαστικό ποδόσφαιρο εκτός της "πράσινης" περιοχής.

5. ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ, ΣΤΑΤΙΚΕΣ ΦΑΣΕΙΣ, ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Στην ανάλυση που έκανε ο Μπόλονι στους παίκτες του στο βίντεο, εκτός από τα τεχνικά θέματα σε άμυνα και επίθεση, επαναλάμβανε διαρκώς δύο λέξεις: "Προσοχή" και "συγκέντρωση", σε κάθε λεπτό του αγώνα, για να μην δίνουν εύκολες προϋποθέσεις στον Ολυμπιακό να τους απειλήσει. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Ρουμάνος τεχνικός και οι συνεργάτες του, οι "πράσινοι" θα πρέπει να δείξουν προσοχή, όχι μόνο στα ενενήντα λεπτά του αγώνα, αλλά ακόμα και στις καθυστερήσεις. "Σε κάθε λεπτό... " επανέλαβε πολλάκις ο Μπόλονι.

Εξ ου και το έξτρα πρόγραμμα στις στατικές φάσεις το απόγευμα του Σαββάτου (10/04), στην τελευταία προπόνηση πριν από το ντέρμπι, αλλά και τα τελειώματα πάνω στα οποία δούλεψαν πολύ οι παίκτες του "τριφυλλιού" καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Με τον Μπόλονι να αποζητά τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα. Φάσεις θα "φτιάξει" ο Παναθηναϊκός στο Φάληρο. Το θέμα είναι να μην τις "πετάξει" στα... σκουπίδια, όπως έκανε στο ντέρμπι του πρώτου γύρου.

Η ΕΝΔΕΚΑΔΑ ΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ

Η πράσινη ενδεκάδα, θα έχει ουσιαστικά μία αλλαγή: Τον Φραν Βέλεθ, αντί του Σωτήρη Αλεξανδρόπουλου, ο οποίος -εκτός των άλλων- εξακολουθεί να νιώθει ενοχλήσεις στο γόνατο. Από εκεί και πέρα, δεν προμηνύονται "εκπλήξεις" κι αναμένεται να ξεκινήσουν οι δέκα που έπαιξαν απ’ την αρχή και στο ματς της περασμένης Κυριακής (04/04) με τον ΠΑΟΚ. Ο Διούδης θα πάρει θέση κάτω απ’ τα γκολπόστ, με τους Μολό και Χουάνκαρ στα άκρα της άμυνας και τους Σένκεφελντ-Πούγγουρα κεντρικό αμυντικό δίδυμο. Ο Βέλεθ θα είναι το "6άρι", με τους Νιάς και Μαουρίσιο εσωτερικούς χαφ, ο Χατζηγιοβάνης θα ξεκινήσει δεξιά, ο Βιγιαφάνιες αριστερά και ο Μακέντα στην κορυφή της επίθεσης.

Στον πάγκο θα βρίσκονται οι Χριστογεώργος, Καρλίτος, Χατζηθεοδωρίδης, Σάντσες, Μπουζούκης, Αϊτόρ, Ενγκμπακοτό, Ιωαννίδης, Αλεξανδρόπουλος και Καμπετσής (θα "κοπεί" ένας πριν απ’ τη σέντρα).

Εκτός έμειναν ο "λαβωμένος" Κουρμπέλης, οι ανέτοιμοι Σαβιέρ, Σανκαρέ, Αγιούμπ και οι Σερπέζης, Τζαβίδας, Ξενόπουλος, Χατζηγιαννάκης, Αθανασακόπουλος.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ DERBY ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ