ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Παναθηναϊκός: Το εκτός έδρας "σύνδρομο" των πράσινων με 22 νίκες σε 88 ματς από τη σεζόν 2016/17

Ο Ζβόνιμιρ Σάρλια
Ο Ζβόνιμιρ Σάρλια INTIME SPORTS

Πριν από τη δοκιμασία στο Περιστέρι για το Κύπελλο και με αφορμή το 0/4 στο πρωτάθλημα, οι αριθμοί αποτυπώνουν την ξεκάθαρη τεράστια "αδυναμία" του Παναθηναϊκού στους αγώνες μακριά απ’ την έδρα του κατά την τελευταία πενταετία. Το τριφύλλι κερδίζει μόνο 1 στους 4!

Πλέον δεν είναι ένα απλό πρόβλημα ή ένα κακό... φεγγάρι. Είναι κάτι σαν ποδοσφαιρικό σύνδρομο. Τα εκτός έδρας παιχνίδια του Παναθηναϊκού στο πρωτάθλημα αποτελούν πλέον μία μόνιμη πληγή, που έχει ανοίξει εδώ και χρόνια και δεν λέει να κλείσει με τίποτα, οδηγώντας τους "πράσινους" σε σταθερή, βαθμολογική... αιμορραγία.

Από τις 10 εκτός έδρας νίκες της περιόδου 2011/12, τις 11 του νταμπλ του 2010 και τις 9 της πρώτης χρονιάς του Αναστασίου στο τιμόνι της ομάδας, ο Παναθηναϊκός έπιασε τις τελευταίες πέντε σεζόν (συν τα πρώτα 4 εκτός έδρας ματς της εφετινής) βαρομετρικό... χαμηλό.

Τεράστιο "αγκάθι" τα εκτός έδρας παιχνίδια

Τα εκτός έδρας παιχνίδια έγιναν τεράστιο "αγκάθι" για τους "πράσινους", στο οποίο δεν μπόρεσαν να βρουν λύση 5 προπονητές (Στραματσόνι, Ουζουνίδης, Δώνης, Πογιάτος, Μπόλονι) κι ένας "υπηρεσιακός" (Συλαϊδόπουλος), μαζί με καμιά... 60αριά παίκτες που έχει αλλάξει το "τριφύλλι" απ’ το καλοκαίρι του 2016 και μετά.

Και για την ώρα οι "αποστολές" εκτός Λεωφόρου, αποτελούν ένα πρόβλημα στο οποίο αδυνατεί να βρει "απαντήσεις" και ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, που βλέπει την ομάδα του να "μεταμορφώνεται" αγωνιστικά και να χάνει τουλάχιστον 50% με 60% της δυναμικής της και της αποτελεσματικότητάς της μακριά απ’ την "ασφάλεια" του "Απόστολος Νικολαΐδης".

Το θέμα εντούτοις, δεν είναι φετινό... Άρχισε να βγαίνει προς τα έξω απ’ τη σεζόν 2016/17, όταν ο Παναθηναϊκός κατέγραψε μόλις 5 νίκες μακριά απ’ την έδρα του σε 18 αγώνες πρωταθλήματος και "γιγαντώθηκε" από την περίοδο 2017/18 και μετά, έπειτα απ’ τη στάση πληρωμών, το βίαιο "ξήλωμα" εκείνου του ρόστερ και την κατακόρυφη πτώση της αγωνιστικής ποιότητας της ομάδας.

Απ' το 2017 και μετά νικάει μόνο 1/4 ματς εκτός έδρας

Έκτοτε το "τριφύλλι" άρχισε να... κουτουλάει μακριά από την έδρα του, νιώθοντας ολοένα και μεγαλύτερη πίεση την οποία δεν μπορεί να διαχειριστεί και τον λυγίζει μέσα στο γήπεδο. Το θέμα είναι πλέον (και) ψυχολογικό...

Απ’ την αγωνιστική περίοδο 2016/17 και μετά ο Παναθηναϊκός έχει δώσει συνολικά -μαζί με το προ τριημέρου ματς στην Τρίπολη- 88 αγώνες μακριά απ’ την έδρα του για την κανονική περίοδο και τα playoffs του πρωταθλήματος της Super League Interwetten. Έφτασε μέχρι το διπλό, μόλις στις 22! Κοινώς κερδίζει στο 25% των αγώνων του ή για να το πούμε ακόμη πιο απλά, νικάει μόνο 1 στα 4 ματς που δίνει εκτός έδρας! Θλιβερές επιδόσεις, ομάδας... μικρομεσαίων στρωμάτων κι όχι επιπέδου Παναθηναϊκού, ο οποίος έχει χάσει εδώ και χρόνια τον προσανατολισμό του και την ανταγωνιστικότητά του.

Παράλληλα σ’ αυτά τα 88 εκτός έδρας ματς, ο Παναθηναϊκός έχει φέρει ακόμη 35 ισοπαλίες, ενώ έχει ηττηθεί στα 31! Έχει σημειώσει 78 γκολ κι έχει δεχθεί 94! Κι έχει κατακτήσει μόλις 101 απ' τους 264 βαθμούς που διεκδίκησε στις έδρες των αντιπάλων του (38,3% των βαθμών).

Το μέγεθος του όλου προβλήματος επιβεβαιώθηκε ακόμη πιο έντονα τους τελευταίους 8,5 μήνες (απ’ την 6η Φεβρουαρίου και το 3-2 επί του Ατρόμητου στο Περιστέρι) όπου οι "πράσινοι" δεν νίκησαν σε 12 σερί εκτός έδρας παιχνίδια.

Τα 11 ήταν στο πρωτάθλημα (απολογισμός 5 ισοπαλίες και 6 ήττες) και το ένα στο Κύπελλο (ήττα 2-1 από τον ΠΑΣ Γιάννινα στο γήπεδο του Αγρινίου). Και πλέον καλούνται να "σπάσουν" αυτό το αρνητικό σερί αύριο το βράδυ (Τετάρτη 27/10, 19:00) ξανά στο Περιστέρι, σε νοκ-άουτ ματς Κυπέλλου με τον Ατρόμητο για την 5η φάση του θεσμού, δίχως να υπάρχει πια άλλο περιθώριο... λάθους.

Η διαδρομή του Παναθηναϊκούς εκτός έδρας στην Α' Εθνική

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ