ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Παναθηναϊκός: Τα τρία κέρδη της Κύπρου, το φορμάρισμα και το 4-2-3-1

Ο Μπερνάρ στην αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με τη Λαμία
Ο Μπερνάρ στην αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με τη Λαμία INTIME

Ο απολογισμός της δεκαήμερης παραμονής του Παναθηναϊκού σε Πέγεια και Λάρνακα για τη χειμερινή προετοιμασία του. Που έριξε το βάρος ο Γιοβάνοβιτς, ποιοι ανέβασαν τα στάνταρντς τους και η "είσοδος" του 4-2-3-1 στο αγωνιστικό πλάνο των "πράσινων".

Η επιστροφή του Παναθηναϊκού στη "βάση" του έπειτα από το δεκαήμερο της παραμονής του στην Κύπρο και την πρωτόγνωρη εμπειρία της χειμερινής προετοιμασίας, σηματοδοτεί πλέον και την αντίστροφη μέτρηση για την επανέναρξη των επίσημων αγώνων του "τριφυλλιού" που μπαίνει από την επόμενη Πέμπτη (15/12) σε ένα 45ήμερο "φωτιά" με 11 αγώνες σε Super League και Κύπελλο που θα καθορίσουν πολλά για το υπόλοιπο της σεζόν.

Τα δύο βασικά ζητούμενα για τους "πράσινους" ήταν αυτά που επισήμανε κι ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς μετά το τελευταίο φιλικό με τη Νέα Σαλαμίνα την Τετάρτη (7/12): Να "απομονωθεί" το γκρουπ με ηρεμία σε ένα περιβάλλον με ιδανικές συνθήκες για δουλειά αι να (ξανα)βρούν άπαντες ρυθμό μέσα από τα φιλικά, κρατώντας σε καλό επίπεδο την αγωνιστική κατάστασή τους στο break.

Και τα δύο τα είχε ο Παναθηναϊκός σε πολύ υψηλό βαθμό σε Πέγεια και Λάρνακα, με την ομάδα να επιστρέφει στην Αθήνα με "κέρδη", νέα στοιχεία στο παιχνίδι της και να δείχνει πως βρίσκει τη φόρμα της στο κατάλληλο σημείο. Μία εβδομάδα πριν ξαναμπεί στη μάχη ων επίσημων αγώνων της και της διεκδίκησης των εγχώριων στόχων της.

Ο Παναθηναϊκός γυρίζει από το "Νησί της Αφροδίτης" με πολύ σημαντικά κέρδη κι εφόδια για το δεύτερο μισό της σεζόν, μολονότι δεν του έλειψαν οι αναποδιές με τα προβλήματα τραυματισμών των Ιωαννίδη (χάνει το πρώτο ματς με το Βόλο λόγω διάτασης στον έσω πλάγιο), Κουρμπέλη, Τσέριν (έχασε τις τέσσερις τελευταίες προπονήσεις και το τελευταίο φιλικό), Σένκεφελντ (έχασε τα δύο πρώτα φιλικά και τέσσερις προπονήσεις) και την ίωση του Γκάνεα.

Ο Μπερνάρ γίνεται πολύ επιδραστικός

Πρώτο "κέρδος" για τους "πράσινους" η πλήρης προσαρμογή του Μπερνάρ Ντουάρτε στο αγωνιστικό πλάνο της ομάδας. Ο Βραζιλιάνος είχε φανέλα βασικού το τελευταίο δίμηνο, όμως σε αρκετά ματς του έλειπε η διάρκεια και η σταθερότητα. Στην Κύπρο, ειδικά στα δύο παιχνίδια με την Πάφο και τη Νέα Σαλαμίνα ήταν εξαιρετικός κι άκρως επιδραστικός στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού που περνούσε κατά 80% από τα πόδια του.

Αρχίζει να βρίσκει αυτοματισμούς με τους Σπόραρ, Παλάσιος, Βέρμπιτς και οι ποιοτικές επαφές, επινοήσεις του, μαζί με τα ποιοτικά μέτρα που κάνει με την μπάλα στα πόδια του, ομορφαίνουν όλο το παιχνίδι του "τριφυλλιού" από τη μέση και μπροστά.

Η διάθεση του ανεβασμένου Βέρμπιτς

Ο Μπένιαμιν Βέρμπιτς έχασε 2-3 προπονήσεις στην αρχή της προετοιμασίας στην Πέγεια λόγω ενός "σφιξίματος" στο πόδι, όμως όταν "μπήκε" σε φουλ πρόγραμμα έμοιαζε... μεταμορφωμένος προς το καλύτερο. Η ποιότητά του και η πορεία του όλα αυτά τα χρόνια σε Κοπεγχάγη και Ντινάμο Κιέβου, δεν αμφισβητούνται από κανέναν.

Το ζητούμενο για τον Σλοβένος εξτρέμ ήταν να "λυθεί" και να βγάλει στο γήπεδο την κλάση και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του. Οι συζητήσεις που έκανε με τον Γιοβάνοβιτς του άλλαξαν εντελώς την ψυχολογία και στην Κύπρο έδειξε ένα μέρος της αξίας του.

Το δε γκολ και η ασίστ που έβγαλε στο φιλικό με την Πάφο, ανέβασαν ακόμη περισσότερο τη διάθεσή του, ενώ εντός του γηπέδου αρχίζει να προσαρμόζεται πλέον στο ρόλο που του έχει δώσει ο Σέρβος τεχνικός, μαθαίνοντας να παίζει πολύ πιο απλά και αποτελεσματικά ανάμεσα στις αντίπαλες γραμμές.

Η παρουσία του Τσόκαϊ και οι δύο αδυναμίες του

Τρίτο "κέρδος" για τον Παναθηναϊκό από το δεκαήμερο στην Κύπρο ήταν ο Ένις Τσόκαϊ. Πήρε ρυθμό στα πόδια του με σερί παιχνίδια παίζοντας περισσότερο από κάθε άλλον παίκτη (επί τούτου τον κρατούσε πολύ ώρα στο γήπεδο ο Γιοβάνοβιτς) κι έδωσε ένταση κι επιθετικό μαρκάρισμα στον άξονα της μεσαίας γραμμής, μαθαίνοντας σιγά-σιγά το παιχνίδι του Ρουμπέν.

Αυτά που χρειάζεται να βελτιώσει ο διεθνής Αλβανός μέσος είναι οι κινήσεις του χωρίς την μπάλα, αλλά και το... άγχος που βγάζει αρκετές φορές όταν πάει να βγάλει μπροστά την ομάδα, με αποτέλεσμα να κάνει εύκολα λάθη. Αλλά αυτό είναι κάτι που διορθώνεται με τη δουλειά και τη "ζύμωσή" του μέσα απ’ την καθημερινότητα της ομάδας και την καθοδήγηση του Γιοβάνοβιτς.

Φορμάρισμα την στιγμή που πρέπει

Στα πρώτα δυο φιλικά ο Γιοβάνοβιτς ασχολήθηκε κυρίως με το πώς θα μοιράσει το χρόνο ανάμεσα σε όλους τους παίκτες του, για να βρουν ρυθμό μετά τη διακοπή των αγώνων.

Στο τρίτο τεστ ωστόσο, με τη Νέα Σαλαμίνα θέλησε να προβάρει για περίπου μία ώρα το "βασικό" σχήμα ενόψει του πρώτου αγώνα με το Βόλο και να δώσει στην ομάδα του την ευκαιρία να ξαναβρεί τη συνοχή της.

Γενικά όλο το πλάνο των προπονήσεων τόσο κατά την πρώτη εβδομάδα της ομάδας στην Αθήνα, όσο και στο δεκαήμερο στην Κύπρο ήταν στοχευμένο, προκειμένου να ξαναβρεί όλη η ομάδα τη φόρμα και τα τρεξίματά της την στιγμή που έπρεπε. Και δεν είναι τυχαίο πως στο τρίτο φιλικό της με τη Νέα Σαλαμίνα, έκανε και την καλύτερη εμφάνισή της για 60-65 λεπτά.

Το 4-2-3-1 και τα νέα στοιχεία του

Τι νέο και "διαφορετικό" είδαμε σ’ αυτό το δεκαήμερο του Παναθηναϊκού στην Κύπρο; Την επιλογή του Ιβάν Γιοβάνοβιτς να χρησιμοποιήσει και στα τρία ματς διάταξη σε "καθαρό" 4-2-3-1, αφήνοντας -για λίγο- στην άκρη το 4-3-3 που αποτέλεσε και τη βάση της ομάδας στο πρώτο μισό της κανονικής περιόδου.

Οι διαφορές μέσα στο γήπεδο είναι μικρές, όμως υπήρχε μία και σημαντική διαφορά. Η παρουσία του Μπερνάρ (και του Σαβιέρ στο πρώτο φιλικό με τη Χάποελ Μπερ Σεβά) πολύ πιο ψηλά μέσα στο γήπεδο σε καθαρό ρόλο "δεκαριού" με τον Ρουμπέν κι άλλον έναν κεντρικό χαφ λίγο πιο πίσω του.

Κίνηση κι επιλογή που επιτρέπει ειδικά στον Βραζιλιάνο να είναι πολύ πιο επιδραστικός και δημιουργικός στους χώρους που χρειαζόταν, επιδιώκοντας διαρκώς τις συνεργασίες με τους δύο εξτρέμ και τον Σπόραρ σε ψηλά μέτρα, προκειμένου να δημιουργηθούν τα απαιτούμενα "ρήγματα" στις αντίπαλες άμυνες.

Οι νέες "παγίδες" στο counter-pressing

Επιπλέον ο Σέρβος τεχνικός δούλεψε ακόμη περισσότερο το κόντρα πρέσινγκ (counter-pressing), μαθαίνοντας τους παίκτες του πώς να στήνουν νέες και διαφορετικές "παγίδες" ψηλά για την άμεση ανάκτηση της μπάλας κι έβαλε μεγαλύτερη ένταση και πίεση σε όλο το παιχνίδι της ομάδας του.

Στοιχεία που θα είναι πολύ χρήσιμα για τον Παναθηναϊκό στο δεύτερο κομμάτι της σεζόν, ιδίως απέναντι σε αντιπάλους οι οποίοι θα παίζουν με πολλά κορμιά πίσω απ’ την μπάλα και μαζεμένες τις γραμμές τους στο δικό τους μισό...

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ