ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Παναθηναϊκός: Η "νέα αρχή" που έγινε πλέον must

Ο Μαουρίσιο μετά την υπογραφή συμβολαίου στον Παναθηναϊκό
Ο Μαουρίσιο μετά την υπογραφή συμβολαίου στον Παναθηναϊκό ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ INTIME

Με τον Μπόλονι πλέον στο τιμόνι και τον Μαουρίσιο να ετοιμάζεται για το βασικό σχήμα, ο Παναθηναϊκός ψάχνει απόψε (24/10, 20:30, NOVASPORTS 1) κόντρα στο Βόλο την πρώτη νίκη του στο εφετινό πρωτάθλημα για να βγει από τον αγωνιστικό και βαθμολογικό λήθαργο.

Στον Παναθηναϊκό των -αμέτρητων τα τελευταία χρόνια- "extreme αλλαγών", έφτανε ένα 20ήμερο για να αναδομηθούν τα... πάντα για ακόμη μία φορά. Νέος προπονητής και τεχνικό staff (Μπόλονι και συνεργάτες, αντί Πογιάτος και καταλανικού τιμ), απόλυση του τεχνικού διευθυντή (Ρόκα), νέος -ηγετικός- κεντρικός μέσος (Μαουρίσιο), «ενεργοποίηση» έπειτα από 11 μήνες του Γιάν Μολό.

Άλλη ομάδα άφησε ηττημένη από τον Άρη (0-1) το χορτάρι του ΟΑΚΑ το απόγευμα της 4ης Οκτωβρίου και... άλλη θα το ξαναπατήσει απόψε (24/10, 20:30) για να αντιμετωπίσει το Βόλο αναζητώντας μία νέα αρχή σε μία σεζόν, που κινδυνεύει να "καταδικαστεί" πριν φτάσει καλά-καλά στα τέλη Οκτωβρίου.

Το αποψινό ματς κόντρα στην ομάδα της Μαγνησίας είναι ένα απ’ τα πιο σημαντικά και "must win" των τελευταίων ετών για τον Παναθηναϊκό. Εδώ που έφτασε, με τις ανορθογραφίες στο καλοκαιρινό "χτίσιμό" του και τα λάθη που έγιναν στα προηγούμενα παιχνίδια, δεν είναι πια «υπερβολή»: Δεν έχει κανένα άλλο περιθώριο το "τριφύλλι" για να συνεχίσει να "χαρίσει" και να ξοδεύει αφειδώς βαθμούς δεξιά κι αριστερά. Κι όλο αυτό ακριβώς είναι απ’ τα πρώτα πράγματα που προσπαθούσε να "περνάει" διαρκώς κι ο Μπόλονι στις πρώτες συζητήσεις με τους ποδοσφαιριστές του, σ’ αυτή την εβδομάδα... προσαρμογής. "Τέλος στα δώρα". Στα εύκολα γκολ, στις χαμένες ευκαιρίες, στα «δικαιώματα» που δίνει ασταμάτητα ο Παναθηναϊκός στους αντιπάλους του, στους χαμένους βαθμούς...

ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ

Ο Ρουμάνος δεν επιχείρησε να φέρει καμία... επανάσταση στο πρώτο εξαήμερό του στον Παναθηναϊκό. Πολύπειρος γαρ, πήγε σε απλές και παραδοσιακές "συνταγές".

«Έλιωσε» τους παίκτες του σε μαθήματα αμυντικών στατικών φάσεων, βγάζοντας... σπυριά στα 67 του με αυτά που είδε στο Ηράκλειο από το 60’ έως το 77’ (και το γκολ του Μεγιάδο), όταν ο ΟΦΗ έπαιζε... βόλεϊ στην άμυνα του Παναθηναϊκού.

Έβαλε την τακτική της ομάδας του σε λογική «καθαρού» 4-4-2 στην ευθεία, ζητώντας απ’ όλους να παίζουν άμεσα και (κυρίως) κάθετα, προκειμένου να μειωθούν οι τεράστιες αποστάσεις που είχε διαπιστώσει πως υπήρχαν στις γραμμές. Έκοψε... μαχαίρι τις 30άρες διαγώνιες μπαλιές από την άμυνα προς τους εξτρέμ, τους οποίους έφερε πιο κοντά στη γραμμή για να "ανοίξει" το γήπεδο, ζήτησε πρωτοβουλίες κι όχι... φοβητικότητα, «έπαιξε» με το μυαλό, την ψυχολογία και τα κίνητρα όλων των ποδοσφαιριστών του, χρησιμοποιώντας ως απόλυτο «παράδειγμα» (προς όλους) την επαναφορά του Μολό στην αποστολή και στο αγωνιστικό πλάνο. Όχι... χατιρικά, αλλά στη λογική του "...όποιος θα δουλέψει μαζί μου, θα δικαιωθεί". Κι ο Μολό, όντως δούλεψε σαν το... σκυλί αυτές τις μέρες και το "κέρδισε". Κι από την πόρτα της εξόδου, επανήλθε (σε πρώτη φάση) στο rotation.

Το ζητούμενο πλέον για τον Παναθηναϊκό είναι να πιάσουν και... τόπο όλα αυτά και να επιβεβαιώσουν, οι ίδιοι οι παίκτες του, πως δεν είναι... αυτό το... κάτι σαν ποδοσφαιριστές, "κάτι" σαν ομάδα, που επέδειξαν στους πρώτες τέσσερις αγώνες τους στο πρωτάθλημα.

Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΑΟΥΡΙΣΙΟ

Στην ενδεκάδα ο Μπόλονι πήγε πάνω σε σταθερές επιλογές. Και η μεγαλύτερη "παρέμβασή" του θα αφορά τον άξονα της μεσαίας γραμμής, όπου σκοπεύει να ξεκινήσει βασικό τον Ζοσέ Μαουρίσιο. Το ιατρικό τιμ -με δεδομένη την αποχή του Βραζιλιάνου για δυόμισι μήνες- έχει δώσει το «ΟΚ» για τη συμμετοχή του για μάξιμουμ 50-55 λεπτά. Κι ο Μπόλονι σκέφτεται πλέον να τον ξεκινήσει στο βασικό σχήμα δίπλα στον Κουρμπέλη, βλέποντας πως τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του, οι τοποθετήσεις του στο γήπεδο και η απλότητά του, μπορούν να αλλάξουν όλο το δημιουργικό παιχνίδι του Παναθηναϊκού.

Από εκεί και πέρα, στα "φτερά" της επίθεσης αναμένεται να πάρουν θέση οι Χατζηγιοβάνης και Αϊτόρ, με τους Μακέντα-Καρλίτος στην κορυφή της γραμμής πυρός. Στη δε οπισθοφυλακή μπροστά από τον Διούδη, ο Πούγγουρας θα πάρει τη θέση του «λαβωμένου» Βέλεθ (διάστρεμμα), δίπλα στον Σένκεφελντ, ενώ οι Σάντσες, Ζαγαρίτης θα ξεκινήσουν στα δύο άκρα της άμυνας.

Εκτός αποστολής έμειναν οι Σαβιέρ και Χουάνκαρ που δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τους μικροτραυματισμούς τους, αλλά και οι (επίσης τραυματίες) Αγιούμπ, Βέλεθ, Ιωαννίδης και οι ανέτοιμοι Βιγιαφάνιες και Χατζηθεοδωρίδης.

Στην 21μελή αποστολή συμπεριλήφθηκαν οι Διούδης, Ξενόπουλος, Χριστογεώργος, Σένκεφελντ, Μακέντα, Καρλίτος, Χατζηγιοβάνης, Σάντσες, Εμμανουηλίδης, Μπουζούκης, Σερπέζης, Κουρμπέλης, Αϊτόρ, Μαυρομμάτης, Καραγιάννης, Πούγγουρας, Ζαγαρίτης, Μολό, Αλεξανδρόπουλος, Μαουρίσιο και Καμπετσής.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ