FOOTBALL ANALYSIS

Το Boloni-ball δεν είναι ποδόσφαιρο

Στον αέρα ο Μπόλονι στον Παναθηναϊκό
Στον αέρα ο Μπόλονι στον Παναθηναϊκό EUROKINISSI SPORTS

Ο Μπόλονι είναι στον αέρα και ο Θέμης Καίσαρης αναλύει το πρωτοφανές ποδόσφαιρο που παίζει ο Παναθηναϊκός και τον έχει φέρει στη χειρότερη επίδοση των τελευταίων 15 σεζόν.

Ο Παναθηναϊκός έχασε για τρίτη φορά φέτος από τον ΠΑΣ Γιάννινα, αφού ηττήθηκε με 1-0 στους Ζωσιμάδες στην προτελευταία αγωνιστική της Super League Interwetten.

Η ήττα πυροδότησε εξελίξεις, με τον Μπόλονι να βρίσκεται στον αέρα και τον Ντρεοσί να συνομιλεί με τον Αλαφούζο, προσπαθώντας να του αλλάξει γνώμη και να κρατήσει τον Ρουμάνο τεχνικό στη θέση του, τουλάχιστον μέχρι το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ που είναι ο τελευταίος αγώνας του Παναθηναϊκού στην κανονική περιόδο.

Εδώ και καιρό υπάρχουν ρεπορτάζ για χαμένα αποδυτήρια, για κακές σχέσεις του Μπόλονι με αρκετούς παίκτες, ενώ υπάρχει και η προ μηνών δυσαρέσκεια κάποιων ποδοσφαιριστών για το αγωνιστικό στιλ της ομάδας.

ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ

Αφήνουμε στην άκρη τα γύρω-γύρω και εστιάζουμε σε αυτό που βλέπουμε και γνωρίζουμε όλοι. Στο τι συμβαίνει στο χορτάρι. Τα είπαμε και στον Ζοσιμάρ της προηγούμενης Πέμπτης μετά τη νίκη-πρόκριση του ΠΑΣ στη Λεωφόρο, ας τα βάλουμε κάτω και γραπτώς.

Ο Παναθηναϊκός με τον Μπόλονι στον πάγκο είναι μια ομάδα χωρίς επιθετικό σχέδιο, ειδικά σε αγώνες με μικρότερες ομάδες, όταν δηλαδή έχει το ρόλο της πρωτοβουλίας. Η έμφαση στην άμυνα και η "αδιαφορία" για την επίθεση αγγίζουν τέτοια επίπεδα, που στους αγώνες των πράσινων συμβαίνουν πρωτοφανή πράγματα.

Ας δούμε μερικά παραδείγματα, που θα σας εξηγήσουν γιατί δεν είναι υπερβολικό να μιλάει κανείς για "αδιαφορία" για την επίθεση.

53 ΛΕΠΤΑ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΙΚΗ, 48 ΛΕΠΤΑ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΙΚΗ

Ο Παναθηναϊκός περνάει νικηφόρα 1-0 από τη Ριζούπολη. Το νικητήριο γκολ σημειώνει ο στο 20' και η επόμενη τελική της ομάδας του Μπόλονι είναι στο 73'. Ναι, ο Παναθηναϊκός μένει 53 λεπτά χωρίς τελική, απέναντι στον Απόλλωνα.

Επόμενη αγωνιστική, Παναθηναϊκός - ΑΕΛ. Οι γηπεδούχοι προηγούνται 1-0 στο 36' και η επόμενη τελική τους γίνεται στο 84'. Ο Παναθηναϊκός παίζει στο γήπεδό του με την ΑΕΛ, μία από τις χειρότερες ομάδες του πρωταθλήματος και μένει 48 λεπτά χωρίς τελική.

Θα το θυμάστε, είναι το ματς που μπήκαν στο τέλος Καμπετσής και Εμμανουδηλίδης. Ο πρώτος είχε την τελική στο 84', ο δεύτερος έκανε τη δεύτερη, που έφερε το 2-0, τον πανηγυρισμό-μήνυμα και το κλάμα του μικρού μπροστά στις κάμερες μετά τη λήξη του αγώνα.

Σαράντα, ακόμα και πενήντα λεπτά χωρίς τελική δεν είναι κάτι φυσιολογικό. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για τον Παναθηναϊκό, όταν μιλάμε για αντιπάλους με τη δυναμική του Απόλλωνα και της ΑΕΛ, για ομάδες που έχουν ως στόχο τη σωτηρία.

Κάποιοι ίσως σπεύσουν να δικαιολογήσουν αυτήν την προσέγγιση, με τα κλασικά κλισέ που λένε "το αποτέλεσμα μετράει, κανείς δεν θυμάται πως έπαιξες, κτλ".

ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΣΟΥΤ ΜΕΤΑ ΤΟ 54' ΣΤΟ 0-0 ΜΕ ΤΟΝ ΑΣΤΕΡΑ

Ωραία, ας δούμε τι συμβαίνει όταν το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό. Πριν τον Απόλλωνα και την ΑΕΛ, ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον Αστέρα.

Σε αντίθεση με τα άλλα ματς, η ομάδα του Μπόλονι δεν βρίσκει προβάδισμα πριν το ημίχρονο, το ματς μένει στο 0-0. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει σκορ να προφυλάξει με τον τρόπο που αρέσει στον προπονητή του, δεν έχει λόγο να μείνει χωρίς τελική για 50 λεπτά.

Με το ματς στο 0-0 σίγουρα ο Παναθηναϊκός προσπάθησε μέχρι τέλους να πάρει τη νίκη, άσχετα αν αυτή τελικά δεν ήρθε. Κι όμως, όχι. Δεν έγιναν έτσι τα πράγματα.

Στο 0-0 με τον Αστέρα ο Παναθηναϊκός έκανε συνολικά τρεις τελικές. Η τελευταία έγινε στο 54ο λεπτό. Είναι τέτοια η αδιαφορία του Μπόλονι για την επίθεση, που ο Παναθηναϊκός ήταν στο 0-0 στο γήπεδό του με τον Αστέρα και δεν έκανε τελική στα τελευταία 40 λεπτά του αγώνα, μαζί με τις καθυστερήσεις.

Η στάση αυτή δικαιολογείται μόνο αν είσαι η Μπέρνλι και υποδέχεσαι τη Φούλαμ, αν είσαι η Ουέσκα και παίζεις με τη Ρεάλ.

ΑΥΤΟ ΔΟΥΛΕΥΕΙ, ΑΥΤΟ ΤΟΥ ΑΡΕΣΕΙ

Το ποδόσφαιρο δεν έχει διακόπτες. Η επιθετική λειτουργία, ο τρόπος ανάπτυξης, οι συνδυασμοί στην επίθεση δεν είναι πράγματα που τα "ανάβεις" και τα "σβήνεις" όποτε εσύ θες.

Μια ομάδα που μένει χωρίς τελική για 40-50 λεπτά δεν το κάνει επειδή κερδίζει 1-0. Το κάνει γιατί αυτό της αρέσει, αυτό έχει επιλέξει, αυτό δουλεύει στις προπονήσεις. Και γι'αυτό δεν γίνεται να κάνει κάτι διαφορετικό όταν το σκορ δεν τη βολεύει.

ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΠΙΤΕΘΕΙΣ ΟΤΑΝ ΤΟ ΕΧΕΙΣ ΑΝΑΓΚΗ

Θα συμβεί το ίδιο στο ματς που είσαι στο 0-0. Και θα επαναληφθεί με πιο οδυνηρό τρόπο σε άλλα ματς. Θα προηγηθείς 1-0 επί του ΠΑΣ στο πρώτο ματς για το Κύπελλο, θα σταματήσεις να παίζεις και ο ΠΑΣ θα το κάνει 2-1.

Θα έρθεις στη Λεωφόρο για τη ρεβάνς με στόχο να ανατρέψεις το σκορ, θα δεχθείς δύο γρήγορα γκολ και μετά θα κάνεις το πρώτο σουτ εντός περιοχής στο 62'.

Θα πας στους Ζωσιμάδες για το πρωτάθλημα και θα κάνεις μόλις δύο σουτ εντός περιοχής, παρότι χάνεις από το 18'. Συνολικά xGoals του Παναθηναϊκό στα Γιάννενα, μόλις 0.35.

ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΜΠΑΤΖΕΤ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

Κάθε φορά που γίνεται κουβέντα για το ποδόσφαιρο του Μπόλονι, υπάρχει ο αντίλογος για το ρόστερ, την έλλειψη ποιότητας, κτλ. Μπορούν να ισχύουν αυτές οι αιτιάσεις, αλλά όχι πάντα.

Όχι όταν μιλάμε για το 4ο μπάτζετ της κατηγορίας, όχι όταν μιλάμε για αγώνες με αντιπάλους τον Απόλλωνα, τον Αστέρα, την ΑΕΛ και τον ΠΑΣ.

Ο Παναθηναϊκός δεν έχει αυτήν την προσέγγιση επειδή αυτό επιτάσσει το ρόστερ του, την έχει επειδή αυτό αρέσει στον προπονητή του.

ΟΙ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 15 ΧΡΟΝΩΝ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Opta, ο Παναθηναϊκός κάνει φέτος 8.3 τελικές ανά παιχνίδι. Είναι η χαμηλότερη επίδοση των πράσινων τα τελευταία 15 χρόνια.

Από τη σεζόν 2006-07 μέχρι και σήμερα, ποτέ ο Παναθηναϊκός δεν εκτελούσε τόσο λίγο στα παιχνίδια του.

ΠΑΝΩ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΜΙΑ

Στη φετινή Super League, μόνο ο Παναιτωλικός και η Λαμία έχουν λιγότερες τελικές σε κάθε παιχνίδι, δύο ομάδες τραγικές που έχουν βάλει μαζί μόνο εννέα γκολ στο open play.

Οι εντός έδρας τελικές των ομάδων της Super League Interwetten
Οι εντός έδρας τελικές των ομάδων της Super League Interwetten SPORT24

Χαρακτηριστικό της προσέγγισης του Μπόλονι είναι το γεγονός πως ο μέσος όρος του Παναθηναϊκού πέφτει στις 7.5 τελικές στα εντός έδρας παιχνίδια. Και πάλι, μόνο Παναιτωλικός και Λαμία απειλούν λιγότερο από τους πράσινους στην έδρα τους.

Ο ΔΙΟΥΔΗΣ ΕΦΕΡΕ ΤΟ ΣΕΡΙ

"Ναι, αλλά μπήκε στον 2ο γύρο με αήττητο σερί εννέα αγώνων, με επτά νίκες και κράτησε και επτά φορές το μηδέν στην άμυνα". Όντως, επί Μπόλονι τα έκανε αυτά ο Παναθηναϊκός.

Και τον βασικό λόγο τον εξηγήσαμε την επόμενη του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Ο Διούδης και η εκπληκτική του φόρμα ήταν η αιτία του σερί του Παναθηναϊκού, όχι η προσέγγιση του Μπόλονι.

Η εντυπωσιακή φόρμα του Διούδη στον 2ο γύρο της Super League Interwetten
Η εντυπωσιακή φόρμα του Διούδη στον 2ο γύρο της Super League Interwetten SPORT24

Ο Διούδης που έπιασε 18 από τις 21 τελικές που πήγαν στην εστία του εντός περιοχής, ο Διούδης που σ'αυτό το διάστημα έφαγε πέντε(!) γκολ λιγότερα από τα προσδοκώμενα.

Οι ηρωικές εμφανίσεις του 28χρονου τερματοφύλακα θα ήταν αφύσικο να συνεχιστούν. Κάποια στιγμή η μπάλα θα πήγαινε μέσα. Κι έτσι ο Παναθηναϊκός έχει δεχθεί έξι γκολ στα τελευταία πέντε παιχνίδια του στο πρωτάθλημα και έφαγε και τέσσερα στα δύο ματς Κυπέλλου με τον ΠΑΣ.

ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΕΡΩΤΗΜΑ

Όλα τα παραπάνω δεν είναι επιχειρηματολογία για την απομάκρυνση του Μπόλονι. Δεν είναι δουλειά μας να ζητάμε δημόσια να χάσουν τη δουλειά τους προπονητές που γνωρίζουν πολλά περισσότερα από εμάς για το ποδόσφαιρο.

Είναι δεδομένα που φέρνουν ένα απλό ερώτημα. Γιατί παίζει έτσι ο Παναθηναϊκός;

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ