ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Παναθηναϊκός: Κοιτάει από τώρα περιπτώσεις παικτών που μένουν ελεύθεροι το καλοκαίρι

Παναθηναϊκός: Κοιτάει από τώρα περιπτώσεις παικτών που μένουν ελεύθεροι το καλοκαίρι
INTIME

Ο Παναθηναϊκός δεν συνηθίζει να κινείται νωρίτερα για παίκτες που θα είναι ελεύθεροι όταν ανοίξει το επόμενο μεταγραφικό παράθυρο όμως αυτό ενδέχεται να αλλάξει άμεσα, αφού υπάρχουν ήδη περιπτώσεις που έχουν περάσει το πρώτο τσεκάρισμα.

Σ’ αυτούς τους 20 μήνες που βρίσκεται στην άκρη του "πράσινου" πάγκου ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, υπάρχουν τρεις "σταθερές" στις οποίες μπορεί να σταθεί κανείς επί των μεταγραφικών ζητημάτων του Παναθηναϊκού. Η πρώτη, αφορά το αργό μοτίβο στις τελικές αποφάσεις, το "κόσκινο" που περνάει κάθε περίπτωση και η αίσθηση που αφήνει το φινάλε κάθε μεταγραφικής περιόδου, πως κάτι πίσω έμεινε "κενό". Άλλοτε μεγαλύτερο κι άλλοτε μικρότερο, όμως όπως έχει επισημανθεί πολλάκις, ο Σέρβος τεχνικός ζυγίζει και μετράει πολύ διαφορετικά κάποια πράγματα, σε σχέση πάντα με το πώς μπορεί να τα "βλέπει" ο κάθε δημοσιογράφος ή φίλαθλος του "τριφυλλιού".

Η δεύτερη "σταθερά" είναι πως δεν ασχολείται ιδιαίτερα με την έξτρα αγορά των ελεύθερων ποδοσφαιριστών που μπαίνει ως επιπρόσθετο 15ήμερο, μετά το κλείσιμο κάθε μεταγραφικού "παραθύρου". Λογικό και δικαιολογημένο σε μεγάλο βαθμό, διότι οι περισσότεροι παίκτες που μένουν free agents σε κάθε περίοδο, είναι συνήθως εκτός δράσης για πολλούς μήνες κι ως εκ τούτου χρειάζονται αντίστοιχα μεγάλο διάστημα για να μπουν και να επανέλθουν σε έναν κανονικό, αγωνιστικό ρυθμό.

Μία στις... χίλιες είναι οι περιπτώσεις παικτών που είχαν ρυθμό στα πόδια τους κι έμειναν ελεύθεροι μία εβδομάδα ή πέντε μέρες πριν κλείσει το μεταγραφικό "παράθυρο". Όμως στις περισσότερες των περιπτώσεων ακόμα κι αυτοί οι παίκτες, είτε δεν έχουν τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά και την ποιότητα για να σταθούν στο επίπεδο που θέλει ο Σέρβος τεχνικός, είτε προτιμούν να παίξουν σε μεγαλύτερα πρωταθλήματα. Ακόμη και σε άλλες ομάδες της ελληνικής Stoiximan Super League, δύσκολα θα βρει κανείς ποδοσφαιριστή που αποκτήθηκε στο... και πέντε των μεταγραφών (απ’ την αγορά των ελεύθερων) και κάνει τη διαφορά.

Τρίτο σημείο στα μεταγραφικά των πράσινων, είναι το γεγονός πως (μέχρι σήμερα τουλάχιστον) επιλέγουν να μην κινούνται νωρίτερα για ποδοσφαιριστή ο οποίος έχει μπει πια στο τελευταίο εξάμηνο του συμβολαίου του και θα είναι ελεύθερος με το που ανοίξει το επόμενο μεταγραφικό "παράθυρο". Αυτό, βεβαίως, δεν είναι μόνο "θέμα" Γιοβάνοβιτς, αλλά συνολικά του κλαμπ, διότι σπανίως έκανε τέτοιου είδους κινήσεις "προετοιμασίας" μίας μεταγραφής.

Προσοχή, δεν μιλάμε για περιπτώσεις τύπου Κλεϊνχέισλερ, ο οποίος έμεινε ελεύθερος το καλοκαίρι του 2023 από την Όσιγιεκ κι ο Παναθηναϊκός κινήθηκε τα μέσα Ιανουαρίου να τον αγοράσει από τώρα. Όπως κι έκανε δίνοντας περίπου 500.000 ευρώ στους Κροάτες για να τον εντάξει άμεσα στο δυναμικό του και να μην περιμένει ως το καλοκαίρι. Αλλά για παίκτες οι οποίοι είναι πλέον στο τελευταίο τρίμηνο-τετράμηνο του συμβολαίου τους και θα μπορούσαν να κλείσουν ως ελεύθεροι από τώρα, ενόψει Ιουλίου

Από τον Νίκο Καλτσά στον... Βέλεθ

Ο τελευταίος παίκτης που αποκτήθηκε από τους πράσινους με αυτό το καθεστώς, ήταν ο Φραν Βέλεθ ο οποίος έκλεισε ως ελεύθερος απ’ τον Άρη τον Φεβρουάριο του 2020 (σχεδόν τέτοιες μέρες πριν από τρία χρόνια) κι αποτέλεσε άλλο ένα σημείο "τριβής" ανάμεσα στον (τότε προπονητή του Παναθηναϊκού) Γιώργο Δώνη και τον (τότε τεχνικό διευθυντή) Τσάβι Ρόκα, κυρίως για το ύψος του συμβολαίου που του δόθηκε. Πιο πριν από τον Ισπανό, θα βρούμε αντίστοιχη μεταγραφή το μακρινό... 2015, όταν έκλεισε απ’ τον Μάρτιο μήνα ο Νίκος Καλτσάς ως ελεύθερος από τη Βέροια. Κλείνει η παρένθεση...

Είναι γενικό και... Παναθηναϊκό λοιπόν, όλο αυτό το θέμα και σίγουρα δεν είναι κάποιου είδους "καπρίτσιο" του Γιοβάνοβιτς το να μην θέλει να κλείνει παίκτες τρεις και τέσσερις μήνες πριν εκπνεύσουν τα συμβόλαιά τους με τις ομάδες τους.

Απλώς ως τώρα στις τρεις προηγούμενες μεταγραφικές περιόδους που θα μπορούσε να "τσεκάρει" κι αυτή την προοπτική της αγοράς (έχοντας ήδη ένα σεβαστό διάστημα στον Παναθηναϊκό), δεν έβρισκε πολλές περιπτώσεις που να του κάνουν "κλικ" σε τέτοιο βαθμό, ώστε να δεσμεύσει και να κλείσει θέσεις από πριν για το καλοκαίρι ή για τον Γενάρη.

Ήδη είναι "φακελωμένες" περιπτώσεις

Αυτό, πάντως, είναι πολύ πιθανό να αλλάξει τους προσεχείς μήνες. Διότι, ναι, το τμήμα σκάουτινγκ του Παναθηναϊκού που ξεκίνησε να οργανώνεται απ’ το μηδέν το καλοκαίρι του 2021, έχει "ακούσει" πολλά, όσον αφορά την κριτική που ασκήθηκε για τη συνολική οργάνωση και λειτουργικότητα σ’ όλο αυτό το διάστημα που αργούσαν (ξανά) οι μεταγραφικές κινήσεις της ομάδας, όμως συνεχίζει να δουλεύει σε συγκεκριμένα κομμάτια και να κάνει δουλειά.

Οι δε πληροφορίες αναφέρουν πως στη βάση δεδομένων του Παναθηναϊκού (και κατ’ επέκταση και του προπονητή), υπάρχουν ήδη ορισμένες "φακελωμένες" περιπτώσεις παικτών που μένουν ελεύθεροι το καλοκαίρι, έχουν περάσει το πρώτο τσεκάρισμα και είναι σε μία ευρεία λίστα επιλογών, ανάλογα με τις ανάγκες που ήδη υπάρχουν κι αυτές που θα δημιουργηθούν μέσα στους επόμενους μήνες.

Και δεν αποκλείεται, κάποια ή κάποιες εξ αυτών των περιπτώσεων σε θέσεις, όπως για παράδειγμα αυτή του κεντρικού αμυντικού, να μπουν σε μία πολύ πιο "έντονη" διαδικασία πριν ολοκληρωθεί η εφετινή σεζόν. Ιδίως εάν ξεκαθαρίσει σύντομα και το τοπίο με τις τελευταίες ανανεώσεις που μένουν να γίνουν.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ