FOOTBALL ANALYSIS

Παναθηναϊκός: Η "καθίζηση" Μαουρίσιο - Κουρμπέλη

Παναθηναϊκός: Η "καθίζηση" Μαουρίσιο - Κουρμπέλη

Οι Δημήτρης Κουρμπέλης και Μαουρίσιο συνέβαλαν στην καλή εικόνα του Παναθηναϊκού στο πρώτο μέρος, αλλά η κατακόρυφη πτώση στην απόδοσή τους στο δεύτερο είχε αντίκτυπο στην απώλεια βαθμών με τον Βόλο. Δείτε τα γραφήματα της Opta.

Ο Παναθηναϊκός ήταν καλύτερος στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα με τον Βόλο, προηγήθηκε 1-0 με τον Καρλίτος, αλλά δέχθηκε την ισοφάριση στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων με τον Χουλιάν Μπαρτόλο και παρέμεινε χωρίς νίκη για πέμπτο παιχνίδι πρωταθλήματος.

Μπορεί να ήταν και στη χθεσινή αναμέτρηση φανερό πως στην επίθεση υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την κοινή παρουσία των Καρλίτος και Φεντερίκο Μακέντα, οι οποίοι δεν συνεργάζονται στο χορτάρι και μοιάζουν με "δύο ξένους", αλλά καθοριστικό ρόλο στην αδυναμία να έρθει το "τρίποντο" έπαιξε και η πτώση στην απόδοση των Μαουρίσιο και Δημήτρη Κουρμπέλη στο δεύτερο μέρος.

Η ΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΤΑ ΔΥΟ ΗΜΙΧΡΟΝΑ

Πτώση που μπορείτε να τη δείτε να απεικονίζεται γλαφυρά στο σχετικό widget της Opta. Ιδού οι πάσες των δύο κεντρικών μέσων του Παναθηναϊκού απέναντι στον Βόλο. Και με τη χρήση των κουμπιών, μπορείτε να χωρίσετε τις πάσες του Κουρμπέλη (21) και του Μαουρίσιο (88) σε πρώτο και δεύτερο ημίχρονο.

Στο γράφημα της Opta, πατώντας πάνω στο tab "Πρώτο Ημίχρονο" μπορείτε να δείτε τις πάσες των Μαουρίσιο και Κουρμπέλη στο πρώτο μέρος, ενώ πατώντας πάνω στο tab "Δεύτερο Ημίχρονο" τις αντίστοιχες στο δεύτερο μέρος.

Όπως βλέπετε, η εικόνα των δύο παικτών σε πρώτο και δεύτερο μέρος είναι η μέρα με τη νύχτα. Στα πρώτα 45 λεπτά, ο Μαουρίσιο ανέβασε επίπεδο τη μεσαία γραμμή του Παναθηναϊκού, έδωσε μεγαλύτερη ελευθερία στον Κουρμπέλη, βοήθησε στην ανάπτυξη και την κάλυψη χώρων, αλλά όταν εμφανίστηκε η κόπωση τα δεδομένα του παιχνιδιού άλλαξαν αισθητά.

Ο ΜΑΟΥΡΙΣΙΟ "ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕ" ΤΟΝ ΚΟΥΡΜΠΕΛΗ

Ο 32χρονος χαφ μοίρασε και την ασίστ στον Καρλίτος για το 1-0 της ομάδας του. Ωστόσο, δεν είναι μόνο η ασίστ, αλλά κι η γενικότερη παρουσία του Βραζιλιάνου μέσου στα πρώτα περίπου 60 λεπτά που αποδεικνύουν τη συνεισφορά, αλλά και την ποιότητά του.

Είναι χαρακτηριστικό πως στο πρώτο μέρος είχε 23/29 επιτυχημένες πάσες (79.3% ακρίβεια), εκ των οποίων οι επτά ήταν στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου, συμβάλλοντας και στην ανάπτυξη της ομάδας του. Την ίδια στιγμή, καλή εικόνα είχε κι ο Δημήτρης Κουρμπέλης, που "απελευθερώθηκε" στο πλευρό του Μαουρίσιο, έχοντας 31/35 επιτυχημένες πάσες (88.6% ακρίβεια), εκ των οποίων οι 12 στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου (οι περισσότερες από κάθε άλλο παίκτη).

Η ΚΟΥΡΑΣΗ ΕΦΕΡΕ ΑΛΛΑΓΗ ΣΚΗΝΙΚΟΥ

Ωστόσο, το σκηνικό άλλαξε εντελώς στο δεύτερο μέρος και συγκεκριμένα μετά την επίτευξη του γκολ του Καρλίτος. Οι παίκτες του Μπόλονι, έχοντας και στο μυαλό τους ότι ήταν χωρίς νίκη στο πρωτάθλημα, οπισθοχώρησαν, ενώ καταλυτικό ρόλο έπαιξε κι η κούραση. Ήταν εμφανές πως ο Μαουρίσιο, με μόλις μία εβδομάδα προπονήσεων, δεν μπορούσε να βγάλει πάνω από 60 ποιοτικά λεπτά. Παρ' όλα αυτά, ο Μπόλονι τον κράτησε σε ολόκληρο το παιχνίδι και του κόστισε στο τέλος.

Ο Βραζιλιάνος είχε μόλις δύο πάσες στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου και συνολικά 11 σε 45 λεπτά, με ποσοστό ακρίβειας ιδιαίτερα χαμηλό και συγκεκριμένα 63.6%. Παράλληλα, πτωτική ήταν κι η πορεία του Κουρμπέλη, ο οποίος έχασε το στήριγμά του, δεν είχε τα ίδια ανεβάσματα και βοήθησε ελάχιστα στην ανάπτυξη, πραγματοποιώντας μόλις τέσσερις πάσες στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου και 18 συνολικά, με σημαντική πτώση του ποσοστού ακριβείας (77.8%). Ουσιαστικά, Μαουρίσιο και Κουρμπέλης είχαν μαζί 29 πάσες, όσες δηλαδή είχε ο Βραζιλιάνος μόνος του στο πρώτο μέρος.

Η απόκτηση του Μαουρίσιο είναι δεδομένο πως θα βοηθήσει τον Παναθηναϊκό, αλλά είναι επίσης φανερό πως ο Βραζιλιάνος χαφ θα χρειαστεί χρόνο για να είναι απόλυτα έτοιμος. Μαζί με τον Κουρμπέλη μπορούν να συνθέσουν ένα αξιόλογο δίδυμο στο κέντρο, αλλά προς το παρόν θα χρειαστεί καλύτερη διαχείρισή του από τον Μπόλονι προκειμένου να έρθουν τα θετικά αποτελέσματα. Μέχρι τότε, ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να μάθει να ζει και χωρίς εκείνον σε ένα μέρος του αγώνα.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ