ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Παναθηναϊκός: Αλμπέρτο Μπρινιόλι, ο "Mr. Clean Sheet" του 62.1%

Παναθηναϊκός: Αλμπέρτο Μπρινιόλι, ο "Mr. Clean Sheet" του 62.1%
INTIME SPORTS

Ο Αλμπέρτο Μπρινιόλι ήταν πραγματικός "κέρβερος" κάτω από την εστία του Παναθηναϊκού τη φετινή σεζόν με τον Ιταλό να κρατάει σε 18 από τα 29 παιχνίδια που έπαιξε σε πρωτάθλημα και Κύπελλο ανέπαφη την εστία του. Το SPORT24 σας παρουσιάζει τα καταρθώματα του Ιταλού κίπερ.

Ο Αλμπέρτο Μπρινιόλι ήταν ένας εκ των τελευταίων μεταγραφικών αποκτημάτων πέρυσι το καλοκάιρι για τον Παναθηναϊκό, ήρθε στην Ελλάδα τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου, με το τριφύλλι να ψάχνει αρκετά για έναν γκολκίπερ που θα ερχόταν στους πράσινους με σκοπό να μεγαλώσει τον ανταγωνισμό με τον Σωκράτη Διούδη κάτω από τα γκολπόστ και να κάνει καλύτερους και τους δύο.

Ο Ιταλός γνώριζε από την πρώτη στιγμή που ήρθε καθώς στις δηλώσεις που είχε κάνει κατά την παρουσίαση του είχε μιλήσει για έναν Παναθηναϊκό που τον γνώριζε από τη συμμετοχή του στο Champion League και τον οποίο ήθελε να επαναφέρει στην Ευρώπη.

Οκτώ μήνες μετά η σεζόν ολοκληρώθηκε με τον 31χρονο κίπερ να έχει πάρει τη φανέλα του βασικού στα περισσότερα παιχνίδια, να έχει κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδας και να έχει καταφέρει το στόχο της επιστροφής στην Ευρώπη για τους πράσινους μετά από πέντε σεζόν.

Ο Παναθηναϊκός έδωσε συνολικά φέτος 44 παιχνίδια σε πρωτάθλημα και Κύπελλο εκ των οποίων στα 29 ήταν βασικός ο Αλμπέρτο Μπρινιόλι και στα 15 ο Σωκράτης Διούδης. Ουσιαστικά δηλαδή ο Ιταλός κίπερ έπαιξε στα 2/3 των αγώνων που έπαιξαν στη διάρκεια της σεζόν οι πράσινοι.

Μάλιστα η συμβολή του Ιταλού στη φετινή εξαιρετική σεζόν ήταν καθοριστική και αποτυπώνεται πλήρως στους αριθμούς του 31χρονου τερματοφύλακα και δη στα Clean Sheets καθώς ο Μπρινιόλι κατάφερε στα 29 παιχνίδια που έπαιξε να κρατήσει ανέπαφη την εστία του σε 18 εξ αυτών. Δηλαδή στο 62,1% των αγώνων στα οποία υπερασπίστηκε την εστία του Παναθηναϊκού.

Πάμε να δούμε αναλυτικά τις επιδόσεις του Ιταλού στη Super League αλλά και στο Κύπελλο Ελλάδας. Αρχικά στο πρωτάθλημα εκεί όπου ο έμπειρος γκολκίπερ έκανε ντεμπούτο στις 3 Οκτωβρίου στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο "Γ. Καραϊσκάκης" και συνολικά αγωνίστηκε στα 25 από τα 36 παιχνίδια της περιόδου κρατώντας το μηδέν στα 14 εξ αυτών. Το οποίο μεταφράζεται σε ποσοστό 56% όσον αφορά τα Clean Sheets.

Οι δεκατέσσερις αγώνες όπου φρόντισε με τις επεμβάσεις του να μην παραβιαστεί η εστία του Παναθηναϊκού ήταν η παρθενική του συμμετοχή στη Super League κόντρα στον "αιώνιο" αντίπαλο αλλά και σε δύο ακόμη ματς με αντίπαλο τους "ερυθρόλευκους" ενώ τα άλλα έντεκα ήταν απέναντι σε Γιάννινα (3), Άρη (3), ΟΦΗ, Παναιτωλικό, Ατρόμητο, Ιωνικό και ΑΕΚ.

Οι κορυφαίοι της Super League

Μάλιστα η επίδοση του στο πρωτάθλημα τον έφερε στην κορυφή της σχετικής κατάταξης μεταξύ των γκολκίπερ της Super League. Ο Ιταλός είχε τις περισσότερες ανέπαφες εστίες σε λιγότερα παιχνίδια απ' ότι η Κουέστα και Λοντίγκιν που επίσης κατάφεραν να μην δεχτούν γκολ σε 15 παιχνίδια που έδωσαν με τον Άρη και τον ΠΑΣ Γιάννινα αντίστοιχα.

Η πρώτη πεντάδα των κορυφαίων της Super League κλείνει με τους Βατσλίκ και Πασχαλάκη που όμως είχαν 13 και 12 ανέπαφες εστίες, επίσης σε περισσότερα παιχνίδια με τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ αντίστοιχα.

  1. Μπρινιόλι 14/25
  2. Κουέστα 14/27
  3. Λοντίγκιν 14/32
  4. Βατσλίκ 13/32
  5. Πασχαλάκης 12/34

Το παιχνίδι με τα πόδια

Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία στο παιχνίδι του Ιταλού γκολκίπερ και στο οποίο στηρίχθηκε πολύ φέτος ο Παναθηναϊκός είναι η δυνατότητα που έχει ο Ιταλός με τη μπάλα στα πόδια του. Πολλές φορές βοήθησε τους συμπαίκτες του ώστε να αποφύγουν την πίεση που δεχόταν η ομάδα, απέφευγε τα λάθη ενώ οι περισσότερες μεταβιβάσεις του ήταν σωστές.

Είναι χαρακτηριστικό πως είχε 65,3% ποσοστό επιτυχίας στις πάσες ενώ στις μακρινές μεταβιβάσεις το ποσοστό αυτό ήταν 36,6%. Ακόμα σημαντικότερο το γεγονός πως ο Μπρινιόλι προσπαθούσε να παίξει πάντα τη μπάλα μπροστά και αξιοσημείωτο στατιστικό του Ιταλού είναι και το ότι είχε τρεις πάσες που έφτιαξαν τελική προσπάθεια. Τέλος ο Μπρινιόλι είχε 72,1 βαθμό επιτυχίας στις αποκρούσεις του στη διάρκεια της φετινής σεζόν.

Το απόλυτο στο Κύπελλο Ελλάδας

Το εντυπωσιακό με τον Αλμπέρτο Μπρινιόλι είναι πως έχει το απόλυτο στο Κύπελλο Ελλάδας καθώς στα τέσσερα παιχνίδια που έπαιξε δεν δέχτηκε ούτε ένα τέρμα. Δηλαδή ήταν ο Mr Clean Sheet 100%. Μάλιστα ο Ιταλός αγωνίστηκε σε ματς καθοριστικά για το θεσμό. Αφού έπαιξε στο πρώτο νοκ άουτ παιχνίδι που έδωσαν οι πράσινοι με αντίπαλο τον Ατρόμητο στο Περιστέρι όπου ο Παναθηναϊκός επικράτησε με 1-0.

Εν συνεχεία ο Γιοβάνοβιτς των εμπιστεύτηκε στους δύο ημιτελικούς με τη Λαμία όπου και πάλι ο Ιταλός κράτησε και στα δύο παιχνίδια το μηδέν στην εστία του ενώ ήταν και ο γκολκίπερ του Παναθηναϊκού στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας κόντρα στον ΠΑΟΚ. Το τριφύλλι επικράτησε 1-0 με τον Μπρινιόλι να έχει μερικές σωτήριες επεμβάσεις και βοήθησε τα μέγιστα τους πράσινους να φτάσουν στην κατάκτηση του τίτλου.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ