FOOTBALL ANALYSIS

Νιάς και Σιμάνσκι διασώθηκαν από το αγωνιστικό "ναυάγιο"

O Σιμάνσκι και Νιας σε μονομαχία στο Παναθηναϊκός - ΑΕΚ
O Σιμάνσκι και Νιας σε μονομαχία στο Παναθηναϊκός - ΑΕΚ EUROKINISSI SPORTS

Το ντέρμπι Παναθηναϊκός - ΑΕΚ θα ξεχαστεί γρήγορα, αλλά αδικεί την εξαιρετική εικόνα των Νιάς και Σιμάνσκι. Ο Ηλίας Καλλονάς αναλύει το γεμάτο παιχνίδι των δύο παικτών και στις δύο πλευρές του γηπέδου.

Ο Παναθηναϊκός αναδείχθηκε ισόπαλος 1-1 με την ΑΕΚ στο "Απ. Νικολαΐδης" σε μία αναμέτρηση που θα ξεχαστεί γρήγορα, αφού οι δύο ομάδες δεν εντυπωσίασαν με την απόδοσή τους. Ωστόσο, η εικόνα του αγώνα "αδικεί" την εξαιρετική εμφάνιση που πραγματοποίησαν οι Σεΐκ Νιάς και Ντάμιαν Σιμάνσκι.

Ναι μεν ο Φραν Βέλεθ σημείωσε ένα εξαιρετικό γκολ για τον Παναθηναϊκό και ο Λιβάι Γκαρσία ήταν ξανά πρωταγωνιστής και σκόρερ για την ΑΕΚ, αλλά οι δύο προαναφερθέντες έκαναν τη διαφορά και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του αγώνα, πραγματοποιώντας μία γεμάτη και πειστική εμφάνιση.

ΙΔΑΝΙΚΟΣ ΑΝΤΙ-ΚΟΥΡΜΠΕΛΗΣ Ο ΝΙΑΣ

Η απουσία του μακροχρόνια τραυματία, Δημήτρη Κουρμπέλη αποτελεί ένα σημαντικό πλήγμα στα αγωνιστικά πλάνα του Λάζλο Μπόλονι, αλλά, όπως φαίνεται, ο Νιάς δείχνει ικανός να καλύψει το κενό του αρχηγού του "τριφυλλιού". Η ικανότητα του Σενεγαλέζου μέσου να αγωνίζεται σε παραπάνω από μία θέσεις, τον κάνει υπερπολύτιμο. Κι αποδείχθηκε κόντρα στην ΑΕΚ, όπου αγωνίστηκε ως κόφτης, όντας ο MVP του Παναθηναϊκού.

Ο Νιάς ήταν, λοιπόν, πρώτος σε κλεψίματα (7), μαζί με τον Χουάνκαρ, πρώτος σε επιτυχημένα τάκλιν (3) με 100%, δεύτερος σε κερδισμένες μονομαχίες (6) πίσω μόνο από τον Φώτη Ιωαννίδη (8), έδωσε την ασίστ στον Βέλεθ για το 1-0, ενώ έχασε και τη σημαντικότερη ευκαιρία για να χαρίσει τη νίκη στην ομάδα του στο 90ό λεπτό.

Με πράσινο τρίγωνο τα κερδισμένα τάκλιν, με γαλάζιο τρίγωνο τα κλεψίματα και οι ανακτήσεις κατοχής, με πράσινο ρόμβο οι κερδισμένες και με κόκκινο οι χαμένες μονομαχίες.

Ο 21χρονος χαφ κινήθηκε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη, έκανε εξαιρετική δουλειά και στις δύο πλευρές του γηπέδου, εξουδετερώνοντας ένα σημαντικό ατού της Ένωσης, όπως είναι ο Πέτρος Μάνταλος. Ενέπνεε σιγουριά στις μεταβιβάσεις του, πήρε μέτρα με την μπάλα στα πόδια και ήταν εξαιρετικός στον ανασταλτικό τομέα.

Ο ΣΙΜΑΝΣΚΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΔΕΚΑΔΑ

Αντίστοιχα καλή εικόνα παρουσίασε και ο Σιμάνσκι, ο οποίος είχε έναν διαφορετικό ρόλο, πιο δημιουργικό, σε σχέση με τον Νιας, αλλά . Ο Πολωνός έχει επιστρέψει σε πολύ καλή κατάσταση μετά τον τραυματισμό που τον άφησε εκτός σε μεγάλο μέρος του πρώτου γύρου, παίρνει συνεχόμενα παιχνίδια κι αποδεικνύει το λόγο που η ΑΕΚ πλήρωσε τη ρήτρα του, ύψους 1.500.000 ευρώ, το περασμένο καλοκαίρι.

Στο γράφημα της Opta φαίνονται οι ενέργειες του Σιμάνσκι κόντρα στον Παναθηναϊκό:

Ο 24χρονος χαφ, όπως φαίνεται και παραπάνω, κινείται σε όλο το γήπεδο, τρέχει ακατάπαυστα, πιέζει ψηλά και προσφέρει τεράστιες βοήθειες σε άμυνα και επίθεση. Ένας σύγχρονος χαφ, που συνδυάζει εξαιρετικά σκληράδα με καλή τεχνική κατάρτιση.

Απέναντι στον Παναθηναϊκό, ήταν πρώτος σε ενέργειες με την μπάλα (97) στο παιχνίδι, πρώτος σε κλεψίματα για την ΑΕΚ (5), πρώτος σε ανακτήσεις κατοχής (5), πρώτος σε επιτυχημένα τάκλιν (5) με 100%, ενώ ήταν δεύτερος σε επιτυχημένες πάσες στο αντίπαλο μισό (29), πίσω από τον Κρίστισιτς (32) και -επίσης- δεύτερος σε κερδισμένες μονομαχίες (8) πίσω μόνο από τον Μάνταλο (9).

Γεμάτη εμφάνιση, λοιπόν, από τους δύο παίκτες που "νοστίμισαν" ένα, κατά τα άλλα, άνοστο ντέρμπι με την ατομική ποιότητά τους. Παρ' όλα αυτά, η γενικότερη εικόνα των Παναθηναϊκού και ΑΕΚ μόνο ενθαρρυντική δεν είναι για τις δύο ομάδες ενόψει της δύσκολης συνέχειας στα playoffs. Κι είναι κάτι που θα πρέπει να τους ανησυχήσει και να διορθωθεί άμεσα αν θέλουν να παραμείνουν σε ευρωπαϊκή τροχιά.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΑΕΚ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ