THE SPORTS ECONOMIST

Όσα έφερε ο κορονοϊός: Επιστροφές, εκπλήξεις και "γκρεμίσματα" στην ποδοσφαιρική Ευρώπη

Ο Μάρκος Αλόνσο φιλάει το τρόπαιο για την κατάκτηση του Champions League
Ο Μάρκος Αλόνσο φιλάει το τρόπαιο για την κατάκτηση του Champions League © 2021 CARL RECINE/ASSOCIATED PRESS

Στην πιο ιδιαίτερη σεζόν της ιστορίας, οι πρωτόγνωρες συνθήκες που επέβαλλε η πανδημία συνέβαλλαν σε αρκετές επιστροφές, εκπλήξεις και "γκρεμίσματα" στην ποδοσφαιρική Ευρώπη. Και το SPORT24 τις παρουσιάζει.

Τίποτα δεν έμεινε ίδιο και σίγουρα δεν θα είναι εφεξής από το πέρασμα του covid στον πλανήτη. Μοιραία, δεν θα μπορούσε να περιμένει κανείς πως το ποδόσφαιρο δεν θα επηρεάζονταν. Όχι μόνο στις συνθήκες κάτω από τις οποίες παίζεται επί κυριαρχίας κορονοϊού, αλλά ακριβώς εξαιτίας αυτών που επέβαλλε, συνθέτοντας ένα τελείως διαφορετικό σκηνικό, προσφέροντας ένα διαφορετικό πλαίσιο στο οποίο ευνοήθηκαν εκπλήξεις, ανατροπές, επιστροφές ξεχασμένων ή γεννήσεις καινούργιων πρωταγωνιστών.

Μια σύντομη λοιπόν ματιά στην ποδοσφαιρική Ευρώπη στη σεζόν του covid, στο πόσες διαφοροποιήσεις αυτή προκάλεσε (ή επέσπευσε, αναλόγως την οπτική που το εξετάζει κανείς) φτάνει και περισσεύει για να αναδείξει το πόσο και σε επίπεδο τροπαιούχων ήταν αυτή ακριβώς η φετινή σεζόν. Τα ενδεικτικότερα παραδείγματα επιστροφών, ανατροπών και εκπλήξεων παρουσιάζονται στο SPORT24.

Champions League

Ούτε το ζευγάρι των φιναλίστ, ούτε και ο νικητής συγκαταλέγονται στους συνηθισμένους. Ακόμη και για τη Μάντσεστερ Σίτι, που εσχάτως υπολογίζεται μεταξύ των υποψηφίων φαβορί, τηρήθηκε η παράδοση των τελευταίων χρόνων, αφού σε τρίτο σερί τελικό εμφανίστηκε rookie φιναλίστ, χωρίς – και πάλι – να τον κατακτά, ενώ η πρωταθλήτρια Ευρώπης Τσέλσι "απλώς" πανηγύρισε το δεύτερο τρόπαιο της και είναι η μόνη, μαζί με την Πόρτο, στον 21ο αιώνα που έφτασε σε τέτοια επίδοση. Όλοι οι υπόλοιποι νικητές σε αυτό το διάστημα έχουν τουλάχιστον τρεις τίτλους στην τροπαιοθήκη τους.

Europa League

Πρώτος ευρωπαϊκός τελικός της ιστορίας της Βιγιαρεάλ, πρώτος τίτλος στην ιστορία της, κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία και ήταν η τελευταία rookie σε τελικό της διοργάνωσης που σήκωσε την κούπα (2017).

Οι ποδοσφαιριστές της Βιγιαρεάλ πανηγυρίζουν την κατάκτηση του UEFA Europa League 2021
Οι ποδοσφαιριστές της Βιγιαρεάλ πανηγυρίζουν την κατάκτηση του UEFA Europa League 2021 2021 ADAM WARZAWA, POOL VIA AP

Αζερμπαϊτζάν

Μια από τις δύο μεγάλες δυνάμεις της χώρας η Νέφτσι Μπακού, φέτος όμως επέστρεψε στους τίτλους ύστερα από οκτώ χρόνια, σταματώντας ένα σερί επτά πρωταθλημάτων από την Καραμπάγκ.

Αλβανία

Στη διαφορά τερμάτων με την Βλάζνια (και στο +1 από την απερχόμενη πρωταθλήτρια Παρτιζάνι) κατέκτησε το πρωτάθλημα η Τέουτα, το δεύτερο της ιστορίας της και πρώτο μετά από 27 χρόνια.

Βοσνία

Μόλις το δεύτερο πρωτάθλημα της ιστορίας της (και πρώτο μετά από δέκα χρόνια) πανηγύρισε η Μπόρατς Μπάνια Λούκα (χάνοντας πάντως την ευκαιρία για το νταμπλ, αφού στον τελικό Κυπέλλου ηττήθηκε στα πέναλτι από τη Σαραγέβο).

Γαλλία

Το 2011 το κράτος του Κατάρ αγόρασε την Παρί Σ.Ζ. αλλάζοντας τελείως τον συσχετισμό δυνάμεων στη Ligue 1 (και όχι μόνο). Οι Παριζιάνοι έχασαν το πρώτο τους πρωτάθλημα υπό τη νέα τους ιδιοκτησία (2012), έκτοτε όμως έκαναν συνεχόμενες παρελάσεις (με εξαίρεση το 2017).

Οι παίκτες της Λιλ πανηγυρίζουν την κατάκτηση της Ligue 1
Οι παίκτες της Λιλ πανηγυρίζουν την κατάκτηση της Ligue 1 @ 2021 LEWIS JOLY/ASSOCIATED PRESS

Μέχρι φέτος, οπότε η φοβερή και τρομερή Λιλ, άντεξε στους κραδασμούς, τους πίεσε όσο ποτέ και καμία άλλη στο σαμπιονά και εν τέλει, στον πόντο, κατάφερε να τερματίσει το σερί τους, πανηγυρίζοντας το τέταρτο πρωτάθλημα της ιστορίας της, πρώτο μετά από δέκα χρόνια.

Δανία

Πέρασε από την κόλαση, φλέρταρε αναρίθμητες φορές με την χρεωκοπία, αναγκάστηκε να αλλάξει το στάτους της για να επιβιώσει, της πήρε 17 χρόνια, ωστόσο η Μπρόντμπι επέστρεψε φέτος στον θρόνο της, πανηγυρίζοντας (μόλις στο +1 από την απερχόμενη πρωταθλήτρια Μίντιλαντ) το ενδέκατο πρωτάθλημα της ιστορίας της.

Ισπανία

Κάθε πρωτάθλημα που δεν καταλήγει σε Μπαρτσελόνα και Ρεάλ, αυτονόητα, συνιστά είδηση. Τα τελευταία 17 χρόνια μόλις δύο τους έχουν ξεφύγει, αμφότερα κατέληξαν στην Ατλέτικο, η οποία μετά το 2014 επέστρεψε στον θρόνο της Primera Division φέτος, πανηγυρίζοντας το ενδέκατο πρωτάθλημα της ιστορίας της.

Ισραήλ

Ύστερα από δέκα χρόνια και δύο διαδοχικές δεύτερες θέσεις την περασμένη διετία, η Μακάμπι Χάιφα στέφθηκε πρωταθλήτρια, κατακτώντας το 13ο πρωτάθλημα της ιστορίας της.

Ιταλία

Eντεκα χρόνια μακριά από το σκουντέτο είναι πολλά. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για την Ιντερ και ειδικότερα όταν σε αυτά τα έντεκα χρόνια, τα εννιά τελευταία η Γιουβέντους είχε κάνει τη serie a τσιφλίκι της. Οι "νερατζούρι" τερμάτισαν αυτό το σερί, κατέκτησαν το 19ο πρωτάθλημα της ιστορίας τους, στον πρώτο τους – οπουδήποτε – τίτλο μετά το Κύπελλο Ιταλίας το 2011.

Οι Ρομελού Λουκακού και Λαουτάρο Μαρτίνες κρατούν στα χέρια τους το τρόπαιο της πρωταθλήτριας Ιταλίας για τη σεζόν 2020-21, που κατακτήθηκε από την Ίντερ (23 Μαΐου 2021)
Οι Ρομελού Λουκακού και Λαουτάρο Μαρτίνες κρατούν στα χέρια τους το τρόπαιο της πρωταθλήτριας Ιταλίας για τη σεζόν 2020-21, που κατακτήθηκε από την Ίντερ (23 Μαΐου 2021) @ 2021 NICOLA MARFISI/ASSOCIATED PRESS

Κύπρος

Στο μακρινό 2010 η Ομόνοια κατακτούσε το εικοστό πρωτάθλημα της ιστορίας της, ισοφαρίζοντας την επίδοση του ΑΠΟΕΛ. Έκτοτε, οι "γαλαζοκίτρινοι" κυριάρχησαν, κερδίζοντας οκτώ σερί τίτλους, συμβάλλοντας παράλληλα στον – πολυεπίπεδο – μαρασμό του "τριφυλλιού", το οποίο όμως φέτος… άνθισε εκ νέου, επιστρέφοντας ύστερα από έντεκα χρόνια στην κορυφή.

Μάλτα

Το πρωτάθλημα διακόπηκε τον Απρίλιο λόγω της πανδημίας, ενώ απέμεναν επτά αγωνιστικές. Ο τίτλος δόθηκε (με αναγωγή βαθμών) στην τότε πρωτοπόρο Χάμρουν Σπάρτανς η οποία κατέκτησε το πρώτο της πρωτάθλημα έπειτα από τριάντα χρόνια.

Νορβηγία

Με τρόπο επιβλητικό (+19 από τη 2η Μόλντε), "χορταστικό" (103 γκολ σε 30 αγωνιστικές) η νεανικότατη (23,5 ο ηλικιακός της μέσος όρος) Μπόντο Γκλιμτ στέφθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο για πρώτη φορά στην ιστορία της πρωταθλήτρια Νορβηγίας (σ.σ. μόνοι πρότεροι τίτλοι της δύο Κύπελλα, το 1975 και το 1993).

Ουκρανία

Πέντε χρόνια χωρίς πρωτάθλημα είναι ανεκτά. Όταν μιλάμε όμως για την Ντιναμό Κιέβου και το ποδοσφαιρικό δίπολο της Ουκρανίας, όχι. Οι "μπλε" τερμάτισαν το σερί της Σαχτάρ Ντόνετσκ (τέσσερα πρωταθλήματα, επτά κερδισμένοι τίτλοι από τους οκτώ που διεκδικήθηκαν την τελευταία τετραετία) επιστρέφοντας στην κορυφή ύστερα από το 2016, έκαναν το πρώτο τους νταμπλ μετά το 2014 και όλ’ αυτά, με τον μισητό στους οπαδούς τους – ελέω της σύνδεσης του με τη Σαχτάρ – Μιρτσέα Λουτσέσκου.

Πορτογαλία

Το τελευταίο της πρωτάθλημα το είχε πανηγυρίσει το 2002. Με τον Λάζλο Μπόλονι στον πάγκο και τον Μάριο Ζαρντέλ να "βομβαρδίζει" (42 γκολ…) στην επίθεση. Έκτοτε, χρειάστηκε να περάσουν 19 χρόνια (με τέσσερις μόνο κατακτήσεις Κυπέλλου ενδιάμεσα) για να πανηγυρίσει ξανά η Σπόρτινγκ, η οποία δικαιότατα (μόνο μία ήττα) κατέκτησε το 19ο πρωτάθλημα της ιστορίας της.

Σκωτία

Είναι είδηση να κερδίζει την σκωτσέζικη Premiership η Ρέιντζερς; Σαφώς και είναι! Υπενθυμίζεται απλώς η διαδρομή της. Το 2012 χρεωκοπεί και ξεκινάει από το μηδέν, στην 3η κατηγορία. Το 2016 επιστρέφει στα σαλόνια, αλλά τη χωρίζει… χάος από τη Σέλτικ. Σιγά σιγά το γεφυρώνει και φέτος διαλύει τη μονοκρατορία των «καθολικών», κατακτά το 55ο πρωτάθλημα της ιστορίας της, αήττητη και με ρεκόρ συγκομιδής (102 βαθμοί), τερματίζοντας οριστικά την «πέτρινη» δεκαετία της.

Σλοβενία

Το 2017 προβιβάστηκε στην 2η κατηγορία. Έναν χρόνο αργότερα στην 1η, το 2018 στην Prva Liga. Πέρυσι κατέκτησε το πρώτο τρόπαιο της ιστορίας της, το Κύπελλο Σλοβενίας, φέτος η Μούρα συνέχισε την μετεωρική της εξέλιξη πανηγυρίζοντας και το παρθενικό της πρωτάθλημα. Με σενάριο Χίτσκοκ αφού στην τελευταία αγωνιστική κέρδισε εκτός έδρας τη Μάριμπορ με 3-1, οι δυο τους ισοβάθμισαν στην κορυφή, ωστόσο το ένα παραπανίσιο γκολ στη διαφορά τερμάτων της χάρισε τον τίτλο.

TAGS THE SPORTS ECONOMIST CHAMPIONS LEAGUE EUROPA LEAGUE LIGUE 1 LA LIGA ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΤΣΕΛΣΙ ΒΙΓΙΑΡΕΑΛ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ