ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Football Leaks για την Παρί Σεν Ζερμέν: "Δεν ήθελε μαύρους παίκτες στην ακαδημία της"

PSG's player salute their fans after winning the League One soccer match between Paris Saint-Germain and Lille 2-1 at the Parc des Princes stadium in Paris, Friday, Nov. 2, 2018. (AP Photo/Thibault Camus)
PSG's player salute their fans after winning the League One soccer match between Paris Saint-Germain and Lille 2-1 at the Parc des Princes stadium in Paris, Friday, Nov. 2, 2018. (AP Photo/Thibault Camus) AP PHOTO/THIBAULT CAMUS

Μια σοκαριστική είδηση φέρνουν στο φως της δημοσιότητας τα Football Leaks, σύμφωνα με τα οποία η Παρί Σεν Ζερμέν συγκροτούσε την ακαδημία της με φυλετικές διακρίσεις.

Από το 2013 μέχρι και την άνοιξη του τρέχοντος έτους, η Παρί είχε συγκεκριμένη πολιτική στο πώς συγκροτούσε τα τμήματα υποδομής της. Σύμφωνα με αυτή, το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα δεν αποκτούσε μαύρους ποδοσφαιριστές!

Ως παράδειγμα φέρνουν τον Yann Gboho, νυν 17χρονο Γάλλο μέσο με καταγωγή από την Ακτή Ελεφαντοστού: "Όταν ήταν 13 ετών, και παρά το ταλέντο του, η Παρί δεν του έκανε πρόταση για να τον αποκτήσει, επειδή ήταν μαύρος. Μόνο και μόνο επειδή ήταν μαύρος" αναφέρεται στη γαλλική ιστοσελίδα Mediapart, η οποία εντάσσεται στην "ομπρέλα" του "European Investigative Collaborations" και έχει υπ' ευθύνη της τις αποκαλύψεις των "Football Leaks".

Σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, μέλη της Παρί σε θέσεις ευθύνης, φρόντισαν να καλύψουν τους ενόχους αυτού του σκανδάλου και πως μέχρι την άνοιξη του 2018, το κλαμπ ζητούσε από τους scouts να δίνουν πληροφορίες για την καταγωγή των παικτών με βάση τις ακόλουθες τέσσερις κατηγορίες: "Γάλλοι", "Μαγκρέμπι", "Δυτικοινδοί" και "Μαύροι Αφρικανοί".

Ο 73χρονος σκάουτ της Παρί, Serge Fournier, που είχε δώσει βαθμολογία 2+ στον Gboho (ο ανώτατος βαθμός αξιολόγησης σύμφωνα με τον Fournier), μίλησε στο Mediapart και αφού υποστήριξε πως ουδέποτε είχε σκεφτεί ότι συμβαίνει αυτή η φυλετική διάκριση, παραδέχτηκε: " Ναι, έπρεπε το φύλλο του scouting να γράφει "λευκός". Ειδικά γιατί όλοι οι παίκτες που προτείνουμε είναι Γάλλοι. Η Παρί δεν ήθελε να παίρνουμε ποδοσφαιριστές γεννημένους στην Αφρική, γιατί δεν μπορείς να είσαι βέβαιος για την ηλικία τους".

AP Photo/Thibault Camus

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ