ΝΟΤΙΓΧΑΜ

Τζόνι Όουεν: "Οι άνθρωποι του Ολυμπιακού προκάλεσαν επανάσταση στη Νότιγχαμ"

Τζόνι Όουεν: "Οι άνθρωποι του Ολυμπιακού προκάλεσαν επανάσταση στη Νότιγχαμ"

Το SPORT 24 ταξίδεψε στο Νότιγχαμ και συζήτησε με τον Τζόνι Όουεν, σκηνοθέτη της ταινίας "Ι Believe in Miracles", αφιερωμένη στη θρυλική ομάδα του Μπράιαν Κλαφ. Το πόστο που ανέλαβε στη Φόρεστ ο βραβευμένος Ουαλός και η συμφωνία του με τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Ο Τζόνι Όουεν είναι μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες που εργάζονται στη Νότιγχαμ Φόρεστ. Τον Μάρτιο του 2018 ανακοινώθηκε η πρόσληψη του ανθρώπου που σκηνοθέτησε την ταινία "Ι Believe in Miracles", αφιερωμένη στον προπονητή - σύμβολο των "Ρεντς", Μπράιαν Κλαφ, κατά τη θητεία του οποίου (1975-1980) η ομάδα κατέκτησε μεταξύ άλλων δύο Κύπελλα Πρωταθλητριών και ένα ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΝΟΤΙΓΧΑΜ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΜΟΛΗΣ

Ο Guardian είχε περιγράψει το "Ι Believe in Miracles" ως την "καλύτερη ποδοσφαιρική ταινία που έγινε ποτέ" και αποσπάσματα παίζονται πριν από κάθε εντός έδρας παιχνίδι του συλλόγου στο City Ground. Ο βραβευμένος Ουαλός παραγωγός, ηθοποιός και συγγραφέας, δέχτηκε πρόταση από τον Βαγγέλη Μαρινάκη να συνεργαστεί μαζί του στη Φόρεστ. Την έκανε αποδεκτή και έκτοτε είναιμέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Νότιγχαμ Φόρεστ καιυπεύθυνος επικοινωνίας του κλαμπ.

Τζόνι Όουεν: "Οι άνθρωποι του Ολυμπιακού προκάλεσαν επανάσταση στη Νότιγχαμ"

Το Sport24.gr ταξίδεψε στο Νότιγχαμ και συνάντησε τον Τζόνι Όουεν, έναν καλλιεργημένο, πολυπράγμονα και ευγενικό άνδρα, ιδιαίτερα αγαπητό στις τάξεις των οπαδών της Φόρεστ, ο οποίος έχει πια διαρκή επαφή με τον Μαρινάκη για τα θέματα του βρετανικού συλλόγου. Πώς όμως γνωρίστηκαν οι δύο άνδρες και ποια ήταν η κουβέντα που έκαναν προτού δώσουν τα χέρια για συνεργασία; Ο 47χρονος μιλάει για τις κινήσεις του Έλληνα εφοπλιστή, την επικοινωνία τους μέσω whatsapp, οι διαφορές που εντοπίζει στην τωρινή ομάδα με την τότε του Κλαφ και η αίσθηση πως η Φόρεστ "είναι αυτή τη στιγμή είναι ένα από τα πιο προοδευτικά κλαμπ σε ολόκληρη την Ευρώπη".

Ο Μαρινάκης μου είπε: Μη μου λες αυτό που θέλω να ακούσω. Πες μου τι πιστεύεις ότι πρέπει να γίνει

- Πώς θα χαρακτήριζες την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Νότιγχαμ Φόρεστ από το διάστημα που ανέλαβε την ομάδα ο Βαγγέλης Μαρινάκης;

"Είναι ιδιαίτερα θετική και προοδευτική, εντός και εκτός γηπέδου. Όταν ανέλαβε μόλις που είχαμε σωθεί. Πέρυσι τερματίσαμε στην 17η θέση και φέτος είμαστε μέσα στην πρώτη δεκάδα. Η βελτίωση αγωνιστικά, λοιπόν, είναι ξεκάθαρη. Εκτός γηπέδου, μπορώ να χαρακτηρίσω επανάσταση όλο αυτό που έχει δημιουργηθεί. Τα πάντα στην ομάδα λειτουργούν πολύ καλύτερα και με βάση τη φιλοσοφία του νέου ιδιοκτήτη. Ποια είναι αυτή; Το «πώς μπορούμε να κάνουμε τα πράγματα ακόμα καλύτερα; Τι μπορεί να γίνει για να υπάρξει βελτίωση;» Αυτό μου λένε διαρκώς και ο κ. Μαρινάκης και ο κ. Βρέντζος. Αυτή είναι μια φανταστική στάση. Είναι πολύ σημαντικό που ο ιδιοκτήτης επιδιώκει να αποτελεί μέρος της κοινότητας και να βοηθήσει με τον τρόπο που μπορεί την πόλη του Νότιγχαμ.

Τζόνι Όουεν: "Οι άνθρωποι του Ολυμπιακού προκάλεσαν επανάσταση στη Νότιγχαμ"

Για εμένα, αποτελεί ιδιαίτερη ικανοποίηση να συμμετέχω σε όλο αυτό. Αν τους πω ότι «πρέπει να φτιάξουμε τράπεζα τροφίμων, να συγκεντρώσουμε φαγητό και ρουχισμό για τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη», θα γίνει αμέσως. Θα πουν αμέσως ναι. Αυτό αυτόματα έχει αντίκτυπο σε ολόκληρη την πόλη. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική αλλαγή που έχει γίνει με το νέο καθεστώς, μια κίνηση που έχει γίνει δεκτή με ενθουσιασμό. Θεωρώ ότι αυτό έχει να κάνει με τη φιλοσοφία του κ. Μαρινάκη, την οποία κουβαλάει από τον Ολυμπιακό. Θεωρεί ότι ο Ολυμπιακός είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της τοπικής κοινωνίας. Έχει μεταφέρει αυτή τη στάση στο Νότιγχαμ. Δεν είναι λοιπόν αλλαγές που έχουν γίνει μόνο εντός γηπέδου, αλλά και έξω από αυτό".

- Ποια ήταν η κουβέντα που κάνατε όταν συναντηθήκατε για πρώτη φορά;

"Τον γνώρισα για πρώτη φορά στο Λονδίνο, όταν βρισκόταν σε διαδικασία να αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών. Μου άρεσε το σκεπτικό του από την πρώτη στιγμή, τα συναισθήματα ήταν αμοιβαία. Με κοίταξε στα μάτια και μου είπε ευθέως: «Μη μου πεις αυτό που θέλω να ακούσω. Πες μου αυτό που πιστεύεις ότι πρέπει να κάνουμε για την ομάδα». Αυτό ήταν υπέροχο. Του μεταφέρω τις ιδέες μου, τις απόψεις μου και είτε αυτές γίνονται, είτε όχι, μου άρεσε που μου ζήτησε την άποψή μου για το τι μπορεί να γίνει με στόχο τη βελτίωση του κλαμπ".

- Ποια είναι η άποψη που έχετε σχηματίσει για τον κ. Μαρινάκη όσο καιρό συνεργάζεστε;

"Θεωρώ ότι αυτή η στάση που κρατάει, μου δείχνει έναν καλό ηγέτη. Με βάση αυτά που έχει πετύχει, το επίπεδο της επιτυχίας του, θα τον χαρακτήριζα ιδιοφυία. Έναν έξυπνο άνθρωπο και επιχειρηματία. Είχε τύχει να βρεθώ μαζί του σε μια συνάντηση με άλλους ιδιοκτήτες ομάδων της Ευρώπης. Ένας από αυτούς του είπε: «Είσαι πολύ γενναιόδωρος. Σπαταλάς πολλά χρήματα σε τομείς που δεν είσαι υποχρεωμένος να το κάνεις». Τον άκουσα να λέει: «Αυτή είναι η ευθύνη μου. Αυτό νιώθω ότι πρέπει να κάνω». Θεωρώ ότι δεν είναι σημαντικό μόνο να βγάζεις λεφτά, αλλά και να τα χρησιμοποιείς εκεί που νιώθεις ότι υπάρχει ανάγκη. Αυτή είναι η φισολοφία του. Θεωρώ ότι του αρέσει να είναι ιδιοκτήτης μιας ομάδας που δεν θα είναι απλά μια ποδοσφαιρική ομάδα".

Η Νότιγχαμ Φόρεστ αυτή τη στιγμή είναι ένα από τα πιο προοδευτικά κλαμπ σε ολόκληρη την Ευρώπη

- Όταν σας έκανε πρόταση να εργαστείτε στη Φόρεστ, τι σκεφτήκατε;

"Μου είπε ότι του άρεσε η δουλειά μου στα media, στην ταινία που έκανα για την ομάδα και με ρώτησε αν ενδιαφέρομαι να συνεργαστώ μαζί του. Του απάντησα θετικά και πρν από έξι μήνες με ρώτησα αν επιθυμούσα να αναλάβω το κομμάτι της επικοινωνίας. Από τότε μιλάμε συνεχώς μέσω του whatsapp, έχουμε διαρκή επικοινωνία, τον ενημερώνω για τη δουλειά που κάνω και μέχρι στιγμής όλα δουλεύουν πολύ καλά. Θεωρώ πως όταν είσαι μαζί του ειλικρινής και ευθύς, και του λες τι αισθάνεσαι, αυτό το σέβεται. Δεν είναι από τους ανθρώπους που θέλει να του λες σε όλα «ναι». Του αρέσουν οι νέες ιδέες και γι' αυτό νομίζω ότι είναι τόσο επιτυχημένος ως επιχειρηματίας".

- Έχετε σκηνοθετήσει μία από τις κορυφαίες ποδοσφαιρικές ταινίες, γνωρίζετε τα πάντα για την εποχή του Κλαφ. Τι διαφορές βλέπετε στην ομάδα εκείνης της εποχής με τη σημερινή;

"Πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά κλαμπ. Τι μπορώ να συγκρίνω; Αυτό που μπορώ να σου πω είναι το εξής: Ο κ. Μαρινάκης και ο κ. Βρέντζος έχουν τρέξει τόσα χρόνια μια ομάδα επιπέδου Champions League. Οπότε πριν έρθουν εδώ, ήξεραν τι πρέπει να κάνουν. Αυτό που μου άρεσε και που μου έκανε εντύπωση, είναι πως δεν ήρθαν εδώ για να γεμίσουν με Έλληνες την ομάδα. Ήξεραν ότι πρέπει να συνεργαστούν και με τους Άγγλους, επίσης. Εδώ είναι διαφορετική η κουλτούρα. Υπάρχουν διαφορές στον χαρακτήρα των Άγγλων και το γνώριζαν αυτό. Στο συμβούλιο υπάρχουν Άγγλοι και ζητούν τις συμβουλές τους. Θα σου δώσω ένα παράδειγμα.

Τζόνι Όουεν: "Οι άνθρωποι του Ολυμπιακού προκάλεσαν επανάσταση στη Νότιγχαμ"

Τα εισιτήρια για τους αγώνες στην Αγγλία είναι πολύ ακριβά και νιώθουν οι οπαδοί ότι πληρώνουν πολλά περισσότερα από αυτό που θα έπρεπε να δώσουν. Όταν συνάντησα τον κ. Μαρινάκη, του εξήγησα ότι αν κρατήσουμε σε χαμηλές τιμές τα εισιτήρια διαρκείας, αυτό θα σήμαινε πολλά για τους οπαδούς μας. Το έκανε αμέσως, μια κίνηση που έγινε δεκτή με ενθουσιασμό και έδειξε στον κόσμο ότι ήρθε εδώ για να μείνει και όχι για κάτι πρόσκαιρο. Οι οπαδοί ένιωσαν ότι βρήκαν απέναντί τους έναν άνθρωπο που έχει τη θέληση να τους ακούσει και να τους καταλάβει. Μου ζήτησε να μοιράσουμε την ταινία μου στα σχολεία, με τη μορφή καρτούν. Του αρέσουν οι νέες ιδέες, το κουράγιο και το θάρρος".

- Θεωρείτε ότι θα μείνει για πολλά χρόνια στη Νότιγχαμ Φόρεστ;

"Δεν ξέρω, ειλικρινά. Το ποδόσφαιρο είναι τόσο απρόβλεπτο. Αυτό που ξέρω με σιγουριά, είναι πως είναι άνθρωπος του ποδοσφαίρου. Λατρεύει τον Ολυμπιακό, λατρεύει το άθλημα, εδώ στην Αγγλία έχει κάνει καταπληκτική δουλειά. Δεν είναι στο ποδόσφαιρο για τον πλούτο και για τα χρήματα. Είναι διότι λατρεύει το σπορ. Αυτό με κάνει να πιστεύω ότι θα μείνει για καιρό. Απολαμβάνει αυτό που ζει τώρα".

- Σας ευχαριστώ θερμά για τον χρόνο σας. Είναι κάτι που θα θέλατε να προσθέσετε;

"Όταν ήρθα το καλοκαίρι στην Ελλάδα, είδα το προπονητικό κέντρο του Ολυμπιακού, το γήπεδο και σκέφτηκα: Από τη στιγμή που αυτοί οι άνθρωποι ασχολήθηκαν με τη Νότιγχαμ Φόρεστ, σε αυτή την ομάδα δίνεται η ευκαιρία να πετύχει κάτι πολύ καλό. Περισσότερο από αυτό όμως, εντυπωσιάζει το έργο που έχει γίνει εδώ ξέχωρα από το ποδοσφαιρικό κομμάτι. Μπορώ να σου πω ότι η Νότιγχαμ Φόρεστ είναι ένα από τα πιο προοδευτικά κλαμπ σε ολόκληρη την Ευρώπη αυτή τη στιγμή".

Στιγμιότυπα της ταινίας του Όουεν παίζονται πριν και στην ανάπαυλα των αγώνων στο City Ground, ενώ η μασκότ, ο Ρόμπιν Χουντ, σήμα κατατεθέν της πόλης του Νότιγχαμ, επίσης δίνει το παρών στα παιχνίδια της Φόρεστ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αποστολή SPORT 24 στο Νότιγχαμ: "Ο Μαρινάκης έφερε πίσω τη χαρά μας"
Μάρτιν Ο' Νιλ: "Με τη Φόρεστ στο Champions League"
TAGS ΝΟΤΙΓΧΑΜ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ