ΝΟΤΙΓΧΑΜ

Μπραζίλ: "Η ακαδημία της Νότιγχαμ από τις καλύτερες στην Αγγλία"

Μπραζίλ: "Η ακαδημία της Νότιγχαμ από τις καλύτερες στην Αγγλία"

Ο διευθυντής της ακαδημίας της Νότιγχαμ Φόρεστ, Γκάρι Μπραζίλ, μίλησε στο Sport24.gr και αποθέωσε τη δουλειά που γίνεται στα τμήματα υποδομής των "Ρεντς". Ο ανταγωνισμός με Ντέρμπι Κάουντι, Λέστερ και Άστον Βίλα και η επιλογή που γίνεται για τις ανάδοχες οικογένειες.

Ο Γκάρι Μπραζίλ είναι επικεφαλής της ακαδημίας της Νότιγχαμ Φόρεστ. Ο 56χρονος Άγγλος, ο οποίος ως ποδοσφαιριστής σημείωσε 160 γκολ σε 658 παιχνίδια, δουλεύει τα τελευταία χρόνια στους "Ρεντς", ενώ την τελευταία διετία συνεργάζεται με το νέο ελληνικό ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Το Sport24.gr ταξίδεψε στο Νότιγχαμ και συζήτησε μαζί του για τον τρόπο λειτουργίας των τμημάτων υποδομής, κάνοντας λόγο για μία από τις καλύτερες ακαδημίες σε όλη την Αγγλία. Ο Μπραζίλ, άλλοτε παίκτης της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, της Νιούκαστλ και της Φούλαμ, υποστήριξε ότι η Φόρεστ έχει τον τρόπο να "σπρώχνει" στην πρώτην ομάδα ποδοσφαιριστές από την ακαδημία.

Ακόμα, ανέλυσε τον τρόπο που επιλέγονται οι ανάδοχες οικογένειες για να αναλάβουν τα παιδιά που δεν κατάγονται από το Νότιγχαμ και αποφάσισαν να ενσωματωθούν στην ακαδημία της Φόρεστ, ενώ αναφέρθηκε στον μεγάλο ανταγωνισμό που υπάρχει με ομάδες όπως η Ντέρμπι Κάουντι, η Λέστερ και η Άστον Βίλα για να αποκτηθούν οκτάχρονοι και εννιάχρονοι ταλαντούχοι παίκτες.

Παρεμπιπτόντως, το ίδιο διάστημα που βρεθήκαμε στη Νότιγχαμ, δύο Έλληνες ποδοσφαιριστές από τον Ατρόμητο, δοκιμάστηκαν στην ακαδημία των "Ρεντς", αφήνοντας εξαιρετικές εντυπώσεις.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΝΟΤΙΓΧΑΜ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΜΟΛΗΣ

- Πώς κυλάει η συνεργασίας σας με τους νέους Έλληνες ιδιοκτήτες;

"Ήρθα για πρώτη φορά στη Νότιγχαμ το 2012. Έγινα διευθυντής της ακαδημίας τον Φεβρουάριο του 2013. Γίνεται συστηματικά καλή δουλειά από πολλούς ανθρώπους. Είμαι τυχερός που έχω τέτοιους συνεργάτες. Παίρνουμε παίκτες κυρίως από την πόλη, μερικές φορές και έξω από το Νότιγχαμ. Αυτό που επιδιώκουμε είναι να φέρνουμε στην ομάδα όλους τους καλούς παίκτες της περιοχής μας, να μην τους χάνουμε και να τους δίνουμε τη δυνατότητα να παίξουν στην πρώτη ομάδα.

Μετράμε αρκετές επιτυχίες σε αυτό το κομμάτι, παίκτες δηλαδή που προέρχονται από τα σπλάχνα της Φόρεστ και φτάνουν να αγωνίζονται με την πρώτη ομάδα. Αυτό γίνεται ειδικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Υπάρχουν και περιπτώσεις που φτάνουμε να πουλάμε παίκτες που προέρχονται από την ακαδημία μας. Ο ρόλος μας είναι να εκπαιδεύουμε τους νέους και όπως μου λέει ο Γιάννης (σ. Βρέντζος): «Ποιος είναι ο επόμενος;»".

- Πόσα διαφορετικά ηλικιακά τμήματα υπάρχουν στην ακαδημία της Νότιγχαμ Φόρεστ;

"Το πιο μικρό τμήμα είναι το U9 και φτάνουμε μέχρι το U23, το οποίο είναι πίσω από την ανδρική ομάδα. Πολλοί ποδοσφαιριστές από την U23 δίνονται πολλές φορές δανεικοί σε άλλες ομάδες για να πάρουν εμπειρίες, ή κάνουν προπονήσεις με τους άνδρες ή συμμετέχουν στα επίσημα παιχνίδια αν αυτό είναι αναγκαίο".

- Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ηλικιακό επίπεδο U23 και πολλοί παίκτες χάνονται, μην έχοντας την εμπειρία για να παίξουν στην πρώτη ομάδα.

"Τώρα που ο κ. Μαρινάκης έχει τον Ολυμπιακό και τη Νότιγχαμ, οι δύο ομάδες μπορούν να συνεργαστούν στενά στο κομμάτι της ακαδημίας. Άλλωστε η ομάδα U19 του Ολυμπιακού θα έρθει εδώ, θα κάνει προετοιμασία και θα δώσει μια σειρά από φιλικά. Ο Ολυμπιακός μπορεί να δει πώς δουλεύουμε εμείς, εμείς θα διαπιστώσουμε τον τρόπο λειτουργίας του Ολυμπιακού".

Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός στο κυνήγι μικρών παικτών. Δεν είμαστε αλαζόνες σκεπτόμενοι πως θα έρθουν όλοι σε εμάς

- Συνεργάζεστε με σκάουτ η ακαδημία της Νότιγχαμ ώστε να σιγουρευτεί πως δεν θα χάσει τους ταλαντούχους παίκτες έστω της πόλης;

"Δεν είναι τόσο απλό. Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός μέχρι και παιδί U8 να πάρεις. Μπορεί ο 7χρονος ή 8χρονος να έρθει στη Νότιγχαμ, μπορεί όμως να πάει στη Ντέρμπι Κάουντι, μπορεί να πάει στη Λέστερ, μπορεί να πάει στην Άστον Βίλα, ίσως στη Νοτς Κάουντι. Πριν το παιδί γίνει 9 ετών, πρέπει να έχει αποφασιστεί σε ποιο κλαμπ θα ενσωματωθεί. Δεν είναι λοιπόν τόσο εύκολο και απλό να σκεφτεί κανείς ότι οι καλοί παίκτες θα έρθουν στη Νότιγχαμ Φόρεστ.

Πρέπει να παλέψεις για να το καταφέρεις. Είναι σημαντικό να καταλαβαίνουμε και να μην γινόμαστε αλαζόνες, σκεπτόμενοι πως θα έρθουν όλοι σε εμάς. Κάθε χρόνο είναι όλο και πιο δύσκολο. Υπάρχουν ομάδες που ανταγωνίζονται να πάρουν τους ίδιους παίκτες. Έχουμε λοιπόν μια σειρά από σκάουτς που παρακολουθούν πιτσιρικάδες, παρακολουθούν τουρνουά που γίνονται το καλοκαίρι. Διαθέτουμε εξαιρετικές εγκαταστάσεις, όπως επίσης προσπαθούμε να εξηγήσουμε στους γονείς των παιδιών πόσο τα προσέχουμε και πόσο ασφαλή είναι ερχόμενα εδώ".

- Πόσους σκάουτ διαθέτει η Νότιγχαμ Φόρεστ;

Έχουμε σκάουτ για την ηλικία 7-12 ετών, σκάουτ για την ηλικία 13-16, αλλά και σκάουτ για την ηλικία 17-23 ετών. Πάνω από αυτούς είναι ο επικεφαλής του τμήματος σκάουτινγκ. Δεν είναι μόνο αυτοί. Κι άλλοι που τα πρωινά κάθε Σαββατοκύριακου παρακολουθούν αγώνες και κυνηγούν ταλέντα, κυρίως στην πόλη, ενίοτε και εκτός. Όχι μόνο σε άλλες πόλεις της Αγγλίας, αλλά και στην Ουαλία και στη Σκωτία, όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, καθώς συνεργαζόμαστε με σκάουτ και εκτός των συνόρων".

- Οι προπονήσεις της ακαδημίας γίνονται στο προπονητικό όπου κάνει προπονήσεις και η πρώτη ομάδα;

"Ναι, στο ίδιο προπονητικό. Ο Μάρτιν Ο' Νιλ και ο Ρόι Κιν υποστηρίζουν πολύ την ακαδημία, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Γνωρίζουν άριστα ποιοι είναι οι ποδοσφαιριστές που έχουν τα φόντα για να πρωταγωνιστήσουν και να φτάσουν μέχρι την πρώτη ομάδα. Όταν προσπαθούμε να κλείσουμε νεαρούς ποδοσφαιριστές, είναι σημαντικό πως έχουμε δίπλα μας την πρώτη ομάδα".

Στην ακαδημία ποτέ δεν μπορείς να πεις ότι φτάνεις στην κορυφή. Πάντα υπάρχουν περισσότερα πράγματα για να πετύχεις

- Σας συμβαίνει πολλές φορές να έχετε στην ακαδημία σας παίκτες που δεν κατάγονται από το Νότιγχαμ; Αυτό πώς το αντιμετωπίζετε;

"Φυσικά. Τους βάζουμε σε ανάδοχες οικογένειες. Αυτοί γίνονται για τα παιδιά δεύτεροι γονείς. Πρέπει να διαλέγουμε πολύ προσεκτικά τις οικογένειες που τελικά επιλέγουμε. Πρέπει να τσεκάρονται με κάθε λεπτομέρεια. Διαθέτουμε σύστημα DBS, ώστε να γνωρίζουμε ότι τα παιδιά θα ζουν σε ένα περιβάλλον ασφαλές".

- Συνήθως πρόκειται για οικογένειες που δεν έχουν παιδιά;

"Δεν έχει να κάνει αυτό. Υπάρχουν και οικογένειες με παιδιά. Είναι σπουδαίο πράγμα να αναλαμβάνει μια οικογένεια ένα νέο παιδί και να το βάζει στο σπίτι της. Είναι σημαντικό για αυτό κι εμείς κάνουμε εξονυχιστική έρευνα".

- Ποια διαδικασία ακολουθείτε για να βρείτε αυτές τις οικογένειες;

"Έχουμε πρόγραμμα με το οποίο το διαφημίζουμε. Αφού τις βρούμε, συνεργαζόμαστε με συγκεκριμένους ανθρώπους που θα μας ενημερώσουν για το πόσο εφικτό είναι να προχωρήσουμε με τις συγκεκριμένες οικογένειες".

- Πόσα χρήματα δαπανά η Νότιγχαμ για την ακαδημία της;

"Ακριβές ποσό δεν μπορώ να σου πω, αλλά δεδομένα πρόκειται για μεγάλα ποσά, για τα οποία όμως γίνεται απόσβεση με τους παίκτες που προωθούνται ή πωλούνται. Μπορεί τα χρήματα για την ακαδημία να μην συγκρίνονται με ομάδες της Premier League, αλλά σίγουρα δαπανούνται περισσότερα σε σχέση με πολλές άλλες". Είμαστε φιλόδοξοι, έχουμε μεγάλη όρεξη για δουλειά και τα αποτελέσματα είναι ορατά. Ποντάρουμε στους νεαρούς και ταλαντούχους παίκτες".

- Ποια ομάδα στην Αγγλία ότι λειτουργεί καλύτερα από κάθε άλλη σε επίπεδο ακαδημιών;

"Αυτό που μπορώ να σου πω με σιγουριά είναι ότι η ακαδημία της Νότιγχαμ Φόρεστ είναι μία από τις καλύτερες στη χώρα, αναμφισβήτητα. Υπάρχουν ομάδες με μεγαλύτερα μπάτζετ, με καλύτερες εγκαταστάσεις και περισσότερο προσωπικό. Εμείς δημιουργούμε παίκτες, τους ανεβάζουμε στην πρώτη ομάδα και στο μέλλον θα ακολουθήσουν περισσότεροι. Στο κομμάτι της ακαδημίας ποτέ δεν μπορείς να πεις ότι φτάνεις στην κορυφή. Πάντα προσπαθείς να πετύχεις ακόμα περισσότερα. Πάντα υπάρχουν περισσότερα πράγματα για να πετύχεις".

TAGS ΝΟΤΙΓΧΑΜ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ