ΝΟΤΙΓΧΑΜ

Μάρτιν Ο' Νιλ: "Με τη Φόρεστ στο Champions League"

Ireland soccer coach Martin O'Neill speaks during a press conference at Parken stadium in Copenhagen, Denmark, Friday, Nov. 10, 2017. Denmark will host the first of two World Cup qualifying play-off matches between Denmark and Ireland on Saturday. (Jens Dresling/Ritzau Foto via AP) DENMARK OUT
Ireland soccer coach Martin O'Neill speaks during a press conference at Parken stadium in Copenhagen, Denmark, Friday, Nov. 10, 2017. Denmark will host the first of two World Cup qualifying play-off matches between Denmark and Ireland on Saturday. (Jens Dresling/Ritzau Foto via AP) DENMARK OUT AP

Ο Μάρτιν Ο' Νιλ μιλά στo Sport 24.gr για τους στόχους της Νότιγχαμ Φόρεστ, τη μεγάλη διαφορά με τον Ολυμπιακό και την πιθανότητα ανταλλαγής παικτών ανάμεσα στις δύο ομάδες.

Λάτρης των αρχαίων ελληνικών και της ελληνικής ιστορίας, με σπουδές εγκληματολογίας και οκτώ αδέρφια. Πήρε δύο Πρωταθλητριών με τη Νότιγχαμ Φόρεστ και 38 χρόνια μετά επέστρεψε για να την ανεβάσει στην Premier League. Ο Μάρτιν Ο' Νιλ στο Sport24.gr.

Το 1971 έφυγε για πρώτη φορά από την πατρίδα του, την Ιρλανδία και πήγε από την Distillery στη Νότιγχαμ Φόρεστ. Εκεί έμεινε για μια δεκαετία και έζησε ιστορικές στιγμές, αφού το 1979 και το 1980 πήρε δύο Κύπελλα Πρωταθλητριών.

Κατέκτησε το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ το 1980 και το Community Shield το 1979. Μπορεί να ακολούθησαν κι άλλες ομάδες στην καριέρα του (Νόριτς, Σίτι, Νοτς Κάουντι, Τσέστερφιλντ, Φούλαμ), να δούλεψε σε κορυφαίο επίπεδο στην Premier League, αλλά πώς να μην έχει στην καρδιά του τη Φόρεστ;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΝΟΤΙΓΧΑΜ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΜΟΛΗΣ

Πέρασαν 38 χρόνια από τότε που είχε φύγει από τη Νότιγχαμ και ο Βαγγέλης Μαρινάκης αποφάσισε να επιλέξει αυτόν για τη θέση του προπονητή. Επέλεξε τον Μάρτιν Ο' Νιλ ως τον άνθρωπο που θα καθοδηγήσει τη Φόρεστ στην Premier League, για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια.

Στις 15 Ιανουαρίου 2019 ανέλαβε τη θέση του μάνατζερ και στην Championship που ολοκληρώθηκε οδήγησε την ομάδα στην 9η θέση. Για την επόμενη αγωνιστική περίοδο ο στόχος είναι ξεκάθαρος: Άνοδος. Το Sport24.gr ταξίδεψε στο Νότιγχαμ και συζήτησε με τον 67χρονο τεχνικό, άλλοτε head coach της εθνικής Ιρλανδίας (2013-2018).

Ο Ο' Νιλ μίλησε για τη σχέση του με τον Βαγγέλη Μαρινάκη και για τις συζητήσεις που έκανε μαζί του όταν τον επέλεξε για τη θέση του προπονητή. Τα δύσκολα παιδικά χρόνια και η μεγάλη του επιθυμία να ανεβάσει τη Νότιγχαμ Φόρεστ στη μεγάλη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, έχοντας στο πλευρό του τον θρύλο Ρόι Κιν. Θα υπάρξουν το καλοκαίρι ανταλλαγές παικτών ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Φόρεστ;

Μάρτιν Ο' Νιλ: "Με τη Φόρεστ στο Champions League"

- Όταν αναλάβατε, περιμένατε ότι η ομάδα θα κατάφερνε να μπει στα playoffs της ανόδου;

"Ήξερα ότι θα είναι δύσκολος στόχος. Δεν ήξερα τους παίκτες, τις δυνάμεις και τις αδυναμίες της ομάδας. Τον Ιανουάριο χάσαμε κάποιους παίκτες με τραυματισμούς, ειδικά στο κέντρο της άμυνας. Έτσι, μπήκαμε στη διαδικασία να ενισχυθούμε στην ίδια θέση. Ο κ. Καράνκα έφυγε Παρασκευή πρωί και μετά συναντήθηκα με τον κ. Μαρινάκη, πριν παίξουμε με τη Ρέντινγκ. Είδα το παιχνίδι, δεν είχαμε παίξει καλά, αλλά εγώ ήμουν ενθουσιασμένος με την προοπτική να αναλάβω τη Φόρεστ. Ήταν φανερό ότι χρειαζόμασταν χρόνο για να αποδώσει η ομάδα. Θα ήταν πολύ ωραίο να μπαίναμε στα playoffs και ήταν απογοητευτικό ότι δεν τα καταφέραμε. Πλέον ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για να πετύχουμε τη νέα σεζόν. Θα κάνουμε συγκεκριμένες κινήσεις, ενώ θα υπάρξουν συγκεκριμένες αποχωρήσεις".

Ο κ. Μαρινάκης θέλει να δει τη Φόρεστ στο Champions League

- Η διαπραγμάτευση με τον κ. Μαρινάκη ήταν εύκολη; Ή κράτησαν για μέρες οι συζητήσεις;

"Η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάστηκε χρόνος. Μου μίλησε για τον εαυτό του, για τις επιδιώξεις του στη Νότιγχαμ Φόρεστ. Μου έδειξε την εικόνα ενός άνδρα που ενδιαφέρεται για την ομάδα του. Πρόκειται για έναν επιτυχημένο επιχειρηματία, ο οποίος θέλει να είναι ιδιοκτήτης μιας επιτυχημένης ποδοσφαιρικής ομάδας. Είναι ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού, μιας ομάδας που έχει παίξει τόσα χρόνια στο Champions League. Όταν έχει ζήσει λοιπόν τέτοιου επιπέδου αγώνες, είναι λογικό να θέλει και η άλλη του ομάδα να φτάσει σε ένα αντίστοιχο επίπεδο. Αρχικός στόχος είναι η επάνοδος στην Premier League. Όλοι στην ομάδα έχουμε τη φιλοδοξία να το πετύχουμε".

- Γιατί θεωρείτε ότι τόσα χρόνια δεν έχει μπορέσει η Φόρεστ να ανέβει στην Premier;

"Παρακολουθώντας την ομάδα από απόσταση εδώ και χρόνια, θεωρώ ότι η αστάθεια ήταν αυτή που την κρατούσε μακριά από την Premier League. Η Championship είναι μια κατηγορία με 46 αγωνιστικές και πρέπει να δείχνεις συνέπεια. Να έχεις δυνατό χαρακτήρα, πείσμα και όλα τα στοιχεία που είναι απαραίτητο για να σε οδηγήσουν σε μια άνοδο. Αυτά είχαν οι Νόριτς και Σέφιλντ Γιουνάιτεντ αυτή τη σεζόν. Εμείς έχουμε τη μεγάλη επιθυμία για αυτό το κατόρθωμα και θα το παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις".

- Ποια είναι η σχέση που έχετε με τον κ. Μαρινάκη;

"Τον έχω συναντήσει αρκετές φορές, ναι, ειδικά στο Λονδίνο όταν έρχεται. Έχουμε επικοινωνία, ασφαλώς. Εδώ στο Νότιγχαμ έχουμε τους συνεργάτες του, που πάντα δίνουν το στίγμα για το πώς πρέπει να κινούμαστε και πάντα ενημερώνουν για το πότε ο κ. Μαρινάκης είναι χαρούμενος ή το αντίθετο. Όπως είπα, είναι απόλυτα επιτυχημένος επιχειρηματίας και γνωρίζει ότι χρειάζεται χρόνος για να επιτευχθεί ο στόχος μας. Δουλεύουμε πολύ σκληρά.

Οτιδήποτε θέλεις να πετύχεις στη ζωή χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια. Ορισμένες φορές έχουμε μιλήσει μέσω skype. Αυτό που μπορώ με βεβαιότητα είναι ότι θέλει να οδηγήσει τη Φόρεστ εκεί που ανήκει. Έχει τη φιλοδοξία και οι οπαδοί που ήταν όλα αυτά τα χρόνια απογοητευμένοι, έχουν αντιληφθεί πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα και στηρίζουν τη νέα προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια".

Μάρτιν Ο' Νιλ: "Με τη Φόρεστ στο Champions League"

- Έχετε εργαστεί σε σημαντικές ομάδες της Premier, στη Λέστερ, Άστον Βίλα, Σάντερλαντ, αλλά και στην Εθνική της Ιρλανδίας. Εδώ στη Φόρεστ αισθάνεστε μεγαλύτερη πίεση ή όχι;

"Μιλάμε για μια ομάδα η οποία έχει κατακτήσει δύο Κύπελλα Πρωταθλητριών και η οποία απέχει από την Premier League τα τελευταία 20 χρόνια. Με πλησίασε ένας οπαδός μετά τον αγώνα με τη Μπόλτον και με παρακάλεσε να πετύχουμε αυτόν τον στόχο την επόμενη σεζόν, να το πετύχουμε για τον γιο του, ο οποίος δεν έχει δει ποτέ την ομάδα στη μεγάλη κατηγορία. Μερικά χρόνια πριν, ποιος θα το περίμενε ότι αυτή η ομάδα θα έμενε τόσο καιρό στην Championship. Η Νότιγχαμ Φόρεστ είναι τεράστιο κλαμπ και τη νέα σεζόν πρέπει να δώσουμε ό,τι έχουμε για να γράψουμε ιστορία με τον προβιβασμό. Αυτό είναι το μήνυμα που περνάω σε όλους τους φίλους της Φόρεστ. Ο κ. Μαρινάκης έχει δώσει ελπίδα στους φίλους της ομάδας".

- Πώς θα περιγράφατε τη σχέση σας με τους Έλληνες που δουλεύουν στη Φόρεστ;

"Είναι πάρα πολύ καλοί. Δουλεύουν κι αυτοί σκληρά. Τον Ιανουάριο προσπάθησαν να πάρουμε κάποιους παίκτες για να καλύψουμε τα κενά με τους τραυματισμούς. Συνεργαζόμαστε άψογα και προσπαθούν να φέρουν εις πέρας το έργο τους και να βγάλουν ασπροπρόσωπο τον κ. Μαρινάκη. Κι εγώ ο ίδιος όμως, αυτό προσπαθώ. Και για εμένα θα ήταν πολύ σημαντικό να ανεβάσω τη Νότιγχαμ Φόρεστ στην Premier League, καθώς την έχω στην καρδιά μου".

Το ποδόσφαιρο στο οποίο έχει συνηθίσει ο Ολυμπιακός και αυτό που παίζεται εδώ στην Championship είναι εντελώς διαφορετικό

- Πιστεύετε ότι το καλοκαίρι θα υπάρξουν ανταλλαγές παικτών ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Νότιγχαμ Φόρεστ;

"Ο Ολυμπιακός θα επιδιώξει να μπει στους ομίλους του Champions League. Είδατε το παιχνίδι με τη Μπόλτον, παρότι βέβαια δεν ήταν απολύτως αντιπροσωπευτικό παιχνίδι της Championship. Τις περισσότερες φορές είναι πολύ σκληρό, πολλές και δυνατές σωματικές επαφές. Δεν θέλω να πω ότι ο Ολυμπιακός δεν συμμετέχει σε αντίστοιχα παιχνίδια, αλλά μιλάμε για ποδόσφαιρο που δεν έχει ομοιότητες.

Υπάρχουν παίκτες που δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν αυτό το ποδόσφαιρο εδώ στην Αγγλία. Δεν μπορώ να σου πω με βεβαιότητα λοιπόν αν θα υπάρξουν ανταλλαγές, όμως με σιγουριά μπορώ να σου πω πως το ποδόσφαιρο στο οποίο έχει συνηθίσει ο Ολυμπιακός και αυτό που παίζεται εδώ στην Championship είναι εντελώς διαφορετικό".

- Τι παίκτες θεωρείτε ότι πρέπει να πάρει η Φόρεστ για να πετύχει την άνοδο;

"Αρχικά πρέπει να πούμε ότι πρέπει να βάζουμε περισσότερα γκολ. Για να βάλουμε περισσότερα γκολ, πρέπει να δημιουργούμε περισσότερες ευκαιρίες. Αυτά σημαίνουν ότι πρέπει να αποκτήσουμε δημιουργικούς παίκτες. Όποιος βάζει πολλά γκολ, ανεξάρτητα από την κατηγορία που συμμετέχει, κοστίζει ακριβά. Πρέπει να βρούμε γκολ και από τους μέσους μας. Αν δείτε τις ομάδες που ανεβαίνουν, θα παρατηρήσετε πως μπορούν και σκοράρουν από πολλές θέσεις".

- Είχατε ποτέ πρόταση από ελληνική ομάδα;

"Όταν μιλούσα με τον Κούλη Δουρέκα, μου είχε πει κάποια στιγμή ότι υπήρχε για εμένα ενδιαφέρον. Δεν το γνώριζα. Ενδεχομένως να ήταν το διάστημα που εργαζόμουν στην Άστον Βίλα. Δεν συνεργάζομαι με κάποιον μάνατζερ και δεν είχα ποτέ ενημέρωση πως με ήθελε ελληνική ομάδα. Θα ήταν όμως φανταστικό να δουλέψω σε μια χώρα με τέτοιο ήλιο, τέτοιες θάλασσες. Έχω βρεθεί πολλές φορές στην Ελλάδα. Η κόρη μου, η οποία είναι στα 30, έχει κολλητή μια Ελληνίδα. Είναι οι καλύτερες φίλες και έχουν πάει σε δεκάδες νησιά στην Ελλάδα. Κι εγώ με τη σύζυγό μου έχω ταξιδέψει πολλές φορές στη χώρα σας, και στην Αθήνα και στα νησιά".

Ξέρω για τον Μέγα Αλέξανδρο, τη Μακεδονία, τον Πελοποννησιακό Πόλεμο, τη μάχη των Θερμοπυλών

- Έχετε και μεγάλη αγάπη για την αρχαία ελληνική γλώσσα και την ελληνική ιστορία...

"Φυσικά. Όταν ήμουν μαθητής, στα 16 μου, μελετούσα από τότε την ελληνική ιστορία και είχα κάνει ένα μεγάλο πρότζεκτ. Για τον Μέγα Αλέξανδρο, για τη Μακεδονία, για τον Πελοποννησιακό Πόλεμο, για τη μάχη στις Θερμοπύλες. Έλεγα στον Γιάννη Βρέντζο και στον Κούλη Δουρέκα κάτι που ίσως δεν τους άρεσε (γέλια), ότι ήθελα οι Σπαρτιάτες να νικήσουν τους Αθηναίους".

- Διάβασα πως έχετε σπουδάσει εγκληματολογία. Πώς προέκυψε αυτό το ενδιαφέρον;

"Σε ηλικία επτά ετών, όταν ήμουν στην Ιρλανδία, έγινε ένας φόνος, λίγο έξω από το χωριό μου, κάτι που ήταν πολύ ασυνήθιστο. Ήρθε λοιπόν ο πατέρας μου εκείνο το βράδυ στο σπίτι και μας διηγήθηκε την ιστορία. Τότε μου δημιουργήθηκε αυτό το ενδιαφέρον και σπούδασα στο Πανεπιστήμιο".

- Προέρχεστε από μια μεγάλη οικογένεια. Εννέα αδέρφια, εσείς ο έκτος. Τέσσερα αγόρια και πέντε κορίτσια. Τι θυμάστε από την παιδική σας ηλικία; Περάσατε δύσκολες στιγμές οικονομικά;

"Ναι. Οι γονείς μου είχαν εννέα παιδιά και εκείνα τα χρόνια η οικονομική κατάσταση δεν ήταν τόσο καλή. Η μητέρα μου πάντα πίστευε στην εκπαίδευση και στη μόρφωση, παρότι και η ίδια προερχόταν από μια πολύ φτωχική οικογένεια. Υπήρξε η κινητήρια δύναμη της οικογένειας. Ο πατέρας μου επίσης δούλευε πολύ σκληρά για να βγάλει χρήματα. Πολλές φορές προτιμούσαν να μην κάνουν τίποτα απολύτως για τον εαυτό τους, για να δώσουν χρήματα για εμάς, για τις σπουδές μας".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αποστολή SPORT 24 στο Νότιγχαμ: "Ο Μαρινάκης έφερε πίσω τη χαρά μας"
TAGS ΝΟΤΙΓΧΑΜ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ