ΝΟΤΙΓΧΑΜ

ΜακΓκόβερν: "Τώρα η Νότιγχαμ Φόρεστ μπορεί να ανέβει στην Premier"

ΜακΓκόβερν: "Τώρα η Νότιγχαμ Φόρεστ μπορεί να ανέβει στην Premier"

Ο αρχηγός της Νότιγχαμ Φόρεστ το διάστημα των δύο Κυπέλλων Πρωταθλητριών, Τζον ΜακΓκόβερν, μίλησε στο Sport24.gr για την εποχή Μαρινάκη στους "ρεντς", για τον θρυλικό Μπράιαν Κλαφ και για τον στόχο της επιστροφής στην Premier League ύστερα από 20 χρόνια.

Ο Τζον ΜακΓκόβερν υπήρξε ο αρχηγός της Νότιγχαμ Φόρεστ, η οποία το 1979 και το 1980 έγραψε ιστορία στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, κατακτώντας δύο Κύπελλα Πρωταθλητριών. Σκωτσέζος μέσος που άφησε το στίγμα του ανεξίτηλο στη βρετανική ομάδα, την οποία υπηρέτησε από το 1975 μέχρι το 1982, με 411 συμμετοχές.

Γεννημένος στο Montrose της χώρας του, πλέον ζει μόνιμα στο Νότιγχαμ με την οικογένειά του και δεν χάνει τους αγώνες της αγαπημένης του Φόρεστ. Το Sport24.gr ταξίδεψε στην πόλη της κεντρικής Αγγλίας και συζήτησε με έναν από τους παίκτες - σύμβολα των "Ρεντς". Ο 69χρονος πια ΜακΓκόβερν μας μίλησε για το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Νότιγχαμ Φόρεστ. Πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση από την ημέρα που ανέλαβε την ομάδα ο Βαγγέλης Μαρινάκης; Θα μπορέσει με την παρουσία του να ανέβει στην Premier League για πρώτη φορά μετά το 1998-199;

Μας μίλησε για τον Μπράιαν Κλαφ, τον εμβληματικό προπονητή του βρετανικού συλλόγου, υπό την καθοδήγηση του οποίου η Φόρεστ ανέβηκε δύο φορές στην κορυφή της Ευρώπης. Όταν θελήσαμε να φωτογραφηθούμε με τον ΜακΓκόβερν δίπλα στην ευρωπαϊκή κούπα, ήρθε δίπλα μας στην αίθουσα του City Ground ο Τζόνι Ρόμπερτσον (δεξιά στην κεντρική φωτ.), ο κατά πολλούς καλύτερος ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε ποτέ στη Νότιγχαμ Φόρεστ.

- Ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει αναλάβει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Νότιγχαμ Φόρεστ την τελευταία διετία; Πώς είναι τα πράγματα από τότε; Ποια είναι η εικόνα που έχετε σχηματίσει από τη νέα διοίκηση;

"Το διάστημα που έχει αναλάβει την ομάδα ο κ. Μαρινάκης, τα πράγματα είναι θετικά. Αγωνιστικά η Νότιγχαμ Φόρεστ έχει βελτιωθεί, ειδικά μετά την πρόσληψη του Μάρτιν Ο' Νιλ. Οι οπαδοί έχουν επιστρέψει στο γήπεδο, όλο και περισσότεροι στηρίζουν την ομάδα και παρακολουθούν τα παιχνίδια. Έχουμε φανταστικούς υποστηρικτές και μπορώ να σας πω ότι τώρα είναι οι περισσότεροι ακόμα και σε σχέση με την ομάδα στην οποία ήμουν αρχηγός και κατέκτησε τα Πρωταθλητριών. Η θετική αύρα που βγαίνει από τη νέα εποχή στην ομάδα έχει αναγκάσει κόσμο να στρέψει το ενδιαφέρον του στη Φόρεστ. Θα γίνουν αλλαγές ενόψει της νέας σεζόν και η κατάσταση θα είναι ακόμα καλύτερη".

- Θεωρείτε ότι θα μπορέσει η ομάδα να πάει για άνοδο την επόμενη σεζόν ή θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο;

"Νομίζω θα χρειαστούμε τρεις με τέσσερις πολύ καλούς ποδοσφαιριστές. Στο μοντέρνο ποδόσφαιρο, μια ομάδα χρειάζεται να έχει βάθος στο ρόστερ, κάτι που δεν συνέβαινε την εποχή που έπαιζα εγώ. Το υπάρχον ρόστερ δεν ήταν τόσο ποιοτικό ώστε να μας εξασφάλιζε μια θέση για την άνοδο. Σίγουρα ο κ. Ο' Νιλ θα προτείνει παίκτες και αν πάρουμε 3-4 καλούς ποδοσφαιριστές, και βελτιωθεί λίγο το υπάρχον υλικό, τότε σίγουρα θα πάμε για άνοδο".

- Γιατί πιστεύετε ότι όλα αυτά τα χρόνια έχει μείνει μακριά από την Premier League η Νότιγχαμ Φόρεστ;

"Μία από τις αιτίες είναι οι πολλοί διαφορετικοί προπονητές, αλλά και οι ιδιοκτήτες επίσης. Όταν υπάρχουν τέτοιες σημαντικές αλλαγές, αυτό είναι φυσιολογικό. Αν φεύγει ένας προπονητής, πρέπει να το αποζημιώσεις και φεύγουν έτσι αρκετά χρήματα. Ο νέος προπονητής που θα έρθει, θέλει τους δικούς του παίκτες, αλλά και να διώξει ορισμένους του ρόστερ που συναντά. Είμαι βέβαιος ότι ο Μάρτιν Ο' Νιλ έχει την εμπειρία, αλλά και τον Ρόι Κιν στο πλευρό του, ώστε να φέρουν τους κατάλληλους παίκτες. Μερικές φορές, βέβαια, ακόμα και καλός προπονητής να είσαι, αν δεν έχεις τους κατάλληλους παίκτες, είναι δύσκολο να πετύχεις. Από τότε που ήρθε ο κ. Μαρινάκης, έδειξε ότι θέλει να πετύχει με την ομάδα. Στηρίζει τον προπονητή και αυτή η βελτίωση θα οδηγήσει στα κατάλληλα αποτελέσματα".

- Τι σκεφτήκαμε όταν ακούσατε πως θα αναλάβει την ομάδα ένας Έλληνας εφοπλιστής;

"Στην αρχή θυμήθηκα τους αγώνες που δώσαμε με ελληνική ομάδα, την ΑΕΚ. Η εθνικότητα του νέου ιδιοκτήτη δεν σημαίνει κάτι για εμένα. Τον συνάντησα, μιλήσαμε, μου φάνηκε ένας πολύ λογικός άνθρωπος. Έχει ήδη κάνει μια σειρά από αλλαγές στο κλαμπ. Θέλει να ανακατασκευάσει το γήπεδο, ένα πανάκριβο σχέδιο. Ανυπομονώ να δω ποιοι παίκτες θα έρθουν στην ομάδα και το ίδιο αισθάνονται και οι οπαδοί".

- Πείτε μας δυο λόγια για την κατάκτηση των δύο Πρωταθλητριών, την εποχή που παίζατε εσείς.

"Ο Μπράιαν Κλαφ και ο βοηθός του, Πίτερ Τέιλορ, ήταν εντελώς διαφορετικοί προπονητές σε σχέση με αυτούς που είχα ζήσει στην καριέρα μου. Η προπόνηση ήταν διαφορετική. Περίμεναν από εσένα, ως παίκτη, να μάθεις τη δουλειά σου. Περίμεναν από εσένα να βγεις στο γήπεδο και να κάνεις ακριβώς αυτό που θα σου πουν. Στις μέρες μας υπάρχουν προπονητές τερματοφυλάκων, προπονητές φυσικής κατάστασης, προπονητές άμυνας και επίθεσης. Τότε υπήρχε ο μάνατζερ και ο βοηθός του. Ένας προπονητής και ένας φυσιοθεραπευτής.

ΜακΓκόβερν: "Τώρα η Νότιγχαμ Φόρεστ μπορεί να ανέβει στην Premier"

(Η ομάδα του 1979 που κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών)

Είχες λοιπόν τέσσερις ανθρώπους να τρέχουν μια ομάδα σε επίπεδο πρώτης κατηγορίας. Τώρα ο αριθμός έχει αυξηθεί σε απίστευτο βαθμό. Ο Κλαφ σου περνούσε τη φιλοσοφία του, θα σου έλεγε τα βασικά από αυτά που περιμένει από εσένα και περίμενε καθημερινά να δώσεις το 100%. Θεωρούσε ότι είναι χρέος σου προς τους οπαδούς, προς τη διοίκηση και προς το κλαμπ να δείξεις αφοσίωση σε κάθε παιχνίδι. Αυτό δεν σήμαινε ότι δεν θα έκανες λάθος. Επιτρέπονταν τα λάθη, αρκεί να προσπαθούσες να κάνεις θετικά πράγματα. Αυτό που δεν ανεχόταν με τίποτα, είναι παίκτες που δεν προσπαθούν. Θα ήταν εκτός ομάδας την ίδια στιγμή.

Ήταν σκληρός σε θέμα πειθαρχίας και το μόνο που ζητούσε είναι να δώσεις σε κάθε παιχνίδι το 100%. Ανεξάρτητα από την έδρα που θα έπαιζες, και στο Όλντ Τράφορντ κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να ήταν, και στο Άνφιλντ απέναντι στη Λίβερπουλ να ήταν, και στην Ελλάδα απέναντι στον Ολυμπιακό να ήταν, σου έλεγε «πάμε να νικήσουμε». Όταν χάσαμε τον επιθετικό μας, Τρέβορ Φράνσις, στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών κόντρα στο Αμβούργο το 1980, όλοι πίστεψαν ότι χαθήκαμε. Σαν να σκεφτείς ότι θα παίξει η Μπαρτσελόνα χωρίς τον Μέσι. Νικήσαμε 1-0 τους Γερμανούς. Αυτός ήταν ο Μπράιαν Κλαφ".

- Πιστεύετε ότι με τη νέα ιδιοκτησία θα εξασφαλιστεί η άνοδος; Ή και πως θα μπορέσει ποτέ η Φόρεστ να επανέλθει στις μεγάλες επιτυχίες της Ευρώπης;

"Προέχει η άνοδος στην Premier League. Αυτός είναι ο μεγάλος στόχος. Αν ο κ. Μαρινάκης θελήσει να στηρίξει οικονομικά και κάνει δεκτές τις εισηγήσεις του κ. Ο' Νιλ, που πιστεύω ότι θα το κάνει, τότε έχουμε την κατάλληλη διοίκηση και το κατάλληλο προπονητικό τιμ για να επανέλθουμε".

TAGS ΝΟΤΙΓΧΑΜ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ