ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ

Air Πασχαλάκης

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΛΑΡΙΣΑ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΑΤΖΙΟΛΑΣ / Eurokinissi Sports)
Πασχαλάκης EUROKINISSI SPORTS

Ο Έλληνας τερματοφύλακας που θαύμαζε, έμελε να γίνει προπονητής του. Πήγε στη Γαλατάσαράι για πενταετές συμβόλαιο, αλλά γύρισε στην Ελλάδα για τον Λεβαδειακό. Έκανε ντεμπούτο στην Ευρώπη με τον ΠΑΣ, πιάνει τα... άπιαστα, τον ξέρουν πλέον όλοι: Ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης ζει το όνειρό του.

Το περασμένο Σάββατο (4/3) ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης πραγματοποίησε εκπληκτική απόκρουση στο AEL FC Arena. Ο Τσακοπίνο επιχείρησε σκαστή κεφαλιά, ο Μπέριος άλλαξε ελαφρώς την πορεία της μπάλας, αλλά ο 28χρονος τερματοφύλακας βρήκε ενστικτωδώς τη μπάλα με το πόδι και απέτρεψε δεύτερο γκολ, κρατώντας το 1-1 που έμεινε μέχρι τέλους.

Επέμβαση που θα μνημονεύεται για χρόνια ήταν αυτή που έκανε ο αθηναίος κίπερ, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Όχι, όμως, μόνο για την απόκρουση αυτή. Όποιος έχει παρακολουθήσει αρκετά παιχνίδια των Ηπειρωτών, θα γνωρίζει καλά πως ο ύψους 1.97 μ. πορτιέρε είναι ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται εφέτος στην ομάδα των Ιωαννίνων και στη Super League γενικότερα.

Ένας τερματοφύλακας που όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε ποτέ θέση βασικού όπου αγωνίστηκε κι εφέτος έχει αρπάξει την ευκαιρία από τα... μαλλιά και δικαιώνει αυτούς που τον εμπιστεύονται. Έχει ήδη καταγράψει 20 συμμετοχές σε πρωτάθλημα, κύπελλο και Ευρώπη, τη στιγμή που οι περισσότερες εμφανίσεις του κατά το παρελθόν είχαν σημειωθεί τη σεζόν 2014-2015 στον Πανθρακικό, όταν είχε επτά επίσημα ματς.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΡΨΙΘΕΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Ο Πασχαλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα, στην Άνω Γλυφάδα, στις 28/07/1989. Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο σε ηλικία 6 ετών, στην Τερψιθέα. Από εκεί μεταπήδησε στην Ηλιούπολη, αρχικά στους μικρούς της αθηναϊκής ομάδας και ακολούθως σε αυτή των ανδρών. Σε ένα παιχνίδι με την ΑΕΚ, τον παρακολούθησε scout της Γαλατάσαράι. Ο θείος του Πασχαλάκη, ο οποίος έμενε για χρόνια στην Τουρκία, μετέφερε στον ανηψιό του το ενδιαφέρον που υπάρχει από τον σπουδαίο σύλλογο της γειτονικής χώρας. Σε ηλικία 17 ετών ο νεαρός Αλέξανδρος ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη και για έξι μήνες ήταν στους μικρούς της Γαλατά. Είχε μάλιστα κάνει προετοιμασία με την ανδρική ομάδα.

Air Πασχαλάκης

Τού είχαν μεταφέρει την πρόθεσή τους να υπογράψει πενταετές συμβόλαιο. Να ανήκει στην ακαδημία, να παίζει με τους μικρούς, αν και εφόσον ήταν εφικτό, να "ανέβαινε" για προπονήσεις με τους άνδρες. Εκείνο το διάστημα η "Τσιμ Μπομ" είχε πρόβλημα με τον αριθμό των ξένων παικτών, με αποτέλεσμα να "θυσιαστεί" ο νεαρός Έλληνας, που πήρε το δρόμο της επιστροφής.

ΑΠΟ ΤΗΝ "ΤΣΙΜ ΜΠΟΜ" ΣΤΗΝ ΑΚΧΙΣΑΡ

Προτού υπογράψει στον Πανθρακικό ο Πασχαλάκης, τον Ιανουάριο του 2013, ξαναδοκίμασε στην Τουρκία, αυτή τη φορά για την Ακχισάρ. Για μια εβδομάδα έμεινε εκεί, έκανε προπονήσεις, αλλά εντέλει ούτε εκεί έμελε να μείνει. Μια ομάδα με έδρα τα... βάθη της Τουρκίας, τον επηρέασαν και επέστρεψε ξανά στην Ελλάδα για να συναντήσει το είδωλό του.

Air Πασχαλάκης
Air Πασχαλάκης

"ΕΛΕ", ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

Πολλοί ενδεχομένως να μην το γνωρίζουν. Ο Πασχαλάκης έχει περάσει από την ακαδημία του Ολυμπιακού (2003-2005), τότε που την εστία των Πειραιωτών υπερασπιζόταν ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος. Από τότε ο νυν γκολκίπερ του ΠΑΣ τρέφει μεγάλο θαυμασμό στον "Ελέ". Αυτός ήταν το πρότυπό του. Και να που τα έφερε έτσι η ζωή, ώστε ο Ελευθερόπουλος να γίνει προπονητής του Πασχαλάκη στον Πανθρακικό, την αγωνιστική περίοδο 2015-2016. Μόνο καλά λόγια έχει να λέει για τον 41 ετών τεχνικό. Πιστεύει ότι ήταν το καλύτερο δώρο που θα μπορούσε να του έρθει στην καριέρα του, το γεγονός δηλαδή ότι ένας άνθρωπος τον οποίο θαύμαζε, έφτασε η στιγμή να τον προπονεί, να τον συμβουλεύει και να του δίνει τη δυνατότητα να καταγράψει 90λεπτες συμμετοχές στην ομάδα της Κομοτηνής.

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΤΤΑΚΟΣ / Eurokinissi Sports)
ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΤΤΑΚΟΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

ΜΠΟΥΦΟΝ, ΧΑΝΤΑΝΟΒΙΤΣ ΛΟΓΩ ΣΕΡΕΜΕΤ ΚΑΙ ΚΑΝΙΘΑΡΕΣ

Μετά τον αγώνα με την ΑΕΛ, οι συμπαίκτες του στον ΠΑΣ Γιάννινα τον πείραζαν: " Ποιος είσαι; Ο Μπουφόν;". Η φοβερή απόκρουση του 28χρονου προκάλεσε αποθεωτικά σχόλια. Ο Ιταλός τερματοφύλακας της Γιουβέντους είναι η μεγάλη αδυναμία του Πασχαλάκη. "Δεν υπάρχει άλλος σαν αυτόν" λέει για τον πορτιέρε της Γιουβέντους, όμως λατρεύει έναν ακόμη: Τον Σαμίρ Χαντάνοβιτς της Ίντερ. Το 2013-2014 είχε συμπαίκτη στον Πανθρακικό τον Σλοβένο Ντίνο Σέρεμετ, ο οποίος είναι κουμπάρος του Χαντάνοβιτς. Έτσι γνώρισε τον τερματοφύλακα των "νερατζούρι" ο Πασχαλάκης, για τον οποίο τρέφει εκτίμηση και θαυμασμό. Στα Γιάννινα πάντως τον "φωνάζουν" Κανιθάρες, επειδή το μαλλί του μοιάζει με εκείνο του άλλοτε γκολκίπερ της Βαλένθια και της Ρεάλ Μαδρίτης.

ΟΙ ΣΠΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟ KICK BOXING

Ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης τέλειωσε το Λύκειο. Δεν συνέχισε τις σπουδές για το ποδόσφαιρο. Αφιερώθηκε στη μπάλα, αφού το όνειρό του ήταν να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Λατρεύει τη γυμναστική, για αυτό και αν προχωρούσε στο Πανεπιστήμιο, θα ήθελε να ακολουθήσει τη διαδικασία εισαγωγής στα Τ.Ε.Φ.Α.Α. Στον ελεύθερο χρόνο του, όταν δεν βρίσκεται στο γήπεδο, είτε στο γυμναστήριο θα είναι, είτε κικ μπόξινγκ θα κάνει. Του αρέσει ο αθλητισμός και η σωστή διατροφή.

ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΑΝΤΡΙΑΝΝΑΣ

Το 2008 ο Πασχαλάκης άφησε την Ηλιούπολη και υπέγραψε στον Λεβαδειακό, σε ηλικία 19 ετών. Τότε γνωρίστηκε με την Αντριάννα, τη σύντροφό του, με την οποία μάλιστα αρραβωνιάστηκε. " Έχω ισορροπία στη ζωή μου και αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην Αντριάννα" συνηθίζει να λέει ο 28χρονος, ο οποίος είναι δεμένος με την οικογένειά του. Παρεμπιπτόντως, δεν έχει αδέρφια, είναι μοναχοπαίδι.

Με τους συμπαίκτες στον ΠΑΣ επίσης διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις και εκτιμά ότι οι εμφανίσεις του οφείλονται στο καταπληκτικό κλίμα που υπάρχει στα αποδυτήρια. "Είναι τρελός στο γήπεδο, αλλά ήρεμος έξω από αυτό" λένε οι συμπαίκτες του. Στον Πασχαλάκη αρέσει να απολαμβάνει τα απλά και καθημερινά πράγματα. "Αυτά έχουν τη μεγαλύτερη αξία. Τίποτα πάνω από την υγεία" απαντά όταν τον ρωτούν.

ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΟΥ

Όλο και κάτι πήρε από τους προπονητές τερματοφυλάκων που συνάντησε στην καριέρα του ο Πασχαλάκης. Στον Λεβαδειακό είχε τον Κωνσταντίνο Τόσκα, στον Πανθρακικό τον Γιάννη Πλαβούκο και τον Θόδωρο Κάντα, ενώ εφέτος στον ΠΑΣ Γιάννινα έχει τον Χρήστο Τσελιόπουλο. Για όλους λέει τα καλύτερα. Ο καθένας τού έδωσε συμβουλές, τις οποίες κράτησε και ακολουθεί στην πορεία που έχει χαράξει. Εκπρόσωπος του Πασχαλάκη είναι ο Γιάννης Παπαδόπουλος, ομογενής ατζέντης, που μένει στη Γερμανία.

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΙ Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΣΤΙΓΜΗ

Στις 14 Ιουλίου 2016 ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης ήταν μπροστά στην πιο σημαντική στιγμή της καριέρας του. Επρόκειτο να κάνει την πρώτη του ευρωπαϊκή συμμετοχή. Ο ΠΑΣ υποδεχόταν στους "Ζωσιμάδες" τη νορβηγική Οντ Γκρένλαντ. Θα κάνει καταπληκτική εμφάνιση και η ομάδα του θα επικρατήσει 3-0. Εκείνες οι μέρες ήταν οι πιο έντονες της καριέρας του. Όλη η πόλη ζούσε στους ρυθμούς αυτής της αναμέτρησης, η οποία τον στιγμάτισε, με θετικό σαφώς τρόπο.

Air Πασχαλάκης
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Στο ποδόσφαιρο, όπως και στη ζωή, υπάρχουν στιγμές που νιώθεις ότι έρχονται τα πάνω κάτω. Στις 18 Σεπτεμβρίου 2016, ο ΠΑΣ έπαιζε με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο. Ο Πασχαλάκης αποβλήθηκε, άφησε την ομάδα του με παίκτη λιγότερο και για σχεδόν ένα μήνα έχασε τη θέση του βασικού, όμως αφού επέστρεψε κάτω από τα γκολπόστ, στις 26/10 με την Ξάνθη, δεν ξαναβγήκε από την ενδεκάδα, μετρώντας 14 διαδοχικές συμμετοχές.

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΖΩΗΣ

Όπως οι περισσότεροι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, έτσι και ο Πασχαλάκης παραδέχεται ότι η κλήση στην Εθνική ομάδα αποτελεί για αυτόν ύψιστη διάκριση και όνειρο ζωής. Ξέρει καλά, ωστόσο, ότι χρειάζεται ακόμα δουλειά και υπομονή, αφού "τίποτα δεν μας χαρίζεται".

Το συμβόλαιό του εκπνέει σε ένα χρόνο και είναι βέβαιο πως αργά ή γρήγορα η διοίκηση θα τον καλέσει για την επέκταση της συνεργασίας τους. Ο Πασχαλάκης βρίσκεται σε εξαιρετική ηλικία, ωριμάζει όλο και πιο πολύ και με "όπλο" την αφοσίωση για το επάγγελμά του είναι έτοιμος για νέες προκλήσεις.

Follow me on twitter: Dimitris Samolis

TAGS ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ