ΠΑΟΚ

Χωρίς δεκάρι στα ντέρμπι με Ίβιτς ο ΠΑΟΚ

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΠΑΟΚ - ΞΑΝΘΗ (MOTION TEAM)
Ίβιτς MOTIONTEAM

Το Sport24.gr "ακτινογραφεί" τα πρώτα επτά παιχνίδια που έχει δώσει με τους τρεις "μεγάλους" του ελληνικού ποδοσφαίρου ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Βλάνταν Ίβιτς, ενόψει του ντέρμπι της Τούμπας με τον Ολυμπιακό.

Για τον Βλάνταν Ίβιτς, το ντέρμπι της Κυριακής (5/3, 19.30) με τον Ολυμπιακό είναι το όγδοο με αντίπαλο μια εκ των "μεγάλων" της Αθήνας, με τον Σέρβο τεχνικό να μετράει δυο νίκες, τρεις ισοπαλίες και δυο ήττες στις επτά προηγούμενες αναμετρήσεις ως προπονητής του ΠΑΟΚ, από τις αρχές Μαρτίου του περασμένου έτους, όταν και ανέλαβε τα ινία του Δικεφάλου του βορρά.

Αν υπάρχει ένα στοιχείο που συνδέει τα μέχρι τώρα επτά προηγούμενα ντέρμπι αναφορικά με την διαχείριση του έμψυχου δυναμικού που έχει ο Σέρβος τεχνικός στα χέρια του, είναι πως στα έξι από τα επτά παιχνίδια παρέταξε την ενδεκάδα του χωρίς καθαρόαιμο επιτελικό μέσο, κάτι που δείχνει.

ΕΞΑΙΡΕΣΗ Ο ΠΕΛΚΑΣ

Για να επιβεβαιωθεί ένας κανόνας, πρέπει να υπάρχει και εξαίρεση. Η… εξαίρεση στον κανόνα που θέλει τον Ίβιτς να παίζει χωρίς καθαρόαιμο επιτελικό μέσο, ήρθε στο πρώτο του ντέρμπι ως προπονητής του ΠΑΟΚ. Στις 11 Μαΐου 2016, ο Δικέφαλος υποδέχθηκε την ΑΕΚ στη πρεμιέρα των playoffs. Οι ασπρόμαυροι ξεκινούσαν από την τελευταία θέση και η νίκη ήταν μονόδρομος στη προσπάθεια κατάληψης της πρώτης θέσης. Στον άξονα, ο Βλάνταν Ίβιτς ξεκίνησε με τους Τζιόλη και Τσίμιροτ ως ανασταλτικούς μέσους και τον Πέλκα σε ρόλο επιτελικού μέσου.

Τέσσερις ημέρες αργότερα, ο ΠΑΟΚ παρατάχθηκε στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου της Λεωφόρου με τον Χαρίση να πλαισιώνει τους Τζιόλη και Τσίμιροτ. Στην αναμέτρηση των δυο Δικεφάλων που έγινε στο ΟΑΚΑ για τα playoffs της περσινής σεζόν, ο Ίβιτς είχε χρησιμοποιήσει τους Τζιόλη, Κάτσε και Χαρίση στη μεσαία γραμμή και στο παιχνίδι της τελευταίας αγωνιστικής με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό στη Τούμπα είχε τους Τζιόλη, Τσίμιροτ και Χαρίση.

Ο προπονητής του ΠΑΟΚ “ανακάτεψε τη τράπουλα” ανάμεσα σε Τζιόλη, Τσίμιροτ, Χαρίση και Κάτσε στα τρία ματς στα οποία ο πρωταρχικός στόχος ήταν η αποφυγή της ήττας και ο ΠΑΟΚ πήρε ισάριθμες ισοπαλίες. Στο μοναδικό παιχνίδι που χρησιμοποίησε επιτελικό μέσο, και για όσο χρονικό διάστημα τον χρησιμοποίησε, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ ήταν ισόπαλοι, με τον Κάτσε να παίρνει τη θέση του Πέλκα έξι λεπτά μετά την ισοφάριση του ΠΑΟΚ σε 1-1.

ΟΙ ΕΠΤΑ ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Στα τρία εφετινά ντέρμπι ο ΠΑΟΚ έχει μια νίκη και δυο ήττες. Υπάρχουν επτά παίκτες που αγωνίστηκαν βασικοί και στα τρία παιχνίδια. Οι τρεις εξ΄ αυτών είναι οι παίκτες της μεσαίας γραμμής, από την οποία απουσίαζε ο καθαρόαιμος επιτελικός. Τόσο στις εκτός έδρας αναμετρήσεις με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, όσο και στην εντός έδρας με αντίπαλο την ΑΕΚ, ο Βλάνταν Ίβιτς ξεκίνησε στην ενδεκάδα του Κάτσε, Τσίμιροτ και Σάχοφ.

Ο Ουκρανός προτιμήθηκε αντί των Μπίσεσβαρ και Πέλκα. Οι άλλοι τέσσερις παίκτες που είχαν φανέλα βασικού και στα τρία ντέρμπι του πρώτου γύρου ήταν οι τέσσερις ακραίοι. Οι Μάτος, Λέοβατς, Τζάλμα και Ροντρίγκες ήταν βασικοί. Οι δυο ακραίοι αμυντικοί θα είναι βασικοί και στο παιχνίδι της Κυριακής. Ο Πέντρο Ενρίκε αποκτήθηκε ως “αντί - Ροντρίγκες” και αναμένεται να έχει αυτό το ρόλο στο παιχνίδι της Κυριακής, ενώ και ο Τζάλμα ξεκινά με περισσότερες πιθανότητες αντί του Μυστακίδη για να βρεθεί στο αρχικό σχήμα.

ΤΟ ΡΟΤΕΙΣΟΝ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ

Στο κέντρο της άμυνας, ο Βλάνταν Ίβιτς έχει χρησιμοποιήσει και τους τρεις “ενεργούς” κεντρικούς αμυντικούς. Απέναντι στον Ολυμπιακό είχε χρησιμοποιήσει τους Βαρέλα και Μαλεζά, απέναντι στην ΑΕΚ είχε χρησιμοποιήσει τους Κρέσπο και Μαλεζά, και απέναντι στον Παναθηναϊκό είχε χρησιμοποιήσει τους Βαρέλα και Κρέσπο.

Το συγκεκριμένο ροτέισον… καλά κρατεί για τον προπονητή του ΠΑΟΚ, καθώς οι τρεις αυτές δυάδες έχουν παρουσιαστεί αρκετές φορές, με τον Στέλιο Μαλεζά να αξιοποιεί τις ευκαιρίες που πήρε από τον Βλάνταν Ίβιτς - ειδικά μετά την την αποπομπή του Τζαβέλλα - και να δίνει στον προπονητή του την δυνατότητα να κάνει αλλαγές ακόμα και σε αυτό το νευραλγικό πόστο, όπως το κέντρο της άμυνας.

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ