Χαλκιάς: "Βάζω τέλος, αν και ήθελα να παίξω δύο ακόμη χρόνια"

Ο Κώστας Χαλκιάς με συνέντευξή του ανακοίνωσε την απόσυρσή του από την ενεργό δράση. Ποια τα νέα του σχέδια αλλά και οι εμπειρίες που έχει αποκομίσει.

Για την αποχώρησή του από τα γήπεδα, τις εμπειρίες του από το ποδόσφαιρο, τον ΠΑΟΚ και την Εθνική ομάδα μίλησε ο Κώστας χαλκιάς σε συνέντευξή του στη "Sportday".

Αναλυτικά: 

Για το πώς οδηγήθηκε στην απόφαση να σταματήσει το ποδόσφαιρο: "Στον αγώνα με την Τσεχία είχα μία άτυχη στιγμή τραυματισμού λόγω της επιβάρυνσης των τελευταίων μηνών και των πλέι οφ και των κακών γηπέδων. Ετσι βγήκε αυτό το πρόβλημα. Μετά το τέλος των αγώνων είπα το... "τέλος στην Εθνική ομάδα" αν και αυτό το είχα αποφασίσει πριν το Euro. Υπήρχε τότε μεγάλη συγκίνηση, αλλά χάρηκα που αυτή η απόφαση συνδυάστηκε με μία μεγάλη επιτυχία. Η αλήθεια είναι ότι ήθελα να συνεχίσω και γι' άλλα δύο χρόνια.

ωματικά νιώθω καλά. Αλλά για να παίξεις ποδόσφαιρο πρέπει να υπάρχουν και κάποιες προϋποθέσεις. Αυτές δεν υπήρχαν εδώ στην Ελλάδα και το λέω με απογοήτευση. Προϋποθέσεις κυρίως αγωνιστικές. Προσπάθησα να δω στο εξωτερικό κάποια πράγματα, υπήρχαν περιπτώσεις όπου εκφράστηκε φιλολογικό ενδιαφέρον, αλλά όχι κάτι επίσημο. Οπως ήρθαν λοιπόν τα πράγματα αποφάσισα ότι ήταν καλύτερο να σταματήσω το ποδόσφαιρο.

Στην Αγγλία κάποιοι παίκτες σταματάνε και μετά από έξι μήνες παίζουν ξανά. αλλά εδώ είναι διαφορετικά το πράγματα. Είπα για την κατάσταση που διαμορφώνεται και αυτό με λυπεί ιδιαίτερα, γιατί αγαπάω το ποδόσφαιρο και η μισή μου ζωή είναι συνδεδεμένη με αυτό. Εζησα πολλά ωραία και στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό και θέλω να συνεχίσω. Πιστεύω ότι αυτό που με αγγίζει περισσότερο είναι το οργανωτικό κομμάτι μίας ομάδας".

Για το αν είναι η θέση που του ταιριάζει είναι του τεχνικού διευθυντή: "Ακριβώς. Σε τεχνικό και οργανωτικό επίπεδο. Δεν είναι μία απόφαση για να έχω ένα ξεχωριστό εισόδημα. Αν θα δουλέψω επάνω σε αυτό. θα το κάνω με συγκεκριμένο πλάνο και προγραμματισμό. Αν δεν δεχθεί κάποια ομάδα ή κάποιος πρόεδρος αυτό το πλάνο που εγώ σκέφτομαι, δεν θα το κάνω. Πιστεύω ότι έχω ιδέες και σκέψεις που μπορούν να βοηθήσουν οποιαδήποτε ομάδα. θα μου άρεσε και η θέοη του προπονητή, αλλά επειδή έχω το... γνώθι σε αυτόν πιστεύω ότι μπορώ να συνεχίσω στον τομέα που ανέφερα".

Για το μεγαλύτερο μάθημα που πήρε μέσα από την καριέρα του: "Ο σεβασμός που πρέπει να έχεις. Πρώτα στον εαυτό σου. Μετά στην ομάδα όπου πρέπει να τιμάς το συμβόλαιο σου. Πρέπει να σέβεσαι τους φιλάθλους, να σέβεσαι όλους τους συνεργάτες σου. τους συμπαίκτες και όλους τους ανθρώπους που δουλεύουν στον χώρο. έστω και αν κάποιες φορές δεν σε σέβονται. Από εκεί και πέρα πρέπει να είσαι το παράδειγμα για όλους τους νέους. Αυτό προσπαθούσα πάντα και εξωαγωνιστικά".

Για την εμπειρία του από το εξωτερικό: "Το κακό είναι ότι πήγα έξω μεγάλος σε ηλικία. Ο τρόπος που αντιμετωπίζεται εκεί το ποδόσφαιρο είναι διαφορετικός. Αυτό πρέπει να περάσουμε, έστω και αν πολλοί μου λένε ότι δεν γίνεται. Γιατί: Εμείς είμαστε τριτοκοσμικοί: Γιατί να το βλέπουμε σαν πόλεμο: Παιχνίδι είναι και ο κόσμος έρχεται να ευχαριστηθεί και να διασκεδάσει. Προσπαθήσαμε και εμείς να το πετύχουμε αυτό, αλλά χάσαμε τη μεγάλη ευκαιρία το 2004".

Για το τι πιστεύει σχετικά με την άποψη των φιλάθλων για εκείνον: "Δεν με νοιάζει τόσο να λένε για έναν καλό ποδοσφαιριστή Πάντα είχα ως πρώτο στόχο να δίνω την καλή εντύπωση ως άνθρωπος. Αυτό θα νιώθω ως μεγάλη ικανοποίηση".

Για το αν λείπουν πλέον οι καλοί τερματοφύλακες: "Οχι. γενικώς λείπουν οι Ελληνες παίκτες. Σε αυτό φταίει δυστυχώς το ότι δεν υπάρχει πλέον μεγάλο ενδιαφέρον από τους νέους. Οταν ξεκίνησα στη Λάρισα και σε μία ομάδα Δ' Εθνικής, ήταν τότε 200 παιδιά. Τώρα δεν υπάρχει τέτοιο ενδιαφέρον Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια επιλογής τερματοφυλάκων. Οι ελληνικές ομάδες δεν εμπιστεύονται τόσο τους Ελληνες Η εμπιστοσύνη στον ξένο παίκτη και η πίστωση χρόνου που του δίνεται, δεν υπάρχει για τον Ελληνα και ειδικά για τον τερματοφύλακα, όπου η θέση είναι περίεργη".

Για την ομάδα που υποστηρίζει, έχοντας περάσει από αρκετές στην καριέρα του: "Ο.τι και να πω θα παρεξηγηθώ. Σε όλες τις ομάδες πέρασα καλές και κακές στιγμές. Σε κάποιες ομάδες όμως δένεσαι λιγότερο και σε άλλες περισσότερο. 0 καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του... ".

Για το τι απαντά στο δίλημμα Αθήνα ή Θεσσαλονίκη: "Ελλάδα. Είναι η πιο ωραία στον κόσμο. Ξέρετε και οι ξένοι που έρχονται να παίξουν ποδόσφαιρο εδώ φεύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις. Και η Αθήνα και η θεσσαλονίκη είναι ωραίες, φυσικά και η γενέτειρά μου η Λάρισα".

Για το θέμα με το διακανονισμό οφειλομένων στον ΠΑΟΚ: "Να πω πρώτα ότι κάποιοι μου πρότειναν τώρα να μην κάνω αυτό που έκαναν στο παρελθόν. Μου πρότειναν να μην κάνω προσφυγή, ενώ άλλοι έκαναν. Εγώ δεν έκανα ποτέ προσφυγή και δεν θα έκανα ούτε στον ΠΑΟΚ. Για το θέμα είχαμε επαφή πριν από το Euro, και δύο τρεις φορές μετά. Ηθελα να μιλήσω για έναν αγωνιστικό προγραμματισμό, αλλά ο Ζήσης Βρύζας μου έλεγε αργότερα, να μιλήσουμε μόνο για τα οικονομικά. Δεν μου έκαναν όμως συγκεκριμένη πρόταση. Εγώ κατέθεσα πρόταση (σ.σ.: να πάρει τα χρήματα που δικαιούται ο ΠΑΟΚ από τη συμμετοχή του στο Euro) για τα λεφτά ενός χρόνου που έχω να παίρνω και για να ξέρουν όλοι. αυτά τα λεφτά δεν έχουν πληρωθεί ακόμη, θα πληρωθούν πέντε μήνες μετά τη συμφωνία. Και αυτό για να μην πατήσω στην ανάγκη της ομάδας και για να μην πιέσω την ομάδα".

Για τους λόγους που δεν συνέχισε τη συνεργασία του με τον ΠΑΟΚ: "Δυστυχώς στον ΠΑΟΚ. τον οποίο θεωρώ μεγάλη ομάδα που αν μπουν σωστές βάσεις θα βάζει πολύ υψηλούς στόχους, προσπάθησα να έχω πολύ καλή αγωνιστική και εξωαγωνιστική παρουσία, αλλά κάποιες φορές ίσχυσε το ...πήγα για μαλλί και βγήκα κουρεμένος. Αυτό αφορά κυρίως τα καθήκοντα του αρχηγού της ομάδας. Υπήρχαν περίοδοι στην ομάδα με διοικητικά και οικονομικά προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί από παλιά. Κάθε φορά προσπαθούσα και εγώ και άλλοι συμπαίκτες να δημιουργούνται όσο λιγότερα προβλήματα. Εκεί παρεξηγήθηκα πολύ.

Το πρόβλημα στην ομάδα είναι το κλίμα. Όλοι και οι συμπαίκτες μου. αλλά και οι παράγοντες έδιναν σημασία στο τι λέγεται από τον κόσμο και από τον καθένα. Εγώ πάντα έλεγα αλήθειες και αυτά που πίστευα. Οπως και πριν ενάμιση χρόνο που σε συνέντευξή μου στον Γιώργο Χελάκη είπα ότι δεν μπορούμε να πάρουμε το πρωτάθλημα, γιατί χρειάζεται να κάνουμε εξυγίανση, να βάλουμε βάσεις, να έρθει κάποιος επενδυτής και να φτάσουμε στο επίπεδο Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού. Είπα ότι εμείς οι παίκτες προσπαθούμε να φέρουμε επιτυχίες και έσοδα.

Παρεξηγήθηκαν όσα είπα και κάποιοι δημοσιογράφοι ή παραγωγοί τα έβγαλαν έξω όπως ήθελαν. Είπαν ότι δεν πρέπει να μιλάω έτσι και ότι έχω καλές σχέσεις με τον Ζαγοράκη και τον Βρύζα. Μετά από τόσα χρόνια να ξέρουν όλοι ότι: 0 Χαλκιάς πληρωνόταν τελευταίος. Κανείς δεν το ήξερε αυτό και κανείς δεν ήξερε ότι όταν ερχόταν η ώρα να πληρωθεί ο Χαλκιάς, όλα πήγαιναν και πάλι πίσω για να πληρωθούν άλλοι που ξεσηκώνονταν πρώτοι για τα λεφτά τους και αυτό βέβαια ήταν δικαίωμά τους. Γιατί αν δεν έπαιρναν λεφτά, θα έκαναν άλλα πράγματα...".

Για το γεγονός πώς έβγαινε προς τα έξω ότι εκείνος πρωταγωνιστούσε στις αποχές και τις αντιδράσεις: "Ξέρουν πολλοί τι γινόταν και με στεναχώρησε που ποτέ δεν είπαν την αλήθεια. Με στενοχώρησε τότε που στις παραμονές του αγώνα με τα Γιάννινα ή με την ΑΕΚ στο Κύπελλο, δεν είχαν τακτοποιηθεί τα οικονομικά και κάποιοι παίκτες ζήτησαν να μην κάνουμε προπόνηση. Είπα τότε ότι πρέπει να εξηγήσουμε τι γίνεται με τα λεφτά, αλλά στο γήπεδο έπρεπε να βγούμε. Και όμως... Μετά από τον αγώνα της Τούμπας και αφού έγιναν τόσα. ο κόσμος εμένα έβριζε και έλεγε ότι παρακινώ τις αποχές.

Γνώριζαν όλοι τότε στη διοίκηση τι συνέβαινε, αλλά κανείς δεν μιλούσε. Αν λέω ψέματα, να με διαψεύσουν. Δεν κατηγορώ όσους παίκτες αντιδρούσαν, αλλά για εμένα ήταν πρώτα η ομάδα και το συμβόλαιο του καθενός ήταν προσωπική υπόθεση. Αλλο κλίμα όμως δημιουργούνταν εναντίον μου και πάντα ο Χαλκιάς ήταν το θύμα. Γιατί τα λέω τώρα όλα αυτά; Γιατί έμαθα πάντα στο ποδόσφαιρο να μη βάζω τον εαυτό μου πάνω από την ομάδα. Εμαθα να μην κάνω ψευτο-οπαδιλίκι. Γι' αυτό δεν κάλυπτα τον εαυτό μου για να μη βλάψω την ομάδα".

Για το αν δημιουργούσε προβλήματα όταν δεν έπαιζε και τη σχέση του με τον Δερμιτζάκη: "Ολοι θέλουν να παίζουν. Αν υπάρχει ένας που δεν νοιάζεται όταν δεν παίζει, αυτός δεν έχει θέση στην ομάδα. Από εκεί και πέρα πρέπει να σέβεσαι και τις επιλογές του προπονητή. Με τον Δερμιτζάκη ζήτησα κάποιες εξηγήσεις και θεωρώ ότι δεν μου δόθηκαν. Από εκεί και πέρα όμως δεν έπαιζα σε περιόδους και με τον Χάβο και με τον Μπόλονι και δεν υπήρχε πρόβλημα. Πάντα όλοι όμως στέκονταν σε εμένα και πάντα υπήρχε αρνητικό κλίμα για τον Χαλκιά Και αυτό γιατί εγώ πάντα έλεγα αυτό που πιστεύω και δεν ήθελα ποτέ να κοροϊδεύω

Να κάνω όμως και εγώ μία ερώτηση για τον ΠΑΟΚ: Τι στόχο έχει τώρα η ομάδα;-Μετά από επισήμανση του δημοσιογράφου "Να βάλει τις βάσεις ώστε από του χρόνου με τον νέο μεγαλομέτοχο να διεκδικήσει το πρωτάθλημα", συνέχισε-Εγώ τι είπα πριν ενάμιση χρόνο και παρεξηγήθηκα, όταν δεν υπήρχε και μεγαλομέτοχος;".

Για την Εθνική και την αίσθηση που έδινε ότι θέλει πάρα πολύ να αγωνίζεται, καθώς και τη σχέση του με τον Ρεχάγκελ:  "Αυτό δημιουργήθηκε τα τελευταία δέκα χρόνια σε όλους τους παίκτες. Συνετέλεσαν πολλά παιδιά που ήταν στην ομάδα μετά το 2002. τότε που δημιουργήθηκε οικογενειακό κλίμα. Παλιά ήταν αγγαρεία και θυμόμαστε τα αποτελέσματα. Στην επιτυχία της Εθνικής όλοι έχουν μερίδιο. Απλώς οι παίκτες αγωνίζονται, αλλά και αυτοί επιλέγονται από έναν προπονητή. Τότε πάντως μπήκαν οι βάσεις και ακολούθησε ό.τι ακολούθησε το 2008. το 2010 και το 2012. Δεν εκφράστηκα άσχημα για τον Ρεχάγκελ. Απλώς εξέφρασα μία στενοχώρια για τη δική μου αντιμετώπιση στα προκριματικά και στα τελικά του Μουντιάλ. Υπήρχε μία αδιαφορία στο πρόσωπο μου. Δεν θα πω όμως ότι ήταν κακός προπονητής".

Για τον καλύτερο προπονητή στην καριέρα του: "Ο καθένας έχει τα θετικά και αρνητικά του. Εχουν και διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Πολύ καλός ήταν ο Αναστασιάδης. αλλά και ο συγχωρεμένος ο Κυράστας. Είχα την τύχη να δουλέψω με τον Οσιμ. Πολύ καλός είναι ο Σάντος και αυτά δεν το αμφισβητεί κανείς.

Αξιόλογος ήταν ο Ρεχάγκελ. Παρεξηγημένος αλλά πολύ καλός ήταν και ο Σουμ. ενώ αρχικά είχα συνεργαστεί στον Απόλλωνα και με τον κ. Τεννέ".

Για την άποψή του σχετικά με δέκα ανθρώπους του ποδοσφαίρου:

Βαρδινογιάννης Γιώργος: "Ο πρόεδρος. Στο λεξικό και στη λέξη πρόεδρος είναι η φωτογραφία του".

Γκαγκάτσης: "Πρόεδρος της ΕΠΟ. Άνθρωπος που αγαπάει τους Έλληνες παίκτες και την Εθνική".

Πιλάβιος: "Προσπάθησε πολύ για την Εθνική και είχε θετικό πέρασμα".

Ζαγοράκης: "Ο αρχηγός της μεγαλύτερης επιτυχίας του Ελληνικού ποδοσφαίρου".

Βρύζας: "Αγαπάει πολύ το ποδόσφαιρο, αλλά πρέπει να ξεκαθαρίσει τι είναι και τι θέλει να κάνει: Πρόεδρος -προπονητής, τεχνικός διευθυντής".

Λυμπερόπουλος: "Αδελφός...".

Σκόρδας: "Πρόεδρος του Αρη όταν έπαιζα εκεί".

Μυτιληναίος: "Δυστυχώς έφυγε από το ποδόσφαιρο, γιατί δεν το βρήκε όπως το περίμενε".

Ρεχάγκελ: "Ο προπονητής που βοήθησε την Εθνική να κάνει ένα μεγάλο οερί επιτυχιών"

Σάντος: "Από τους καλύτερους προπονητές που πέρασαν από την Ελλάδα".

 
SHARE

24MEDIA NETWORK

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ