ΠΑΟΚ

Το Σπίτι των Ακαδημιών του ΠΑΟΚ

Το Σπίτι των Ακαδημιών του ΠΑΟΚ

Ένα επταώροφο κτήριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης αποτελεί τη “φωλιά” για 49 νεαρούς ποδοσφαιριστές.

Με ένα βίντεο οκτώ λεπτών, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ παρουσίασε το σπίτι των ακαδημιών, που βρίσκεται εκεί που άλλοτε στεγαζόταν η Εύξεινος λέσχη.

Στην αναφορά της, η ασπρόμαυρη ΠΑΕ αναφέρει:

"Ο ΠΑΟΚ, κυρίως και ειδικά στις ευαίσθητες ηλικίες των νεαρών ποδοσφαιριστών που εκπαιδεύει, στοχεύει ψηλά, στα ιδανικά που απορρέουν από την συνύπαρξη σε μια οικογένεια. Όσο κι αν ο θεσμός της οικογένειας έχει πληγεί στις μέρες μας, η ανάγκη για την ύπαρξή της, για την ευρύτερη έννοια του όρου «σπίτι», παραμένει βασική και ζωτική. Αυτόν ακριβώς το σκοπό έχει η δημιουργία του Σπιτιού των Ακαδημιών του ΠΑΟΚ.

Οι επενδύσεις, άλλωστε, που στοχεύουν σε ένα καλύτερο μέλλον ήταν ανέκαθεν το μέλημα του Ιβάν Σαββίδη. Αποδεδειγμένα και δίχως τυμπανοκρουσίες ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ επιβεβαιώνει σε κάθε του κίνηση το αυτονόητο, ότι τα πάντα χτίζονται μεθοδικά, με γνώμονα την ανάπτυξη του συλλόγου.

Το ενδιαφέρον και η σημασία που δίνει ο κ. Σαββίδης στα Τμήματα Υποδομής του ΠΑΟΚ είναι δεδομένα. Η καινοτόμα πρωτοβουλία του να παρέχει στους νεαρούς ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ που μέχρι πρότινος ζούσαν στους ξενώνες στο γήπεδο της Τούμπας, ένα επταώροφο κτίριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, προφανώς και έθεσε στη σωστή τροχιά την ανάπτυξη της Ακαδημίας.

Το κτίριο, όπου άλλοτε στεγάζονταν η Εύξεινος Λέσχη, στην οδό Βασιλίσσης Όλγας, είναι από το 2015 το Σπίτι των Ακαδημιών του ΠΑΟΚ. Μισθώθηκε από τον ΠΑΟΚ για μια πενταετία, κίνηση που εξασφαλίζει τις κατάλληλες και ελεγχόμενες από τον σύλλογο συνθήκες διαμονής των μικρών ποδοσφαιριστών που έχουν αφήσει τις οικογένειες τους για να έρθουν στην Θεσσαλονίκη για λογαριασμό του ΠΑΟΚ. Εκεί ζουν περί τα 45 έως 55 παιδιά (τη σεζόν 2017-18 φιλοξενεί 49 παιδιά), που ανήκουν στα Τμήματα Υποδομής της ομάδας και είτε έμεναν στους ξενώνες – καθότι οι οικογένειες τους είναι μακριά – είτε σε διαμερίσματα που νοίκιαζε η ΠΑΕ.

Πλέον αυτά τα τυχερά παιδιά είναι όλα κάτω από μία στέγη. Εκεί τους παρέχονται τα πάντα. Πρόγραμμα, σωστή διατροφή, ιατρική φροντίδα, ψυχολογική υποστήριξη, φροντιστήρια, παιδαγωγικές συνθήκες, λεωφορεία που τους μεταφέρουν στο γήπεδο όπου προπονούνται, ένα υπερσύγχρονο γυμναστήριο. Κυρίως, όμως, απολαμβάνουν ασφάλεια, σταθερότητα, ρουτίνα. Διόλου δεδομένα ειδικά στην εποχή μας…

Ο Γρηγόρης Καραβέλης, υπεύθυνος για αυτή την εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία, δηλώνει ενθουσιασμένος και πεπεισμένος ότι το Σπίτι των Ακαδημιών του ΠΑΟΚ θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στους νεαρούς ποδοσφαιριστές.

Το κτίριο των 1.260 τ.μ. (180 τ.μ. κάθε όροφος) ανακαινίστηκε και καθότι είχε ούτως ή άλλως τις προδιαγραφές μιας φοιτητικής εστίας είναι απολύτως φιλικό προς τα παιδιά. Στον έβδομο όροφο έχει δημιουργηθεί χώρος αναψυχής και ανάπαυλας, ενώ εκεί υπάρχουν και τα μαγειρεία. Τα δωμάτια των παιδιών μοιράζονται σε τέσσερις ορόφους, ενώ υπάρχει ιατρικό γραφείο, αυτό της διεύθυνσης και τέσσερις αίθουσες διδασκαλίας.

Τόσο το Γυμνάσιο, όσο και το Λύκειο όπου φοιτούν τα παιδιά, είναι πολύ κοντά στο Σπίτι των Ακαδημιών, ενώ στις προπονήσεις πηγαινοέρχονται με λεωφορείο της ομάδας, φυσικά. Οι αποστάσεις ελαχιστοποιούνται, οι χρόνοι μοιράζονται και το καθημερινό πρόγραμμα τηρείται απαρέγκλιτα.

Για την σωστή λειτουργία του Σπιτιού εργάζονται δέκα άνθρωποι, εξαιρουμένων των γιατρών και των καθηγητών. Τέσσερις είναι οι φύλακες σε καθημερινή και 24ωρη βάση, δύο οι καθαρίστριες, δύο οι μάγειρες, ενώ απασχολούνται επίσης μία τραπεζοκόμος και ένας συντηρητής.

Η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης είναι το πιο ιστορικό σωματείο Ποντίων στη χώρα. Το κτίριο της Βασιλίσσης Ολγας, που μίσθωσε ο ΠΑΟΚ, υπήρξε πρώην οικοτροφείο για τους φοιτητές, ο Οίκος του Ακρίτα Φοιτητού".


TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ