ΠΑΟΚ

Το ιδιαίτερο 4-4-2 που θέλει ο Στανόγεβιτς

Το ιδιαίτερο 4-4-2 που θέλει ο Στανόγεβιτς
MOTIONTEAM

Ο Αλεκσάνταρ Στανόγεβιτς έδωσε, κατά την παρουσίασή του, το στίγμα του πώς θέλει να παίζει ο δικός του ΠΑΟΚ. Το Sport24.gr καταγράφει τους βασικούς άξονες του αγωνιστικού πλάνου του νέου τεχνικού του Δικεφάλου.

Με τον πλέον επίσημο τρόπο, στη διάρκεια της παρουσίασής του, ο Αλεκσάνταρ Στανόγεβιτς επιβεβαίωσε την απόφασή του ο ΠΑΟΚ να αλλάξει την αγωνιστική διάταξη στην οποία είχε βασιστεί πέρυσι (4-2-3-1 ή σε πιο αμυντική εκδοχή 4-3-3) και να βασιστεί κυρίως στο 4-4-2 και κατά δεύτερο στο 3-4-3.

Ο Σέρβος τεχνικός έδωσε μάλιστα και ορισμένα πρώτα στοιχεία για το στυλ ποδοσφαίρου που θέλει να εφαρμόζει η ομάδα του. "Στην επίθεση θέλω η ομάδα είναι πιο γρήγορη. Είδα τον ΠΑΟΚ να χρειάζεται 20'' για να τελειώσει μια φάση. Εγώ θέλω να το κάνουμε σε 12''-15''. Θέλω να παίξουμε πιο άμεσο ποδόσφαιρο. Στην άμυνα, θέλω τους παίκτες πιο "επιθετικούς" να είναι πιο ψηλά στο γήπεδο, να βγαίνουν για να πάρουν τη μπάλα, να αξιοποιούμε τους παίκτες στους κενούς χώρους, που θα δημιουργηθούν μέσα από τη κίνηση των παικτών στο γήπεδο...", σημείωσε, αφήνοντας την αίσθηση ότι ο δικός του ΠΑΟΚ θα είναι φουλ επιθετικός.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ 4-4-2 ΜΕ ΡΟΜΒΟ, ΑΛΛΑ ΜΟΙΑΖΕΙ

Αυτό προκύπτει και από τις διεξοδικές συζητήσεις που έχει κάνει με τον Λούμπος Μίχελ τις τελευταίες μέρες, αναλύοντας το 4-4-2 που ο ίδιος εφαρμόζει.

Ο Σέρβος τεχνικός θέλει μία ομάδα aggressive σε όλα τα επίπεδα. Από τα μαρκαρίσματα στην άμυνα μέχρι και τον τρόπο που θα ξεδιπλώνει τις επιθέσεις της. Και υπάρχουν ορισμένοι βασικοί άξονες του πώς επιθυμεί να είναι αυτή χτισμένη. Πιο συγκεκριμένα:

-Στο 4-4-2 του Στανόγεβιτς, οι δύο κεντρικοί χαφ έχουν τους πλέον κομβικούς ρόλους γιατί πρέπει να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί ανασταλτικά και παράλληλα πολύ καλοί με τη μπάλα στα πόδια. Το τελευταίο είναι το στοιχείο που δεν έχει ο Σεΐχ Εντόι (παρότι πολύ δυναμικός, γκολτζής και με στοιχεία ηγέτη στην προσωπικότητά του) γι' αυτό και ο νέος κόουτς του ΠΑΟΚ ζήτησε να εξεταστούν άλλες λύσεις για τη μεσαία γραμμή. Αντίθετα, ο Στανόγεβιτς θεωρεί ότι ο Χαρίσης έχει αρκετά από τα στοιχεία που ψάχνει με βάση τα videos που έχει παρακολουθήσει, θέλει όμως, να τον δει και στο γήπεδο.

-Στον τρόπο με τον οποίο θέλει ο 43χρονος κόουτς να λειτουργούν οι ομάδες του, το 4-4-2 μοιάζει περισσότερο με 4-2-2-2. Θυμίζει ρόμβο, αλλά δεν είναι ακριβώς. Ο Σέρβος θέλει οι δύο ακραίοι του να συγκλίνουν προς τον άξονα και να λειτουργούν ως κρυφοί επιθετικοί. Στον ΠΑΟΚ αυτή την κίνηση την κάνει σε μεγάλο βαθμό ο Αμρ Ουάρντα.

-Οι δύο επιθετικοί πρέπει να είναι συμμετοχικοί στο παιχνίδι της ομάδας. Ο ένας περισσότερο εντός αντίπαλης περιοχής και ο δεύτερος πιο περιφερειακά με πολλά τρεξίματα και δύναμη για να ασκεί πίεση στην αντίπαλη άμυνα. Είναι ο παίκτης τον οποίο ψάχνει εντατικά από κοινού με τον Μίχελ για να τον αποκτήσει ο ΠΑΟΚ και έχει υποδείξει και ο ίδιος ορισμένες περιπτώσεις υποψηφίων.

Στόχος του Στανόγεβιτς είναι ο ΠΑΟΚ να παίζει πιο άμεσο ποδόσφαιρο. Όπως δήλωσε, οι επιθέσεις των 20'' που είχε συνηθίσει να κάνει επί Ίβιτς θα πρέπει να "πέσουν" στα 12''-15''. Προφανώς αυτό είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι της δουλειάς και απαιτεί πολύ χρόνο.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ