ΠΑΟΚ

Τα τρία βήματα για να το γυρίσει ο Στανόγεβιτς

Τα τρία βήματα για να το γυρίσει ο Στανόγεβιτς
EUROKINISSI SPORTS

Η δουλειά του Αλεκσάνταρ Στανόγεβιτς στον ΠΑΟΚ αμφισβητείται έντονα και το Sport24.gr αποκαλύπτει τα τρία κομβικά σημεία που θα κρίνουν αν τα σύννεφα στη σχέση του Σέρβου με τον Δικέφαλο διαλυθούν κι η ηρεμία επιστρέψει.

Από το βράδυ της περασμένης Πέμπτης (27/7), όταν πλέον είχε ολοκληρωθεί το πρώτο επίσημο παιχνίδι του ΠΑΟΚ στη σεζόν κόντρα στην Ολίμπικ στο Κίεβο, σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η πολύ μέτρια έως κακή εικόνα που βγάζει ο Δικέφαλος στο γήπεδο από την αρχή της προετοιμασίας μέχρι και τώρα. Το βασικότερο επιχείρημα κριτικής αφορά στο γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ του Αλεκσάνταρ Στανόγεβιτς δεν παρουσιάζει σημάδια προόδου. Δεν πείθει ότι παιχνίδι με το παιχνίδι δίνει λύσεις σε αγωνιστικές αδυναμίες του, δεν πείθει ότι βελτιώνεται σε κάθε τομέα του παιχνιδιού.

Μετά από την πρώτη αναμέτρηση με την Ολίμπικ έχει ανοίξει στο εσωτερικό της ομάδας μία κουβέντα για το πώς θα αλλάξει άμεσα η προβληματική εικόνα που βγάζει και σ' αυτή φυσικά το κεντρικό πρόσωπο είναι ο προπονητής. Εκείνος εισπράττει τον προβληματισμό που υπάρχει στα υψηλά κλιμάκια του συλλόγου και την ανάγκη για άμεση αφύπνιση προκειμένου να ησυχάσει και ο κόσμος.

Χθες (28/8) στο Sport24.gr, γράφτηκε ότι η σχέση ΠΑΟΚ-Στανόγεβιτς δοκιμάζεται και έχει σημασία να δούμε ποια είναι τα κριτήρια που θα κρίνουν που θα καταλήξει αυτή η δοκιμασία. Μέσα από ουκ ολίγες ζυμώσεις που έχουν γίνει από το βράδυ της Πέμπτης μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί τα βασικά αγωνιστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΠΑΟΚ και ουσιαστικά είναι αυτά που ορίζουν και ποια πρέπει να είναι η λύση.

  • Κάκιστη συνολική ανασταλτική λειτουργία: Ο ΠΑΟΚ σε κάθε παιχνίδι του (εξαιρείται αυτό με την χαμηλής δυναμικότητας Τουμπίζ) δέχεται εύκολα φάσεις από τους αντιπάλους. Προχθές, η Ολίμπικ είχε 16 τελικές, οι περισσότερες απόρροια ομαδικής δυσλειτουργίας και όχι ατομικών λαθών. Ο Στανόγεβιτς γνωρίζει ότι πρέπει να δουλέψει πιο αποτελεσματικά πάνω σ' αυτόν τον τομέα και ο ΠΑΟΚ να παρουσιάσει άμεσα βελτίωση, αρχής γενομένης από τη ρεβάνς με την ουκρανική ομάδα.
  • Στημένες φάσεις και αυτοματισμοί: Στην Ολλανδία δεν έδωσε βαρύτητα σ' αυτό τον τομέα ο Σέρβος τεχνικός και τώρα τον βρίσκει μπροστά του. Τα στημένα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο δίνουν τα μισά γκολ κατά μέσο όρο σε κάθε ποδοσφαιρικό αγώνα και ο ΠΑΟΚ έχει παρουσιαστεί ανέτοιμος στο πώς πρέπει να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους φάσεις. Επιπλέον, δεν βγάζει αυτοματισμούς στο παιχνίδι του, κάνει ελάχιστες συνδυασμένες πλαγιοκοπήσεις και ουσιαστικά στηρίζεται κυρίως σε ατομικές εμπνεύσεις παικτών του, όπως έκανε ο Ενρίκε στο "Βαλερί Λομπανόφσκι.
  • Έλλειψη πίστης στο 4-2-3-1: Ο Αλεκσάνταρ Στανόγεβιτς μπορεί να εγκατέλειψε στην παρούσα φάση το 4-4-2 που έχει μάθει να δουλεύει στις ομάδες του και είχε στο πλάνο του να εφαρμόσει ως σύστημα βάσης και στον ΠΑΟΚ, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι το έβγαλε από το μυαλό του. Οι μεταγραφές που ζητά συνεχώς για μέσο και αμυντικό, κρύβουν αυτή του την επιθυμία αφού εκτιμά πως αν αποκτηθούν οι παίκτες με τα χαρακτηριστικά που θέλει (δυναμικός κεντρικός αμυντικός και box to box μέσος) θα μπορέσει να δοκιμάσει και πάλι το αγαπημένο του σύστημα με τους δύο επιθετικούς.

Ίσως αυτό να τον επηρεάζει στην εφαρμογή του 4-2-3-1 στο οποίο όμως, με το υλικό που διαθέτει τη δεδομένη χρονική στιγμή ο ΠΑΟΚ, οφείλει να επιμείνει και να διορθώσει πολλές βασικές λεπτομέρειες.

Σε κάθε περίπτωση, τα επόμενα ματς στα προκριματικά του Europa League αποτελούν το μεγαλύτερο τεστ για τον Στανβόγεβιτς προκειμένου να πατήσει γερά στα πόδια του.

Photo credits: Eurokinissi

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ