OPINIONS

Τα πρόσωπα του πρώτου φιλικού

Τα πρόσωπα του πρώτου φιλικού
MOTIONTEAM

Ο Σάββας Τζιομπάνογλου γράφει για τον ΠΑΟΚ που στο τεστ προετοιμασίας του με τον Ατρόμητο είχε πολλά σημεία αναφοράς ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές του.

Το πρώτο φιλικό προετοιμασίας του ΠΑΟΚ απέναντι στον Ατρόμητο είχε νέα πρόσωπα και πολλά παλιά, που τα είχαμε σχεδόν ξεχάσει, παίκτες σε νέους ρόλους, φρέσκο… αίμα, αλλά και απόντες που μπορεί να δώσουν πολλά στο Δικέφαλο όταν επιστρέψουν υγιείς.

Ο Δικέφαλος σε αυτό το 3-4-2-1 που του εξασφαλίζει καλύτερη ανασταλτική λειτουργία από αυτή που είχε στο μεγαλύτερο διάστημα της περασμένης σεζόν, δείχνει ότι χρειάζεται ακόμη πολύ δουλειά στην ανάπτυξη του παιχνιδιού για να μπορεί να γίνει περισσότερο παραγωγικός στην επίθεση. Ο Αμπέλ Φερέιρα, που πέρυσι τέτοιο καιρό ήθελε να βλέπει γρήγορες επιθέσεις από την ομάδα και την άμυνα της ψηλά, φαίνεται να αναπροσαρμόζει τα πλάνα του, αναγνωρίζοντας ότι η καλή ανασταλτική λειτουργία είναι αυτή που φέρνει τα καλά αποτελέσματα.

Άλλωστε, η προετοιμασία του ΠΑΟΚ σε αυτό το πρώτο στάδιο δεν αποσκοπεί μόνο στο καλό χτίσιμο της ομάδας, αλλά και σε καλό αποτέλεσμα στο δεύτερο προκριματικό γύρο του Champions League.

ΠΑΙΖΕΙ ΚΑΘΕΤΑ, ΘΕΛΕΙ ΧΡΟΝΟ Ο ΣΒΑΜΠ

Ήταν λογικό τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα στον Στέφαν Σβαμπ που έκανε την πρώτη εμφάνιση με την φανέλα του ΠΑΟΚ. Ο Αυστριακός ξεκίνησε στο πλευρό του Ομάρ Ελ Καντουρί και όπως ήταν φυσικό έδειξε ότι ακόμη ψάχνει τα πατήματα του στη νέα του ομάδα. Έδειξε όμως και πως έχει καλά χτυπήματα στις στατικές φάσεις, ότι είναι ένας παίκτης εγκεφαλικός και πως είναι συνηθισμένος να παίζει κάθετα την μπάλα. Το θέμα για τον πρώην αρχηγό της Ραπίντ Βιέννης είναι πόσο γρήγορα θα προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του Δικέφαλου στην πρώτη του φορά που βγαίνει έξω από τα σύνορα της πατρίδας του για να παίξει ποδόσφαιρο.

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Μεγάλο ενδιαφέρον προέκυψε και από τα παλιά πρόσωπα που τα είχαμε σχεδόν ξεχάσει. Ο Λέο Ζαμπά επέστρεψε μετά τον τραυματισμό του τον περασμένο Νοέμβριο στο φιλικό με την Δόξα στην Δράμα, ο Κρέσπο μπήκε σε αγώνα για δεύτερη φορά το 2020 και ο Πόντους Βέρνμπλουμ για πρώτη φορά μετά τον τραυματισμό του τον Δεκέμβριο του 2018.

Ο Βραζιλιάνος σωματικά δείχνει ότι χρειάζεται και άλλο χρόνο περισσότερο για να αποκτήσει την εκρηκτικότητα που είχε πριν το τραυματισμό του. Κάποια στιγμή θα επιστρέψει στο ίδιο επίπεδο και τότε θα φανεί αν η σοβαρή περιπέτεια της υγείας του, όχι τόσο από τον τραυματισμό στο γόνατο, αλλά από την μόλυνση που έπαθε και λίγο έλειψε να του κοστίσει ακριβά, του έχει αλλάξει την νοοτροπία. Μαχητής απέδειξε ότι είναι και πλέον δίνοντας μια επιπλέον μάχη για να καθιερωθεί και πάλι στον ΠΑΟΚ θα πρέπει να δείξει πόσο αποφασισμένος είναι για να το πετύχει.

Και ο Κρέσπο έλειψε για πολύ καιρό, εξαιτίας ενός τραυματισμού που δεν εκτιμήθηκε σωστά εξ αρχής και τον κράτησε εκτός πολύ περισσότερο από ό,τι αναμενόταν. Ο Ισπανός έχει όμως την εμπειρία που χρειάζεται για να επιστρέψει ομαλά και να πάρει ξανά τη θέση του βασικού στην άμυνα του Δικεφάλου. Έτοιμος ακόμη δεν είναι, ωστόσο κάθε προπόνηση τον φέρνει ολοένα και πιο κοντά στην… κανονικότητα και μάλιστα σε ένα σχήμα με τρεις στόπερ.

Ο Βέρνμπλουμ είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Ο ΠΑΟΚ του έχει ήδη κάνει ξεκάθαρο ότι θα προτιμούσε να λήξει τη συνεργασία του μαζί του κυρίως γιατί τα χρήματα που επένδυσε πάνω του και που ήταν πολλά δεν απέδωσαν στο ελάχιστο εξαιτίας του τραυματισμού του. Όσο παραμένει ωστόσο θα πρέπει να αξιοποιηθεί…Όσοι παρακολουθούν την προετοιμασία του στο Πήλιο δηλώνουν εντυπωσιασμένοι από την νοοτροπία νικητή που δείχνει ο Σουηδός ακόμη και στα οικογενειακά διπλά και την αποφασιστικότητα του. Ωστόσο το θέμα είναι τι θα πει… το σώμα του. Η ρήξη αχίλλειου τένοντα που υπέστη, έχοντας και επιπλοκές στην αποθεραπεία δεν είναι εύκολο να ξεπεραστεί...

ΤΟ… ΦΡΕΣΚΟ ΑΙΜΑ

Ο ΠΑΟΚ έχει πλέον πολλά νέα παιδιά που παλεύουν για να πάρουν την ευκαιρία να είναι μέρος της ομάδας. Στους Μιχαηλίδη, Τζόλη και Τσιγγάρα που συστήθηκαν στα playoffs, μαζί με τον Μιχάι και τους Διαμαντή, Τσαούση και Μπαλογιάννη, που επέστρεψαν από το δανεισμό του στο Βόλο προστέθηκε και ο Κούτσιας.

Ο 16χρονος που ήταν στην αποστολή στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς με τον Άρη στην Τούμπα, αλλά δεν αγωνίστηκε, μπήκε στο δεύτερο ημίχρονο του φιλικού με τον Ατρόμητο δείχνοντας σε κάποιες στιγμές γιατί στον ΠΑΟΚ θεωρούν ότι έχει όλα τα προσόντα να κάνει σπουδαία καριέρα.

Στον πάγκο έμεινε και ο Βρακάς που επιστρέφει στο Δικέφαλο από την ομάδα Νέων της Νάπολι. Όλα αυτά τα παιδιά αποτελούν το μεγάλο στοίχημα για τη νέα χρονιά αφού όπως παραδέχθηκε ο Αμπέλ Φερέιρα αυτό που του έχει ζητηθεί είναι όχι μόνο να δημιουργήσει μια ομάδα που κερδίζει αλλά και να αναδείξει νέους ποδοσφαιριστές που θα πάρουν υπεραξία.

Το σίγουρο είναι ότι η διαχείριση αυτών των νεαρών ποδοσφαιριστών πρέπει να είναι πολύ προσεκτική. Ποιος από αυτούς είναι έτοιμος να καθιερωθεί είναι κάτι που ο Πορτογάλος θα πρέπει να διακρίνει…

Ο ΝΕΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΛΗΜΝΙΟΥ

Ανάμεσα στις άλλες καινοτομίες του πρώτου φιλικού ήταν και η χρησιμοποίηση του Λημνιού σε ρόλο μπακ χαφ. Ο Δημήτρης Λημνιός είναι έτσι και αλλιώς ένας ποδοσφαιριστής συνεπής τακτικά, δεν του είναι και τόσο δύσκολο να ξεκινά από πιο πίσω στην πλευρά του. Το θέμα είναι τι μπορεί να προσφέρει στον ΠΑΟΚ μια τέτοια επιλογή, κυρίως αν δεν ήταν συγκυριακή, λόγω του τραυματισμού του Ροντρίγκο, η οπισθοχώρηση του. Γιατί είναι δεδομένο ότι ο Λημνιός δύσκολα μπορεί να γίνει ο… Γιαννούλης της δεξιάς πλευράς του Δικεφάλου.

ΘΕΛΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΚΟΜΗ

Συμπερασματικά, ο ΠΑΟΚ μπορεί να έκανε μόλις μια μεταγραφή (ένα χρόνο μετά την προηγούμενη), αυτή του Σβαμπ, αλλά μοιάζει να είναι σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι θα περίμενε κανείς μια νέα ομάδα. Και ο χρόνος μέχρι το πρώτο, κρίσιμο στην οικονομία όλη της επόμενης χρονιάς, επίσημο του παιχνίδι κάθε άλλο παρά πολύς είναι…

Όπως και πέρυσι σημαντικοί του παίκτες είναι στα… πιτς (Πέλκας, Ίνγκασον, Ντόουγκλας Αουγκούστο) και ο Δικέφαλος θα είναι διαφορετικός όταν και αυτοί επιστρέψουν.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ