ΠΑΟΚ

Τα εξτρά κίνητρα Λουτσέσκου και παικτών στον ΠΑΟΚ

Τα εξτρά κίνητρα Λουτσέσκου και παικτών στον ΠΑΟΚ
EUROKINISSI SPORTS

Η νίκη στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό συνιστά καθοριστικό βήμα στην πορεία προς τον τίτλο, όμως ο Ραζβάν Λουτσέσκου και οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ έχουν και άλλους λόγους για να την κυνηγήσουν και δεν είναι μόνο το παχυλό πριμ του Ιβάν Σαββίδη.

Είναι πολύ πιθανό αν ο ΠΑΟΚ επικρατήσει στη "μάχη" με τον Ολυμπιακό ο Ιβάν Σαββίδης να ανταμείψει με ένα παχυλό πριμ την προσπάθεια του Ραζβάν Λουτσέσκου και των ποδοσφαιριστών του. Αυτό μας διδάσκει η μέχρι τώρα παρουσία του ομογενή επιχειρηματία στον Δικέφαλο.

Ωστόσο, πέρα από την αύξηση των πιθανοτήτων για την κατάκτηση του νταμπλ, το ζεστό χρήμα δεν είναι το μόνο επιπλέον κίνητρο που έχουν προπονητής και παίκτες για να πετύχουν τη νίκη απέναντι στους "ερυθρόλευκους".

Υπάρχουν και προσωπικοί, ξεχωριστοί για τον καθένα τους, λόγοι που προφανώς τους ωθούν να βγάλουν τον καλύτερο εαυτό τους.

ΤΟ ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΑ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΟ "0 ΣΤΑ 8" ΤΟΥ ΛΟΥΤΣΕΣΚΟΥ

Πρώτος στη σχετική λίστα των προσωπικών κινήτρων είναι ο Ραζβάν Λουτσέσκου που ακούει δεξιά και αριστερά τις τελευταίες μέρες να του "χτυπάνε" ορισμένοι την αρνητική επίδοση κόντρα στον Ολυμπιακό "καμία νίκη σε 8 ματς". Τα επτά από αυτά, βέβαια, είναι στον πάγκο της Ξάνθης (κάτι που για ορισμένους αποτελεί λεπτομέρεια), ενώ η ήττα του πρώτου γύρου στο "Γ. Καραϊσκάκης" ήρθε από διπλό λάθος σε μία φάση που αρχικά δεν μύριζε γκολ (ανόητο φάουλ του Λέοβατς και μία κακή αντίδραση του Σαμπράνο στην εκτέλεσή του).

Κάποιοι, μάλιστα, βάζουν στην κουβέντα και την ήττα στο ντέρμπι με την ΑΕΚ για να υποστηρίξουν ότι "καλά τα ρεκόρ και οι διαδοχικές νίκες, όμως ο Λουτσέσκου δεν έχει κερδίσει ακόμη πραγματικά μεγάλα ματς". Ο Ρουμάνος τεχνικός τα αφουγκράζεται όλα αυτά και παρότι δεν κυριαρχούν στη σκέψη του, δημιουργούν... ενόχληση στο πίσω μέρος του μυαλού του. Και θέλει τη νίκη στο ντέρμπι, όχι για να αποδείξει ότι κάνει καλή δουλειά στον ΠΑΟΚ, αλλά για να βάλει ένα οριστικό "stop" σε τέτοιου είδους συζητήσεις.

Πάντως, για μία πιο σφαιρική προσέγγιση στο θέμα "Λουτσέσκου και ντέρμπι", σας παραθέτουμε και τα στατιστικά του στα αντίστοιχα ντέρμπι στη Ρουμανία, ως προπονητής (δις) της Ραπίντ Βουκουρεστίου. Με αντίπαλο την Στεάουα μετρά συνολικά 2 νίκες, 7 ισοπαλίες και 2 ήττες, ενώ κόντρα στη Ντιναμό έχει 2 νίκες, 3 ισοπαλίες και 3 ήττες.

Η ΣΟΥΠΕΡ ΧΡΟΝΙΑ, Η ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙ ΣΚΑΟΥΤΣ

Εστιάζοντας στους ποδοσφαιριστές που είναι οι πρωταγωνιστές σε κάθε αγώνα (και μπορούν να κάνουν μάγκα κάθε προπονητή, για να μην ξεχνιόμαστε), θα πρέπει να σταθούμε αρχικά στον Δημήτρη Πέλκα και τον Αλέξανδρο Πασχαλάκη. Ο Μίκαελ Σκίμπε θα βρίσκεται στις εξέδρες για να τους δει ζωντανά και προφανώς γνωρίζουν καλά ότι έχουν την ευκαιρία να ενισχύσουν τις σκέψεις που κάνει ο Γερμανός Ομοσπονδιακός τεχνικός για να στηριχθεί πάνω τους στην επόμενη μέρα της Εθνικής.

Φυσικά, δεν μπορούν να προσπεράσουν τους ουκ ολίγους σκάουτς που θα υπάρχουν στην Τούμπα-ειδικά ο Πέλκας-και θα κρατούν σημειώσεις. Για τον 24χρονο μεσοεπιθετικό είναι ήδη γνωστό το ενδιαφέρον της Μπεσίκτας (είναι μία από τις ομάδες που θα έχουν απεσταλμένο στο ντέρμπι), ενώ σύλλογοι από τη Γερμανία, το Βέλγιο (πιθανόν η Μπριζ), την Ισπανία και ίσως και κάποια άλλη χώρα, έχουν φροντίσει να στείλουν τους ανθρώπους τους στη Θεσσαλονίκη.

Ο Πέλκας θα κάνει την 120η συμμετοχή του με τη φανέλα του ΠΑΟΚ κι αν σκοράρει θα κάνει ρεκόρ περιόδου με 10 τέρματα (και 9 ασίστ) σε 29 ματς και ενώ απομένουν μάξιμουμ άλλα δέκα.

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΠΡΙΓΙΟΒΙΤΣ

Την 50η συμμετοχή του με τον ΠΑΟΚ θα "γράψει" και ο Αλεκσάνταρ Πρίγιοβιτς και θέλει να τη συνδυάσει με ένα ακόμη γκολ, το νούμερο 20 συνολικά και 14 στο πρωτάθλημα που κυνηγά τον τίτλο του πρώτου σκόρερ. Μάλιστα, έχει την ευκαιρία να "σπάσει" και μία ιστορική επίδοση για σκόρερ του ΠΑΟΚ και αυτό του βάζει ένα ακόμη κίνητρο για να σημειώνει συνεχώς γκολ: Τα περισσότερα γκολ μέσα σε μία σεζόν με τη φανέλα του ΠΑΟΚ έχουν πετύχει ο Σταύρος Σαράφης και ο Γιώργος Κωστίκος (19).

Διευκρίνιση: Τη σεζόν 1999-2000 ο Δημήτρης Ναλιτζής είχε αναδειχθεί πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 24 γκολ, είχε σημειώσει όμως τα 13 με τη φανέλα του Πανιωνίου στο πρώτο μισό της περιόδου. Στα επίσημα της Τούμπας θα υπάρχουν μάτια σκάουτς "καρφωμένα" και πάνω του και ο υψηλόσωμος φορ έχει κάθε λόγο να θέλει μία μεγάλη εμφάνιση.

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΣΤΙΓΜΑΤΙΣΕ

Ιδιαίτερο είναι το παιχνίδι και για τον Ρόμπερτ Μακ, που ένα ματς με τον Ολυμπιακό, ο προ δύο ετών ημιτελικός Κυπέλλου που δεν τελείωσε ποτέ στην Τούμπα, στιγμάτισε το πρώτο πέρασμά του από τον ΠΑΟΚ. Η αντίδρασή του μετά τον μη καταλογισμό πέναλτι στην ανατροπή του από τον Καπίνο, είχε δώσει αφορμή για ποικίλα σχόλια και ο Σλοβάκος θέλει να στείλει το δικό του μήνυμα με αντίπαλο την ίδια ομάδα, κάτι που ομολόγησε και στις δηλώσεις του στο συνδρομητικό κανάλι.

Με τον Ολυμπιακό πέρυσι στο "Γ. Καραϊσκάκης" είχε πετύχει αυτογκόλ και ο Φερνάντο Βαρέλα και κουβαλούσε για πολλούς μήνες αυτό το βάρος μέσα του. Γι' αυτό πανηγύρισε στην αγκαλιά του γιου του μέχρι δακρύων το γκολ με την ΑΕΛ. Φανταστείτε τι σημαίνει για τον αμυντικό από το Πράσινο Ακρωτήρι η καλή απόδοση-πόσο μάλλον και ένα γκολ-κόντρα στους "ερυθρόλευκους".

Ο ΤΙΤΛΟΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΛΕΙΠΕΙ

Τις 150 συμμετοχές με τη φανέλα του ΠΑΟΚ θα φτάσει και ο Αντελίνο Βιεϊρίνια κι αν, μάλιστα, σκοράρει θα κάνει 30 και τα γκολ του με τον Δικέφαλο. Έχουν τη σημασία τους οι αριθμοί, όμως, μεγαλύτερη σημασία για τον Πορτογάλο έχει η κατάκτηση του τίτλου στην επιστροφή του στον ΠΑΟΚ. Ο 32χρονος μπακ έχει αποδεχθεί πλήρως τον ρόλο του ηγέτη, ξέρει ότι σ' αυτό το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό ο ΠΑΟΚ έχει ανάγκη την εμπειρία του (έχει παίξει 11 φορές σε ντέρμπι με τους "ερυθρόλευκους") και ο ίδιος θέλει να την προσφέρει μέσα από καλή απόδοση.

Το ίδιο ισχύει και για τον Λέο Μάτος που έχει βρει στον ΠΑΟΚ το λιμάνι του (δεν κρύβει τις σκέψεις για αγορά σπιτιού και μόνιμη εγκατάσταση στη Θεσσαλονίκη). Ο Βραζιλιάνος αισθάνεται... βασιλιάς, αλλά βασιλιάς χωρίς το στέμμα του πρωταθλητή δεν γίνεται. Και όπως έχει εξελιχθεί το πρωτάθλημα, ο τίτλος περνά μέσα από τα ντέρμπι, κάτι που γνωρίζει πολύ καλά ο πολύπειρος μπακ.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΡΕΚΟΡ, ΜΗΝ ΤΟ ΞΕΧΝΑΜΕ

Επειδή, όμως, κανείς από τους προαναφερθέντες δεν παίζει μόνος του, ας μην ξεχνάμε και τα ρεκόρ που θέλει να διευρύνει ή να πετύχει ως ομάδα ο ΠΑΟΚ:

-Θέλει να ανεβάσει σε 16 το σερί νικών σε όλες τις διοργανώσεις (και παράλληλα να τις κάνει 11 στο πρωτάθλημα)

-Να κρατήσει το μηδέν παθητικό για να συνεχίσει να κυνηγά τον άκρως τιμητικό τίτλο της καλύτερης άμυνας όλων των εποχών στο ελληνικό πρωτάθλημα (τον έχει ο Ολυμπιακός με τα 13 γκολ παθητικό τη σεζόν 1972-73, σε πρωτάθλημα 34 αγωνιστικών).

-Να προσθέσει μία ακόμη νίκη στην προσπάθεια που κάνει να σπάσει το ρεκόρ περισσότερων νικών που έχει σε ένα πρωτάθλημα 30 αγωνιστικών ως σύλλογος (μέχρι τώρα το ρεκόρ έχει η πρωταθλήτρια ομάδα της σεζόν 1975-1976 με 21 νίκες). Χρειάζεται έξι νίκες στις επόμενες οκτώ αγωνιστικές.

-Ας μην ξεχνάμε και το απόλυτο νικών εντός έδρας στο πρωτάθλημα. Ο ΠΑΟΚ έχει 10 στα 10 ως τώρα και έχει να παίξει με Ολυμπιακό, ΑΕΚ, Πανιώνιο, Ξάνθη και Πλατανιά. Αν το καταφέρει θα μπει στην ίδια λίστα με τον Άρη τη σεζόν 1978-79 (17 στα 17), την ΑΕΚ τη σεζόν 1992-93 (17 στα 17) και δύο φορές τον Ολυμπιακό το 2010-2011 και το 2015-2016 (15 στα 15).

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ