ΠΑΟΚ

Τα 16,7 εκατομμύρια ευρώ του Σαββίδη από πωλήσεις

Τα 16,7 εκατομμύρια ευρώ του Σαββίδη από πωλήσεις
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Δείτε πώς διαμορφώνεται ο χάρτης των πωλήσεων, επί ημερών Σαββίδη, στον ΠΑΟΚ, μετά και την παραχώρηση του Γκάρι Ροντρίγκες στη Γαλατάσαραϊ.

Ο ΠΑΟΚ έχει προχωρήσει κατά καιρούς σε σημαντικές πωλήσεις ποδοσφαιριστών του τόσο στο παλιότερο όσο και στο πρόσφατο παρελθόν του. Από τη διαδικασία αυτή δεν είχαν ξεφύγει και δύο βετεράνοι ποδοσφαιριστές που διετέλεσαν πρόεδροι της ομάδας.

Ο Θόδωρος Ζαγοράκης με το 1,2 εκατ. ευρώ που είχε φέρει στο ταμείο του ΠΑΟΚ με τη μετακίνησή του στη Λέστερ το 1997 και ο Ζήσης Βρύζας με το 1,5 εκατομμύριο που είχε πληρώσει η Περούτζια για να τον αποκτήσει το 2000.

Οι δυο τους, εξοικειωμένοι με την τακτική των πωλήσεων, πέτυχαν ορισμένα σημαντικά deals στο διάστημα της παραγοντικής θητείας τους στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Πούλησαν τον Ντάνι Φερνάντες με 1,1 εκατ. ευρώ στη Μπόχουμ, αργότερα τον Χριστοδουλόπουλο με 2,2 εκατ. ευρώ και τον Χρήστο Μελίσση με 1,8 εκατ. ευρώ στον πολυμετοχικό τότε Παναθηναϊκο, ενώ έκαναν και το ρεκόρ πώλησης στις αρχές του 2102 με τη συμφωνία 4,5 εκατ. ευρώ με τη Βόλφσμπουργκ για την πώληση του Αντελίνο Βιεϊρίνια (3,5 εκατομμύρια ως πάγιο ποσό και άλλο 1 με τη μορφή μπόνους συμμετοχών του Πορτογάλου στη γερμανική ομάδα).

Ο Ζήσης Βρύζας είχε ολοκληρώσει και δύο πωλήσεις λίγο πριν αναλάβει την ομάδα ο Ιβάν Σαββίδης. Με 1,5 εκατ. ευρώ και ποσοστό μεταπώλησης 10%, ο ΠΑΟΚ έδωσε τα δικαιώματα του Κώστα Σταφυλίδη στη Λεβερκούζεν κρατώντας τον και ένα χρόνο στο ρόστερ του ως δανεικό, ενώ συμφώνησε με τη Φορτούνα Ντίσελντορφ για τη μετακίνηση του Στέλιου Μαλεζά έναντι 450.000 ευρώ.

Από τους δανεισμούς στις διαδοχικές πωλήσεις

Ο Ιβάν Σαββίδης άργησε να μπει στη λογική των πωλήσεων, αν και από την αρχή είχε βάλει στόχο να μετατρέψει τον ΠΑΟΚ σε μία εταιρία αυτοχρηματοδοτούμενη, που δεν θα είχε ανάγκη κάθε τρεις και λίγο τα δικά του χρήματα για να καλύπτει τις ανάγκες της και να μπορεί να κάνει πρωταθλητισμό.

Έπαιξε ρόλο σ' αυτό το γεγονός ότι -στην εποχή του Γκέρμαν Τσιστιακόφ- δούλευε πάρα πολύ με τη λογική των δανεικών παικτών από μεγάλες ομάδες. Στοχ από Φενέρμπαχτσε, Ολίσε και Νέτσιντ από ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Σίλντενφελντ νωρίτερα, Ινσαουράλδε κ.α. Ακόμη και ο Μπίμπρας Νάτχο που έχει έρθει ως ελεύθερος τον Γενάρη του 2014, αποκτήθηκε με τη λογική του "πάμε να πάρουμε το Κύπελλο και το καλοκαίρι βλέπουμε".

Κάπως έτσι φτάσαμε στο σημείο ο ο ΠΑΟΚ να κάνει την πρώτη πώληση επί Σαββίδη πέρσι το καλοκαίρι. Ο Κριστιάν Νομπόα δεν κόλλησε στον ΠΑΟΚ και ο μεγαλομέτοχος ανέλαβε προσωπικά να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, ερχόμενος σε συμφωνία για την πώλησή του έναντι 1,5 εκατ. ευρώ στην ομάδα της οποίας έχει διατελέσει χορηγός και παλιότερα ιδιοκτήτης, στη Ροστόβ.

Από τον Ρικάρντο Κόστα που πήγε στη Γρανάδα κάποιους μήνες αργότερα, χρήματα δεν μπήκαν στο ταμείο του ΠΑΟΚ, αφού η μετακίνησή του δηλώθηκε ως πώληση με μηδενικό αντίτιμο για τεχνικούς λόγους (ουσιαστικά για να κερδηθεί χρόνος και να προλάβει ο Πορτογάλος το κλείσιμο της μεταγραφικής περιόδου).

Το φετινό καλοκαίρι, όμως, άλλαξε άρδην την εικόνα του ΠΑΟΚ που πλέον αποκτά ταυτότητα ενός συλλόγου που μαθαίνει να ζει με τις πωλήσεις.Αρχικά, ήταν η περίπτωση του Ρόμπιν Όλσεν που με τις εμφανίσεις του ως δανεικός στη Κοπεγχάγη "αναγκάζει" τη διοίκηση του δανέζικου συλλόγου να πληρώσει 700.000 ευρώ στον ΠΑΟΚ για να αποκτήσει τα δικαιώματά του.Ακολούθησε, η συμφωνία με την Ζενίτ για τον Ρόμπερτ Μακ έναντι 3,5 εκατ. ευρώ.

Και στο φινάλε της μεταγραφικής περιόδου ήρθε η μεταγραφή ρεκόρ για τον ΠΑΟΚ. Όχι από απευθείας μετακίνηση, αλλά με ποσοστό μεταπώλησης που ο ίδιος Ιβάν Σαββίδης -το είχε αποκαλύψει στο πρώτο δ.σ. ως πρόεδρος της ΠΑΕ- είχε ζητήσει από τον Φρανκ Άρνεσεν να βάλει στη συμφωνία που είχε κάνει με τη Λα Καρούνια για τον Λούκας Πέρεθ.

Έτσι, ο ΠΑΟΚ στο 1,5 εκατ. ευρώ με το οποίο τον είχε παραχωρήσει το καλοκαίρι του 2015 πρόσθεσε και άλλα 6 που αντιστοιχούσαν στο 30% των δικαιωμάτων του από την σούπερ μεταγραφή του Ισπανού στην Αρσεναλ. Συνολικά 7,5 εκατ. ευρώ δεν είναι και λίγα.Και έρχεται και η πώληση του Γκάρι Ροντρίγκες στην Γαλατασαράι έναντι 3,5 εκατ. ευρώ (υπάρχει και μικρό ποσοστό μεταπώλησης στη συμφωνία του ΠΑΟΚ με τους Τούρκους) να συνεχίσει το σερί των πωλήσεων στις οποίες πλέον ο ΠΑΟΚ μπαίνει πολύ πιο συχνά.

Κέρδος που αγγίζει τα 15 εκατ. ευρώ

Αν, μάλιστα, κανείς επιχειρήσει τη σούμα των πωλήσεων επί Σαββίδη θα διαπιστώσει ότι ο ΠΑΟΚ έχει βάλει στο ταμείο του 16.700.000 ευρώ από παραχωρήσεις παικτών που για να τους αποκτήσει δεν έδωσε περισσότερα από 2.000.000.Το κέρδος αγγίζει τα 15 εκατ. ευρώ. Καθόλου άσχημα...

Αναλυτικά ο πίνακας:

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΣΑΒΒΙΔΗ

Παίκτης

Κόστος απόκτησης

Ποσό πώλησης

Κριστιάν Νομπόα

-

1.500.000

Ρόμπιν Όλσεν

650.000

700.000

Ρόμπερτ Μακ

300.000

3.500.000

Λούκας Πέρεθ

800.000

7.500.000

Γκάρι Ροντρίγκες

250.000

3.500.000

ΣΥΝΟΛΟ

2.000.000

16.700.000

* Τα ποσά σε ευρώ.

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ