ΠΑΟΚ

Στανόγεβιτς: Το προφίλ του νέου τεχνικού του ΠΑΟΚ

Serbia's FK Partizan Belgrade coach Aleksandar Stanojevic reacts during the play-off's, second leg, of the Champions League against Belgium's RSC Anderlecht, in Brussels, Belgium, Tuesday Aug. 24, 2010. (AP Photo/Yves Logghe)
Serbia's FK Partizan Belgrade coach Aleksandar Stanojevic reacts during the play-off's, second leg, of the Champions League against Belgium's RSC Anderlecht, in Brussels, Belgium, Tuesday Aug. 24, 2010. (AP Photo/Yves Logghe) ASSOCIATED PRESS

Ο Αλεκσάνταρ Στανόγεβιτς συμφώνησε να αναλάβει την τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ και το Sport24.gr σας παρουσιάζει τον 43χρονο Σέρβο. Τα ρεκόρ με την Παρτίζαν, η δημοφιλία του στην Κίνα και οι "Έλληνες" της θητείας του.

Ο νέος τεχνικός του ΠΑΟΚ, Αλεκσάνταρ Στανόγεβιτς, σταμάτησε το ποδόσφαιρο στα 29 για να ασχοληθεί με την προπονητική, έγινε ο νεότερος προπονητής της Παρτίζαν (κατέκτησε δύο πρωταθλήματα κι ένα Κύπελλο), ο πρώτος Σέρβος τεχνικός της που την οδηγεί σε ομίλους Champions League και είδε την Κίνα του προσφέρει τις τρεις από τις τέσσερις τελευταίες δουλειές του.

Ο Αλεκσάνταρ Στανόγεβιτς γεννήθηκε στις 28 Οκτώβρη του 1973 στο Βελιγράδι της Πρώην Ενωμένης Γιουγκοσλαβίας. Ξεκίνησε την καριέρα του από τα τμήματα υποδομής της Παρτίζαν, αλλά τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα τα έκανε με την Όμπιλιτς.

Μετά από μια διετία στη σερβική (πλέον) πρωτεύουσα πέρασε τα σύνορα - σε ηλικία μόλις 22 ετών - για να μετακομίσει στην Ισπανία. Στη Μαγιόρκα συγκεκριμένα και στη δεύτερη ομάδα των "μπερμεγιόνες" υπό την τεχνική ηγεσία του Μιγκέλ "Κρέσπι" Σολέρ.

Αφού το "ισπανικό όνειρο" δεν "έπιασε", έβαλε τα πράγματα στις αποσκευές του κι επέστρεψε στο Βελιγράδι και την Όμπιλιτς. Εκεί υπήρξε συμπαίκτης με τον πρώην επιθετικό του ΠΑΟΚ (και της ΑΕΛ) Σλάντιαν Σπάσιτς. Την επόμενη σεζόν (1997/1998), όπως και τη μεθεπόμενη (1998/1999) αγωνίστηκε με τη φανέλα της ΟΦΚ. Πάλι στο Βελιγράδι.

Μάλιστα, την πρώτη σεζόν αναδείχθηκε πρωταθλητής - μαζί με τον πρώην μέσο του Άρη, Ζόραν Λόντσαρ - στη δεύτερη κατηγορία, πανηγυρίζοντας την άνοδο στην πρώτη. Τη δεύτερη, στην πρώτη κατηγορία η ΟΦΚ υπό την τεχνική καθοδήγηση του Μίοντραγκ Γέσιτς τερμάτισε στην 8η θέση.

Στανόγεβιτς: Το προφίλ του νέου τεχνικού του ΠΑΟΚ

Ο Στανόγεβιτς ανάμεσα σε Κοπιτσή και Καλιτζάκη στο φιλικό της ΑΕΚ με την Παρτίζαν (1999)

Το 1999 έρχεται το μεγάλο άλμα στην ποδοσφαιρική του καριέρα. Η Παρτίζαν, μια ομάδα με την οποία έχει ταυτιστεί εκτός από ποδοσφαιρικά και προπονητικά, τον αποκτά ύστερα από την εισήγηση του Μίοντραγκ Γέσιτς.

Στην "Crno-beli" συναντά ως συμπαίκτη του, τον άνθρωπο τον οποίον διαδέχεται στην τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ. Αυτόν που έδωσε τις καλύτερες συστάσεις στους Ιβάν Σαββίδη και Λούμπος Μίχελ σύμφωνα με το ρεπορτάζ. Τον Βλάνταν Ίβιτς. Αλλά κι έναν πρώην ακόμη παίκτη του "Δικεφάλου" και νυν τεχνικό διευθυντή της Παρτίζαν. Τον Ίβιτσα Ίλιεβ. Μαζί, στην ίδια ομάδα, κι άλλοι δύο "Έλληνες".

Partisan Belgrade's head coach Aleksandar Stanojevic, right, speaks to his players during a training session at the Emirates stadium in London, Tuesday, Dec. 7,  2010.  Arsenal are due to play Partisan Belgrade in a Champions League Group H soccer match in London on Wednesday.  (AP Photo / Matt Dunham)
Partisan Belgrade's head coach Aleksandar Stanojevic, right, speaks to his players during a training session at the Emirates stadium in London, Tuesday, Dec. 7, 2010. Arsenal are due to play Partisan Belgrade in a Champions League Group H soccer match in London on Wednesday. (AP Photo / Matt Dunham) AP

Ο πρώην επιθετικός της ΑΕΛ, Σάσα Ίλιτς και ο πρώην επιθετικός της ΑΕΚ, Αντρίγια Ντελίμπασιτς. Οι 101 βαθμοί που συγκέντρωσε η ομάδα τους εκείνη τη σεζόν δεν έφθαναν, καθώς ο Ερυθρός Αστέρας συγκέντρωσε τέσσερις περισσότερους και πήρε το πρωτάθλημα.

Δεύτερη θέση και την επόμενη σεζόν υπό την τεχνική καθοδήγηση του πρώην προπονητή της Ένωσης και νυν ομοσπονδιακού της εθνικής Μαυροβουνίου, Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς. Με συμπαίκτη έναν ακόμη με "ασπρόμαυρο" παρελθόν κι αυτόν που τον πρότεινε στην ομάδα της Θεσσαλονίκης. Τον πρώην μεσοεπιθετικό των ΠΑΟΚ και Βέροιας, Ζβόνιμιρ Βούκιτς.

Το 2001 επέστρεψε στην ΟΦΚ, με την οποία για λίγο δεν κέρδισε το ευρωπαϊκό εισιτήριο, καθώς τερμάτισε στην πέμπτη θέση του πρωταθλήματος.

Έθεσε τέλος στην ποδοσφαιρική του καριέρα την επόμενη σεζόν. Και το έκανε με τη δεύτερη εκτός των συνόρων περιπέτειά του. Σε ηλικία 29 ετών "κρέμασε" τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια μετά κι έβαλε τέλος στη διαδρομή του στην Ουγγαρία και τη Βίντεοτον.

Η προπονητική του καριέρα ξεκίνησε αμέσως μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του. Από πού αλλού; Από την ΟΦΚ! Αρχικά εργάστηκε για τα τμήματα υποδομής του συλλόγου, ενώ προσέφερε τις υπηρεσίες του κι ως βοηθός τεχνικού.

Partisan Belgrade's head coach Aleksandar Stanojevic speaks during a new conference at the Emirates stadium in London, Tuesday, Dec. 7, 2010.  Arsenal are due to play Partisan Belgrade in a Champions League Group H soccer match in London on Wednesday.  (AP Photo/Matt Dunham)
Partisan Belgrade's head coach Aleksandar Stanojevic speaks during a new conference at the Emirates stadium in London, Tuesday, Dec. 7, 2010. Arsenal are due to play Partisan Belgrade in a Champions League Group H soccer match in London on Wednesday. (AP Photo/Matt Dunham) AP

Η πρώτη του εμπειρία σε συνθήκες πρώτου προπονητή ήταν στη Σρέμσκα Μιτροβίτσα με τη SREM για τη δεύτερη εθνική κατηγορία της γειτονικής χώρας τη σεζόν 2005/2006. Με το πέρας αυτής, αποδέχθηκε την πρόταση του Μίροσλαβ Τζούκιτς να αναλάβει χρέη βοηθού του στην Παρτίζαν.

Κατά σύμπτωση, ο Τζούκιτς είναι ο τωρινός τεχνικός της Παρτίζαν. Το 2008 ο Τζούκιτς έφυγε και μαζί του έφυγε και ο Στανόγεβιτς. Ανέλαβε την ομοσπονδιακή τεχνική ηγεσία της εθνικής Σερβίας Κ19, οδηγώντας την στα ημιτελικά του Euro της Ουκρανίας, ενώ εργάστηκε κι ως βοηθός του Ράντομιρ Ντουίκοβιτς στην Κ21.

Νέα επιστροφή στην Παρτίζαν, τον Απρίλη του 2010. Αυτή τη φορά ως πρώτος προπονητής, διαδεχόμενος τον Γκόραν Στεβάνοβιτς, σε ηλικία μόλις 36 ετών. Ιστορικό επίτευγμα καθώς έγινε ο νεότερος ηλικιακά προπονητής στην ιστορία της ομάδας του Βελιγραδίου. Ανέλαβε την ομάδα δεύτερη την 23η αγωνιστική και την οδήγησε στην πρώτη θέση και το πρωτάθλημα προσπερνώντας τον Ερυθρό Αστέρα σε μια συγκλονιστική (βαθμολογική) ανατροπή.

Μερικοί εκ των βασικών συντελεστών εκείνης της ομάδας ήταν (πέραν του Σάσα Ίλιτς) ο Λιούμπομιρ Φέισα (νυν Μπενφίκα και πρώην Ολυμπιακού), ο Μπράνα Ίλιτς (νυν Άρη και πρώην ΠΑΣ Γιάννινα) και ο Ντάρκο Μπράσανατς (Μπέτις).

Partizan's  coach Aleksandar Stanojevic reacts during their Champions league group H soccer match with Braga Tuesday, Oct. 19 2010, at Braga's stadium in Braga. Braga defeated partizan 2-0. (AP Photo/Armando Franca)
Partizan's coach Aleksandar Stanojevic reacts during their Champions league group H soccer match with Braga Tuesday, Oct. 19 2010, at Braga's stadium in Braga. Braga defeated partizan 2-0. (AP Photo/Armando Franca) ASSOCIATED PRESS

Η πορεία του στο τιμόνι της ομάδας ξεκίνησε το ίδιο καλά και την επόμενη σεζόν (2010/2011), καθώς εξασφάλισε την είσοδο στους ομίλους του Champions League (με πρόκριση επί της Άντερλεχτ). Μάλιστα, έγινε ο πρώτος Σέρβος προπονητής της Παρτίζαν που το κατάφερε. Βέβαια, εκεί, η συγκομιδή ήταν μηδαμινή. Δεν κατάφερε να συγκεντρώσει κάποιον βαθμό στις έξι αγωνιστικές με Σαχτάρ, Άρσεναλ και Μπράγκα.

Κατακτά, όμως, και το πρωτάθλημα και το Κύπελλο εκείνης της αγωνιστικής περιόδου. Η Παρτίζαν κατακτά το πρωτάθλημα και της επόμενης σεζόν (2011/2012), αλλά ο ίδιος είχε αποχωρήσει πριν το τέλος (τον Ιανουάριο). Δεν κατάφερε να προκριθεί στους ομίλους ούτε του Champions League ούτε του Europa League καθώς αποκλείστηκε στις αρχές αντίστοιχα από Γκενκ (τρίτος προκριματικός) και Σάμροκ Ρόβερς (playoffs).

Μετά το απαραίτητο διάλειμμα παίρνει το δρόμο για την Ασία και την Κίνα. Αρχικά για την Dalian Aerbin, στον πάγκο της οποίας κάθισε από τον Απρίλη έως το Νοέμβρη του 2012, οδηγώντας την ομάδα από την... "ουρά" στην πέμπτη θέση. Παραιτήθηκε (ξαφνικά), αλλά υπήρχε λόγος.

Το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς αποδέχθηκε την πρόταση της ομάδας του Πεκίνου, Βeijing Guoan (ο αστέρας της ομάδας εκείνη την εποχή ήταν ο Φρεντερίκ Κανουτέ) κι ανέλαβε την τεχνική της ηγεσία μέχρι τις πρώτες ημέρες του 2014.

Αποχωρεί κι επιστρέφει Ευρώπη. Όχι, ωστόσο, στη Σερβία. Αλλά, στο Ισραήλ. Αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία της Μακάμπι Χάιφα τη σεζόν 2014/2015, ωστόσο δεν τα πηγαίνει καλά κι απομακρύνεται (Δεκέμβρης του 2014). Στη Χάιφα είχε ως παίκτες τον πρώην μέσο της ΑΕΚ, Μίτσελ, τον πρώην μέσο του Αστέρα, Ρούμπεν Ράγιος, τον πρώην αμυντικό του Πανιωνίου, Έντιν Τσότσαλιτς και τον πρώην εξτρέμ της ΑΕΛ, Σιμόν Αμπουχατζίρα.

Τον Πεκίνο τον καλεί και του προσφέρει ακόμη μία δουλειά. Αυτή τη φορά είναι η Βeijing Baxy (το Δεκέμβρη του 2014 μετονομάστηκε σε Beijing Enterprises), την πρόταση της οποίας αποδέχεται διαδεχόμενος τον Κροάτη πρώην επιθετικό της ΑΕΚ, Γκόραν Τόμιτς. Αυτή ήταν και η τελευταία του δουλειά. Μέχρι τον ΠΑΟΚ....

Photo credits: AP Images

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ