ΠΑΟΚ

Πρωτάθλημα με ΠΑΣΟΚ, πρωτάθλημα με ΣΥΡΙΖΑ

Πρωτάθλημα με ΠΑΣΟΚ, πρωτάθλημα με ΣΥΡΙΖΑ

To Sport24.gr ταξιδεύει στον χρόνο και σας θυμίζει πωςήταν ο κόσμος και η Ελλάδα την προηγούμενη φορά που πήρε ο ΠΑΟΚ το πρωτάθλημα στο μακρινό 1985.

Ο ΠΑΟΚ χρειάστηκε 34 ολόκληρα χρόνια για να επιστρέψει στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου. Για να καταλάβετε για ποια εποχή μιλάμε απλά αναλογιστείτε ότι ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής στη Φόρμουλα 1 Λουίς Χάμιλτον ήταν μόλις πέντε μηνών, ο Κριστιάνο Ρονάλντο τεσσάρων, ο Βασίλης Τοροσίδης του Ολυμπιακού έξι ημερών και κάπου στην Κροατία η μητέρα του Λούκα Μόντριτς πρέπει να βρισκόταν στον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης της στο σημερινό μέσο της Ρεάλ Μαδρίτης.

Στον κόσμο του ποδοσφαίρου όταν ο ΠΑΟΚ κατακτούσε το δεύτερο του πρωτάθλημα, η Ρεάλ Μαδρίτης τερμάτιζε 5η στην Ισπανία αλλά σήκωνε το 1ο της Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, η Γιουβέντους τερμάτιζε 6η στην Ιταλία ενώ η Μάντσεστερ Σιτι έπαιρνε την 3η θέση στην Τσάμπιονσιπ της εποχής και ανέβαινε στην Πρέμιερ Λιγκ!!

Ο μοναδικός σήμερα εν ενεργεία ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ που ήταν γεννημένος όταν ο Δικέφαλος πήρε το προηγούμενο του πρωτάθλημα ήταν ο Στέλιος Μαλεζάς. Ωστόσο δεν μπορεί να θυμάται τίποτα καθώς ήταν μόλις τριών μηνών...

Η Σοβιετική Ένωση ήταν κραταιά ακόμη, είχε 280 εκατομμύρια κατοίκους, ουσιαστικά μια αυτοκρατορία και η μεγαλύτερη σε έκταση χώρα του κόσμου ενώ τα κράτη της μισής περίπου Ευρώπης αποτελούσαν ημι -υποτελείς (το περιβόητο ανατολικό ή κουμουνιστικό μπλογκ). Με τον Μιχάηλ Γκορμπατσώφ και την “Περεστρόϊκα" (αλλαγή) να αναλαμβάνουν την ηγεσία της τον Μάρτιο του 1985 και 6 χρόνια μετά η Ε.Σ.Σ.Δ. να διαλύεται...

Ο Ιβάν Σαββίδης το 1985 ήταν 26 χρονών, είχε υπηρετήσει τη θητεία του στο στρατό και εργαζόταν στο κρατικό καπνεργοστάσιο του Ντον ενώ δεν είχε ακόμη αποφοιτήσει από την οικονομική σχολή του Πανεπιστημίου Δημόσιας Οικονομίας του Ροστόφ.

ΤΙ ΕΔΕΙΧΝΕ ΤΟΤΕ Η ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Σκεφτείτε ότι ο μετέπειτα Πρωταθλητής Ευρώπης Κώστας Κατσουράνης ετοιμαζόταν να γιορτάσει τα 6α του γενέθλια και αν του επιτρεπόταν να βλέπει τηλεόραση είχε να επιλέξει ανάμεσα σε εκπομπές όπως «Γούντι ο Τρυποκάρυδος», «τα παραμύθια του Νιλς Χόλγκερσον», «τα ταξίδια του Γκιούλιβερ». Αν τον ενδιέφεραν τα τηλεπαιχνίδια το «Άσπροι γίγαντες- Κόκκινοι Νάνοι» θα ήταν το αγαπημένο του και φυσικά κάθε Σάββατο στις 7.00 το απόγευμα θα έβλεπε τον «Ιππότη της Ασφάλτου» με τον θρυλικό Κιτ (Ντέιβιντ Χάσελοχφ).

Στην τηλεόραση βέβαια υπήρχαν μόνο δύο κανάλια η ΕΡΤ1 και η ΕΡΤ2 που είχε διαδεχθεί την ΥΕΝΕΔ.

Τι έδειχνε τότε η τηλεόραση; Σήριαλ όπως τα «Τα λιονταράκια του Κυρ Ηλία» και «Ο Ανδροκλής και τα λιοντάρια του» , μουσικές εκπομπές όπως το Μουσικόραμα:

Διάλειμμα για διαφημίσεις:

Όσο για σινεμά; Εκτός συνόρων ο μεγάλος σταρ ήταν ο Σιλβέστερ Σταλόνε καθώς ήδη τα Ρόκι του είχαν φτάσει στο Νο4 αλλά και είχε γυριστεί και το Ράμπο 2. Αν τα μπράτσα δεν ήταν το ζητούμενο και για τους πιο ρομαντικούς υπήρχαν ταινίες όπως ο «ΕΤ ο εξωγήινος» ή το «Επιστροφή στο μέλλον».

Την άνοιξη του 1985 ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα μιας ταινίας που βγήκε στις αίθουσες τον επόμενο χρόνο κι αποτέλεσε εισπρακτική αποτυχία στις ΗΠΑ αλλά η Ευρώπη και η Ελλάδα την λάτρεψαν. Μιλάμε για τις «9 ½ Εβδομάδες", με τους πρωταγωνιστές της, Κιμ Μπάσιντζερ και Μίκι Ρουρκ, να γίνονται γνωστοί σε όλο τον κόσμο, αλλά το πιο αναγνωρίσιμο στοιχείο της ταινίας ήταν το τραγούδι «You Can Leave Your Hat On» .

Στην Ελλάδα ήταν η εποχή της «βιντεοκασέτας» (σσ: οι νεότεροι ρωτήστε τους γονείς τι ήταν αυτό) με μεγάλους πρωταγωνιστές όπως ο Στάθης Ψάλτης αλλά και ο Σωτήρης Μουστάκας. Ο πρώτος εκείνη την χρονιά γύριζε στην ελληνική version του Ρόκι με το «Ράκος 14, ο πρώτος μπουνάκιας» και ο Μουστάκας πρωταγωνιστούσε στην ταινία τα «Τούβλα» μαζί με το Κώστα Βουτσά. Και φυσικά ο Κώστας Τσάκωνας με τίτλους όπως «Πόντιος είμαι αλλά κάνω θεραπεία», «Η γυναικάρα από το Κιλκίς», «Ο Ιππότης της λιγούρας» και άλλα τέτοια

Όποιος αντέχει παίρνει μια γεύση εδώ:

Η ΜΑΝΤΟΝΑ ΗΤΑΝ ΝΕΑ ΚΑΙ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΗΧΟΓΡΑΦΟΥΣΕ ΤΟ «ΣΑΛΟΝΙΚΙΟ»

Όταν ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το πρωτάθλημα στην παγκόσμια μουσική σκηνή κυριαρχούσε η Μαντόνα με το άλμπουμ της “like a virgin”:

Ο Μπρους Σπρίνγκστιν με το Born in the USA:

οι WHAM περνούσαν ώρες μπροστά στον καθρέφτη για να τραγουδήσουν τις μεγάλες τους επιτυχίες «careless whisper» και «wake me up before you go»

Στις δόξες τους ήταν και οι Dire Straits με το «money for nothing» https://www.youtube.com/watch?v=wTP2RUD_cL0,

οι Duran Duran με το «view to a kill»

αλλά και οι Simple minds με το “Don’t you forget about me”

Όπως και να έχει όταν ο ΠΑΟΚ έκανε φιέστα στην Τούμπα και ο Κώστας Ιωσηφίδης σήκωνε στον ουρανό το δεύτερο τρόπαιο του πρωταθλητή που κατακτούσε ο Δικέφαλος νούμερο 1 τραγούδι στην Αμερική ήταν το “Everybody wants to rull the world” των Tears for tears https://www.youtube.com/watch?v=aGCdLKXNF3w και στη Μεγάλη Βρεττανία το Grazy for you της Madonna https://www.youtube.com/watch?v=DHutZXREZ0E.

Στην Ελλάδα πρωταεμφανίστηκαν οι αδερφοί Κατσιμίχα με το δίσκο τους «Ζεστά Ποτά» να κυκλοφορεί τον Απρίλιο του 1985 και γίνεται μεγάλη επιτυχία με τραγούδια όπως το «Ρίτα Ριτάκι», «τον έφηβο το Φάνη», «τα κορίτσια της συγνώμης» και πολλά άλλα

Βέβαια στις μεγάλες πίστες κυριαρχούν άλλοι όπως ο Αντύπας με το άσμα «πωλείται και το σπίτι μου» να αποτελεί σουξέ της εποχής. Και ο Στράτος Διονυσίου, γνωστός φίλαθλος του ΠΑΟΚ, λίγους μήνες μετά την κατάκτηση του τίτλου θα κάνει τεράστια επιτυχία με το « Σαλονικιό» που γίνεται «πλατινένιος» πουλώντας περισσότερα από 100.000 αντίτυπα.

ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ- ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στην διεθνή πολιτική σκηνή οι χώρες του ανατολικού μπλογκ βρίσκονταν σε αναταραχή, με τον πρώην ηθοποιό Ρόναλντ Ρίγκαν να είναι ο 40ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Στην Ελλάδα κυριαρχεί το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, το παλιό ΠΑΣΟΚ που συνηθίζουμε να αναφέρουμε σήμερα και η κόντρα του με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκης της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται στην υψηλότερη της ένταση.

Λίγους μήνες πριν τον Ιουνίο του 1985 είχε εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Θεσσαλονικιός δικαστικός Χρήστος Σαρτζετάκης, διαδεχόμενος τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Δήμαρχος Θεσσαλονίκης ήταν ο Θεοχάρης Μαναβής που έχασε την επόμενη χρονιά (1986) και στις Δημοτικές Εκλογές τον δημαρχιακό θώκο από το Σωτήρη Κούβελα.

«Αν τα θυμάσαι όλα αυτά τότε έζησες ωραία παιδικά χρόνια»…Αλλά τι λέω;

Το FACEBOOK δεν υπήρχε ούτε καν σαν ιδέα. Και πως θα μπορούσε άλλωστε αφού ο ιδρυτής του Μαρκ Ζάκερμπεργκ ήταν μόλις 13 μηνών . Έτσι κανείς από τους περισσότερους από 40.000 και βάλε φίλους του ΠΑΟΚ που βρέθηκαν στην απομονή της κούπας στην Τούμπα εκείνη την χρονιά δεν έκανε live, ούτε έκανε story και κάπως έτσι χάθηκαν εκατομμύρια like. Άλλωστε μόλις δυο χρόνια νωρίτερα, το 1983 θεωρείται η γενέθλια χρονιά του internet κι ένα χρόνο μετά, η Apple του τριαντάρη τότε Steve Jobs παρουσιάζει το «πρωτοποριακό» Macintosh, τον προσωπικό υπολογιστή που χαρακτήρισε μια ολόκληρη δεκαετία.

ΤΟΤΕ ΥΠΗΡΧΕ ΔΡΑΧΜΗ, ΦΡΑΠΕΣ ΚΑΙ... ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ

Το 1985 δεν υπήρχε το ευρώ αλλά τα εθνικά νομίσματα και στην Ελλάδα φυσικά η ... δραχμούλα. Εκείνη την χρονιά τα Marlboro και τα Camel κόστιζαν 105 δραχμές ενώ μια πολιτική εφημερίδα 40 δραχμές και μία αθλητική 30.

Δεν υπήρχαν καπουτσινό, εσπρέσο, φρεντοτσίνο και τα δεκάδες είδη καφέ του σήμερα, με τον φραπέ να είναι ο ... Βασιλιάς. Κόστιζε 100 δραχμές σε συνοικιακό καφέ, ενώ είχε 110 δραχμές αν έβαζες και γάλα (ναι, συνέβαινε και αυτό).

Ένα παιχνίδι στα «ηλεκτρονικά» της εποχής, κόστιζε 10 δραχμές, ένα εισιτήριο στο γήπεδο (πέταλο) κόστιζε 250 ή 300 δραχμές (αναλόγως και την σπουδαιότητα)"! Το 1985 ένας μαθητής έπαιρνε με 25 δραχμές τυρόπιτα(δεν υπήρχαν... 25 είδη της) στο σχολείο και με 8 δραχμές κουλούρι!

Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Το 1985 ήταν η χειρότερη χρονιά στην ιστορία της παγκόσμιας αεροπλοϊας, όταν μόνο τον μήνα Αύγουστο υπήρξαν τέσσερα αεροπορικά δυστυχήματα σε ισάριθμα αντίστοιχα σημεία της υφηλίου, με τραγικό απολογισμό 720 νεκρούς.

Η Αθήνα είχε ανακηρυχθεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 1985, με την Μελίνα Μερκούρη, τότε Υπουργό Πολιτισμού, να εντάσσει στις εκδηλώσεις και μια μεγάλη ροκ συναυλία. Έτσι δημιουργήθηκε το διήμερο Rock in Athens, με 8 παγκόσμιες μπάντες (Telephone, Stranglers, Depeche Mode, Culture Club, Talk Talk, Cure, Nina Hagen, Clash) που μοιράστηκαν ως αμοιβή 45 εκατομμύρια δραχμές. Τα εισιτήρια που κυκλοφόρησαν, κόστιζαν είτε 2.000 δραχμές και για τις δυο μέρες, είτε 1.200 μόνο για τη μία, ενώ το Παναθηναϊκό Στάδιο συγκέντρωσε 90.000 άτομα. Δεν έλειψαν τα επεισόδια με πανκ, αναρχικούς, ΜΑΤ, ΜΕΑ, φωτιές, συμπλοκές ενώ τον γύρο του κόσμου έκανε η ατάκα του Boy George πάνω στην σκηνή λέγοντας το “μαλάκας”!

Το 1985 που πήρε το δεύτερο του πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ είναι μια χρονιά στην οποία έφυγαν από την ζωή ο Αλβανός ηγέτης Ενβέρ Χότζα, ο Τσάρλς Φράνσις Ρίχτερ (γνωστός για την δημιουργία της κλίμακας Ρίχτερ), οι Σαπφώ Νοταρά- Λάμπρος Κωνσταντάρας ( τον ίδιο μήνα, Ιούνιο), ο μεγάλος Νίκος Εγγονόπουλος, οι Σιμόν Σινιόρε (πρώτη Γαλλίδα που πήρε Όσκαρ)Ροκ Χάντσον, Γιούλ Μπρίνερ, Ορσον Ουέλες και σκοτώθηκε σε τροχαίο η μασκότ/σύμβολο της Μυκόνου, ο Πέτρος ο πελεκάνος (είχε μεταφερθεί σε νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη)!

Διαβάστε ακόμα
Το πούλμαν της χαράς του πρωταθλητή ΠΑΟΚ
Εννέα είχαν την... τεχνογνωσία
Η απονομή στον πρωταθλητή ΠΑΟΚ: Η στιγμή που ο Βιεϊρίνια σήκωσε την κούπα
Μάτος σε Λουτσέσκου: "Σε αγαπώ περισσότερο από εμένα"
TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ