Πήρε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ο Σαββίδης

Πήρε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ο Σαββίδης

Όπως αποκάλυψε ο Μηνάς Τσαμόπουλος στον αέρα του Sport24 Radio 103,3 ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης κατέληξε στην κοινοπραξία που συμμετέχει ο Ιβάν Σαββίδης.

Στην κοινοπραξία της Deutsche Invest Equity Partners GmbH, Belterra Investments LTD (συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη) και Terminal Link SAS (θυγατρική της γαλλικής CMA), κατέληξε ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης!

Το αντίτιμο έφτασε στα 231,9 εκατομμύρια ευρώ για το 67% του ΟΛΘ και συνολικά η συμφωνία θα ξεπεράσει το ποσό του 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ μαζί με τις υποχρεωτικές επενδύσεις που πρέπει να γίνουν την επόμενη 7ετία, αλλά και τα αναμενόμενα έσοδα του δημοσίου από τη σύμβαση παραχώρησης, μερίσματα και επιπρόσθετες επενδύσεις.

Στον πρώτο γύρο των δεσμευτικών προσφορών το μεγαλύτερο τίμημα φέρεται να προσφέρθηκε από την αραβική The Peninsular and Oriental Stream, ωστόσο στον δεύτερο γύρο έγινε η ανατροπή σκηνικού και η αντιπροσφορά της κοινοπραξίας που συμμετέχει ο Ιβάν Σαββίδης ήταν πολύ μεγάλη, ξεπερνώντας μάλιστα κατά 96 εκατ. ευρώ (71%) την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία του ΟΛΘ.

"Η βελτιωτική δεσμευτική προσφορά προβλέπει την καταβολή τιμήματος ύψους Ευρώ Διακοσίων Τριάντα Ενός Εκατομμυρίων Εννιακοσίων Είκοσι Έξι Χιλιάδων (€231.926.000), για την απόκτηση του 67% της εταιρείας ΟΛΘ Α.Ε. Κατά την αξιολόγηση της βελτιωτικής οικονομικής προσφοράς, το ΤΑΙΠΕΔ έλαβε υπόψη καθεμία από τις αποτιμήσεις, τις οποίες εκπόνησαν δύο (2) διαφορετικοί αποτιμητές για τον ΟΛΘ Α.Ε. και ανακήρυξε την ανωτέρω ένωση ως πλειοδότη.

Η συνολική αξία της συμφωνίας ανέρχεται σε €1,1 δισ. και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανωτέρω προσφορά των €231.926.000, υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους €180 εκατ. την επόμενη επταετία και τα αναμενόμενα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου από τη Σύμβαση Παραχώρησης (αντάλλαγμα παραχώρησης σε ποσοστό 3,5% του κύκλου εργασιών της ΟΛΘ Α.Ε.), αναμενόμενου συνολικού ύψους πλέον των €170 εκατ. Στο συνολικό ποσό λαμβάνονται επίσης υπόψη τα αναμενόμενα μερίσματα που θα εισπραχθούν από το ΤΑΙΠΕΔ για το υπολειπόμενο ποσοστό του 7,22%, καθώς και οι εκτιμώμενες (πέραν των ελάχιστων υποχρεωτικών) επενδύσεις μέχρι την λήξη της παραχώρησης το 2051.

Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί μια νέα εποχή για το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της Βόρειας Ελλάδας και της χώρας συνολικά.

Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί τις προσεχείς εβδομάδες στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, η δε σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών θα υπογραφεί μετά από την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές και την ικανοποίηση ορισμένων περαιτέρω προϋποθέσεων που προβλέπονται στη σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών.

Η Morgan Stanley και η Τράπεζα Πειραιώς ενήργησαν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι, οι Freshfields Bruckhaus Deringer LLP και Αλεξίου – Κοσμόπουλος Εταιρεία Δικηγόρων ενήργησαν ως νομικοί σύμβουλοι, οι Hamburg Port Consulting (HPC) και Marnet ενήργησαν ως τεχνικοί σύμβουλοι, για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ", αναφέρει η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ.

 
SHARE

24MEDIA NETWORK

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ SPORT24