ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Πέρασαν 21 χρόνια από το έπος του Χάιμπουρι (VIDEOS)

30 Sep 1997:  Zissis Vrizas scores the equalising goal for PAOK during the Arsenal v PAOK Salonika match in the UEFA Cup second round second leg at Highbury, London.
Mandatory Credit: Mike Hewitt/ALLSPORT
30 Sep 1997: Zissis Vrizas scores the equalising goal for PAOK during the Arsenal v PAOK Salonika match in the UEFA Cup second round second leg at Highbury, London. Mandatory Credit: Mike Hewitt/ALLSPORT ALLSPORT

Σαν σήμερα στις 30 Σεπτεμβρίου 1997 ο ΠΑΟΚ με το υπέροχο γκολ του Ζήση Βρύζα απέκλεισε την Άρσεναλ και έκανε την αρχή για τις μετέπειτα μεγάλες ευρωπαϊκές βραδιές.

Εχει σημειώσει σπουδαίες ευρωπαϊκές επιτυχίες ο ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια. Ακόμη και το Λονδίνο άλωσε για δεύτερη φορά κερδίζοντας με 2-1 την Τότεναμ πριν επτά χρόνια στο "Γουάιτ Χαρτ Λέιν".

Ωστόσο, τίποτα δεν μπορεί να αφαιρέσει την λάμψη από την βραδιά της 30ης Σεπτέμβρη του 1997, όταν η ομάδα του Άγγελου Αναστασιάδη με αιχμή του δόρατος τον Zisis (Βρύζας) που υπέγραψε the end των Άγγλων (εμπνευσμένος ο τίτλος της "Sun" την επόμενη μέρα), επανέφερε με πολύ ηχηρό τρόπο τον ΠΑΟΚ στα ευρωπαϊκά σαλόνια.

Η ιστορία είναι γνωστή αλλά τόσο όμορφη. Ο ΠΑΟΚ είχε κερδίσει την κατάμεστη Τούμπα με 1-0 (το γκολ ο Φραντζέσκος) την Αρσεναλ του Αρσνέν Βενγκέρ (μετέπειτα Πρωταθλήτρια και Κυπελλούχο Αγγλίας) και στη ρεβάνς κατέθεση ψυχή, φθάνοντας σε μία επική πρόκριση.

Πέρασαν 21 χρόνια από το έπος του Χάιμπουρι (VIDEOS)

Στο 22' ο Ντένις Μπέργκαμπ άνοιξε το σκορ για τους "κανονιέρηδες", αλλά ο ΠΑΟΚ άντεξε στην πίεση των γηπεδούχων. Καταλυτική η κίνησ του Άγγελου Αναστασιάδη να πάει τον Θόδωρο Ζαγοράκη στη μεσαία γραμμή τοποθετώντας σε ρόλο δεξιού μπακ από το 33’ τον Παναγιώτη Σιδηρόπουλο. Τελικά, με την εξαιρετική προσπάθειά του στο 87' ο Βρύζας έβαλε φωτιά στο "Χάιμπουρι" και ένα τρελό πανηγύρι στήθηκε από τις κερκίδες του μέχρι τον Λευκό Πύργο.

Οι ενδεκάδες των δύο ομάδων

Άρσεναλ: Σίμαν, Ντίξον, Γουίντενμπερν, Βιεϊρά, Μπουλντ, Άνταμς, Ράιτ, Μπέργκαμπ, Οβερμαρς (74' Πλατ), Πάρλουρ (86' Ανελκά), Πετί

ΠΑΟΚ: Μιχόπουλος, Ολιβάρες, Τασσιόπουλος, Κολομπούρδας (81' Καπετανόπουλος), Ζαφειρίου (33' Σιδηρόπουλος), Ζαγοράκης, Φρατζέσκος (89' Ζουμπούλης), Βρύζας, Βελής, Νάγκμπε, Τουρσουνίδης

Οι ηλικίες των παικτών που αγωνίστηκαν σε εκείνο το ματς στις 30 Σεπτέμβρη 1997:

Νίκος Μιχόπουλος (27 ετών)

Πέρσι Ολιβάρεζ (29 ετών)

Τάσος Τασιόπουλος (29 ετών)

Νίκος Κολομπούρδας (25 ετών)

Αχιλλέας Ζαφειρίου (27 ετών)

Θοδωρής Ζαγοράκης (25 ετών)

Κώστας Φρατζέσκος (28 ετών)

Ζήσης Βρύζας (23 ετών)

Γιώργος Τουρσουνίδης (27 ετών)

Τζο Νάγκμπε (29 ετών)

Χρήστος Βελλής (23 ετών)

Παναγιώτης Σιδηρόπουλος (30 ετών)

Δημήτρης Καπετανόπουλος (28 ετών)

Παράσχος Ζουμπουλής (27 ετών)

Το γκολ του Βρύζα

Το γκολ του Φραντζέσκου στο πρώτο ματς

Οι πανηγυρισμοί στο αεροπλάνο

Η αναπαράσταση της ομιλίας Αναστασιάση πριν το ΠΑΟΚ-Άρσεναλ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ