ΠΑΟΚ

Πάρκο "Νικηφόρος Τσαρπανάς" στην Τούμπα

Πάρκο "Νικηφόρος Τσαρπανάς" στην Τούμπα
Πάρκο Νικηφόρος Τσαρπανάς

Με μία ξεχωριστή εκδηλωση και παρουσία βετεράνων και ανθρώπων του ΠΑΟΚ, αλλά και εκπροσώπων του δήμου Θεσσαλονίκης έγινε η τελετή ονοματοδοσίας στο πάρκο πίσω από τη θύρα-4. (PHOTOS).

Ο Νικηφόρος Τσαρπανάς υπήρξε μία από τις θρυλικές μορφές του ΠΑΟΚ, ένας υπηρέτης του συλλόγου, ο φροντιστής που έσπαζε τις στάμνες όταν η μεγάλη ομάδα του '70 έμπαινε στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας. Σήμερα το πρωί η οικογένεια του Δικεφάλου και ο δήμος Θεσσαλονίκης τίμησαν τη μνήμη του με την τελετή ονοματοδοσίας του πάρκου πίσω από τη θύρα 4 που, πλέον, φέρει το όνομά του "Πλατεία Νικηφόρου Τσαρπανά, φροντιστή ΠΑΟΚ".

Στο τελετουργικό συμπεριλήφθηκε και η αποκάλυψη τιμητικής πλακέτας που τοποθετήθηκε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Στην εκδήλωση, μίλησαν για λογαριασμό της οικογενειας του ΠΑΟΚ ο Γιώργος Κούδας και ο Κώστας Ορφανός και ήταν παρόντς και άλλοι βετεράνοι οπως οι Αποστολίδης, Πέλλιος, Αλεξανδρίδης, Τσίντογλου και Χασιώτης. Ήταν εκεί ο πρώην ΓΓ Αθλητισμού και δηλωμένος φίλος του ΠΑΟΚ, Γιώργος Λυσσαρίδης. Ο Γιάννης Βένος εκπροσώπησε τους βετεράνους του Άρη και ο Κώστας Αϊδινίου αυτού του Ηρακλή. Αξίζει να σημειωθεί ότι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση και δυο νυν φροντιστές του ΠΑΟΚ, Βαλάντης Βαρλάμης και Θανάσης Σαραμπάνης.

Πάρκο "Νικηφόρος Τσαρπανάς" στην Τούμπα

Αυτός ήταν ο Νικηφόρος Τσαρπανάς

Για την προφορά του Νικηφόρου Τσαρπανά στον ΠΑΟΚ, πρόσφατα είχε γράψει η ΠΑΕ στην επίσημη ιστοσελίδα της: " Πέρα από την προσφορά του από τη συγκεκριμένη θέση του φροντιστή, ο Τσαρπανάς υπήρξε για τους περισσότερους ποδοσφαιριστές πραγματικός κηδεμόνας και δάσκαλος ζωής, από τα πρώτα βήματα της αθλητικής τους σταδιοδρομίας, μέχρι και (για πολλούς) την κορύφωσή της με τα εθνικά μας συγκροτήματα. Έτσι, δεν είναι τυχαίο ότι, σχεδόν όλοι οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ της πεντηκονταετίας 1950 – 2000, μνημονεύουν πολύ σεβασμό τον αείμνηστο Τσαρπανά και τον θεωρούν «πυλώνα» του Δικέφαλου, τοποθετώντας τον στην ίδια βαθμίδα εκτίμησης ακόμη και με τα πιο επιφανή διοικητικά στελέχη της ίδιας περιόδου.

Στον ΠΑΟΚ ο θρυλικός Νικηφόρος Τσαρπανάς ήταν η ηγετική φυσιογνωμία των ασπρόμαυρων αποδυτηρίων, τον οποίο διαδέχτηκε ο Κυριάκος «Γιάγκος» Βασιλειάδης και το έργο τους ακολουθούν οι σημερινοί «αφανείς» ήρωες της καθημερινότητας της ομάδας. Ο Τσαρπανάς γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1909 πρόσφερε τις υπηρεσίες του στον σύλλογο από πολλά πόστα αφιερώνοντας όλη του τη ζωή στην αγαπημένη του ομάδα. Ηταν ο πρώτος φροντιστής στην ιστορία του συλλόγου με παθολογική αγάπη και προσφορά ανεκτίμητη.

Πάρκο "Νικηφόρος Τσαρπανάς" στην Τούμπα

Στη μνήμη όλων όσων των έζησαν θα μείνει για πάντα χαραγμένο το γούρι του να μαζεύει πριν από κάθε ματς όλους τους ποδοσφαιριστές και να σπάσει μπροστά τους μια στάμνα πριν αυτοί ανέβουν τα σκαλοπάτια για να βγουν στον αγωνιστικό χώρο. Οι ιστορίες που τον συνόδευαν αμέτρητες. Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκόσμιου πόλεμου ο ΠΑΟΚ έδινε μόνο φιλικούς αγώνες και ο Νικηφόρος Τσαρπανάς, φύλασσε τον ιματισμό της ομάδας στο σπίτι του για να γλιτώσει την κατάσχεση του από τις κατοχικές δυνάμεις.

Εζησε τη μεγάλη ομάδα της δεκαετίας του ’70 και από τα χέρια του πέρασαν όλες οι μεγάλες μορφές του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ. Παίκτες – θρύλοι όπως ο Κούδας, ο Σαράφης, ο Ιωσηφίδης, ο Τερζανίδης, ο Αποστολίδης θυμούνται ακόμη και τώρα δεκάδες ιστορίες με πρωταγωνιστή τον Νικηφόρο Τσαρπανά. Κι αν κάτι τους έχει μείνει χαραγμένο ήταν η άρνησή του να τους χαρίσει μια φανέλα της ομάδας. Ακόμη και τώρα θυμούνται πως "αν μας έδινε μια φανέλα δεν θα είχαμε την άλλη Κυριακή να φορέσουμε στον αγώνα…".

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ