ΠΑΟΚ

ΠΑΟΚ - Παρτίζαν: Μία φιλία που συνεχώς δυναμώνει

ΠΑΟΚ - Παρτίζαν: Μία φιλία που συνεχώς δυναμώνει

Πώς άρχισαν οι σχέσεις φιλίας των οπαδών του ΠΑΟΚ και της Παρτίζαν που κατέληξαν στην αδελφοποίηση τους. Τα τρία φιλικά παιχνίδια μεταξύ των δύο ομάδων στην Τούμπα (VIDS+PICS)

Η πολύ στενή σχέση των ΠΑΟΚτσήδων με τους οπαδούς της Παρτιζάν, γνωστούς και ως "Grobari" (σ.σ νεκροθάφτες) λόγω της ασπρόμαυρης αμφίεσής τους είναι γνωστή πλέον ανά την υφήλιο.

Έχουν βρεθεί μαζί στην ίδια κερκίδα τόσο σε ματς του ΠΑΟΚ, όσο και της Παρτιζάν σε διάφορα αθλήματα, χρησιμοποιούν-πέρα από τα ίδια χρώματα-πολλά κοινά σύμβολα, συνθήματα, αλλά και τραγούδια που τονίζουν το δέσιμό τους.

Και όλα αυτά θα τα δούμε στην πράξη στο φιλικό που θα γίνει στο γήπεδο της Παρτιζάν, το Σάββατο (8/10)Πώς, όμως, άρχισαν όλα; Για να βρούμε απάντηση πρέπει να πάμε 20 χρόνια πίσω όταν η Σερβία βίωνε ακόμη περίοδο έντονων αναταράξεων, μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και η FIBA έστελνε την ομάδα μπάσκετ της Παρτιζάν να αγωνιστεί μακριά από την έδρα της.

Το παιχνίδι με τη Σπλιτ στο Παλέ ντε Σπορ τη σεζόν 1996-97 σημαδεύτηκε από την πρώτη μαζική παρουσία των οπαδών του ΠΑΟΚ δίπλα στους Παρτιζάνους (μεμονωμένα ορισμένα μέλη συνδέσμων οπαδών των δύο συλλόγων είχαν αναπτύξει σχέση από τα προηγούμενα χρόνια).

Το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Βελιγράδι άρχισε να γίνεται και προς τις δύο κατευθύνσεις πολύ συχνά, μερικά χρόνια αργότερα οι οπαδοί της Παρτιζάν βρέθηκαν στην κερκίδα των ΠΑΟΚτσήδων στο παιχνίδι της ποδοσφαιρικής ομάδας με την Ντέμπρετσεν στην Ουγγαρία και κάπως έτσι ενισχύθηκαν οι δεσμοί φιλίας που έβρισκαν κοινό τόπο και στην "κόντρα" με το ζευγάρι Ολυμπιακού-Ερυθρού Αστέρα, των οποίων οι οπαδοί έχουν αναπτύξει επίσης εξαιρετικές σχέσεις.

Τα φιλικά και τα κοινά πρόσωπα στην ιστορία των δύο συλλόγων

Οι δύο ομάδες, σε επίπεδο ποδοσφαίρου, έχουν δώσει τρία φιλικά παιχνίδια μεταξύ τους στην Τούμπα. Τόσο εκείνο στις 17 Οκτωβρίου 2000, όσο και το πιο πρόσφατο στις 7 Σεπτεμβρίου του 2008 έληξαν με 3-1 υπέρ του ΠΑΟΚ. Υπάρχει, ακόμη, και το φιλικό στις 8 Αυγούστου του 2010 όταν ο ΠΑΟΚ κέρδισε 1-0.

ΠΑΟΚ - Παρτίζαν: Μία φιλία που συνεχώς δυναμώνει

Κοινό σημείο ότι σε όλα οι οπαδοί των δύο ομάδων τραγουδούσαν και χόρευαν μαζί στην κερκίδα.Επίσης, στους δύο συλλόγους έχουν αγωνιστεί και κοινά πρόσωπα και αυτά δεν είναι μόνο ο Βλάνταν Ίβιτς, που ως ποδοσφαιριστής ανδρώθηκε στην ομάδα του Βελιγραδίου και ο τωρινός αθλητικός διευθυντής της Παρτιζάν, Ίβιτσα Ίλιεφ που φόρεσε τη φανέλα του ΠΑΟΚ τη σεζόν 2007-2008.

Υπάρχουν ακόμη ο Μλάντεν Φούρτουλα που έκανε σπουδαία καριέρα για 9 χρόνια στον ΠΑΟΚ, ο Μίλαν Τζούρτζεβιτς που αγωνίστηκε για δύο χρόνια στον Δικέφαλο, ο Μπόμπαν Κρισμάρεβιτς που έπαιξε στην Τούμπα τη σεζόν 1998/99, ο Γκόραν Γκάβρανσιτς που ήταν συμπαίκτης του Ίλιεφ και ακόμη, από τα μισά της σεζόν 2012-2013 μέχρι και το τέλος της επόμενης ο Ζβόνιμιρ Βούκιτς ο οποίος διατηρεί ακόμη στενή σχέση με τον Ιβάν Σαββίδη.

Εξάλλου, ο ΠΑΟΚ είχε τη σεζόν 2006-2007 προπονητή την εμβληματική μορφή της Παρτιζάν τον Μόμτσιλο Βούκοτιτς το ρεκόρ του οποίου, με 791 συμμετοχές θα ισοφαρίσει το Σάββατο ο Σάσα Ίλιτς.

Ο Στέφαν Μπόμπεκ "ευθύνεται" για τα ασπρόμαυρα της Παρτιζάν

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ένα στοιχείο που δεν είναι ευρέως γνωστό στην Ελλάδα. Για την επιλογή της Παρτιζάν στο "ασπρόμαυρο" υπεύθυνος είναι μία μεγάλη μορφή της προπονητικής που πέρασε από την χώρα μας και άφησε σπουδαίο έργο, κυρίως, ως τεχνικός του Παναθηναϊκού.

Ο λόγος για τον Στέφαν Μπόμπεκ που όταν το 1957 η Παρτιζάν κέρδισε σε τουρνουά στη Νότια Αμερική τη Γιουβέντους πήρε την καθοριστική απόφαση. Ο τότε πρόεδρος της "μεγάλης κυρίας", Ουμπέρτο Ανιέλι, εντυπωσιασμένος από την απόδοση των παικτών της Παρτιζάν-που τότε ως ομάδα κομμουνιστικής χώρας φορούσε μπλε και κόκκινα-τους έκανε δώρο δύο πλήρη σετ με ασπρόμαυρες φανέλες.

Οι παίκτες της Παρτιζάν ζήτησαν από τον αρχηγό Μπόμπεκ να τις φοράνε συνέχεια, εκείνος συμφώνησε και έτσι το άσπρο και το μαύρο έγιναν τα επίσημα χρώματα της Παρτιζάν.

Το video του φιλικού του 2008

Το video του φιλικού του 2010

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ