ΠΑΟΚ

ΠΑΟΚ: Όταν ο Λόραντ ξεψύχησε στον πάγκο σε ντέρμπι με τον Ολυμπιακό

ΠΑΟΚ: Όταν ο Λόραντ ξεψύχησε στον πάγκο σε ντέρμπι με τον Ολυμπιακό

Σαν σήμερα πριν 39 χρόνια άφησε την τελευταία του πνοή σε ντέρμπι ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός, ο μεγαλύτερος προπονητής που πέρασε από τον πάγκο του Δικεφάλου, o Γκιούλα Λόραντ.

Ήταν 31 Μαΐου του 1981 και το ντέρμπι ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό για την 32η αγωνιστική του πρωταθλήματος στην Τούμπα βρισκόταν στο 17ο λεπτο. Ο Γκιούλα Λόραντ ψέλλισε κάτι στους συνεργάτες του και αμέσως μετά κατέρρευσε. Η καρδια του δεν άντεξε.

Οκτώ λεπτά αργότερα το ασθενοφόρο μετέφερε τον Ούγγρο τεχνικό του Δικεφάλου στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, όταν και διαπιστώθηκε το μοιραίο. Η σύζυγός του Ιβ και η κόρη τους Μόλκι, πληροφορήθηκαν την είδηση της κατάρρευσης του 58χρονου κόουτς από το ραδιόφωνο και έτρεξαν στην Τούμπα να μάθουν τι έγινε. Εκεί ο διερμηνέας του Λόραντ τις παρέλαβε και τις οδήγησε στο νοσοκομείο.

ΠΑΟΚ: Όταν ο Λόραντ ξεψύχησε στον πάγκο σε ντέρμπι με τον Ολυμπιακό

Στους παίκτες κανείς δεν είπε ότι επήλθε το μοιραίο παρά μόνο μετά το ματς. Εκείνοι έδιναν τον αγώνα τους στο γήπεδο. Στο 30' ο Σαργκάνης έπιασε πέναλτι του Κωστίκου, στο 67', όμως, ο Βασιλάκος πέτυχε το νικητήριο τέρμα.

Μετά το ματς, ο Πολωνός προπονητής του Ολυμπιακού, Κάζιμιρ Γκόρσκι είχε δηλώσει: "Τον είχα συναντήσει και ως παίκτη και ως προπονητή, είναι τραγικό αυτό που έγινε…".

ΕΙΧΕ ΥΠΟΣΤΕΙ ΑΛΛΑ ΔΥΟ ΕΜΦΡΑΓΜΑΤΑ

Ο ΠΑΟΚ είχε χάσει τον προπονητή που τον οδήγησε στην κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος τη σεζόν 1975-1976. Πριν από το έμφραγμα εκείνη την Κυριακή, όπως έδειξε η ιατροδικαστική έκθεση, ο Λόραντ είχε υποστεί άλλα δύο εμφράγματα. Το πρώτο έξι μήνες νωρίτερα και το δεύτερο μία εβδομάδα πριν το μοιραίο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο βράδυ άφησε την τελευταία του πνοή ο γνωστός λαϊκός τραγουδιστής Χρηστάκης (Χρήστος Σύρπος), φίλος του Λόραντ. Ο Χρηστάκης αναρρώνοντας από εγκεφαλικό που του είχε αφήσει αναπηρία στην αριστερή πλευρά, είχε φιλοξενηθεί στο σπίτι του Λόραντ στη Γερμανία. Όταν ο τραγουδιστής άκουσε για τον χαμό του φίλου του έπαθε το τρίτο και τελευταίο εγκεφαλικό.

Επιπλέον, ο 26χρονος Μιχάλης Μπορέτος, οπαδός του ΠΑΟΚ πέθανε πέφτοντας στον φωταγωγό της πολυκατοικίας που διέμενε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ο Μπορέτος αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα και ήταν φίλος με αρκετούς παίκτες του ΠΑΟΚ, όπως ο Γιώργος Κούδας, ο Άγγελος Αναστασιάδης κ.α.

ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΛΟΡΑΝΤ ΑΠ' ΤΟΝ ΠΑΟΚ

Ο Γκιούλα Λόραντ ήταν ο αρχιτέκτονας του πρώτου πρωταθλήματος (με 21 νίκες, 7 ισοπαλίες και 2 ήττες) του ΠΑΟΚ στην ιστορία του την περίοδο 1975-76. Ενδιάμεσα (από τον Δεκέμβριο του 1977 έως τον Φεβρουάριο του 1979) εργάστηκε στην Μπάγερν Μονάχου και επέστρεψε στις αρχές της δεκαετίας του ΄80 στον αγαπημένο του ΠΑΟΚ.

Είχε κάνει ντεμπούτο στον ασπρόμαυρο πάγκο, όπου συμπλήρωσε 90 αγώνες, στις 29 Δεκεμβρίου 1974: Ατρόμητος - ΠΑΟΚ 0-1. Και φινάλε μ’ αυτόν τον τραγικό τρόπο στις 31 Μαίου 1981: ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός 1-0.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ