ΠΑΟΚ

ΠΑΟΚ: Ο Βιεϊρίνια κρίνει τα πλάνα του ντέρμπι

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΠΑΟΚ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΠΑΟΚ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM) EUROKINISSI

Ο Αμπέλ Φερέιρα ψάχνει την πλέον αποδοτική θέση στο χορτάρι για τον Αντελίνο Βιεϊρίνια και η τελική επιλογή του θα καθορίσει την ενδεκάδα του ΠΑΟΚ στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

Ένα από τα θέματα που απασχολούν τον Αμπέλ Φερέιρα ενόψει του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό είναι η θέση από την οποία θα ξεκινήσει στην ενδεκάδα του Δικέφαλου του ο Αντελίνο Βιεϊρίνια.

Ο αρχηγός του ΠΑΟΚ είναι κάτι παραπάνω απαραίτητος σε τέτοιου είδους παιχνίδια και αυτό όχι μόνο για την έντονη προσωπικότητα του και τον ηγετικό ρόλο που έχει στην ομάδα του.

Και αγωνιστικά ο Βιεϊρίνια ζει και αναπνέει για τα μεγάλα ντέρμπι και αυτό αποδεικνύεται από τα στατιστικά του με τη φανέλα του Δικέφαλου.

Το 28,5% από τα γκολ που έχει σκοράρει ως ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ (12 συνολικά στον αριθμό) και το 23% των ασίστ που έχει μοιράσει στους συμπαίκτες του είναι στα ντέρμπι των BIG-4, στατιστικά που δείχνουν ότι ο Βιεϊρίνια είναι υπερπολύτιμος για τον προπονητή του.

Το θέμα είναι που θα χρησιμοποιηθεί και αυτό είναι που ψάχνει να βρει ο Αμπέλ Φερέιρα. Ποια είναι τα δεδομένα;

ΜΕ ΒΙΕΪΡΙΝΙΑ ΔΕΞΙ ΜΠΑΚ

Ο Βιεϊρίνια έδειξε στα δυο παιχνίδια κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό ότι μπορεί να καλύψει και με το παραπάνω το δεξί άκρο της άμυνας του ΠΑΟΚ. Σε μια θέση στην οποία έχει κάνει καριέρα στη Μπουντεσλίγκα, με την φανέλα της Βόλφσμπουργκ -κερδίζοντας μάλιστα και δύο τελικούς- ο Πορτογάλος πραγματοποίησε τις καλύτερες εμφανίσεις μετά την επιστροφή του από τον τραυματισμό του.

Λογικά ο Αμπέλ Φερέιρα σκέφτεται σοβαρά να τον χρησιμοποιήσει και πάλι ως δεξί μπακ στο ντέρμπι της Κυριακής. Υπάρχει όμως ένα μεγάλο ζήτημα που προκύπτει από μια τέτοια επιλογή. Πρώτον ότι "ακυρώνεται" ο Λέο Μάτος, ένας ποδοσφαιριστής που έχει αντίστοιχα ηγετικά προσόντα που τον κάνουν από την μια και αυτόν απαραίτητο στο ντέρμπι και επιπλέον καθιστούν δύσκολη την…διαχείριση του Βραζιλιάνου. Και αυτό διότι δύσκολα θα πειστεί ο Μάτος ότι δεν μπορεί να προσφέρει σε τρίτο σημαντικό παιχνίδι μετά τα δύο του κυπέλλου.

ΜΕ ΒΙΕΪΡΙΝΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΜΠΑΚ

Με το Βιεϊρίνια στο αριστερό άκρο της άμυνας του ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το πρώτο νταμπλ της Ιστορίας του και πέτυχε ιστορικά ρεκόρ με την πορεία του τα δύο προηγούμενα χρόνια. Το να επιστρέψει στο ντέρμπι με τους ερυθρόλευκους σε μια θέση την οποία έχει παίξει 50 φορές με σχεδόν απόλυτη επιτυχία είναι ένα ενδεχόμενο που συγκεντρώνει τις μικρότερες πιθανότητες.

Υπήρξε πάντως μια σκέψη από τον Αμπέλ Φερέιρα να επαναφέρει την ομάδα του, όσο μπορεί περισσότερο στα περυσινά δεδομένα και να την προσομοιώσει με το αντίστοιχο ντέρμπι της προηγούμενης σεζόν και την καθολική επικράτηση του ΠΑΟΚ επί του Ολυμπιακού με 3-1.

Το θέμα είναι ότι ο ρόλος τον οποίο έχει στον τρόπο παιχνιδιού του Δικεφάλου ο αριστερός μπακ της ομάδας -που άλλωστε τον έχει εφαρμόσει σχεδόν τέλεια ο Δημήτρης Γιαννούλης- είναι σύνθετος και απαιτεί πολλά ανεβάσματα, πολλά τρεξίματα που δύσκολα θα μπορεί να καλύψει ο Βιεϊρίνια.

ΜΕ ΒΙΕΪΡΙΝΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ ΧΑΦ

Μετά την επιστροφή του Βιεϊρίνια από το σοβαρό τραυματισμό του ο Πορτογάλος αγωνίστηκε τις περισσότερες φορές στο αριστερό άκρο μπροστά από το Δημήτρη Γιαννούλη. Μια θέση που επίσης έχει ιδιαιτερότητες, με την εντολή του Αμπέλ Φερέιρα που λέει ότι ο αριστερός χαφ πρέπει να συγκλίνει στον άξονα και να αφήνει όλη την πλευρά στον αμυντικό που ανεβαίνει.

Ο ίδιος ο αρχηγός του ΠΑΟΚ, εμμέσως πλην σαφώς, παραδέχθηκε σε δηλώσεις του ότι δυσκολεύεται στο ρόλο αυτό. Κάτι που άλλωστε φάνηκε και από τις εμφανίσεις του. Από την άλλη η αλήθεια είναι ότι μέχρι τώρα το ρόλο αυτόν τον έχει παίξει καλύτερα από οποιοδήποτε άλλον ο Ομάρ Ελ Καντουρί, αλλά ο Μαροκινός δεν έχει την διάρκεια που θα έπρεπε στην απόδοση του ώστε να καθιερωθεί στην ενδεκάδα του Δικέφαλου.

Το να δούμε το Βιεϊρίνια ως αριστερό προωθημένο έχει αρκετές πιθανότητες κάτι που σημαίνει ότι τουλάχιστον ένας από τους Μπίσεσβαρ και Πέλκας θα μείνει στον πάγκο.

ΜΕ ΒΙΕΪΡΙΝΙΑ ΔΕΞΙΑ ΣΤΑ ΧΑΦ

Μια ακόμη εναλλακτική για το που θα χρησιμοποιηθεί ο Βιεϊρίνια, έχει δημιουργηθεί από τον τρόπο που διαχειρίστηκε τον Δημήτρη Λημνιό στα τελευταία δύο παιχνίδια πρωταθλήματος ο Αμπέλ Φερέιρα. Ο Λημνιός για πρώτη φορά στη σεζόν έπαιξε σε δύο αγώνες πρωταθλήματος σε θέση αριστερού εξτρέμ μπροστά από τον Γιάννουλη.

Ο ρόλος του πάντως ήταν διαφορετικός από αυτόν που είχαν μέχρι τώρα οι παίκτες που χρησιμοποιήθηκαν στη θέση αυτή. Δεν συνέκλινε και τόσο πολύ προς τον άξονα αλλά μπήκε πολλές φορές με την μπάλα, από πλάγια αριστερά στην περιοχή δημιουργώντας προβλήματα στην αντίπαλη άμυνα.

Υπάρχει πιθανότητα να παραμείνει αριστερά ο Λημνιός και να παίξει δεξιά ο Βιεϊρίνια; Ερωτηματικό... Και κυρίως γιατί μοιάζει δύσκολο να καλύψει ο Αμπέλ Φερέιρα το δεξί φτερό της ομάδας του με δίδυμο Μάτος- Βιεϊρίνια σε έναν αγώνα που απαιτεί υψηλή ένταση και σε άμυνα και σε επίθεση σε όλη τη διάρκεια του.

Ο προπονητής του ΠΑΟΚ πάντως αρχικά και όταν ο αρχηγός του ήταν στο μεταίχμιο για την επιστροφή του, ως δεξί χαφ τον υπολόγιζε περισσότερο από κάθε άλλη θέση.

ΗΓΕΤΗΣ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ

Συμπερασματικά, η ικανότητα του Αντελίνο Βιεϊρίνια να παίξει σε πολλές θέσεις σε συνδυασμό με την επιρροή που έχει στους συμπαίκτες του και την ομάδα, τον κάνουν απαραίτητο για τον ΠΑΟΚ στο ντέρμπι κορυφής με τον Ολυμπιακό. Και ο Αμπέλ Φερέιρα θα πρέπει να βρει τη θέση στην οποία θα είναι περισσότερο αποδοτικός ώστε να "υπηρετήσει" καλύτερα το πλάνο του προπονητή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΠΑΟΚ: Μόνο το ντέρμπι της Κυριακής στο μυαλό των παικτών του
ΠΑΟΚ- Ολυμπιακός: Θα μεταδοθεί και στη Ρωσία
TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ