ΠΑΟΚ

ΠΑΟΚ: Ο αγώνας των 5 εκατομμυρίων ευρώ

CHAMPIONS LEAGUE / ÁÃÉÁÎ - ÐÁÏÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI)
CHAMPIONS LEAGUE / ÁÃÉÁÎ - ÐÁÏÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Το Sport24.gr αναλύει τα δεδομένα που θα προκύψουν από αύριο το βράδυ για τους πρωταθλητές ανάλογα με την έκβαση του δεύτερου αγώνα με τη Σλόβαν Μπρατισλάβας στην Τούμπα και εξηγεί γιατί είναι απαραίτητο για τον ΠΑΟΚ να συνεχίσει στην Ευρώπη.

Η αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με την Σλόβαν Μπρατισλάβας για τα playoffs του EuropaLeague είναι κομβικής σημασίας για τους νταμπλούχους Ελλάδας.

Kι αυτό διότι το αποτέλεσμα του αυριανού αγώνα θα καθορίσει την επόμενη ημέρα του Δικέφαλου και στις εγχώριες διοργανώσεις, κρίνοντας αν θα γίνουν ή όχι μεταγραφές, αλλά κυρίως και τις τύχες που θα έχει ο ΠΑΟΚ τα επόμενα καλοκαίρια στις κληρώσεις της UEFA.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ 5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ

Ο ΠΑΟΚ έχει μέχρι τώρα εξασφαλίσει μόλις 480 χιλιάδες ευρώ από το μπόνους συμμετοχής του στον 3ο προκριματικό του Champions League και έχει μπροστά του δύο, εκ διαμέτρου αντίθετα, ενδεχόμενα. Σε περίπτωση που δεν προκριθεί στους ομίλους θα βάλει στα ταμεία του άλλες 300 χιλιάδες και… τέλος.

Σε περίπτωση πρόκρισης φτάνει τα εξασφαλισμένα έσοδα του σε ένα ποσό που προσεγγίζει τα 5 εκατομμύρια ευρώ. Και αυτό διότι θα προστεθούν στις 480 χιλιάδες τα 2,92 εκατομμύρια ευρώ από την πρόκριση στους ομίλους και ένα ποσό που υπολογίζεται στα 1,6 εκατομμύρια από τα μερίσματα για την κατάταξη του, τοrankingστη διοργάνωση.

Σε αυτά τα χρήματα δεν υπολογίζονται: τα μπόνους από την βαθμολογική του συγκομιδή στη φάση των ομίλων (190 χιλιάδες ευρώ ανά βαθμό), τοmarketpoolτης Ελλάδας στη διοργάνωση, τα έσοδα από τα εισιτήρια των τριών αγώνων στην έδρα του και τα επιπρόσθετα χρήματα που μπορεί να πάρει αν προχωρήσει και πέρα από τους ομίλους στο θεσμό.

Ο ΠΑΟΚ μπορεί να βάλει στα ταμεία ένα ποσό που θα ξεπερνά και τα 10 εκατομμύρια, με την προϋπόθεση να ξεπεράσει αύριο το εμπόδιο της Σλόβαν Μπρατισλάβας.

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ

Δεν είναι μυστικό ότι ο ΠΑΟΚ βρίσκεται στα όρια τουFinancialFairPlayπου έχει καθιερώσει η ΟΥΕΦΑ. Το ποσό που έχει βάλει μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ ο Ιβάν Σαββίδης στα ταμεία της την τελευταία τριετία προσεγγίζει τα 30 εκατομμύρια ευρώ και αυτό του στερεί τη δυνατότητα να επενδύσει και άλλα.

Το κακό είναι ότι ο Δικέφαλος δεν έχει βρει τηλεοπτικό συμβόλαιο, που θα του απέφερε ένα σημαντικό ποσό που θα μπορούσε να υπολογιστεί και να μειώσει τις ζημίες στον προϋπολογισμό του.

Για αυτό και μοιάζουν περισσότερο από αναγκαία τα έσοδα από τα μπόνους της ΟΥΕΦΑ, που επιτρέπεται να προϋπολογιστούν. Στην ουσία ο Δικέφαλος δεν ψάχνει χρήματα για να επενδύσει σε μεταγραφές, αλλά βεβαιωμένα έσοδα που θα του επιτρέψουν να κάνει κινήσεις ενίσχυσης, μειώνοντας τις ζημίες στον ισολογισμό του και απομακρύνοντας το ενδεχόμενο να προκύψουν ζητήματα από τοFFP.

Για αυτό και οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ περιμένουν το αποτέλεσμα του αυριανού αγώνα για να ολοκληρώσουν το μεταγραφικό τους πλάνο με μια ίσως και δύο ακόμη κινήσεις.

Ο ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΟΥΕΦΑ

Το σίγουρο είναι ότι το αποτέλεσμα του αυριανού αγώνα θα επηρεάσει και την τύχη του Δικεφάλου στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις τις επόμενες αγωνιστικές περιόδους.

Ο ΠΑΟΚ είναι φέτος στην 65η θέση στην ειδική βαθμολογία της UEFA με 23.500 βαθμούς έχοντας την εξής συγκομιδή την τελευταία πενταετία:

· την περίοδο 2014-15 πήρε 5.000 φτάνοντας μέχρι την φάση των ομίλων τουEuropaLeague. Για να μπει στους ομίλους απέκλεισε την Ζίμπρου και τελείωσε τις υποχρεώσεις του στον όμιλο με αντιπάλους τη Φιορεντίνα, την Γκινγκάμπ και την Ντιναμό Μινσκ με 2 νίκες, 1 ισοπαλία και 3 ήττες

· την περίοδο 2015-16 η συγκομιδή του ήταν 6.000 με το Δικέφαλο να ξεκινά την ευρωπαϊκή του περιπέτεια από νωρίς, από τον 2προκριματικό γύρου του Europa League. Στον όμιλο αποκλείστηκε με 4 ισοπαλίες, 1 νίκη και 1 ήττα με αντιπάλους την Καμπάλα την Κράσνονταρ και την Ντόρντμουντ την οποία και κέρδισε στη Γερμανία.

· Την περίοδο 2016-7 μάζεψε 8.000 την καλύτερη συγκομιδή που είχε στην πενταετία. Αποκλείστηκε από τον Άγιαξ στον 3προκριματικό τουChampionsLeagueκαι προκρίθηκε στους ομίλους του Europa αποκλείοντας στα πλέι οφ της διοργάνωσης την Ντιναμό Τιφλίδας με δύο νίκες. Μάλιστα πέρασε και από την φάση των ομίλων με αντίπαλους την Φιορεντίνα, την Σλόβαν Λίμπερετς και την Καραμπάχ για να αποκλειστεί στους 32 από την Σάλκε.

· Την περίοδο 2017-18 πήρε μόλις 1.500 βαθμούς για την πρόκριση του επί της Ολίμπικ Ντόνετσκ στον 3προκριματικό του Europa για να έρθει ο αποκλεισμός-σοκ από την Έστερσουντ στα πλέι οφ της διοργάνωσης.

· Την περασμένη σεζόν και παρά τις δύο προκρίσεις που πέτυχε στα προκριματικά του Champions League επί της Βασιλείας και της Σπαρτάκ Μόσχας συγκέντρωσε 3.000. Τον αποκλεισμό από την Μπένφικα στα πλέι οφ της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης ακολούθησε μια αποτυχημένη πορεία στους ομίλους του Europa League με τον ΠΑΟΚ να τερματίζει τελευταίος με μόλις μια νίκη και 5 ήττες με αντιπάλους την Τσέλσι, την ΜΠΑΤΕ Μπόρισοφ και τη Βίντι.

Καταλαβαίνει κανείς ότι ο ΠΑΟΚ πρέπει να βελτιώσει την θέση του στην ειδική βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ για να ισχυροποιηθεί στις κληρώσεις που θα έχει το επόμενο καλοκαίρι. Στην απευκταία για όλους περίπτωση αποκλεισμού από την Σλόβαν Λίμπερετς ο Δικέφαλος θα προσθέσει μια ακόμη αποτυχημένη χρονιά στην κρίσιμη πενταετία του με 2.500 βαθμούς περίπου και θα χάσει 5.000. Κάτι που σημαίνει ότι θα χάσει τουλάχιστον 5 θέσεις στην ειδική βαθμολογία.

Photo credits: Eurokinissi

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ