ΠΑΟΚ

ΠΑΟΚ, φαβορί για πέντε λόγους!

ΠΑΟΚ, φαβορί για πέντε λόγους!

Ο ΠΑΟΚ κατεβαίνει για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια ως απόλυτο φαβορί σε ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και το Sport24.gr εξηγεί γιατί οι άνθρωποι της ομάδας αποδέχονται -χωρίς κορώνες- τον τίτλο!

Ασυνήθιστη με βάση όσα έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια είναι η κατάσταση στην κορυφή του πρωταθλήματος. Ο ΠΑΟΚ είναι πρωτοπόρος και στο +6 από τον Ολυμπιακό (με την υποσημείωση ότι εκκρεμεί και η έφεση για την πρωτόδικη απόφαση αφαίρεσης τριών βαθμών για τα επεισόδια στο ντέρμπι των ερυθρολεύκων με την ΑΕΚ).

Ο Δικέφαλος "τρέχει" ένα μοναδικό σερί 15 νικών σε όλες τις διοργανώσεις, την ώρα που ο Ολυμπιακός έχει μόλις μία νίκη στα έξι τελευταία ματς. Ο τίτλος του φαβορί πάει αβίαστα στην ομάδα του Λουτσέσκου για το κυριακάτικο (25/02, 19:30) ντέρμπι και παίρνει και τον επιθετικό προσδιορισμό "απόλυτο", καθώς η αναμέτρηση θα γίνει σε μία Τούμπα που θα κοχλάζει από περίπου 30.000 οπαδούς που διψάνε να δουν τον ΠΑΟΚ πρωταθλητή για πρώτη φορά μετά το 1985 και έκαναν sold out στα εισιτήρια μέσα σε 7,5 ώρες (σε μία ώρα εξαντλήθηκαν όσα διατέθηκαν ηλεκτρονικά και στις υπόλοιπες όσα βγήκαν στα εκδοτήρια).

Το ερώτημα που προκύπτει -και μάλιστα χρησιμοποιείται και ως ένδειξη αισιοδοξίας από τους "ερυθρόλευκους- είναι αν μπορεί να αντέξει ο άμαθος ΠΑΟΚ αυτό το βάρος.

Φυσικά, η συγκεκριμένη συζήτηση έχει γίνει και εσωτερικά στην Τούμπα και έχει οδηγήσει σε ένα αίσθημα υπεροχής έναντι του Ολυμπιακού που περιβάλλει όλο τον οργανισμό ΠΑΟΚ.

Το Sport24.gr επιχειρεί να καταγράψει γιατί από τον Σαββίδη μέχρι τον πιο νεαρό παίκτη της ομάδας, στον ΠΑΟΚ, και αισθάνονται και τους αρέσει που είναι φαβορί:

1. Η "ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ" ΤΩΝ 33 ΧΡΟΝΩΝ ΧΩΡΙΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

Το πρώτο και βασικό επιχείρημα των αμφισβητιών είναι ότι τα 33 χρόνια χωρίς τίτλο είναι πολύ πιθανό να γεμίσουν με άγχος τους παίκτες του ΠΑΟΚ και να λυγίσουν κάτω από την πίεση και το βάρος της ευθύνης. Οι δεύτερες σκέψεις, όμως, γύρω από το ποιος είναι ο φετινός ΠΑΟΚ, οδηγούν σε μία διαφορετική αλήθεια. Στο ρόστερ της ομάδας υπάρχουν πέντε παίκτες που έχουν γευτεί την χαρά της κατάκτησης του τίτλου. Ο Πρίγιοβιτς και ο Μουλέν με την Λέγκια στην Πολωνία, ο Βαρέλα (δις) με τη Στεάουα στην Ρουμανία, ο Κάμπος στα νιάτα του με την Πόρτο και ο Αζεβέντο με την Σαχτάρ.

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΠΑΟΚ - ΠΑΟ (MOTION TEAM)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΠΑΟΚ - ΠΑΟ (MOTION TEAM) MOTIONTEAM

Στο ρόστερ υπάρχουν ακόμη ο Μάτος και ο Σάχοβ που με την Ντνίπρο έχουν φτάσει μέχρι τον τελικό του Europa League, o Βιεϊρίνια που έχει κατακτήσει Κύπελλο με τη Βόλφσμπουργκ, όπως και ο Μπίσεσβαρ με τη Φέγενοορντ και ο Μαουρίσιο με τη Ζενίτ. Φυσικά, οι περισσότεροι από τους παίκτες του ΠΑΟΚ έχουν ζήσει και την περσινή κατάκτηση του Κυπέλλου με τον Δικέφαλο που σαφώς έχει τονώσει την αυτοπεποίθηση και το πνεύμα νικητή αυτής της ομάδας. Με άλλα λόγια, τον φετινό ΠΑΟΚ συγκροτούν παίκτες με προσωπικότητα και παραστάσεις που έχουν αλλάξει τον… "αέρα" στην Τούμπα.

2. "ΦΩΝΑΖΕΙ" Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΟΜΑΔΩΝ

Κανείς στην Τούμπα δεν παραγνωρίζει ούτε την ιδιαιτερότητα που έχει ένα ντέρμπι, ούτε το ειδικό βάρος μίας ομάδας όπως είναι ο Ολυμπιακός. Ωστόσο, η εικόνα που βγάζουν από την αρχή της αγωνιστικής περιόδου οι "ερυθρόλευκοι" στέλνει το μήνυμα ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει την εικόνα του επικίνδυνου αντιπάλου. Η διαφορά αποτυπώνεται και με τη γλώσσα της στατιστικής. Μπορεί οι αριθμοί που αφορούν στην επιθετική εικόνα των δύο ομάδων να είναι παρόμοιοι (44 γκολ με 288 τελικές ο ΠΑΟΚ, 45 τέρματα με 286 τελικές ο Ολυμπιακός), στο αμυντικό κομμάτι, όμως, η σύγκριση είναι αποκαλυπτική.

Ο ΠΑΟΚ έχει δεχθεί μόλις 8 τέρματα, ενώ ο Ολυμπιακός σχεδόν τα τριπλάσια (21) σε 22 αγωνιστικές. Οι γηπεδούχοι την Κυριακή έχουν ως τώρα στη Super League 807 λάθη, 483 κλεψίματα και 187 επεμβάσεις, την ώρα που οι φιλοξενούμενοι μετρούν 971 λάθη, 313 κλεψίματα και 247 επεμβάσεις. Με απλά λόγια απειλούνται πολύ περισσότερο σε κάθε παιχνίδι και ειδικά αν βρούνε απέναντί τους μία ομάδα να "ανοίξει τον ρυθμό, γίνεται εμφανέστατο το πρόβλημά τους στο τρανζίσιον. Γι’ αυτό και ο Δικέφαλος θα επιδιώξει να παίξει κυριαρχικό ποδόσφαιρο στο ματς της Κυριακής.

3. ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΕΝΑ ΣΥΝΟΛΟ ΠΟΥ ΨΑΧΝΕΤΑΙ

Αν κανείς ρίξει μία ματιά στα ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών για τις δύο ομάδες θα διαπιστώσετε πόσο ξεκάθαρο είναι το αγωνιστικό πλάνο του Λουτσέσκου για τον ΠΑΟΚ και πόσο πολύ ψάχνεται ο Γκαρθία. Ο Ρουμάνος κόουτς του ΠΑΟΚ έχει πλέον πετύχει να βρει τον ρόλο που ταιριάζει σε κάθε παίκτη του (η τελευταία πετυχημένη κίνησή του ήταν η συνύπαρξη Μπίσεσβαρ-Πέλκα στην ενδεκάδα), έχει πετύχει να μοιράζει τον χρόνο στις θέσεις που χρειάζεται ροτέισιον (μεσαία γραμμή) και η ομάδα ρολάρει.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο ΠΑΟΚ έχει ταλαιπωρηθεί λιγότερο μέσα στη σεζόν, αφού δεν είχε και ευρωπαϊκά παιχνίδια μεσοβδόμαδα και αυτό έδωσε στον 49χρονος προπονητή τη δυνατότητα να δουλέψει επιπλέον στις προπονήσεις και να μάθει καλά το υλικό του, ξεπερνώντας το δύσκολο πρώτο διάστημα όταν ανέλαβε μία ομάδα κακά δομημένη από τον Αλεξάνταρ Στανόγιεβιτς

Αντίθετα, ο Ολυμπιακός έχει αλλάξει τρεις προπονητές μέσα στη σεζόν, ο Γκαρθία προσπαθεί να μάθει το υλικό του… εν κινήσει (μέσα από συνεχείς αγώνες) και αυτό είναι σαφώς μία πολύ δύσκολη διαδικασία για να αποδώσει άμεσα.

4. Η ΙΔΑΝΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΔΡΑΣ

Ο ΠΑΟΚ έχει το απόλυτο νικών στην Τούμπα και θα επιδιώξει να πάει έτσι μέχρι το τέλος της σεζόν. Από την αρχή έδειξε μεγάλη ικανότητα να κερδίζει στο "σπίτι" του, ακόμη κι όταν αναγκαζόταν να παίζει κεκλεισμένων των θυρών, λόγω της τιμωρίας των 7 αγωνιστικών που κουβαλούσε από τον τελικό Κυπέλλου. Έτσι κατάφερε να κάνει 14 νίκες σε ισάριθμα ματς στην Τούμπα και μία στο Καυτανζόγλειο.

SUPERLEAGUE / ÐÁÏÊ - ÐÁÏ / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM)
SUPERLEAGUE / ÐÁÏÊ - ÐÁÏ / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM) MOTIONTEAM

Είτε χωρίς κόσμο, είτε με οπαδούς στο πλευρό του, ο Δικέφαλος, όταν χρειάστηκε, έκανε και ανατροπές. Βρέθηκε πίσω στο σκορ με την Έστερσουντ και τελικά κέρδισε 3-1. Με παρόμοιο τρόπο ήρθε το 2-1 στο παιχνίδι πρωταθλήματος με τον Ατρόμητο, ενώ κέρδισε και σε παιχνίδι (με τα Τρίκαλα) που δέχθηκε την ισοφάριση στο 89’ και προκρινόταν και με ισοπαλία λόγω του 5-1 του πρώτου, εκτός έδρας, ματς.

Φυσικά, υπάρχει διαφορά στο να βρεθεί πίσω στο σκορ σε ένα ντέρμπι, αλλά υπάρχει η πεποίθηση ότι αυτή η ομάδα πάντα θα έχει τον τρόπο να βρίσκει τη λύση, απλά γιατί διαθέτει πολλούς παίκτες, ικανούς, να την ψάξουν.

5. ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΕΞΩΓΕΝΕΙΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

Στον ΠΑΟΚ ασχολούνται φέτος με το ποδόσφαιρο περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά. Όλοι πιστεύουν -και αυτό περνά και στα αποδυτήρια και στην κερκίδα- ότι έχει αλλάξει το σκηνικό στο ελληνικό ποδόσφαιρο (με σημαντική συμβολή σ’ αυτό το κομμάτι του Ιβάν Σαββίδη). Η συζήτηση για τη διαιτησία έχει πάει σε δεύτερη μοίρα (τουλάχιστον μέχρι πριν λίγες εβδομάδες), πλέον κυριαρχεί η πεποίθηση ότι ο ΠΑΟΚ παίρνει αυτό που δικαιούται βάσει απόδοσης. Και η απουσία της καχυποψίας, πραγματικά, κάνει τον ΠΑΟΚ να νιώθει ασφαλής και σίγουρος και τους παίκτες του να μπαίνουν στο γήπεδο έχοντας στο μυαλό τους μόνο τα δικά τους έργα και όχι πιθανές παρεμβάσεις τρίτων.

Όλα όσα αναλύσαμε παραπάνω, είναι που γεμίζουν αισιοδοξία τους πάντες στην Τούμπα και τους οδηγούν στο συμπέρασμα ότι για να κερδίσουν ΑΥΤΟΝ τον Ολυμπιακό δεν έχουν παρά να κάνουν όσα έχουν μάθει να εφαρμόζουν μέχρι τώρα στα παιχνίδια τους.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ